Chiar daca „Jurnalul…” nu este un blog culinar, imi voi incepe povestirile din acest an cu o reteta frantuzeasca de tarta cu mere, care a devenit desertul meu preferat inca de cand am preparat-o prima oara: „Tarte Tatin”.

Sa tot fie vreo 4-5 luni de cand intr-o seara, tot „navigand” pe Instagram, am dat peste un Story al Andreei Esca in care ne prezenta cu mandrie aceasta delicioasa prajitura cu mere, facuta chiar de ea. Stati linistiti, reteta nu ii apartine (asa ca nu pot fi acuzata de „furt intelectual” 😀 ), pentru ca si ea, la randul ei, a gasit-o pe eticheta cu intructiunile de folosire ale unui vas special conceput pentru prepararea acestui desert. 😉

Asa cum am precizat si in titlu, „Tarte Tatin” este de origine frantuzeasca si are o istorie cel putin amuzanta. Se povesteste ca aceasta ar fi aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea, in bucataria surorilor Tatin (de la care a fost preluata si denumirea ei), dintr-o greseala de preparare si anume coacerea excesiva in cuptor a unei traditionale tarte cu mere. Pentru a repara aceasta greseala, tarta a fost intoarsa cu susul in jos si… voilà, a devenit „signature dish” pentru Hotel Tatin si, peste ani si ani, unul dintre cele mai indragite deserturi de pe meleagurile frantuzesti care a fost preluat de intreaga lume.

Ce e atat de special la „Tarte Tatin”? 😛 Ei, bine, combinatia de aluat fraged cu mult unt si fructe caramelizate fac din acest desert un „curcubeu pe cerul gurii”. Eu am preparat de cateva ori pana acum numai varianta cu mere, dar acestea pot fi inlocuite cu pere, piersici sau, dupa preferinta, prune. Si, pentru ca de fiecare data a avut un mare succes, iata si varianta mea de reteta „Tarte Tatin”, cu foarte mici abateri de la cea originala:

Tarte Tatin” cu mere

Ingrediente:
Pentru aluat:

– 150 g unt nesarat, cu grasime 82% (eu am folosit President)
– 300 g faina
– 80 ml lapte la temperatura camerei
– 1 praf de sare

Pentru sosul caramel:

– 170 g zahar
– 50 g unt

 Pentru compozitia de mere:

– 7-8 mere de buna calitate, curatate de coaja si portionate in 4-6 felii
– 2-3 linguri de zahar brun
– 50 g unt taiat cubulete mici

Modul de preparare:

1.Se portioneaza untul (aflat la temperatura camerei), in cubulete mai mici, apoi se pune in castronul in care urmeaza sa preparam aluatul.

2. Peste acesta se adauga faina si praful de sare, amestecand totul cu varful degetelor, obtinandu-se astfel un aluat foarte sfaramicios.

3. Pentru omogenizarea compozitiei se adauga si laptele si se framanta putin pana se obtine o bila de aluat.

4. Se inveleste compozitia cu o folie alimentara si se introduce in frigider, unde va sta atata timp cat vom prepara caramelul si umplutura de mere.

5. Se decojesc merele si se portioneaza in functie de dimensiunea lor in 4-6 sau 8 felii.

Pont: Daca nu aveti un recipient special pentru „Tarte Tatin”, sosul caramel il puteti prepara intr-o craticioara in care faceti de obicei cremele pe aragaz. Initial, eu am caramelizat zaharul direct in tava de tarta pusa pe foc, care era metalica si care s-a comportat super ok. Cand am folosit o alta forma de tarta, ceva mai noua, dar vopsita, aceasta a inceput sa scoata fum in contact cu flacara de la aragaz, asa ca am fost nevoita sa mut zaharul intr-o craticioara antiaderenta. Asta ca sa nu va speriati in cazul in care veti intampina si voi aceeasi problema! 😉

6. Pentru sosul caramel, se topesc cele 170 g de zahar la foc potrivit, apoi se adauga untul, care se incorporeaza amestecand energic cu un tel.

7. Se toarna sosul de caramel intr-o tava de tarta (cu diametrul de 26-28 cm) si se intinde uniform pe fundul acesteia.

8. Se aseaza feliile de mere una langa cealalta in forma circulara (sau de evantai), peste sosul caramel din tava, apoi se presara peste acestea zaharul brun si restul de unt, taiat in cubulete mici.

9. Se scoate aluatul din frigider si se intinde pe blat sub forma circulara, cu 2-3 cm mai mare decat diametrul tavii in care vom coace tarta.

10. Se intinde apoi aluatul peste compozitia de mere, sigilandu-i bine marginile in interiorul formei de copt, apoi se perforeaza din loc in loc cu o furculita pentru a permite aerului fierbinte din timpul coacerii sa iasa din interior.

11. Se introduce tarta in cuptorul cu aer circulant pentru 50 de minute, la 180 grade Celsius.

12. Dupa expirarea timpului de coacere, se scoate tava din cuptor si se lasa la racit pentru cel putin o ora. Stiu ca va va fi fff greu sa asteptati atat, dar credeti-ma pe cuvant ca rezultatul va fi de-a dreptul fabulos! 😛

13. Pozitionati un platou de tort sau o alta forma de tarta de dimensiuni identice deasupra celei scoase din cuptor si rasturnati-o cu susul in jos. Daca merele nu au ramas lipite de tava sau nu se imprastie inseamna ca ati reusit sa asteptati suficient de mult astfel incat compozitia sa ramana inchegata sub actiune sosului caramel.

14. Consumati-o simpla sau cu frisca/ inghetata de vanilie alaturi.

Daca poate ca o sa vi se para ca am vorbit prea mult pentru un desert atat de simplu, am vrut sa ma asigur ca toti cititorii vor reusi sa prepare o „Tarte Tatin” perfecta inca de la prima incercare!

Sa aveti pofta!