Inainte de va povesti in detaliu despre cele mai frumoase experiente traite de noi in frumoasa Peninsula Sorrentina, dati-mi voie sa va fac o scurta trecere in revista a celor mai cautate si vizitate 14 localitati de pe Coasta Amalfitana: Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Erchie, Cetara, Vietri sul Mare si Salerno.
Sincera sa fiu, nici nu aveam de gand sa scriu un articol dedicat acestui subiect… Insa faptul ca mi-a fost atat de greu sa adun la un loc, din diverse surse, toate informatiile de care aveam nevoie in legatura cu principalele orase de pe Coasta Amalfitana, m-a determinat sa alcatuiesc un astfel de mini-ghid de calatorie care, sper eu, sa va fie de folos atunci cand va veti hotari sa va petreceti cateva zile in zona. Din toata aceasta lista, puteti mai apoi sa va faceti o selectie a principalelor atractii de pe Coasta la care doriti sa ajungeti, in functie de timpul pe care il veti avea la dispozitie si preferintele voastre in materie de must-see & must-try.
Asadar… haideti sa facem impreuna o calatorie imaginara pe Coasta Amalfitana, parcurgand-o pe directia vest-est, bifand astfel cele mai cunoscute localitati si obiective turistice care sunt considerate de neratat in zona! Intr-unele am ajuns si noi, pe altele le-am vizitat pe indelete, insa cele mai multe au ramas inca in stadiul de bucketlist…
1. Positano
Din punctul meu de vedere, Positano este cel mai pitoresc oras cu deschidere la mare de pe Coasta Amalfitana!
Nu cred ca exista prezentare facuta Coastei, fara ca Positano sa nu apara in ea drept vedeta incontestabila a zonei.
Cladiri vechi si divers colorate, asezate in trepte pe coasta abrupta a Mount Comune, magazine cochete care te imbie la tot pasul, vegetatie mediteraneeana si piazzette pline de turisti, dominate toate de impresionanta cupola verde a Chiesei di Santa Maria Asunta, fac din Positano o atractie irezistibila a Coastei si un loc din care cu greu iti mai vine sa pleci! 🙂
Este una din statiunile preferate ale persoanelor publice din intreaga lume si un subiect foarte exploatat de cineasti, compozitori sau scriitori. Daca mai punem la socoteala si faptul ca Positano beneficiaza de doua plaje extrem de generoase, precum si de un port de unde se pot face excursii pe mare catre Capri, Napoli sau celelalte orase de pe Coasta, ei bine, sper eu sa va fi starnit deja interesul de a-l vizita, inainte de a scrie un articol special dedicat lui! 😛
Va recomand din tot sufletul sa ii acordati macar o jumatate de zi (asta ca sa nu zic una intreaga) si sa nu ratati un apus de soare surprins de pe una din terasele orasului. Experienta va fi una de neuitat!!!
2. Praiano
Chiar daca Praiano este o localitate pe care doar am tranzitat-o in drumul nostru spre Positano, ma gandesc ca printre voi sunt si persoane interesate sa stie cateva lucruri despre acest oras, poate chiar sa se si cazeze acolo.
Amplasat la poalele Muntelui Sant’Angelo, de-a lungul Soselei SS 163 (Via Nastro Azzurro), la 240 m deasupra nivelului marii, Praiano este un fost sat pescaresc, dispus in trepte pe o coasta foarte abrupta, deservita de sute de scari pe care atat turistii, cat si localnicii sunt nevoiti sa le urce sau sa le coboare daca vor sa viziteze Chiesa San Luca Evangelista sau Marina di Praia.
Detaliul emblematic al localitatii il reprezinta Turnul fortificat defensiv Assiola, construit in anul 1270, fiind unul dintre cele mai vechi de pe Coasta Amalfitana si imposibil de ratat, fie ca este observat de pe mare sau de pe sosea.
