Din cand in cand, printre povestirile mele din calatorii, mai strecor si cate o prajitura facuta in casa.

Asa s-a intamplat intr-o duminica dimineata cand, mi-am adus aminte de un desert extrem de simplu si rapid, dar foarte delicios, pe care mama ni-l facea atunci cand eram mici: Salam de biscuiti!

Cu o pofta nebuna de dulce, inca de la prima ora am plecat cu mezina la cumparaturi (si ea mare amatoare de Salam de biscuiti ca al bunicii 😛 ), incercand sa imi reamintesc putinele ingrediente de care aveam nevoie pentru un astfel de desert.

Salam de biscuiti

Ingrediente:

– 900 g biscuiti simpli Petit Beurre (3 pachete x 300 g, de la RoStar) sau populari varsati (daca mai gasiti asa ceva)
– 300 g unt (desi proportia pe care mi-o aminteam era de 1 pachet de unt la 1 kg de biscuiti, noi suntem fani crema din belsug, asa ca am modificat un pic cantitatea de unt)
– 200 – 250 g zahar pudra (dupa gust, in functie de cat de dulce va place sa fie desertul vostru)
– 5 linguri de cacao neagra (de la Dr. Oetker)
– 250 g nuci maruntite (sau rahat taiat cubulete mici sau stafide inmuiate in alcool, pentru cine le prefera pe acestea)
– 6 fiole de esenta de rom (le recomand pe cele de la RUF Backaroma deoarece, in ultimul timp, cele de la Dr. Oetker mi s-au parut mai putin aromate)
– 1 pahar de lapte (la temperatura camerei)

Alte lucruri necesare:

– 2 celofane sau folie de plastic pentru impachetat salamul de biscuiti
– putin zahar sau razatura de nuca de cocos pentru decor

Mod de preparare:

1. Intr-un vas mare, se maruntesc biscuitii in bucati de 1-2 cm.

2. Separat se taie nuca in bucati mici, care se adauga peste biscuiti.

3. Cu ajutorul mixerului, se bate bine untul (incalzit in prealabil in cuptorul cu microunde, pentru a-l aduce la temperatura camerei).

4. Se incorporeaza in unt zaharul si cacaoa si se adauga la sfarsit esenta de rom.

5. Se toarna laptele peste biscuiti, pentru a-i inmuia un pic.

6. Se adauga apoi compozitia de unt peste biscuiti si se amesteca bine. Sa nu va speriati daca vi se va parea ca nu e crema suficienta, pentru ca e vorba doar de o iluzie optica! 😉

Impachetarea salamului de biscuiti:

1. Se intinde bine o bucata de 50 cm de celofan sau folie de plastic.

2. Se presara pe ea (cu generozitate) zahar tos sau razatura de nuca de cocos.

3. Se ia cate un pumn din compozitia salamului (care se strange foarte bine in maini), apoi se aseaza pe mijlocul foliei de celofan sau plastic.

4. Se repeta operatia, pana se obtine un baton cu o lungine de 30-40 cm si un diametru de 7-8 cm.

5. Se rostogoleste batonul pe folie, infasurandu-se bine cu ea (inclusiv la capete).

6. Se preseaza cu ambele maini batonul, pana simtiti ca a iesit tot aerul din interiorul compozitiei, iar acesta a capatat o forma rotunda (asemanatoare cu un salam).

7. Se da la rece pentru cel putin 2-3 ore si se serveste taiat in felii cu o grosime de 1,5 -2 cm.

POFTA BUNA!

Dupa cum o sa vedeti, Salamul de biscuiti este un desert nu numai simplu de preparat, dar si foarte spornic. Daca noua, doamnelor, obisnuite cu bucatareala, ni se pare floare la ureche, credeti-ma ca nici domnii sau copiii nostri pasionati de bucatarie nu ar intampina vreo problema la capitolul asta.

Mie mi-a adus aminte de COPILARIE… 😛

Voi ce amintiri aveti legate de Salamul de biscuiti?