Desi nu as fi vrut sa intrerup magia povestirilor din Laponia cu o reteta culinara, avand in vedere ca doar azi nu-i maine, iar multe dintre noi ne tot intrebam ce prajitura festiva sa pregatim pentru Revelion, am sa va prezint in continuare o reteta delicioasa de Prajitura cu mac si cocos, pe care am promis-o catorva dintre voi, iar promisiunea trebuie sa fie promisiune!!!  😛

Ni se intampla deseori sa gasim in spatiul virtual cate o fotografie de prajitura care sa ne ia ochii!!!

Gasim si reteta…nesemnata, ne-nimic, fara explicatii suplimentare, fara detalii sau ponturi.
Ei bine, sfatul meu ar fi sa nu va aventurati sa o faceti, mai ales daca sunteti in pragul unui eveniment deosebit… Sansele ca aceasta sa nu iasa exact ca in fotografia prezentata sunt EXTREM de mari, iar faptul ca reteta nu este urmata si de comentarii, cu intrebari si raspunsuri care sa mai lamureasca din probleme, ar trebui sa va dea de gandit. Eu am patit-o de curand cand, dupa 3h de truda si o arsura serioasa la mana, cu caramel topit, am fost nevoita sa arunc prajitura la gunoi, pentru ca era un rebut de toata frumusetea.  🙁

De aceea, va recomand cu cea mai mare caldura sa nu faceti experimente exact cand sunteti in criza de timp, ci sa preparati ori prajiturile despre care stiti ca va ies cel mai bine ori sa urmati sfaturile unor persoane foarte experimentate in domeniu, cum ar fi de exemplu vestita Laura Sava, binecunoscuta pentru deserturile sale prezentate impecabil pe blogul ei personal.

Prajitura cu mac si cocos

Ingrediente:

Blat: – 100 g mac,
– 100 g nuca de cocos,
– 8 albusuri,
– 3 linguri faina,
– 300 g zahar;

Crema: – 1/2 litru lapte,
– 10 linguri zahar,
– 8 galbenusuri,
– 4 linguri faina,
– 1 pachet unt,
– 1 fiola esenta de migdale/1 plic zahar vanilat bourbon;

Glazura: – 1/2 pachet de unt,
– 2 linguri cacao,
– 6 linguri zahar,
– 2 linguri apa;

Alte ingrediente necesare: – biscuiti dreptunghiulari simpli (Petit Beurre),
– fulgi de migdale pentru decor.

Mod de preparare:

Blatul: Se bat albusurile spuma tare cu ajutorul mixerului, se adauga zaharul si se bat inca cinci minute. Se pun macul, nuca de cocos si faina si se amesteca prin rasturnare, cu un tel. Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu folie alimentara si se introduce la cuptor 20 de minute, la foc iute, si 15 minute, la foc mic.

Crema: In timp ce se coace blatul se pregateste crema, amestecandu-se toate ingredientele, fara unt. Se omogenizeaza intr-un vas, cu un tel, ca sa nu apara cocoloase si se pune pe foc pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga untul si esenta de migdale.

Glazura: Punem intr-o craticioara untul, zaharul, cacaoa si apa. Aceasta se aseaza pe foc, amestecand in continuu, pana devine o pasta ca smantana..

Asamblare: Se intinde crema peste blat si se acopera cu un strat de biscuiti dreptunghiulari simpli si apoi cu un strat de glazura. Pe deasupra se presara fulgi de migdale pentru decor.

Prajitura se portioneaza dupa forma biscuitilor si se lasa la frigider sase ore inainte de servire.

Pofta Buna!

Nota festiva si de originalitate a retetei a constat in adaugarea esentei de migdale in crema si a fulgilor de migdale pentru decor. Celelalte ponturi sau mici secrete le-am prezentat in reteta anterioara.

Iar glazura notati-vi-o pe undeva, pentru ca este extrem de simpla si la indemana! O sa va scoata din impas de multe ori, fara a fi nevoie sa topiti ciocolata, sa folositi smantana lichida sau mai stiu e ce, pentru a obtine o glazura care sa se solidifice foarte repede, dar care sa se si portioneze frumos.

La multi ani!!!