Tot din Praiano, pasionatii de hiking pot incepe urcusul pe munte pentru a urma faimosul traseu Sentiero degli Dei (Calea/ Poteca Zeilor), care se intinde pe o lungime de 6 km, intre localitatile Nocelle (situata in apropierea orasului Positano) si Bomerano (sat apartinand Comunei Agerola). Durata parcurgerii lui variaza in functie de conditia fizica a fiecarui curajos, media orara situandu-se undeva la 3,5 h.
3. Furore
Furore a fost localitatea unde ne-am cazat pe Coasta Amalfitana, la Hotelul Holidays Fico D’India. La prima vedere, asociind-o cu fiordul care ii poarta numele, s-ar putea crede ca aceasta are deschidere la mare. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa… Desi noi ne aflam cazati la doar cateva sute de metri distanta/ inaltime de Fiordul Furore, pentru a ajunge la el pe cale terestra trebuia sa facem un ocol pe sosea de aprox. 8 km/ 20 minute, coborand prin localitatea Conca dei Marini.
Desi am avut in plan vizitarea Fiordului, am trecut de doua ori prin dreptul lui cu masina inchiriata , incetinind viteza (si asa extrem de redusa) de fiecare data, in speranta ca vom gasi vreun loc unde ne-am fi putut opri. Din pacate, nu am avut sorti de izbanda, drumul SS 163 fiind ff ingust in zona respectiva, cei mai avantajati in cazul acesta fiind turistii care veneau cu mijloacele de transport in comun (autobuzele SITA aveau statie chiar deasupra fiordului).
Denumirea localitatii Furore („Furie”) provine de la zgomotul asurzitor pe care il face marea atunci cand valurile se izbesc cu putere de stancile care strajuiesc Fiordul. Asa cum am mai precizat si atunci cand am povestit despre cazarea noastra de pe Coasta, municipiul este situat la o altitudine de cateva sute de metri deasupra marii si dispus in trepte, terase pe care localnicii cresc vita de vie sau au plantatii de lamai si maslini. Am baut din vinul local si va pot confirma ca e unul fff bun, iar despre limoncello LeTerrazze sul Fiordo am numai cuvinte de lauda. Mancarea din restaurant era preparata tot din produse locale (rosii cherry, ulei de masline, condimente si paste homemade).
Despre Furore cred ca as putea sa va povestesc pe pagini intregi, pentru ca este mult mai mult decat un Fiord atat de cautat de turisti sau de catre organizatorii de concursuri de sarituri in apa de la inaltime (MarMeeting). Cu toate astea, am sa va las voua placerea de a-l descoperi step-by-step, atunci cand ii veti trece „pragul”. 😛
4. Conca dei Marini
Nu stiu de ce, dar Conca dei Marini mi s-a parut localitatea cea mai ametitoare dintre toate…
Desi la inceputul sejurului nostru am traversat-o numai prin partea ei superioara, respectiv cea din dreptul soselei SS 366, in ziua in care a trebuit sa mergem in Positano, am coborat prin oras pe niste stradute intortocheate, cu sens unic sau dublu sens si semafor (pentru ca aveau o latime cat sa treaca o singura masina), traind niste senzatii de zile mari! 😀
Localitatea este cautata in primul rand pentru vestita sa Grota de Smarald („Grotta dello Smeraldo”), o pestera plina cu apa care, la lumina zilei capata o nuanta intensa de verde-smarald. Accesul la aceasta se poate face atat de pe uscat (folosindu-se un lift, chiar din soseaua principala sau coborand niste trepte de-a lungul coastei), cat si de pe apa, cu ajutorul barcilor.
Alte puncte de interes in zona ar fi Turnul fortificat defensiv de la Capo del Conca (sau Turnul Alb), precum si cateva capele, biserici si chiar o manastire (St. Rosa de la Lima).
Conca dei Marini a fost singura localitate in care am simtit cu adevarat raul de inaltime pe SS 163, chiar cu cativa km inainte de localitatea Amalfi (sunt cateva locuri acolo in care ai impresia ca ti se „taie” picioarele 😛 )…
5. Amalfi
Este localitatea care da numele Coastei Amalfitane si cel mai important nod rutier si maritim al acesteia. Aici vin si pleca autobuzele SITA catre diverse localitati din Peninsula Sorrentina, precum si autocarele pline cu turisti, dornici sa viziteze unul dintre cele mai apreciate orase ale Coastei.
