Toamna suntem intr-o permaneta cautare de deserturi pe care am putea sa le punem la pachetel copiilor nostri. Asa am descoperit zilele trecute o reteta de Cornulete fragede cu Nutella sau gem, pe care am adaptat-o preferintelor si nevoilor noastre si care a avut un succes fantastic la noi in familie! 😛
Chiar daca nu am mai postat de ceva vreme vreo reteta noua, asta nu inseamna ca n-am mai bucatarit nimic in ultimul timp. Aproape ca nu trece saptamana fara sa coc cel putin 2-3 tavi de prajituri, o adevarata bucurie pentru toti ai casei, dar si un stres in plus pentru mine, ingrozita de gandul ca nu voi putea rezista niciodata tentatiei de a le si manca. 😀
Nici nu imi mai aduc aminte cand am facut ultima oara cornulete… Sincera sa fiu, m-am cam ferit de ele, pentru ca stiam ca nu vor iesi niciodata atat de fragede ca cele facute cu untura sau osanza, iar cum eu nu aveam de unde sa imi procur asa ceva, am zis ca mai bine nu mai fac deloc, decat sa arunc cu ele dupa caini.
Lucrul care m-a determinat sa imi schimb parerea a fost faptul ca intr-una din incursiunile mele la magazinul Lidl, am vazut pe raftul de la lactate si branzeturi, langa pachetele de unt si margarina, unele pe care scria Untura. Am studiat un pic ambalajul (pentru ca parca nu imi venea sa cred!) si am ajuns la concluzia ca este buna pentru prajituri, iar cornuletele au fost primele care mi-au venit in minte. De la planificare la actiune nu a mai fost decat un pas, asa ca iata-ma-s aici, cu reteta…
Cornulete fragede cu Nutella sau gem
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 250 g untura de porc (se gaseste la Lidl sub brandul Pikok, avand forma pachetului de unt)
– 520 g faina
– un praf de sare
– 8 galbenusuri
– 2 plicuri esenta Finesse Vanilie Bourbon – Dr. Oetker
– 200 g iaurt simplu
– 40 g faina pentru pudrarea blatului pe care se va intinde aluatul
Pentru umplutura:
– 200 g Nutella sau 200 g gem de prune/ piersici/ caise (sa fie mai gros, dulce-acrisor)
– sau, dupa preferinte, rahat (taiat bucati) sau nuca macinata (amestecata cu albus de ou batut spuma tare, ca de bezea)
Pentru ornat:
– zahar pudra
Modul de preparare:
1. Se pregatesc si se cantaresc toate ingredientele necesare prepararii cornuletelor.
2. Se pun intr-un bol untura, galbenusurile, esenta de vanilie si praful de sare si se amesteca bine cu ajutorul unui mixer.
3. Se incorporeaza apoi in compozitie si iaurtul, dupa care se adauga treptat jumatate din cantitatea de faina, mixand foarte bine aluatul.
5. Restul de faina se incorporeaza in compozitie prin framantare, pana cand aluatul incepe sa se desprinda de pe maini.
6. Se formeaza o bila, care se inveleste intr-o folie alimentara (din plastic) si se da la rece, pastrandu-se in frigider timp de 30 de minute.
7. In tot acest rastimp, se pun la indemana umpluturile (Nutella sau gemul) si se pregatesc tavile pentru cornulete. Cei care nu aveti cuptoate electrice, veti tapeta tavile cu hartie de copt, iar ceilalti le veti unge cu foarte putin ulei (cu ajutorul unui servetel de bucatarie din hartie).
8. Se preincalzeste cuptorul la 180-200 de grade.
9. Se scoate aluatul din frigider si se imparte in 4 bile, aproximativ egale ca dimensiuni.
10. Cu ajutorul unui sucitor, fiecare dintre acestea se intinde (pe un blat pudrat cu faina) ca si o foaie de placinta, sub forma patrata sau dreptunghiulara.
11. Foaia astfel intinsa se taie cu ajutorul unui cutit, in patrate avand latura de 7-8 cm.
12. In mijlocul fiecarui patrat se va pune umplutura (Nutella sau un gem mai gros), nu mai mult de un varf de lingurita de cafea. In caz contrar, excesul se va prelinge in tava de copt si se va arde.
