De foarte multa vreme imi doream sa prepar o prajitura frageda si aromata, pe care o mai incercasem si-n urma cu cativa ani, cunoscuta sub denumirea de Rudy sau Rudi (de origine maghiara) – o delicioasa prajitura cu branza si aluat sfaramicios de cacao.
Ei bine, in ziua de Sf. Gheorghe de anul acesta i-a sosit randul! 😛
Stiam ca se prepara foarte rapid, iar cum eu eram in criza de timp si nu aveam decat o ora si jumatate la dispozitie intre momentul in care am ajuns acasa de la serviciu si cel al sosirii invitatilor nostri, am considerat ca este desertul ideal pentru aceasta ocazie. Nu numai ca rezultatul a fost unul minunat, dar ne-a placut atat de mult incat, peste numai o saptamana, am repetat experienta, savurand-o cu aceeasi mare placere, incat nu mi-au mai ramas pentru fotografiat decat aceste doua colturi, care apar in imaginea reprezentativa a retetei pe care urmeaza sa v-o prezint imediat. 😀
Prajitura cu branza si aluat sfaramicios de cacao
Ingrediente:
Pentru aluatul sfaramicios:
– 250 g unt
– 150 g zahar tos
– 1 galbenus de ou
– 2 pliculete de „Zahar cu aroma de rom” (Dr. Oetker)
– 400 g faina
– 1 plic praf de copt
– 3 linguri cacao
Pentru umplutura de branza:
– 600 g branza de vaci pentru deserturi – Pilos (o gasiti la Lidl, ambalata in galetusa de 1 kg – Pilos)
– 275 g branza de vaci proaspata, partial degresata – Pilos (tot de la Lidl, ambalata in pachete de 275 g)
– 3 oua
– 1 albus de ou (cel ramas de la oul folosit la prepararea aluatului)
– 2 pliculete cu Zahar vanilat Bourbon (Dr. Oetker)
– 1 fiola esenta de vanilie (Dr. Oetker)
– 200 g zahar pudra
Mod de preparare:
Aluatul sfaramicios:
1. Se pune intr-un bol untul (aflat la temperatura camerei) si se mixeaza usor, adaugandu-se treptat zaharul tos si cel cu aroma de rom.
2. Se adauga apoi galbenusul de ou, care trebuie sa fie bine incorporat in compozitia de unt.
3. Separat, se pun intr-un bol (amestecandu-se usor) componentele uscate ale aluatului, respectiv faina, praful de copt si cacaoa.
4. Acestea se adauga treptat in compozitia de unt, pana simtim ca viteza mixerului este ingreunata de densitatea aluatului. Acesta este momentul in care vom renunta la mixer si vom continua sa incorporam restul de faina cu ajutorul unei linguri de lemn.
5. Dupa ce s-au amestecat bine toate ingredientele, iar compozitia incepe sa se lege, aluatul se separa in doua parti, formandu-se doua bile: una cam de marimea unui pumn, iar cealalta un pic mai mare.
6. Acestea se vor infasura in folie de plastic alimentara si se vor pastra la congelator cat timp vom prepara umplutura de branza.
Umplutura de branza:
7. Se preincalzeste cuptorul la o temperatura de 180 grade Celsius.
8. Apoi, se pun intr-un bol cele 4 albusuri de ou si se mixeaza energic, pana se transforma intr-o spuma tare, ca de bezea.
9. Treptat, se adauga cu o lingura zaharul pudra si cel vanilat.
10. Separat, se pune branza intr-un bol mai mare, amestecandu-se usor cu o spatula sau lingura de lemn.
11. Se adauga in aceasta esenta de vanilie si cele 3 galbenusuri de ou (unul cate unul) si se amesteca pana ce compozitia devine cremoasa.
12. Se ia apoi compozitia de bezea (albusurile batute spuma tare) si se incorporeaza treptat in compozitia de branza, amestecand cu o spatula prin rasturnare, pentru a nu se pierde consistenta aerata a umpluturii.
Asamblarea prajiturii:
13. Se tapeteaza o tava de prajituri dreptunghiulara (de dimensiuni 20/30 cm) cu hartie de copt.
14. Se scot din congelator cele doua bile de aluat.
15. Se rade (direct in tava tapetata cu hartie de copt) bila de aluat mai mare.
16. Se intinde uniform in tava de copt razatura de aluat, fara a se apasa prea tare.
17. Se toarna peste razatura de aluat toata umplutura de branza, nivelandu-se uniform peste aceasta.
18. Separat, intr-o farfurie, se da prin razatoarea mare si bila de aluat mai mica.
19. Apoi, se ia aceasta razatura cu mana si se presara uniform peste compozitia de branza (ca si cum am presara sarea in mancare).
20. Se introduce tava la cuptor, unde se lasa 50-60 de minute (o mai verificati din cand in cand, sa nu se arda prajitura).
21. Dupa ce se scoate prajitura din cuptor, se lasa putin la racit, portionandu-se apoi cu mare atentie, deoarece aluatul este foarte sfaramicios.
22. Se poate consuma atat calduta, dar si rece.
Pofta Buna tuturor!
1 Comentariu
Pingback: Prajitura cu piersici si aluat razuit - Jurnalul Alinutei