Nu voi insista acum prea mult cu povesti despre el, deoarece ii voi dedica un articol separat, insa va pot spune ca este un oras incantator, in care nu veti avea timp sa va plictisiti! Plimbari lungi pe faleza orasului (Lungomare dei Cavalieri), pe diguri sau pe Corso Repubbliche Marinare, explorarea centrului istoric, vizitarea Domului, a Muzeului Hartiei sau a celui de Traditii Rurale sau pur si simplu degustarea unei gelato pe Spiaggia Grande vor fi activitati care ‘or sa va incante!
Si daca vi se va face chef de dat o fuga pana in Positano, nimic mai simplu: cu un fast-boat puteti ajunge acolo in numai 15 minute! Sau poate veti dori sa inspirati putin parfum Capri… Nu va faceti griji! In portul orasului exista o multime de ambarcatiuni care va stau la dispozitie pentru orice calatorie pe mare veti intentiona sa faceti in imprejurimi! Bani sa aveti la voi!!! 😉
6. Atrani
Atrani este cel mai mic municipiu al sudului Italiei, despartit de orasul Amalfi doar de un „pinten” al Muntelui Aureo, pe care se inalta cu semetie inca un turn defensiv medieval al Coastei, transformat acum in restaurant: Torre Saracena.
Acesta este o combinatie reusita intre un sat pescaresc pitoresc si un mic orasel medieval care, in vremuri stravechi, era locul preferat al nobililor pentru a-si stabili resedinta. Biserici, manastiri, capele, piazzette, fantani si nu in ultimul rand plaja municipala, flancata de ziduri cu arcade, barci si plase pescaresti, fac din Atrani un punct de atractie al Coastei, caruia merita sa ii acordam macar o ora-doua de atentie.
7. Ravello
Ravello este de departe preferatul nostru!!! 🙂
Chiar daca nu are deschidere la mare, el este un oras gradina, ca o poeziei, denumit „la città della musica”, datorita concertelor de muzica clasica de care ne putem bucura acolo de cateva ori pe an.
Cel mai frumos instantaneu din Ravello este fara indoiala cel al celor doua turnuri ale Bisericii Annunziata, avand o arhitectura de origine maura si protejate parca de coroana sub forma de umbrela a celui mai faimos pin de pe toata Coasta Amalfitana!
Villa Rufolo, Vila Cimbrone si Catedrala sunt numai cateva dintre atractiile de top ale orasului.
Insa sfatul meu ar fi sa va oferiti cateva momente de relaxare totala, privind peisajele care va inconjoara si forfota turistilor din oras, stand la una din terasele din Piazza Duomo, savurand un delicios desert specific napoletan („Baba” cu crema de limoncello 😛 ), un Aperol Spritz sau (dupa preferinta!) un Cappuccino cremos. Satisfactia sufleteasca nu va avea egal (abia astept sa revin cu povesti despre Ravello!)!!! 😛
8. Scala
Scala este un mic orasel, cocotat pe-un munte stancos, la o altitudine de mai bine de 400 m deasupra nivelului marii. Noi nu am ajuns sa il vizitam, insa l-am observat de la departare, in drumul nostru spre Ravello. Desi initial am crezut ca este doar o extensie a acestuia, ulterior am aflat ca a fost cea mai importanta localitate fortificata a Evului Mediu din zona care, de-a lungul timpului, a rezistat eroic in fata a numeroase atacuri sau catastrofe.
Din diverse puncte ale orasului Ravello, Scala poate fi surprinsa in toata splendoarea ei, impresionand in mod special prin contrastul dintre culoarea alba a cladirilor sale si terasele inverzite pe care sunt raspandite acestea. Orasul este renumit prin faptul ca este un important cultivator de castane, la fiecare sfarsit de noiembrie fiind locul de desfasurare a unui festival dedicat acestora: Sagra delle Castagne. 🙂
9. Minori
Minori este localitatea amplasata chiar in mijlocul Coastei Amalfitane, foarte populara printre italieni!