13. Se ruleaza apoi cornuletele, prin aducerea unui varf al patratului peste umplutura, rezultatul final curbandu-se sub forma unei semiluni. Eu am presat un pic si capetele lor, doar-doar n-o iesi gemul din cornulete. 😛
14. Se aseaza apoi in tava si se coc la aproximativ 180-200 grade, timp de 12 minute (cuptor electric).
15. Apoi se scot din cuptor, se pun pe un platou la racit si se pudreaza cu zahar.
Mie mi-au iesit aproximativ 120 bucati, pe care le-am copt in 3 tavi de placinta. Nu va speriati, ca nu sunt multe! Familiile de 2-3 persoane pot injumatati cantitatile. 😉
Sunt foarte simple, spornice, extrem de fragede si pe gustul tuturor – chiar merita sa le incercati si sa le savurati langa o cafea sau un ceai aromat! 🙂
Pofta buna!
15 Comentarii
A picat la tanc ca voiam sa fac si eu niste cornulete cu primul meu magiun facut in casa 😉 Numai ca nu am sa gasesc untura de porc, am sa inlocuiec cu unt.
Irina, este excelent si untul!!! Chiar ii scrisesem Laviniei (@rosuvertical) ca poate inlocui untura cu el… 😉
Eu am facut in trecut niste retete de cornulete cu praf de copt (ba chiar si cu bors) care nu au fost ok. Dupa ce se raceau se intareau fff tare 😀 si d-aia am si zis ca imi era cam teama sa ma apuc de o reteta noua.
Cu magiun cred ca ies si mai bune, dar ce sa fac? Am niste mofturoase acasa pe care abia le-am pacalit cu ciocolata din Nutella si un gem mai aromat de piersici. Altceva nu cred ca ar fi acceptat pe post de umplutura… :)))))
Am vazut si eu de ceva vreme untura prin Lidl si ma gandeam la cornulete, acum ca am si o reteta verificata :), nu-mi ramane decat sa ma apuc de treaba!
Pai apuca-te de prajitureala, ca-s tare bune (ti se topesc in gura!)!!!
Nu-mi vine sa cred ca din cele 120 bucati nu ne-au mai ramas nici 30…
Si cat m-am abtinut ca sa le pastrez fetelor pentru la scoala (noroc ca cea mica este in vacanta)!!! 😛 😀
Gata, executat, terminat rapid. Sigur le mai repet (Lidl este peste drum :)), multumim pentru reteta!
Cu multa placere! 😉
Deci e ok reteta, pt ca incepusem sa imi fac griji dupa commentul lui A.V.V… 😛
Sa aveti pofta (abia astept sa le repetam si noi!!!)!
Hmm, degustatori primesti ?
Ca imi ploua in gura….
Primesc, primesc, doar ca dupa primele 24 h mai ramasesera doar 5 bucati!!! :))))))
Luni seara cine crezi ca a mai dat o tura prin Lidl dupa untura pt o noua serie de cornulete???? Iooooo… 😛 😀
Daca weekendul asta am fost plecati si am scapat de bucatareala, in cel viitorul cred ca stiu ce ma asteapta! 😉
Fiind weekend mi-am zis să fac şi eu aparţinătorilor nişte dulce. Am ajuns până la punctul la care frământ aluatul şi tot aştept să mi se ia după mâini … de câteva ore. Sigur am greşit ceva la compoziţie. Dacă reuşesc să scap de aluatul ăsta lipcios mă duc să cumpăr cornuleţe.
:)))))))) Haios ca de obicei, A.V.V.!
Daca ai folosit exact ingredientele de mai sus, in cantitatile precizate si ai respectat toti pasii, in mod normal ar fi trebuit sa se desprinda si aluatul de maini… Acum depinde si de calitatea fainii, deoarece am inteles ca reactioneaza diferit in functie de tipul ei (din pacate nu pot sa te lamuresc in sensul asta, deoarece sunt bata la capitolul asta 😛 ).
So… au fost bune cornuletele cumparate??? 😉
Până la urmă, m-a scos aparţinătoarea din … aluat !
Hai ca treaba-i buna: mi-a mai revenit inima la loc!!! 😀 😛
Hai cu vacanţele că am terminat trei ture de cornuleţe !
Offff….si eu sunt suparata rau de tot e tema asta, dar uite ca nu mai reusesc sa gasesc putin timp si pt mine, sa fac ceea ce-mi place cel mai mult… 🙁
Dupa ce termin cu orele de serviciu intru in „schimbul doi”: treburi pe acasa si facut de teme cu mezina, pana seara, tarziu (este la inceput de drum si are nevoie de tot sprijinul si suportul meu)! Noaptea pic franta de oboseala, iar a doua zi o iau de la capat. Am intrat intr-o rutina zilnica din care nu mai reusesc sa mai ies, desi mi-as dori din tot sufletul.
Asa ca… tine-mi pumnii stransi sa reusesc sa termin macar ultimul articol, pe care l-am inceput acum „n” saptamani!!! 🙂
Gata, am lasat cornuletele si am trecut la lucruri extrem de serioase!!! :))))))))