Suntem foarte multi cei care am fost in concedii in insulele grecesti si care suntem familiarizati cu transferurile cu feribotul. Dar cred ca si mai multi sunt cei care isi fac curaj sa-si petreaca pentru prima oara vacanta de vara intr-o astfel de insula si care nu au calatorit niciodata cu acest mijloc de transport.

Articolul meu de astazi le este dedicat in intregime, in primul rand, pentru a le indeparta teama de necunoscut si, in al doilea rand, pentru a-i convinge ca nu este nimic complicat si ca vor economisi timp pretios, daca vor sti cum decurg lucrurile acolo!   😛

Aneth Ferries
Aneth Ferries

Nu va speriati! Nu am uitat de subiectul legat de traseul spre Thassos, insa intentionez sa scriu un articol mai detaliat, care sa cuprinda si traseul spre Skiathos si Skopelos, apropiat (ca data) de primele voastre plecari spre frumoasa Ellada.

So … stay tuned! 😉

Revenind la calatoria cu feribotul spre Thassos, din experienta dobandita in urma celor 7 sejururi in „Insula de Smarald”, pot spune ca cele mai importante intrebari care au aparut de-a lungul timpului au fost urmatoarele:

1. Luam feribotul din KERAMOTI sau din KAVALA?

Una dintre cele mai vechi controverse privind transportul cu feribotul pana in Thassos a fost, fara indoiala, de unde sa facem traversarea, din Keramoti sau din Kavala?

Eu am sa va prezint avantajele/ dezavantajele fiecarei variante, iar voi o veti alege pe cea pe care considerati ca vi se potriveste cel mai bine.

Port Keramoti
Port Keramoti
Cu feribotul din Keramoti:

Avantaje:

 • varianta recomandata celor care urmeaza traseul spre Grecia prin Makaza, Svilengrad sau Zlatograd;
 • varianta cea mai scurta si cea mai rapida de traversare cu ferry (35-45 min)
 • tarife mai mici ale biletelor de calatorie
 • flexibilitatea orarului curselor, cu traversari din jumatate in jumatate de ora (in full sezon)
 • cea mai utilizata si populara varianta de traversare

Dezavantaje:
(a trebuit sa inventez unul pentru ca, daca ar fi fost dupa mine, nu vad nici-un dezavantaj! 😉 )

 • debarcarea in Thassos se face in Portul Limenas, aflat la 3/4h distanta de unitatile de cazare aflate in sudul insulei
Thassos Ferries
Thassos Ferries
Cu feribotul din Kavala:

Avantaje:

 • varianta preferata de cei care urmeaza traseul spre Grecia prin Sofia sau Serbia-Macedonia
 • debarcarea in Thassos se face in Portul Prinos, avantajos pentru cei cazati pe partea vestica si sudica a insulei
 • calatorie relaxanta pentru cei veniti de la distante mai mari, din Nordul sau Vestul Romaniei
 • o varianta avantajoasa pentru cei din Thassos, care doresc sa viziteze Kavala, intr-o jumatate de zi

Dezavantaje:

 • durata mai mare de traversare (1h15min-1h30min)
 • tarife mai mari ale biletelor de calatorie
 • program restrictiv al traversarilor (doua, maxim 3 traversari/companie/zi)
Portul Limenas
Portul Limenas

2. Unde este amplasat portul de imbarcare?

Avand in vedere ca noi am plecat intotdeauna din Sudul Romaniei si numai pe variantele Svilengrad sau Makaza, ale traseului spre Grecia, am decis ca cea mai buna varianta de traversare pentru noi este cea din Keramoti, asa ca toate detaliile legate de acest trasfer care vor urma, sunt strict pentru aceasta ruta.

Inca de la iesirea de pe Autostrada Egnatia Odos, exista indicatoare cu Thassos Ferry, asa ca daca le veti urma, nu veti rata Portul din Keramoti. Ajunsi in oras, trebuie avut insa grija sa nu intrati direct in port, unde vedeti ca e ancorat feribotul, ci sa mergeti in paralel cu marea, pana la capatul docului, abia apoi sa virati dreapta si va asezati frumusel la coada de masini, formata in fata caselor de bilete.

3. Care sunt companiile care asigura tranferul cu ferry in Thassos?

Daca pana anul trecut existau numai doua companii care asigurau transferul cu ferry pana in Thassos, ANETH FERRIES si THASSOS FERRIES, din luna Iunie 2014 a aparut si cea de-a treia, THASSOS LINK, care a pus la bataie feribotul de tip “roll-on, roll-off”, denumit “Stelios Filiagkos. In cazul in care veti auzi in presa ca Grecia se pregateste de vreo greva generala, ei bine, nu trebuie sa va faceti griji! 😀
Aceste companii sunt private si nu vor bloca niciodata transferurile, asigurand in continuare legatura dintre continent si insula.

Stelios Filiagkos Ferry
Stelios Filiagkos Ferry

4. De unde imi pot achizitiona biletele de calatorie?

Casele de bilete sunt amplasate exact pe platforma portului din Keramoti. Transferurile cu ferry alterneaza: o data o cursa cu ANETH-ul, urmand apoi una cu Thassos Ferries (cam la 30-35 min distanta intre ele), cele cu Thassos Link fiind ceva mai rare. Tot asa veti gasi deschise si casele de bilete, la care trebuie sa va asezati la rand si sa precizati marca si tipul masinii voastre, precum si numarul pasagerilor acestora, atunci cand sunteti intrebati de doamna de la casierie.