Desi este incarcata de istorie, dovada fiind vestigiile arheologice de pe domeniul Villei Marittima Romana, numeroasele biserici si turnuri de aparare medievale, Minori isi atrage turistii mai ales prin atmosfera sa estivala: o plaja oraseneasca incantatoare, forfota pe stradutele comerciale ale orasului, „asezonate” toate cu delicatesele culinare care l-au facut faimos: scialatielli (homemade fresh pasta).
10. Maiori
Pornind din Minori si urmand un traseu pedestru printre livezi cu lamai si terase cu vita de vie, in nici 1,5 h poti ajunge in orasul Maiori, cel putin la fel de incantator ca fratele sau mai mic. 🙂
Acesta este renumit prin faptul ca detine cea mai mare plaja de pe Coasta Amalfitana (masurand 930 m lungime/ 40 m latime), fiind in acelasi timp una dintre putinele plaje cu nisip din zona. Dimensiunea ei generoasa este insa rezultatul unor inundatii catastrofice care au avut loc in anul 1954 si care au distrus complet centrul istoric al orasului.
Avand aceasta particularitate, este de inteles de ce Maiori cea mai cautata statiune estivala de pe Coasta Amalfitana, mai ales de catre familiile cu copii mici. Aici nu trebuie ratate vizitele la Castelul San Nicola de Thoro-Plano, la Abatia Santa Maria de ‘Olearia (construita intr-o grota in stanca) sau o cina in restaurantul deschis in incinta turnului defensiv Torre Normanna. Si daca luam in considerare si surprinzatoarea gastronomie locala, clar am tras lozul castigator rezervandu-ne o vacanta in Maiori!
11. Erchie
Erchie este un sat pescaresc foarte linistit, amplasat la aprox. 9 km distanta de orasul Maiori, mergand spre Salerno. Beneficiind de una dintre cele mai pitoresti plaje ale Coastei Amalfitane, localitatea este foarte cautata pe timpul verii, fiind un loc ideal in care se poate face baie in Marea Tireniana, care aici are o culoare deosebit de frumoasa. Simbolul localitatii este bastionul medieval amplasat in partea estica a plajei, avand forma rectangulara si construit inca de pe vremea Charles I de Anjou.
12. Cetara
Cetara este un alt loc deosebit de pitoresc al Amalfitanei, renumit mai ales datorita pastrarii traditiilor sale pescaresti si gastronomice.
Dezvoltat in jurul Bisericii San Pietro si amplasat pe marginea unui golf plin de ambarcatiuni ale localnicilor, orasul devine deosebit de spectaculos, mai ales in timpul noptii, cand pescarii ies in larg si lumineaza marea cu felinarele lor aprinse. Nu ratati o masa cu fructe de mare in Cetara!
13. Vietri sul Mare
Este orasul in care am ajuns spre sfarsitul zilei, foarte aproape de momentul asfintitului… Stiam despre el ca este un asezamant foarte vechi, datand inca de pe vremea etruscilor, dominat de Domul Chiesei di San Giovanni Batista si faimos datorita Muzeului sau de Ceramica Amalfitana (de aici si renumele ei de „Capitala a Ceramicii in Campania”).
Am lasat masina inchiriata in parcarea publica din capatul plajei orasenesti (tarif: 1,5 eur/ ora – cel mai mic de pe Coasta 😛 ), apoi ne-am plimbat pe faleza orasului, atmosfera fiind una foarte placuta si lipsita de aglomeratie.
Plaja din Vietri sul Mare era flancata de ambarcatiuni ale pescarilor locali, iar la nord strajuita de trei turnuri cu ceas, datand inca din secolul al 15-lea.
