Stiu… iar a plouat, iar e urat afara, dar nu trebuie sa ne lasam intimidati de vremea asta nefavorabila plimbarilor in aer liber!
Pentru bucuresteni (si nu numai pentru ei) vin cu propunerea inedita de a vizita la Expozitia de paianjeni si scorpioni vii, de la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”, denumita „Tesaturi periculoase”.
Cu cateva saptamani in urma, vazusem intamplator (din goana masinii) un ditamai bannerul intins pe muzeu, prin care eram invitati la o expozitie mai putin obisnuita. Stiind-o arahnofoba pe fiica-mea cea mare, inca de atunci mi-a incoltit in minte ideea de a o aduce sa vada bietele „lighioane”, poate asa se va vindeca si ea de aceasta slabiciune manifestata inca de cand era mica.
Zis si facut! Am profitat de vacanta si de cele cateva zile libere prilejuite de Sarbatorile Pascale, m-am „inarmat” cu cele doua fetite ale mele si cu nepoteii mei preferati si am plecat sa vizitam Muzeul „Grigore Antipa”. Nici atunci vremea nu era prea grozava, cerul fiind acoperit cu nori, vantul batand cu putere, iar din cand in cand isi mai faceau aparitia si cateva picaturi de ploaie, cat sa ne faca in ciuda.
Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” il mai vizitasem in urma cu cativa ani, imediat dupa renovare. Asa ca nu pot sa fiu ipocrita si sa spun ca m-a impresionat in mod deosebit… In schimb, mi-a facut placere sa ma plimb cu cei patru mici exploratori ai mei, sa le explic ceea ce nu intelegeau sau sa le spun povesti legate de minunile naturii.
Nepotul meu, foarte pasionat de stiintele naturii a ramas impresionat de scheletul urias al balenei cu aripioare lungi, iar fetele, de expozitia de fluturi exotici si de cea de pietre semipretioase.
Dupa incheierea vizitarii Muzeului, ne-am indreptat spre sala care gazduia expozitia de tarantule, amplasata dincolo de magazinul de suveniruri. La un moment dat, aud pe cineva care tocmai vizitase expozitia, ca i s-a parut dezamagitoare si ca a dat banii degeaba pe biletele de intrare… Recunosc, nu mi-au cazut prea bine „la stomac” vorbele respectivei „doamne”, dar nici nu m-am lasat intimidata, ci am intrat in incapere cu simt de raspundere.
La usa am fost intampinati de un domn care ne verifica biletele de intrare. Ceea ce m-a impresionat in mod deosebit a fost faptul ca acesta nu era pus acolo doar „de decor”, ci era foarte bine informat si pasionat de micile vietati. Astfel, el ne-a povestit lucruri care nu erau scrise pe etichetele descriptive ale fiecarui exponat in parte.
Tarantulele si scorpionii sunt expusi in conditii de maxima securitate, in terarii din sticla. Domnul de la intrare ne-a vazut cum ne straduiam sa localizam un exponat si ne-a sfatuit sa nu ne mai chinuim degeaba, pentru ca tarantulei respective nu ii place sa iasa din „locuinta” ei. El o vazuse doar o singura data de la deschiderea expozitiei.
Curioasa din fire, l-am intrebat apoi cum sunt hraniti paianjenii? El ne-a explicat ca lunea, atunci cand expozitia este inchisa, acestia sunt hraniti de niste persoane special instruite pentru asa ceva, care stiu foarte bine ce si cum sa faca.
Ne-am continuat vizita…
Asa am descoperit tarantule pe toate gusturile: fie blonde sau carliontate, fie parasute 😛 sau malaieziene, fie cu degete vargate, roz, rosii sau albe, TOATE mi s-au parut fascinante!!!
Scorpionii sunt in numar mai mic. Cel mai reprezentativ mi s-a parut cel albastru (desi in realitate „batea” mai mult spre negru 🙂 ).
Din pacate, cel mai mic exponat, dar si cel mai periculos, faimosul paianjen „Vaduva Neagra”, nu s-a lasat surprins in fotografie! Ceea ce va pot spune insa despre acesta e faptul ca era inchis in doua randuri de terarii, pentru a spori siguranta, fiind binecunoscut faptul ca cea mai mica intepatura a acestuia este mortala.
Dupa ce am vazut si miriapodele (cam scarboase, ce pot sa zic?), ne-am indreptat spre iersire…
In ceea ce priveste vindecarea d-rei mele de arahnofobie, nu am avut nici-o sansa: in loc sa dispara, s-a instalat si mai rau si s-a lasat cu dureri de cap. 😛
Domnul de la intrare, iar a intrat in vorba cu noi si ne-a reamintit ca, daca avem o fotografie frumoasa cu unul din exponate, putem participa la Concursul Digi Animal Club. Pentru cei interesati, aveti conditiile de participare in fotografia de mai jos.
Si uite asa, am am plecat de la Expozitie cu gandul ca nu trebuie sa aplecam urechea la tot ce auzim in jurul nostru. Personal, am fost EXTREM de incantata si fascinata de aceasta expozitie, care ne-a demonstrat inca o data cat de bine s-au adaptat unele vietuitoare la conditiile de mediu, in milioane si milioane de ani.
Duceti-va copiii la „Tesaturi Periculoase”, studiati cu atentie particularitatile fiecarui exponat, intrebati-l pe domnul de la intrare despre tot ceea ce vreti sa aflati in plus despre aceste creaturi ale naturii si veti avea parte, cu siguranta, de o experienta unica, pe care nu o veti regreta!!! 🙂
Expozitia e gazduita de Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” NUMAI pana la data de 05.07.2015.
Program de vizitare: de Marti pana Duminica, de la ora 10:00 si pana la ora 20:00 (cu intrarea ultimului vizitator la ora 19:00)
Tarif de intrare: Adulti 15 lei, Copii peste 3 ani/elevi/studenti/pensionari 10 lei
Sfatul meu: Profitati de ultima zi de vacanta a elevilor, care beneficiaza de acces gratuit in Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa”! 😉
4 Comentarii
Un mediu plăcut si o plimbare interesanta !
Nu exista nici o indoiala ca muzeele prezinta in primul rand un rol educativ.
Este imposibil sa ieșiți din Muzeul Antipa fără sa fi câștigat cel puțin câteva zeci de informații prețioase pe timpul vizitei.
Cu siguranța acesta e un loc ideal unde sa mergem cu copiii pentru a face o ,, plimbare ” interesantă , in special in week-end si mai ales in zilele friguroase cu vânt si ploaie . Din când in când e plăcut sa facem ceva nou 🙂
Am observat ca, Muzeul Grigore Antipa gazduieste periodic, atat expozitii temporare deosebit de interesante, cat si intalniri cu publicul, pe diverse teme, in care sunt dezvaluite secrete ale activitatii de cercetare stiintifica. Daca mai punem la socoteala si lansarile de carte si work-shop-urile creative dedicate copiilor, cu siguranta vom acorda un interes mult mai mare acestui muzeu, pe masura valorii lui! 🙂
Foarte frumos. Am reusit sa vad si eu expozitia zilele acestea si m-a impresionat placut. Felicitari pentru munca depusa si o primavara frumoasa iti doresc!
Multumesc frumos pentru urari si aprecieri!
Si ma bucur mult ca nu sunt singura „nebuna” careia i-a placut expozitia, chiar daca nu sunt un fan inrait al arahnidelor… 😛