Dupa o lunga si binemeritata vacanta de iarna, elevii reincep maine cursurile, prilej cu care noi, mamicile, incepem iar sa ne gandim ce sa le mai punem bun in pachetelul cu mancare pentru la scoala… Ce ziceti de niste Fursecuri simple si aromate, care nu numai ca sunt delicioase, dar nici nu necesita mult timp preparare? 

De cateva zile, mezina noastra ma tot batea la cap sa-i gasesc si ei o reteta de mancare pe care ar putea sa o gateasca singura. Si, cum nu aveam de gand sa o pun sa faca sarmale 😀 , mi-am adus aminte de niste fursecuri rapide, a caror reteta o aveam de prin facultate de la Ana, colega mea de banca. Am cautat-o bine printre alte retete ratacite, am gasit-o si abia atunci am realizat cat de mult timp a trecut de la terminarea facultatii si cat am evoluat la capitolul „facut prajituri”. 😛 Totul mi s-a parut acum atat de usor de realizat incat nu mi-am facut nicio grija ca mezina mea ar putea da gres in prepararea acestor fursecuri.

Zis si facut! Ieri dupa-amiaza, copilu’ n-a mai asteptat acordul meu, ci a inceput sa scoata pe masa toate ingredientele de care avea nevoie si s-a apucat de treaba!

Fursecuri simple si aromate

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 3 oua
– 1 praf de sare
– 1 cana de zahar
– 2 pliculete „Zahar cu aroma de rom” Dr. Oetker
– 1 plic „Zahar vanilat Bourbon” Dr. Oetker
– 1 cana de ulei (sau un pachet de unt, incalzit la temperatura camerei)
– 2 cani de faina
– 1 praf de copt
– coaja rasa de la o lamaie sau 1 plic „Coaja de lamaie razuita – Finesse” Dr. Oetker
– 1 fiola esenta de rom Dr. Oetker

Pentru decorare:

– jumatati de miez de nuca
– stafide
– fulgi/ chipsuri de ciocolata
– fulgi de migdale

Mod de preparare:

1. Se incinge cuptorul electric la 160 g Celsius.

2. Se ia o tava de cuptor (avand dimensiuni 36/45 cm) si se tapeteaza cu hartie de copt.

3. Se pun intr-un bol ouale, praful de sare, zaharul, esenta de rom, coaja de lamaie razuita si continutul celor trei pliculete cu zahar aromat (rom si vanilie), amestecandu-se toate bine cu un mixer.

4. Cand compozitia incepe sa se albeasca si aproape ca isi dubleaza volumul, se adauga treptat si uleiul (sau untul incalzit usor la temperatura camerei), amestecandu-se foarte bine.

5. Se lasa mixerul la o parte si se ia un tel cu care se vor incorpora treptat faina si praful de copt, amestecand uniform.

6. Cu ajutorul unei lingurite cu coada lunga, se ia din compozitie echivalentul unei jumatati de nuca si se aseaza in tava sub forma de gramajoare, la distanta de 4-5 cm intre ele (pentru a nu se lipi in timpul coacerii).

7. Fursecurile se decoreaza dupa gust cu fulgi de migdale sau de ciocolata, cu stafide sau nuci (cele din fotografie sunt „opera de arta” a mezinei mele in varsta de numai 9 ani 😉 ).

8. Se introduce tava in cuptor pentru 20 minute.

9. Dupa ce s-au copt, fursecurile se servesc reci, „acompaniate” de o ceasca de cafea sau o cana de ceai.

Pofta buna!

Ponturi: 

  • Fursecurile au fost asezate in tava cate 4 bucati pe 5 randuri, compozitia fiind suficienta pentru aproximativ 50 de bucati.
  • Daca aveti cuptor electric, puteti introduce in acesta simultan toate cele 3 tavi cu fursecuri, economisind astfel timp.
  • Daca introduceti mai multe tavi si observati ca fursecurile dintr-una dintre ele nu sunt suficient de coapte, puteti s-o mai lasati la copt pentru inca 3-5 minute, scotandu-le pe celelelalte doua la timpul precizat mai sus.