Unul din principalele puncte de atractie ale localitatii este formatiunea stancoasa „Due fratelli” (Cei doi frati), pe care o putem vedea iesind din mare in partea estica a orasului. In jurul ei s-au tesut numeroase legende si chiar daca e redusa ca dimensiuni, ne poate duce usor cu gandul la „Faraglioni” din Insula Capri. 😀
14. Salerno
Salerno este municipiul care incheie salba celor mai vizitate localitati de pe Coasta Amalfitana. Din pacate, nu am avut timp suficient pentru a-l vizita pe indelete, dar ne-am petrecut acolo cateva ore foarte agreabile, despre care voi incerca sa va povestesc acum.
Ne-am setat pe aplicatia Waze una din parcarile publice din oras, respectiv pe cea din Piazza Giovanni Amendola, amplasata intre Primaria si Prefectura din Salerno (tarif: 2,5 eur/ora). Apoi am coborat spre mare, ajungand chiar in capatul vestic al Spiaggiei di Santa Teresa.
Am facut acolo o multime de fotografii, am testat putin temperatura apei si ne-am bucurat din plin de soarele care inca mai dogorea si la ora aceea a dupa-amiezii.
Am cautat apoi pe Google Maps traseul pentru a ajunge la Duomo di Salerno, pana acolo plimbandu-ne pe Lungomare Trieste si putin prin oras.
Am vizitat catedrala…
… dupa care iar am ratacit pe stradutele intortocheate, incercand sa ne bucuram ochii cu instantanee care noua ne plac atat de mult! Inainte de a ajunge la locul unde ne-am lasat masina, am intrat intr-o gelaterie si ne-am indulcit ziua (inca o data 😀 ) cu faimoasa lor inghetata, un must-try al oricarei calatorii in Italia! A fost un mod extrem de placut de a ne lua „La revedere!” de la acest frumos oras si ne-am indreptat apoi spre locul nostru de cazare…
Dupa cum cred ca ati observat deja, localitatile despre care v-am povestit mai sus nu sunt niste simple „orasele” sau „sate pescaresti”, imprastiate de-a lungul Coastei Amalfitane, ci adevarate bijuterii arhitectonice, incarcate de istorie si pline de farmec! Amplasate intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, la granita dintre mare si munte/ cer si pamant, putem spune despre ele, fara nicio exagerare, ca alcatuiesc impreuna una dintre cele mai frumoase zone ale Italiei: Coasta Amalfitana – A Little Piece of Heaven!
23 Comentarii
Visez la o vacanta de vreo doua saptamani pe coasta Amalfitana combinata cu una-doua escapade pe insulele din apropiere! Poate la anul va fi cu noroc.
Merci Alinuta pentru „ghid”, voi mai trage un ochi cand va fi de o organizare 🙂
Doua saptamani pe Coasta… woooow!!! 😛
Asta inseamna ca veti reusi sa vedeti si Napoli, Vezuviu, Caserta, Ischia, Procida, Capri si Sorrento… offf, cate sunt de vizitat!
Zona este de vis, intr-adevar, iar visele TREBUIE sa se transforme in realitate, asa ca sunt convinsa ca veti ajunge candva acolo. Va pup pe toti 4 cu mare, mare drag!
Ca de obicei, un articol bine documentat, cu poze pe masura, care ma fac sa visez… Pana voi ajunge acolo, fur poza din Ravello, pentru desktop… 🙂
Merciiiii!!! 😛
Adevarul este ca de data aceasta am muncit mai mult decat de obicei la articol, pentru ca in 3 zile de plimbari pe Coasta nu am reusit sa vizitam toate cele 14 localitati descrise mai sus. A trebuit sa ma documentez din mai multe surse pentru a fi ffff sigura ca nu se vor strecura informatii eronate, iar Google Maps-ul l-am folosit la greu (mai ales pentru localizarea instantaneelor noastre). 😀
Dar totul e bine cand se termina cu bine!
Asa ca sper sa va fie de folos candva… 😉
Pupiiiiiici!
