Desi este una dintre preferatele noastre, cred ca au trecut cativa ani buni de cand am facut ultima oara acesta reteta de Tarta cu mere si scortisoara (de post). Se prepara extrem de rapid si din ingrediente putine, iar rezultatul este unul pe masura asteptarilor! 

Recunosc ca aseara nu aveam nici-un gand sa ma apuc de prajiturit… Noroc cu insistentele domnisoarei mele cea mare care, fiind in toiul examenelor de clasa a opta, a avut tot felul de pofte culinare pe care a fost musai sa i le satisfac, pentru ca lucrurile sa mearga cum trebuie! 😀 😛

Aceasta Tarta cu mere si scortisoara este singura prajitura pe care o prepar cu margarina si asta numai atunci cand vreau ca ea sa fie de post. In rest, prefer untul (din toate punctele de vedere), plus ca este si mai sanatos!

Haideti sa vedem si reteta…

Tarta cu mere si scortisoara

(de post)

Ingrediente:
Pentru aluat:

– 250 g margarina (sau unt in cazul in care nu va doriti ca prajitura sa fie de post)
– 5 linguri zahar
– 450 g faina
– 6 linguri apa
– coaja rasa de la o lamaie

 Pentru compozitia de mere:

– 1,3 kg mere
– 3 linguri de zahar
– 2 plicuri de zahar vanilat
– 1 lingura de zeama de lamaie
– 1 lingura scortisoara

Mod de preparare:

1. Se incalzeste margarina timp de 40 de secunde, in cuptorul cu microunde.

2. Apoi se mixeaza intr-un castron cu cele 5 linguri de zahar, pana se omogenizeaza compozitia.

3. Se adauga faina, putin cate putin, incorporandu-se treptat in aluat, alaturi de cele 6 linguri de apa si coaja rasa de la o lamaie.

4. Va rezulta o bila de aluat elastic, pe care o veti infasura apoi intr-o folie alimentara de plastic si o veti da la frigider pentru 30 de minute sau cat timp pregatiti compozitia de mere.

5. Se curata merele de coaja si se taie in cubulete mici, dupa care se amesteca cu zeama de lamaie, scortisoara si zaharul.

6. Compozitia de mere se rastoarna intr-o tigaie (aflata pe foc), calindu-se pentru 5-7 minute.

7. Se preincalzeste cuptorul la foc de intensitate medie.

8. Se tapeteaza forma de tarta cu putin ulei, dupa care se aseaza in ea o hartie de copt.

9. Se pastreaza 1/3 din aluat pentru decor (grilaj), iar restul de 2/3 se intinde sub forma rotunda, cu ajutorul unui sucitor, pe blatul de lucru pudrat cu faina, cat sa imbrace fundul si partea laterala a formei de copt.

10. Se aseaza aluatul in forma de tarta, peste care se toarna compozitia de mere, care se niveleaza uniform.

11. Se intinde (pe blatul de lucru pudrat cu faina) si ultima treime de aluat, taindu-se apoi in fasii subtiri, cu latimea de 2 cm. Ar fi indicat ca aceasta operatiune sa o faceti folosind un cutit de tip rola, cu margine neregulata.

12. Fasiile de aluat se aseaza pe tarta sub forma unui grilaj, la distanta de 3-4 cm intre ele (de preferat impletindu-se ca firele unei tesaturi).

13. Tarta se coace la foc mediu (treapta a 6-a de cocere), timp de 40-45 de minute (in functie de cuptor).

14. Se portioneaza radial, dupa ce s-a racit.

Ponturi:
  • pentru o consistenta mai fina a continutul de fructe, merele pot fi date prin razatoare;
  • in functie de preferinte, merele din reteta pot fi inlocuite cu caise sau visine;
  • daca nu va doriti ca prajitura sa fie de post, pentru un aspect si mai ingrijit al tartei puteti sa ungeti grilajul cu putin ou batut.
 Pofta buna! 🙂