Casa de bilete pentru ferry din Keramoti
Casa de bilete pentru ferry din Keramoti

5. Care este pretul biletelor de ferry?

Nu exista diferente de pret al biletelor de ferry, in cazul cele trei companii de transport. Le puteti gasi detaliate aici! Acestea nu pot fi achizitionate on-line, ci numai inainte de calatorie, de la casele de bilete din cele 4 porturi (Keramoti/Kavala de pe continent si Limenas/Prinos din Thassos).

6. Care este orarul transferurilor cu ferry

Inainte de plecarea in concediu, consultati Orarul curselor din perioada respectiva: selectati luna calendaristica din tabelele de pe site-urie Thassos-Ferries, Aneth Ferries si Thassos Link si astfel aflati cu exactitate orele lor de plecare din port. Uneori, in plin sezon, daca feribotul s-a umplut la capacitate maxima, se poate intampla ca acesta sa plece mai devreme spre insula.

Spre Thassos
Spre Thassos

7. Cum procedez in momentul imbarcarii?

Imi amintesc ca, ni s-a intamplat odata sa ajungem la feribot cu nici cinci minute inainte ca acesta sa plece din Keramoti spre Thassos. Am coborat din masina aproape „zburand” si abia pe la mijlocul distantei mi-am dat seama ca aveam doar un papuc in picioare, pentru ca pe celalalt il uitasem in masina. 😛 Nu m-am mai intors dupa el, am fugit spre ghiseu sa iau biletele, pentru ca era cam aglomerat, iar sotul meu a urcat masina pe ferry (fara mine!!!), unde a fost coordonat spre locul de parcare.

Dupa achizitionarea biletelor si verificarea lor la imbarcare, am urcat pe punte (tot desculta, bineinteles 😀 ), in urma mea ridicandu-se puntea mobila!

Parcarea pe ferry
Parcarea pe ferry

Gluma-i gluma, dar cert este faptul ca, in mod normal, dupa achizitionarea biletelor, masina trebuie sa urce pe feribot numai cu soferul la bord, pasagerii urcand separat. Pe ferry exista o „armata” de marinari care se ocupa cu aranjatul masinilor in incinta lui, in functie de greutatea si marimea autovehiculelor/autocarelor/tirurilor cu marfuri.

Mare atentie in cazul celor care sunt directionati „sub punte”, pentru ca rampa e destul de ingusta si cam creeaza probleme celor fara experienta la volan!!!

Rampa ferry
Rampa ferry

De asemenea, nu trebuie sa va sperie nici distanta fff mica dintre masinile parcate, pentru ca se urca pe o parte a feribotului si se coboara pe cealalta (feribotul e de tip „roll-on, roll-off„) si nu va va pune nimeni sa faceti manevre pe punte! 😉

8. Cat dureaza calatoria?

In mod obisnuit, o cursa Keramoti- Limenas dureaza 35-45 min. Foarte rar, in functie de conditiile meteorologice din timpul traversarii (vant, valuri, ceata deasa), aceasta durata se poate prelungi.

In cazul curselor Kavala – Prinos, durata calatoriei variaza intre 1h15min si 1h30min, cu aceleasi specificatii de mai sus.

9. Ce se poate face pe feribot?

Dupa parcarea masinii, va veti lua lucrurile de care credeti ca veti avea nevoie pe durata traversarii: geanta, palaria/ sapca, ochelarii de soare, un pulover, apa, pufuleti/ biscuiti pentru pescarusi samd, apoi urcati pe punte.

Hranind pescarusii
Hranind pescarusii

Daca vremea este frumoasa, puteti sta in bataia brizei, admirand marea, insula sau hranind pescarusii. Ei sunt vedetele traversarii, iar amintirile si fotografiile cu astia vor ramane de neuitat. Daca vremea nu este prielnica statului pe punte, exista o zona inchisa, cu bar, canapele si mese (ca intr-un restaurant). Doar sa aveti mare grija ca, acolo aerul conditionat functioneaza cu putere, si daca urcati imbracati doar intr-un maiou, s-ar putea sa se lase cu Paracetamol in vacanta.  😉

Spatiul inchis de pe ferry
Spatiul inchis de pe ferry

10. Cum procedez la debarcare?

La debarcare, lucrurile sunt mult mai simple si foarte rapide. In momentul in care veti observa ca feribotul se apropie de tarm, este indicat sa coborati la masina si sa asteptati ca marinarii sa deschida puntea mobila. Odata asezata pe tarm, acestia incep sa va faca semne energice cu mana sa coborati de pe feribot, in ordinea impusa de ei. Urmariti sirul de masini pana la iesirea din port, apoi pana la intersectia principala, unde sunt indicatoare catre localitatile voastre de cazare. Daca ati optat pentru una mai mica (si care nu apare pe nici-un indicator), consultati o harta/GPS, pentru a alege cea mai scurta varianta de traseu. Pentru cele amplasate pe coasta vestica si sudica a Thassosului, alegeti directia Limenaria/Potos, iar pentru restul, Skala Potamia/ Golden Beach.

Platforma de asteptare - Portul Limenas
Platforma de asteptare – Portul Limenas

Bon Voyage!