L.E. Pentru desktop iti pot trimite o alta varianta a fotografiei din Ravello. Cireasa de pe tort am pastrat-o, bineinteles, pentru articolul special dedicat acestei minunatii de oras! 😛 😉
Multumesc, dar deja o am in fata ochilor la munca, am inlocuit privelistea Pargai 🙂
E tare frumos sa avem un vis (chiar daca momentan este afisat numai pe desktop 😛 ), pe care sa il urmam si pe care pana la urma sa il realizam, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat! 😉
O să merg şi eu după ce trece sezonul tectonic …
:)))))))) S-ar putea sa ai de asteptat mult si bine sa se intample asta, asa ca sfatul meu ar fi sa nu-ti programezi vacanta in functie de „sezon”! 😛
Chiar e o destinatie……woooow!!!
Noi am fost anul acesta si amstat 4 nopti in Amalfi (completat cu 2 nopti in napoli si o noapte in Capri). Am folosit mijloacele de transport in comun in toate drumurile noastre si nu prea avem de ce ne plange de ele. As adauga si o alta localitate la lista ta: Pogerola. Este un satuc pe munte si se ajunge cu autobuz din Amalfi. Nu am intalnit roiurile de turisti din alte localitati. De acolo ne-am intors in Amalfi pe jos in aprox 1 ora, folosind o poteca pietruita care te duce intai printre livezi de lamai si apoi prin padure scotandu-te langa o scoala/liceu din Amalfi.
Recomand de asemenea Sentiere degli Dei (noi l-am parcurs din Bomerano in Nocelle in aprox 2 ore, coborand apoi treptele si pe jos pana in Positano) si poteca care coboara din Ravello in Atrani (avand si o bifurcatie catre Minori).
Poti sa dai niste referinte referitoare l atraseul pedestru dintre Minori si Maiori?
Multumiri pentru articol.
Mihai
PS Ne-a placut atat de mult ca la anul vom reveni dar vom suplimenta zilele petrecute in cele 3 locatii.
Mutumesc frumos, Mihai! 🙂
In Pogerola nu am ajuns, desi am trecut zilnic pe langa indicatorul catre aceasta, in drumul nostru spre si dinspre locul unde eram cazati. Din descrierile tale, cred ca se aseamana foarte mult cu Furore, iar faptul ca sunt mai putin comerciale este un mare plus pentru ele! 😉
Observ ca voi sunteti niste impatimiti ai muntelui… Mi-as fi dorit sa putem sa facem si noi asta dar, din pacate, niste afectiuni mai vechi ale coloanei vertebrale ma impiedica sa merg fff mult pe jos sau sa urc/ cobor muntii. Acesta este motivul din cauza caruia plimbarile mele sunt destul de limitate si cu destul de multe pauze de relaxare a spatelui. 🙁
Despre traseul pedestru dintre Minori si Maiori („Sentiero dei Limoni”) nu stiu prea multe, deoarece am citit si eu despre el in review-le unor temerari. 😛 Sper insa sa te poata ajuta descrierile de aici: https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g194806-d8610290-r316645756-Sentiero_dei_Limoni-Maiori_Amalfi_Coast_Campania.html (din cate am inteles, traseul e marcat cu placi ceramice pictate).
Felicitari pentru tot ceea ce ati reusit sa faceti in cele cateva zile de Amalfitana si spor la rezervari pentru la anul! Coasta este SUPERBAAAAA!!! 😀
Sotia nu este deloc o impatimita a muntelui … chiar deloc, iar eu am de ceva timp o afectiune la coloana vertebrala. Traseele de care ti-am scris sunt usoare si nu necesita niciun fel de echipament special sau dedicat. Singurul obiect care nu trebuie neglijat sunt incaltarile – exclus incaltaminte cu talpa ca foaia de hartie. Timpii scrisi mai sus includ si pauze. Oricum pe acele trasee nu ai de ce sa te grabesti.
Multumesc pentru linkul cu Sentiero dei Limoni.
Mihai
Uhhh… M-am linistit, ca incepusem sa am complexe de inferioritate! :))))))))
Glumesc!!!
Iti dai seama ca daca am problemele care le am si eu cu coloana, am foarte mare grija de modul cum ma incalt (de vreo doi ani nu folosesc decat pantofi sport de running, recomandati de un kinetoterapeut).
