A gasi o cazare care sa iti satisfaca toate nevoile, dar care sa se si incadreze intr-un buget prestabilit, poate constitui uneori o adevarata provocare, asa ca noi ne-am considerat extrem de norocosi descoperind  Hotel Holidays Fico D’India – Furore, un mic colt de rai pe Coasta Amalfitana.

Va atentionez inca din capul locului ca nu va fi un articol publicitar, din care sa ma aleg vreodata cu vreun avantaj. Pentru noi, mini-vacanta petrecuta pe Coasta Amalfitana a fost un fel de „honeymoon reloaded” 😛 sarbatorind astfel un frumos numar de ani prinsi in buchetul casniciei noastre, intr-o destinatie care s-a incadrat (pe buna dreptate!) in categoria „once in a lifetime”!

In cele ce urmeaza am sa va prezint pasii pe care i-am urmat in alegerea acestei cazari, precum si alte detalii legate de Hotel Holidays Fico D’India – Furore, care sper eu sa va fie de folos in cazul in care veti intentiona vreodata sa faceti o mica escapada romantica pe Coasta Amalfitana. 😉

Holidays Fico D'India - vazuta de pe cealalta parte a Fiordului
Holidays Fico D’India – vazuta de pe cealalta parte a Fiordului

1) Alegerea cazarii pe Coasta Amalfitana

…nu a fost una tocmai usoara!!! 🙂

Dupa rezervarea biletelor de avion pe site-ul companiei Wizz Air, cu destinatia Napoli, intr-un moment in care desi visam la Coasta Amalfitana de ani de zile, nici nu speram sa o vad asa de curand, sotul meu s-a ocupat in exclusivitate de formalitatile de inchiriere a unei masini de la Avis Rent-a-Car. Avand in vedere ca el urma sa fie „vioara I” la volanul ei 😀 , de data asta am preferat sa nu ma implic absolut deloc in alegerea autoturismului cu care intentionam sa colindam in lung si-n lat Coasta.

In ceea ce priveste rezervarea cazarii nu am dorit sa ma grabesc… Am preferat sa ma informez fff bine inainte, atat din descrierile experientelor unor colegi de blogging, cat si din povestirile de pe TripAdvisor ale unor turisti. Astfel, am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa ne cazam ori in Sorrento ori in Salerno ori pe undeva la mijlocul distantei dintre cele doua. Motivul acestor alegeri ar fi in primul rand unul de ordin financiar: nu cred ca va puteti imagina cam ce preturi puteti gasit la cele mai multe dintre hotelurile de pe Coasta! Si cand spun asta, nu ma refer la faptul ca o parte dintre ele erau de 4 sau de 5 stele, ci la faptul ca cele mai multe ofereau conditii modeste de cazare, fara mic dejun sau vedere la mare, iar pretul lor/ noapte era de mai multe sute de euro. 🙁

Terasa cu sea-view
Terasa cu sea-view

Ne-am restrans apoi lista de aproximativ 20 de unitati de cazare care ne-au placut pe booking (printre care s-au regasit si B&B Al Pesce D’Oro din Amalfi, Residence I Giardini Dei Sensi din apropiere de Positano, Tenuta Solomita din Maiori, B&B La Casa Nel Giardino de langa Sorrento, Limoneto Di Ercole din Erchie, Hotel Raito Wellness & SPA din Vietri) la numai doua dintre ele: Solaria – un B&B cocotat sus pe munte, in Tovere, deasupra orasului Conca dei Marini si Holidays Fico D’India amplasat la iesire din Furore spre orasul Amalfi. Dupa seri lungi de lecturare a parerilor celor care si-au petrecut vacantele acolo, desi review-urile de la Solaria erau extrem de laudative la adresa conditiilor de cazare, a amabilitatii iesite din comun a gazdelor, precum si a senzationalului lor mic dejun, cu preparate homemade delicioase specific italienesti, noi am decis sa ne rezervam cazarea la ultima dintre ele, avand castig de cauza din mai multe motive:

  1. loc de parcare generos, special amenajat la hotel si nu pe strada sau intr-o locatie din apropiere;
  2. acces facil de la Aeroportul Capodichino, hotelul fiind situat foarte aproape de Strada Statale 366, sosea care traverseaza Peninsula Sorrentina pe varianta de traseu cea mai scurta de la Napoli catre Amalfitana;
  3. acces rapid la soseaua principala SS 163, Via Nastro Azzurro, care margineste Coasta;
  4. mini-market in apropiere (in caz de nevoie);
  5. statia de autobuz (pentru Amalfi) la cateva sute de metri distanta;
  6. posibilitatea de cina in restaurantul din incinta hotelului, care pentru noi a fost un argument hotarator, avand in vedere distantele mari (dpdv al timpului si al traseului destul de dificil de parcurs ziua, daramite noaptea) pana in principalele orase ale Coastei, mult mai ofertante la acest capitol, dar si cu preturi pe masura.
Fico D'India - imprejurimi
Fico D’India – imprejurimi

2) Cum putem ajunge din Napoli in Furore – Coasta Amalfitana?

Cu masina inchiriata:

De la Aeroportul din Napoli se urmareste indicatorul de intrare pe Autostrada A3. Apoi se iese de pe aceasta catre localitatatea Castellamare di Stabia, pe SS 145, dupa care incepe urcusul pe SS 366 pana in Agerola. De aici se coboara in Furore, aproape de iesirea din localitate existand un indicator dreapta catre Hotel Holidays Fico D’India.

Cu trenul/ autobuzul:

Transferul de la Aeroportul Capodichino catre Napoli se face cu autobuzul Alibus, care opreste atat la Gara Centrala (Garibaldi), cat si in Piazza Municipio. De la gara se ia trenul cu destinatia Salerno, iar de aici si pana in Amalfi se ajunge cu autobuzele SITA, calatorie care poate dura mai bine de o ora.

Din Amalfi si pana in Furore se fac aproximativ 20 de minute, apeland tot la autobuzele SITA, dar care au capat de linie orasul Agerola. Frecventa plecarilor este de un autobuz/ ora. La cerere, turistii pot fi adusi din Amalfi in Furore de catre cineva de la hotel, cu automobilul personal.

Pe mare:

Desi este cea mai costisitoare varianta de a ajunge din Napoli pe Coasta Amalfitana (excluzand taxiul 😉 ), sa nu o eliminati din start, deoarece experienta unei plimbari pe mare de-a lungul tarmurilor este una deosebita. Durata calatoriei este de 1,5 h, cu doua opriri: in portul Marina Grande din Capri si in Positano. Din pacate, acest transfer este doar unul sezonier, inaintea calatoriei voastre trebuind sa va informati fff bine pe site-ul companiei NLG, asupra programului de navigatie. Anul acesta, de exemplu, ultima zi de transport pe Coasta a fost in data de 23.10.2016.

Fast boat de transfer Amalfi-Capri-Napoli
Fast boat de transfer Amalfi-Capri-Napoli

3) Impresii din sejurul nostru petrecut la Holidays Fico D’India

Trebuie sa recunosc (cu toata sinceritatea!) ca prima senzatie pe care am avut-o imediat dupa ce am ajuns la Hotel Holidays Fico D’India a fost una de usoara dezamagire… 🙁

Eram ametita dupa nebunia virajelor si diferentele bruste de altitudine de care avusesem parte pe drumul de la Napoli catre hotel, plus ca raul meu de inaltime isi cam spunea cuvantul. Cand m-am vazut eu cazata pe „buza” Fiordului din Furore, exact pe marginea prapastiei si la multe sute de metri deasupra marii, in the middle of nowhere, intr-un loc TOTAL diferit de tot ceea ce vazusem eu pana atunci, menit parca sa-mi alimenteze si mai tare fobia de inaltime, am exclamat in gand: „Doamne, oare ce caut eu aici?” 😀 😀 😀

Am parcat masina in locul special amenajat de la hotel, ne-au fost inmanate cheile si am fost condusi la camera de catre unul din baietii de la receptie. Imi era si mila de el vazandu-l cum se chinuia cu trolerul nostru pe scarile abrupte care coborau catre cladirea unde urma sa fim cazati.

