Chiar daca menopauza este ultima tema la care m-as fi gandit vreodata ca as putea-o aborda in mod public aici, pe blog, conferinta la care am participat vineri seara mi-a creat o alta perspectiva asupra acestui aspect, asa ca „Let’s Talk About Menopause” – dincolo de a fi un subiect tabu.

Sincera sa fiu, nici nu-mi mai amintesc cu exactitate in ce context am dat peste linkul de inscriere la evenimentul #MenopauseRoadShow ce urma sa aiba loc in data de 29.03.2024, la hotelul Sheraton din Bucuresti. Sa-l fi gasit oare pe contul de Instagram al Ilenei Badiu, pe care-l urmaresc in mod constant de cativa ani buni incoace sau intr-un anunt pe grupul Facebook „Nu mai port”, pastorit cu atat de mult entuziasm de catre inimoasa Claudia Penda? Chiar nu mai conteaza acum… Cert este ca m-am inscris mai mult din impuls (pentru ca da, un eveniment organizat de @superagebyileanabadiu chiar era de foarte multa vreme pe lista dorintelor mele), plus ca subiectul este unul asupra caruia am tot ezitat sa ma informez mai in detaliu, crezand (in mod eronat!) ca inca nu a sosit momentul meu. 😛

De retinut!

La distanta de cateva zile bune, am primit un SMS prin care mi se cerea sa-mi confirm participarea, ceea ce am si facut. Doar ca, cu cat se apropia data evenimentului, cu atat mai mult eram convinsa ca nu o sa pot ajunge la el, gasind fel de fel de motive care nu aveau absolut nicio legatura cu dorinta mea de a-mi largi orizonturile cunoasterii, ci mai degraba cu lenea de a iesi din casa.

Se pare insa ca Universul avea alte planuri cu mine… 😀

Nu stiu cum s-a facut dar, in vinerea cu pricina, toate drumurile mele prin Bucuresti au trecut prin centrul orasului, asa ca nu mi-am putut inventa nicio scuza pentru a absenta de la conferinta. Si ce bine-mi pare ca s-a intamplat asa deoarece, in caz contrar, n-as fi stiut niciodata ce as fi avut de pierdut!

O parte din vorbitorii de la eveniment

Evenimentul „Let’s Talk About Menopause” a beneficiat de o organizare impecabila, de la alegerea locului de desfasurare, chiar in mijlocul Bucurestiului si pana la sponsori, catering si goodie bags, pline de pliante informative, produse promotionale si diverse discounturi. Acesta a avut ca invitati specialisti din diverse domenii: medici endocrinologi, de obstetrica-ginecologie (oncologica sau specializati in menopauza), dermatologi, farmacisti si chiar si un psiholog. Prezentarile au fost moderate cu foarte mult profesionalism (si tot atatea emotii) de catre carismatica Ileana Badiu, care impreuna cu Ana Bitu (prietena ei de peste 30 de ani si partenera de afaceri) au reusit sa-si faca auzite vocile in demersul lor de a vorbi deschis despre un subiect considerat pana mai deunazi tabu: menopauza.

Evident ca nu am de gand acum sa va tin o prelegere pe aceasta tema si nici sa va fac o lista cu tot ceea ce ni s-a prezentat acolo, pentru ca trebuie sa va duceti si voi sa va convingeti cat e de minunat un astfel de eveniment… 😉

Prezentarea introductiva – Dr. Anca Sultan

Ceea ce va voi supune insa atentiei este faptul ca menopauza nu trebuie vazuta ca pe o rusine sau o boala in viata unei femei, ci ca pe o stare fiziologica perfect normala, care evolueaza in mai multe etape si care, din pacate, de cele mai multe ori vine „la pachet” cu niste simptome pe care le putem confunda usor cu semnele unor afectiuni sau o imbatranire precoce. E foarte important sa fim deschise si sa ne informam cu constiinciozitate asupra acestui subiect, pentru a putea intelege prin ce stari trecem si cum ar putea fi ele ameliorate. Pentru ca DA, medicina nu a stat pe loc, ci a facut cercetari in acest sens si a descoperit remedii care pot face viata mai usoara tuturor femeilor aflate la menopauza.

