Ce alta modalitate de a va ura „Paste Fericit!” as fi putut alege anul acesta, decat prezentandu-va o alta reteta de desert delicios si anume „Cheesecake cu blat de ciocolata” sau „Pasca cu ciocolata si branza”?!?
Desi nici nu-mi trecea prin cap sa scriu vreun articol chiar in prima zi a Sfintelor Pasti, ei bine, gustul senzational al desertului preparat cu atat migala in cursul zilei de ieri m-a determinat sa imi schimb parerea si sa-mi doresc sa va impartasesc si voua aceasta bucurie.
Stiu… astazi e cam tarziu pentru a va apuca de bucatarit (si nici n-as recomanda cuiva asta intr-o astfel de zi 😉 ), insa vor urma cu siguranta si alte Sarbatori (Sfantul Gheorge ne bate deja la usa, nu-i asa?) sau alte ocazii care sa merite sa fie cinstite cu un astfel de desert festiv (l-am denumit asa, deoarece poate fi usor confundat cu un tort 😛 ).
Fara a ma intinde prea mult la vorba, am sa va prezint in cele ce urmeaza reteta „Cheesecake-ului cu blat de ciocolata”, pe care eu am preluat-o de pe blogul „Jamila Cuisine” si am adaptat-o preferintelor si nevoilor noastre.
Cheesecake cu blat de ciocolata
Ingrediente:
Pentru blat:
– 250 g unt
– 200 g zahar pudra
– 4 oua
– 100 ml lapte
– 220 g faina
– 6 linguri de cacao
– 1-2 fiole esenta de rom (dupa gust)
– 1 plic praf de copt
– 1 praf de sare
Pentru umplutura de branza:
– 125 g unt (jumatate de pachet)
– 200 g zahar pudra
– 4 oua
– 825 g branza dulce de vaci (3 pachete de Pilos de 275 g, de la Lidl)
– 100 g faina
– 200 g smantana (20% grasime)
– 30 g stafide galbene (sau mai multe, dupa gust)
– 1 pastaie de vanilie
– 1 fiola esenta de vanilie sau 1 plic Finesse Vanilie Bourbon
– coaja rasa de la doua lamai
Pentru ornat:
– 20-30 g ciocolata neagra rasa sau fulgi de ciocolata
Mod de preparare:
BLATUL
1. Se preincalzeste cuptorul la o temperatura de 180 grade Celsius.
2. Se pregatesc toate ingredientele necesare, care trebuie sa fie la temperatura camerei si cantarite cu atentie.
3. Cu ajutorul unui mixer, se freaca bine untul (usor incalzit in cuptorul cu microunde) cu zaharul pudra, pana la dizolvarea celui din urma.
4. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, mixand bine compozitia dupa fiecare dintre ele, apoi laptele si esenta de rom (puteti pune doua fiole de esenta, daca sunteti fanii ei, asa cum suntem noi 😛 ).
5. Se amesteca intr-un bol restul de ingrediente uscate: faina, cacaua, sarea si praful de copt.
6. Apoi se adauga treptat acest amestec in compozitia de unt si oua, mixand bine, pana se transforma totul intr-un aluat cremos.
7. Se tapeteaza o forma de copt tortul (cu marginile detasabile) cu ulei si apoi cu hartie de copt. Daca aceasta nu are diametrul de 26-28 cm, ci doar de 24 cm (cum am avut eu) va anunt de pe acum ca va trebui sa cautati o oala cu marginile mai inalte, pentru ca cheesecake-ul va creste foarte mult. 😉
8. Se toarna compozitia in forma de copt aleasa, se niveleaza uniform, dupa care se introduce la cuptor pentru 20-30 minute (in functie de cuptorul fiecaruia).
9. Cand blatul este pe jumatate copt, se scoate din cuptor, se lasa la racit pentru 10 minute, dupa care se toarna peste el umplutura de branza.
UMPLUTURA DE BRANZA
10. Cu ajutorul unui mixer, se freaca bine untul (incalzit putin in cuptorul cu microunde) cu zaharul pudra, peste care se adauga ouale, smantana si branza dulce de vaci (foarte bine scursa).
11. Se adauga apoi coaja rasa de la cele doua lamai, plicul/ fiola de esenta de vanilie si stafidele.
12. Se taie pastaia de vanilie pe lungimea ei, razuindu-i bine interiorul cu ajutorul unui cutit. Semintele astfel obtinute se incorporeaza in compozitia de branza.
13. La sfarsit se adauga faina, amestecandu-se totul foarte bine cu un mixer, pana ce compozitia devine cremoasa.
14. Umplutura de branza astfel obtinuta se toarna peste blatul de ciocolata (lasat la racit pentru 10 min), nivelandu-se uniform.
15. Cheesecake-ul se orneaza pe deasupra cu ciocolata neagra rasa sau fulgi de ciocolata.
16. Se reintroduce forma de copt in cuptor, unde se lasa pentru 50-60 minute, tot la temperatura de 180 grade Celsius (in functie de cuptor).
17. Dupa ce scoatem cheesecake-ul din cuptor, prajitura se lasa la racit (de preferat pana a doua zi), dupa care se scoate cu mare atentie din forma de copt.
18. Se portioneaza ca un tort si se serveste rece.
Sa aveti pofta!!!
2 Comentarii
Blogul Jamilei este si pentru mine o sursa de retete, am experimentat cateva de acolo si sunt reusite. Iti urez sarbatori fericite, sanatate si excursii in locuri cat mai insorite si deosebite!
Te pup, @kerkyra!
Si toate urarile tale de bine sa ti se intoarca inzecit! 😘
Am avut o perioada mai grea si fff incarcata, care m-a tinut departe de blog… dar uite ca acum asteptarea mea a luat sfarsit: sunt in vacanta in Andaluzia!
Abia astept sa incep sa povestesc despre ea… este superba!!!
Pana atunci, poti vedea cateva instantanee de acolo in sectiunea „Alinuta pe Instagram” (jos, in partea dreapta a paginii blogului).
Pupici si tinem legatura!!! ❤️