Camera dubla de la Fico D'India
Camera dubla de la Fico D’India

Primul nostru contact cu camera de la hotel a fost si el unul atipic… Mi s-a parut foarte redusa ca dimensiuni, emanand un puternic aer rustic datorita decoratiunilor din ceramica amalfitana (inclusiv in baie si pe terasa). Era cu totul ALTFEL decat eram noi obisnuiti!!! 😛 Dar in momentul in care am deschis usile de la balcon si am vazut privelistea care mi se deschidea in fata ochilor mi-am zis:

Wooow!!! Nu imi vine sa cred ca am ajuns (in sfarsit!) pe Coasta!”

Sea-view-ul de pe balconul camerei
Sea-view-ul de pe balconul camerei

Si pentru ca cina se servea dupa ora 19, iar noi mai aveam inca doua ore de asteptat pana atunci, sotul meu a mutat masina din parcarea hotelului in cea de langa cladirea unde eram cazati. Vazand doi turisti venind de undeva cu niste plase pline cu cumparaturi, a banuit ca prin apropiere ar trebui sa fie un mini-market de unde am putea lua ceva cu care sa ne astamparam foamea pana spre seara (nu mancasem nimic de dimineata, de cand plecasem de acasa).

Zis si facut! Am iesit imediat la plimbare prin localitate, punand Google Maps-ul la treaba pe telefon. Incet-incet incepeam sa ne relaxam, admirand frumusetea locului in care ne aflam si ramanand surprinsi de cat de abrupte erau scarile pe care urma sa le urcam catre soseaua principala, desi ele erau trecute pe harta drept „scurtaturi”.

Instantanee din Furore
Instantanee din Furore

Ne-am felicitat atunci pentru consecventa cu care ne urmam antrenamentele la sala pentru ca, dupa 30 de minute de mers vioi si urcat sustinut, sigur ne-am fi ales cu o febra musculara pe cinste. 😛

Magazinul din localitate era foarte bine aprovizionat (aviz amatorilor!). Eram destul de obositi cand am ajuns acolo, asa ca nu am zabovit prea mult, decat atat timp cat ne-a trebuit sa cumparam niste apa, briose, struguri, piersici, 3 Peroni si o sticla de vin.

Incercarea moarte n-are! :)
Incercarea moarte n-are! 🙂

Bine am facut ca nu ne-am stricat foamea, pentru ca cina noastra de la Holidays Fico D’India a fost un adevarat festin! Nu am sa intru acum in amanunte, pentru ca imi doresc tare mult sa dedic un intreg articol experientelor noastre culinare de pe Coasta Amalfitana, insa va pot confirma faptul ca ne-am reindragostit de bucataria italiana, care este atat de simpla, dar totusi atat de delicioasa!!! Ne-am felicitat inca o data pentru alegerea facuta! Nici nu ne-am fi vazut cazati in alta parte, avand in vedere linistea, peisajele si preparatele de exceptie cu care am fost serviti la restaurantul hotelului.

Una din cinele de la Fico D'India
Una din cinele de la Fico D’India

Si asta am gandit in prima seara, fara a sti ceea ce avea sa urmeze…

Dupa prima dimineata petrecuta la Holidays Fico D’India, cand am avut parte de un mic dejun delicios, servit intr-un cadru natural de exceptie, care s-a incheiat „apoteotic” 😛 cu savurarea unuia dintre cele mai surprinzatoare deserturi homemade pe care le-am mancat vreodata in Italia (un fel de Pasticciotto), perspectivele noastre s-au schimbat brusc si parca am privit cu alti ochi tot ceea ce ne inconjura.

