Daca aveti pofta de un desert aromat, racoros, de vara si care sa nu necesite cine stie ce talent in bucatarie, va recomand sa preparati o prajitura cu piersici si aluat razuit, care a devenit una dintre preferatele familiei noastre! 😛

Desi fetele mele nu prea sunt fani prajituri cu fructe (de fapt, ele nu prea se omoara dupa fructe, in general 🙁 ), anul trecut am reusit sa le conving cat de bune sunt, preparand aceasta delicioasa prajitura cu piersici. Ideea mi-a venit in momentul in care m-am aflat in fata unei ladite pline cu piersici parfumate, careia nu-i gaseam rostul. Asa ca, am cautat pe net o reteta care am sperat sa fie si pe gustul celor mai pretentiosi mofturosi, pe care am adaptat-o gusturilor noastre si pe care am preparat-o nu o data, ci de doua ori la rand. A avut un succes atat de mare incat, la vremea respectiva, nici nu am apucat sa fotografiez vreo bucata din ea, atat de rapid s-a consumat! 😀

Si uite-ma acum, dupa aproape un an, ca ma trezesc preparand din nou Prajitura cu piersici si aluat razuit, pe care m-am gandit sa vi-o impartasesc si voua, in speranta c-o sa va placa cel putin la fel de mult!

Prajitura cu piersici si aluat razuit

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 250 g unt
– 180 g zahar brun
– 1 ou
– 1 praf de sare
– 400 g faina
– 1 plic praf de copt
– 1 fiola cu „Esenta de vanilie” (Dr. Oetker)

Pentru umplutura de piersici:

– 8-10 piersici proaspete (care sa nu fie moi)
– 2 linguri de faina
– 70 g zahar brun
– 1 plic cu „Zahar cu aroma de rom” (Dr. Oetker)

Mod de preparare:
Aluatul razuibil

In linii mari, aluatul razuibil de la aceasta prajitura cu piersici se prepara in mod asemanator cu cel de la Prajitura cu branza si aluat sfaramicios de cacao, pe care v-am prezentat-o in urma cu vreo doua luni.

1. Se amesteca bine intr-un bol untul (incalzit la temperatura camerei), zaharul brun si praful de sare, cu ajutorul unei linguri de lemn.

2. Se adauga apoi in compozitia de unt esenta de vanilie, oul, faina si praful de copt.

3. In momentul in care amestecarea ingredientelor devine greoaie, pudrati-va palma cu putina faina si incepeti sa framantati un pic aluatul, pana ce acesta capata forma unei bile care se desprinde de pe bol.

4. Separati apoi aluatul in trei parti aproximativ egale.

5. Infasurati una din partile din aluat in folie de plastic alimentara si introduceti-o la congelator.

6. Uniti apoi celelalte doua parti din aluat, formand o bila mai mare, pe care o veti invasura tot in folie de plastic alimentara si o veti introduce in frigider, pastrand-o acolo pe toata perioada prepararii umpluturii de piersici.

Umplutura de piersici proaspete:

7. Curatati piersicile de coaja, dupa care incercati sa le feliati si sa le taiati in cubulete cu latura de 1-2 cm (dupa preferinta). Fiind un proces de durata, sfatul meu ar fi sa puneti cubuletele de piersici intr-o sita, deasupra unui bol in care sa se scurga partea lichida din acestea.

8. Dupa ce ati terminat de taiat piersicile, cu ajutorul unei linguri de lemn amestecati-le bine cu faina, zaharul brun si cel cu aroma de rom.

Asamblarea prajiturii:

9. Se preincalzeste cuptorul electric la 180 grade Celsius.

10. Tapetati cu hartie de copt o tava de prajituri de forma dreptunghiulara si dimensiuni 20/30 cm.

11. Se scoate din frigider bila de aluat mai mare si se intinde in tava de prajituri, prin presarea ei cu ajutorul mainilor/ degetelor.

12. Se ia apoi compozitia de piersici, care se intinde unifom peste aluatul din tava.

13. Se scoate bila de aluat din congelator, care se rade separat (prin razatoarea mare) intr-o farfurie, dupa care se intinde uniform deasupra compozitiei de piersici din tava de copt.

14. Se introduce tava la cuptor pentru 40 de minute.

15. Dupa ce s-a copt (desi tentatia e mare 😛 ), inainte de a o taia, lasati prajitura la racit, pentru a preveni faramitarea ei!

Sfat: Prajitura este mult mai buna daca se consuma rece.

Pofta Buna tuturor!