Psihoterapeut Radu Leca

Si daca va inchiputi ca tot ceea ce ni s-a prezentat in conferinta a fost in exclusivitate pentru jumatatea feminina a unui cuplu, ei bine, eu as fi adus acolo fiecare sot sau partener de viata al doamnelor si domnisoarelor din sala (care au fost in numar de peste 400). Intelegerea starilor prin care trecem, precum si sustinerea noastra neconditionata sunt extrem de importante, atat pentru noi, femeile aflate intr-una din cele trei etape ale menopauzei, cat si pentru armonia cuplului.

„Let’s Talk About Menopause” ne-a oferit prilejul de a afla povesti de viata uluitoare din care, cu siguranta, am avut multe de invatat. S-a ras, s-a discutat, s-a explicat si iar s-a ras si toata lumea s-a simtit atat de bine, de nici nu stiu cand au trecut cele 3 ore alocate acestui eveniment. La sfarsitul lui a avut loc o sesiune de intrebari si raspunsuri care a incercat sa lamureasca si aspecte care nu au fost abordate in timpul conferintei, dar care au fost luate in considerare ca subiecte de sine statatoare pentru viitoarele intalniri.

Ana Bitu – despre menopauza ca un nou început în viața unei femei

#MenopauseRoadShow va continua la Brasov chiar saptamana viitoare, in data de 10 aprilie 2024, iar cele care locuiesc acolo sau in imprejurimi isi pot inscrie prezenta urmarind linkul care va aparea zilele urmatoare in Social Media: pe Instagram (conturile @ileana.badiu, @anabitu, @superagebyileanabadiu), pe Facebook (grupul „Nu mai port”) sau direct pe siteul SuperAge.

Avand in vedere ca dorinta femeilor de a participa la astfel de evenimente este intr-o continua crestere, iar prezenta fizica este conditionata de locuri limitate, organizatoarele si-au dat toata silinta ca la acestea sa aiba acces cat mai mult persoane. Astfel, cea de-a treia conferinta din #MenopauseRoadShow, respectiv cea din Bucuresti a putut fi urmarita si online de inca 2000 de doritori. Live streaming-ul mi se pare o super veste si abia astept sa particip la cel din Brasov, de data aceasta de acasa si cu carnetelul de notite in fata, pentru a fi sigura ca nu imi scapa ceva. 😀

Live streaming

In incheiere, as dori sa mai fac doar cateva precizari… In primul rand as vrea sa va asigur de faptul acesta nu este un articol platit sau care intentioneaza sa faca reclama ascunsa sau plasare de produse. Inainte de conferinta (si nici macar pe durata ei), nu am avut nici cea mai mica intentie de a scrie ceva despre aceasta, drept dovada fiind faptul am surprins la repezeala doar cateva cateva instantanee din momentele ei care mi-au placut cel mai mult si nici vorba de fotografiile cu care v-am obisnuit pana acum. 🙁 Tot ceea ce as vrea sa intelegeti este faptul ca exista astfel de evenimente pentru o categorie de femei marginalizata in societatea romaneasca si care are tot dreptul sa fie informata si ajutata sa treaca mai usor peste anumite etape din viata lor. Profitati din plin de aceste intalniri extrem de utile care, momentan, sunt gratuite, atat in format fizic, cat si online!!! 🙂

„Menopauza are nevoie de Rebranding!” a spus Ileana Badiu. Eu as zice ca are nevoie de mai multa incredere in noi si o lupta permanenta cu ideile preconcepute cu care am fost crescute. Viata noastra nu se termina odata cu menopauza, iar noi avem puterea sa ne mentinem active din toate punctele de vedere si in aceasta etapa… secretul este sa ne si dorim asta!