 Breakfast with a view
Breakfast with a view

A fost o modalitate excelenta de a ne incepe ziua si a constientiza faptul ca DA, locul in care ne aflam era un mic colt de Rai si ca il judecasem gresit cu o zi in urma, la primul nostru contact cu el! 😛

Au urmat si alte dimineti cu rasaritui de soare superbe, dar si cu furtuna pe mare in ziua plecarii 😀 , alte mic dejunuri la fel de delicioase ca si in prima zi si cine din ce in ce mai relaxante, in care am incercat sa experimentam diverse preparate din meniu.

Rasarituri de soare peste Tireniana...
Rasarituri de soare peste Tireniana…

Pino, gazda noastra de la Holidays Fico D’India, s-a dovedit a fi o persoana extrem de atenta la detalii si cu un simt al umorului foarte dezvoltat.  Inca de la prima cina si-a insusit preferintele noastre in materie de bauturi si mancare, fiind extrem de simpatic cand il auzeam la sfarsitul fiecarei comenzi cum spunea: „Perfetto!!!” 😛

Ne-a ghidat cu naturalete printre preparatele specifice zonei, a glumit cu noi si ne-a sfatuit atunci cand am avut nevoie de vreo informatie. Daca vreunul dintre clientii hotelului isi dorea sa inchirieze o masina sau un scuter, tot el se ocupa de legatura cu firmele de inchiriere, care-si trimiteau reprezentantii la hotel, cu vehiculul dorit de cei care-l solicitau.

La sfarsitul sejurului, cand mi-am dorit sa cumpar de la restaurant o sticla de Limoncello de Furore (produs local), Pino ne-a oferit-o din partea casei, multumindu-ne tare mult pentru fapul ca i-am fost oaspeti! Si, ca totul sa fie „Servizio completo!” (cum i-a placut lui sa glumeasca 😀 ), ne-a impachetat cadoul intr-o punga personalizata, pe care eu am pastrat-o drept amintire de la Fico D’India.

Limoncello de Furore
Limoncello de Furore

Camera am gasit-o impecabila la fiecare sfarsit de zi, fiind singura in care am beneficiat pentru o ora de lumina de siguranta, in momentul in care s-a oprit curentul din cauza furtunii din ultima dimineta.

Cu fiecare zi petrecuta acolo ne indragosteam si mai tare de acel loc si descopeream si alte facilitati ale cazarii, despre care puteti afla detalii chiar de pe site-ul hotelului. Dar coltul care ne-a impresionat cel mai mult din tot amplasamentul a fost cel al Gradinii cu lamai, plina de flori multicolore, care adapostea scaune si mese decorate cu ceramica amalfitana. View-ul din acel loc era unul de senzatie si, recunosc, mi-ar fi placut tare mult sa-mi petrec o vara-ntreaga acolo, citind o carte sau pur si simplu relaxandu-ma la soare, in decorul acela de vis!!! 😉

Gradina cu lamai
Gradina cu lamai

4) Concluzii

Peisajele incantatoare si localizarea la jumatatea Coastei, linistea deplina si romantismul care pluteste in aer, confortul camerei si sea-view-ul de exceptie, experientele culinare deosebite si oamenii frumosi intalniti acolo – cam asta ar face din Hotel Holidays Fico D’India o cazare de exceptie pe Coasta Amalfitana!!! Daca o sa va intrebati (probabil) daca a existat si un minus al ei, poate ca ar trebui sa va pun in tema asupra faptului ca peretii camerelor sunt cam subtiri pentru cei obisnuiti sa scoata anumite zgomote la ore fixe… :)))))

In rest… totul a fost PER-FECT!!!

Fico D'India - in ziua plecarii!
Fico D’India – in ziua plecarii!