Craciunul ne bate la usa…
Chiar daca goana dupa cadouri se apropie de final, deja incepem sa avem alte preocupari, care sigur nu ne vor lasa sa ne plictisim. In timp ce unii isi pregatesc bagajele pentru vacanta de Sarbatori, cei mai multi dintre noi ne gandim ce meniu sa pregatim pentru masa de Craciun.
Nu va voi plictisi cu retetele traditionale de bors cu oase de porc afumate, sarmalute sau cozonaci, pe care sunt sigura ca le cunoaste toata lumea. In schimb, imi voi permite sa va recomand o prajitura pe care am preparat-o de mai multe ori si care, de fiecare data mi-a iesit la fel de bine: Prajitura cu branza dulce si ciocolata.
Rasfoind caietul cu retete, am gasit aceasta prajitura de sezon, cu aroma de portocale, conceputa parca special in spiritul Craciunului. Se prepara rapid si poate fi atat pe gustul iubitorilor de ciocolata, cat si a celor care adora cheesecake-ul. O veti gasi in spatiul virtual sub denumirea de „Patratele cu branza”, pe care insa am evitat sa o folosesc din doua motive… In primul rand, pentru ca i-am adus suficiente modificari incat sa nu mai semene chiar atat de mult cu originalul. Si in al doilea rand, pentru ca e o denumire ceva mai greu de retinut, iar atunci cand trece mai mult timp si vrem sa gasim reteta rapid pe undeva, ne gandim la orice altceva, dar numai la patratele nu. 😛
Prajitura cu branza dulce si ciocolata
Ingrediente:
Blat: – 6 oua
– 150g zahar
– 50ml ulei
– 100g faina
– 1/2 pachet praf de copt
– 50g cacao
Crema: – 200g unt
– 150g zahar
– 500g branza de vaci dulce (eu am folosit o cutie de 250g mascarpone si 275g branza de vaci dulce Pilos – de la Lidl)
– 2 fiole esenta de portocale (sau, dupa preferinte, una de portocale si una de lamaie)
Glazura: – 1/2 pachet de unt
– 2 linguri cacao
– 6 linguri zahar
– 2 linguri apa
Mod de preparare:
Blatul: Cu ajutorul unui mixer, batem albusurile spuma tare (ca pentru bezea), adaugand apoi treptat zaharul.
Frecam bine galbenusurile cu uleiul, dupa care le incorporam in compozitia de bezea cu ajutorul unui tel.
Separat, amestecam faina cu praful de copt si cacaoa, dupa care le adaugam si pe ele in compozitia de mai sus. Ungem cu putin ulei o tava de prajituri dreptunghiulara si o acoperim cu hartie de copt. Dupa care, turnam aluatul si o introducem la cuptor pentru 30 de minute, la foc moderat.
Crema: Frecam untul cu zaharul, adaugam branza de vaci scursa bine si esenta de portocale.
O dam la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp preparam glazura: Punem intr-o craticioara untul, zahăr, cacaoa si apa. Aceasta se aseaza pe foc, amestecand in continuu, pana devine o pasta ca smantana.
Asamblare: Intindem crema peste blatul racit si turnam apoi glazura peste aceasta. Se decoreaza dupa preferinte.
Pofta Buna!
Ponturi sau micile mele MARI secrete:
- Ouale folosite trebuie sa fie la temperatura camerei! Daca le scoateti din frigider si sunteti in criza de timp, le puteti incalzi in cuptorul cu microunde pentru 40-50 secunde. Dupa aceea, vor avea exact temperatura care trebuie pentru prepararea prajiturii.
- Cu cat calitatea untului va fi mai buna, cu atat mai fina va fi si crema de branza.
- Pentru blat: mixerul nu va fi folosit DECAT pentru a prepara compozitia de bezea (albusuri+zahar). Dupa care, celelalte ingrediente vor fi incorporate numai cu ajutorul telului, prin miscari de rasturnare. Astfel compozitia va ramane aerata si va creste frumos la copt.
- Untul trebuie sa fie si el la temperatura camerei. Eu obisnuiesc sa il tai in cubulete si sa il incalzesc in cuptorul cu microunde pentru 50-60 secunde. Se lucreza mult mai bine cu el asa!
Nu uitati, ca pana in Ajunul Craciunului sa va procurati toate cele necesare pentru prepararea prajiturilor. E tare rau sa te trezesti ca iti lipseste vreun ingredient, exact cand te grabesti mai tare.
Spor la bucatarit! 😉
Scrie un comentariu