Cu multa placere!!! 🙂
Abia astept sa imi povestesti cum a fost pe Sentiero dei Limoni!
Cu multa intarziere scriu. Ca si timp total a durat 3 ore (autobuz din Amalfi pana in Maiori, unde am coborat cu o statie inainte pt a merge pe faleza, apoi drumul spre biserica de unde incepe traseul, Sentiero dei Limoni, coborare in Minori, autobuz pana in Amalfi). Poteca se parcurge in aprox 45 minute mers mai lejer … noi am prins o caldura naucitoare cu toate ca am terminat traseul in prima parte a zilei. Traseul din Maiori incepe de langa biserica care este si punct de reper dar si punct de aprovizionare cu apa, are si o toaleta comuna in exterior si este umbra acolo. Traseul incepe cu urcus pe trepte de piatra … aprox 10-15 minute, apoi urmeaza un drum pavat pe curba de nivel si coborare pe trepte in Minori. Pe traseu vezi foarte putini lamai, pe partea dreapta (cum am mers noi) este coasta muntelui si din cand in cand locuinte iar pe partea stanga se vede marea si sunt case unele dupa altele cateva avand si gradini cu lamai (nu multe curti si nu multi lamai). Nu este atat de spectaculos dar nu am regretat ca l-am parcurs.
Un alt traseu frumos in zona este cel care coboara din Scala in Pontone si apoi in Amalfi. Fiind in 2 ani consecutivi ne-am mirat de cat de multe s-au schimbat si nu in bine … devenind mult-mult mai turistice. Pe Sentiero degli Dei in 2016 am intalnit maxim 10 persoane iar in 2017 am avut mereu cel putin o persoana la 50 de metri in fata sau in spate … incredibil cat de multa lume. In toate locatiile in care am fost.
Mihai, esti unicat!!!
Cred ca esti singura persoana care s-a straduit sa imi raspunda chiar si dupa atata timp… 😛
Iti multumesc frumos pentru detalii! Mi-ai readus aminte cat de minunata e Coasta Amalfitana si cat de mult mi-ar placea sa ma reintorc candva acolo.
Poate, cine stie, visele vor deveni si realitate! 😉
Pe curand!
Foarta interesanta descrierea, acopera cam toate localitatile de pe coasta. Si eu recomand Sentieri degli Dei (dificultate redusa), dar si satucul Pontone, situat pe un deal intre Amalfi si Atrani, cu panorame exelente spre ambele orase. Am scris si eu despre destinatie, poate e util linkul cuiva, daca imi permiteti!
http://tinyurl.com/znaroje
Salutare @nickro!
Si multumesc frumos pentru aprecieri! 🙂
Stiu ca tu impreuna cu familia ati urmat Sentieri degli Dei, pentru ca relatarile tale, alaturi de cele ale altor cativa bloggeri, au constituit una din sursele mele de documentare, inainte de plecarea pe Coasta Amalfitana. 😛
La randul meu si eu iti multumesc pentru faptul ca ti-ai rapit din timpul tau liber pentru a ne impartasi din experientele voastre!!! Esti foarte, foarte atent la detalii (eu zic ca „ne stim” deja de pe softpedia 😉 ).
Spor la scris si sa ne auzim intotdeauna cu bine!!!
Pingback: Coffee break in Positano - Jurnalul Alinutei
Pingback: Plimbare de dupa-amiaza prin orasul Amalfi - Jurnalul Alinutei
Pingback: Holidays Fico D’India – un mic colt de rai pe Coasta Amalfitana - Jurnalul Alinutei
Pingback: Cu copiii in vacanta in Andaluzia - Jurnalul Alinutei
Pingback: Experiente culinare pe Coasta Amalfitana si in Insula Capri - Jurnalul Alinutei
Pingback: Excursie de o zi in Insula Capri - Jurnalul Alinutei
Pingback: Ravello – orasul poezie al Coastei Amalfitane - Jurnalul Alinutei