Pentru ca suntem in plina toamna, iar pietele sunt pline de roadele ei, astazi am sa va propun un desert traditional romanesc (mostenit din mosi-stramosi 😉 ) si anume o placinta frageda cu umplutura de dovleac.
Ieri a fost o zi de bucatareala si, cum la noi mancarea ca mancarea, dar daca nu avem desert e jale mare 😀 , a trebuit sa ma gandesc rapid cam ce dulce as putea face, doar din ingredientele pe care le aveam prin casa, pentru ca o iesire la supermarket ar fi fost exclusa la acea ora! Noroc ca mi-am amintit de dovleacul ratacit in camara si, cum reteta de aluat de placinta o invatasem cu ani de zile in urma de la o vecina, m-am apucat sa imi strang toate ingredientele.
Partea ce mai grea mi se pare taierea, curatarea (de seminte si de coaja) si apoi felierea dovleacului in bucati mici, pentru a le putea da la robot dar, stau acum si ma gandesc ca, daca printre voi sunt si persoane care nu au robot de bucatarie, atunci trecerea unui dovleac intreg printr-o razatoare mica poate fi, intr-adevar, o mare provocare! 🙁
Dar haideti sa vedem de ce anume avem nevoie pentru acest desert…
Placinta frageda cu umplutura de dovleac
Ingrediente:
Pentru aluat:
– 250 ml apa minerala
– 200 ml ulei
– 1 praf de sare
– 500 g faina
– 100 g faina (pentru intins cele 4 foi)
Pentru umplutura:
– 1-1,5 kg dovleac (ras si scurs bine)
– 220-250 g zahar tos (dupa gust)
– scortisoara (in functie de preferinte)
Mod de preparare:
1. Se taie un dovleac placintar (din acela care seamana cu o tartacuta 🙂 ) in doua jumatati si se curata de seminte.
2. Cele doua jumatati de dovleac, se portioneaza apoi in bucati mai mici (care pot fi introduse in robotul de bucatarie) si se curata de coaja.
3. Se trece dovleacul prin robotul de bucatarie, alegand cutitul cu razatoarea cea mai mica (fideluta), apoi se acopera castronul cu o folie alimentara.
4. Separat, se pun intr-un vas apa minerala, uleiul, praful de sare si faina, amestecandu-se toate ingredientele cu mana, pana la omogenizare.
5. Se imparte aluatul astfel framantat in 4 bucati (sau bile) de dimensiuni aproximativ egale.
6. Se unge cu ulei o tava de cuptor (avand dimensiuni 36/45 cm), apoi se tapeteaza cu faina.
7. Se incinge cuptorul la 220 g Celsius.
8. Se presara blatul de lucru cu un pumn de faina (insemnand aproximativ un sfert din cele 100 g de faina ramase).
9. Se intinde cu un sucitor prima bucata din aluat, cand pe o parte cand pe cealalta, pana se transforma intr-o foaie subtire de placinta, de forma dreptunghiulara si dimensiuni aproximative 45/55 cm.
10. Se imparte dovleacul ras in 4 parti (aproximativ) egale si se ia o parte din cele patru, care se scurge bine (prin strangerea in pumni) si se intinde uniform: jumatate pe partea din dreapta a foii si cealalta jumatate pe cea din stanga, lasand pe mijloc (de sus si pana jos) cam 5-6 cm din foaia de placinta fara umplutura.
11. Cu ajutorul unei linguri se pudreaza (dupa gust) cu zahar tos fiecare parte acoperita cu dovleac ras. Daca va place ca placinta de dovleac sa aiba si aroma de scortisoara, o puteti adauga pe deasupra, doar ca trebuie sa stiti ca aceasta va schimba culoarea dovleacului care, dupa coacere, in loc sa fie portocalie, va fi maro.
12. Se ruleaza (pe verticala) partea stanga a foii de placinta pana se ajunge la jumatatea ei (care nu e acoperita de dovleac), apoi se ruleaza partea dreapta a foii de placinta, tot spre interior, pana se lipeste de cealalta parte rulata.
13. Se inchid capetele celor doua rulouri (prin presarea lor cu ajutorul degetelor), astfel incat sa nu iasa compozitia din ele.
14. Se ia foaia astfel formata si se aseaza in tava de copt, avand foarte mare grija sa nu se desfaca cele doua rulouri ale ei.
15. Se repeta aceleasi operatiuni si pentru celelalte 3 bucati de aluat, care vor incapea la fix in tava, rezultand astfel o placinta cu 8 rulouri de dovleac desi, practic, sunt numai 4 foi de placinta.
16. Se introduce tava la cuptor, care trebuie setat la o temperatura de 220 grade C, pentru 35-40 min.
17. Placinta se portioneaza dupa ce s-a racit (noua nu ne place sa fie pudrata cu zahar).
Ponturi:
- Notati-va pe undeva reteta asta de aluat de placinta, pentru ca este la fel de buna si pentru placinta cu mere si pentru cea cu branza!
- Verificati placinta cu 10-15 minute inainte de terminarea celor 40 minute de copt pentru ca, in functie de cuptor, s-ar putea sa fie nevoie de o diminuare a temperaturii de la 220 de grade C la 200 grade C.
Pofta buna!
Scrie un comentariu