Dupa aproape un an si jumatate de la ultima noastra vacanta in formula familiala completa, am inceput (cu timiditate) sa calatorim din nou. Daca in prima parte a lunii MAI traiam emotia revederii orasului nostru de suflet, Barcelona, imediat dupa incheierea anului scolar am facut o escapada tot in Spania, petrecand 11 zile de vacanta in insula Mallorca!
Chiar daca pauza asta mare in care nu am mai scris pe blog mi-a adus o oarecare stangacie in gasirea cuvintelor potrivite pentru a descrie ceea ce am vazut si simtit in aceasta noua aventura a noastra, voi incerca sa va povestesc pe scurt despre o noua destinatie, pe care nu inteleg cum de am „ocolit-o” pana acum. 😛
Mallorca a fost mai mult decat o alegere inspirata pentru familia noastra, aceasta reusind sa ne depaseasca absolut toate asteptarile! A fost dragoste la prima vedere, inca de cand am vazut-o din avion, in momentul survolarii ei de la est la vest, inaintea aterizarii. Denumita si „insula cu mii de fețe”, datorita nenumaratelor ei atractii turistice, contraste intre nou si vechi, interior si margini, orase si sate, cu o bogata vegetatie mediteraneeana si o multitudine de tipuri de plaje si culori, Mallorca ne-a surprins in mod foarte placut in fiecare zi petrecuta acolo si ne-a facut despartirea de ea extraordinar de grea!
Organizarea vacantei in familie
Desi mi-ar fi placut sa-mi denumesc articolul asa cum v-am obisnuit deja, „Cu copiii in vacanta la …”, trebuie sa fiu cinstita cu mine (in primul rand) si sa accept ca fetele mele sunt deja mari acum (anul asta implinesc 20, respectiv 13 ani). 😀 Acesta este motivul din cauza caruia recunosc ca nu mai sunt chiar asa de stresata in ceea ce priveste organizarea vacantelor, decizia de a alege o destinatie sau alta fiind una rapida, de comun acord si luata cu foarte putin timp inainte de plecare (lucru care s-a intamplat si de aceasta data).
Mallorca era de mult timp pe lista dorintelor noastre, fotografiile de acum 4 ani ale Iuliei (o buna prietena din online) fiind o reala inspiratie de calatorie pentru mine. Dar parca era un facut: de fiecare data cand ar fi trebuit sa alegem aceasta destinatie, ne „impiedicam” tot de vreo insula greceasca 🙂 , asa ca ramasese pe „hold”. Bucurosi ca restrictiile s-au mai domolit un pic si nerabdatori sa putem calatori din nou, n-am mai stat prea mult pe ganduri si ne-am hotarat sa plecam intr-o vacanta de indata ce mezina va finaliza anul scolar.
1. Rezervarea biletelor de avion
Zis si facut…
Am inceput prin a cauta zboruri convenabile in perioada stabilita, in destinatii din tarile de pe lista verde si am ramas un pic socati de tarifele practicate de companiile care opereaza la noi, considerate „low cost”. Mi s-a parut strigator la cer sa dam 1500-2000 eur/ familie pentru un zbor dus-intors in Creta, Zakynthos sau Santorini, asa ca am incercat sa ne reorientam catre o alta destinatie. Mallorca a fost asa, ca o strafulgerare de moment (sincera sa fiu, chiar uitasem cu totul de ea 😛 ) si, pentru ca ne doream soare, mare si relaxare, am zis sa facem o simulare la Wizz Air. Orarul convenabil de zbor, pretul cat de cat accesibil si faptul ca existau 2 curse saptamanale, care ne-au permis sa rezervam 10 nopti de cazare (si nu un multiplu de 7) ne-au determinat sa cumparat imediat biletele de avion. A 2-a zi insa incepuse sa ma cuprinda o neliniste, fiind plina de remuscari: daca nu vom avea ce face acolo, daca n-o sa le placa fetelor destinatia, ce vom face daca ne vom plictisi?!? :)))) Acum ma apuca si rasul gandindu-ma la acel moment…
La cateva zile dupa rezervare am primit o instiintare de la Wizz Air conform careia zborul nostru de intoarcere se decala cu aprox. 12h, fiind unul de noapte. „No pb!” ne-am zis noi. Si uite asa, cele 10 zile ale noastre de vacanta s-au transformat in 11 si abia asteptam momentul plecarii. 😛
Pentru cei interesati sau pasionati de aviatie, iata si cateva detalii tehnice ale zborului nostru:
- acesta a fost efectuat cu o aeronava Airbus A321 (la dus) si A321neo (la intors)
- durata efectiva a zborului: 2h53min la dus si 2h39min la intors
- pentru cei pasionati de fotografii, recomand rezervarea locurilor pe partea dreapta a avionului (mai ales la intors in tara, pe timp de noapte, cand Palma de Mallorca e luminata atat de frumos, iar Catedrala „La Seu” se vede in toata splendoarea ei).
2. Alegerea cazarii in insula Mallorca
Neavand la dispozitie prea mult timp de documentare si dorindu-mi din tot sufletul sa nu dau gres cu cazarea, am rugat-o pe prietena mea Iulia sa-mi recomande, daca poate, o zona care ei i-a placut cel mai mult in care ne-am fi putut caza. Din pacate, pandemia si-a spus cuvantul si-n Mallorca, multe dintre hoteluri/ restaurante fiind inchise, asa ca-n Cala d’Or, unde primisem recomandarea (multumesc din suflet, draga mea!), nu am gasit nimic care sa se potriveasca nevoilor noastre. Din fericire insa pentru noi, chiar in localitatea alaturata, Portopetro, am descoperit o bijuterie de resort, care urma sa isi deschida portile cu 3 zile inainte sa ajungem noi acolo si care avea si un discount important la preturile promotionale de inceput de sezon.
Norocul „incepatorului” (as zice eu acum :)))) ), dar uite ca asa ne-am putut permite „luxul” de a ne caza intr-un loc la care, in alte conditii, nici nu am fi putut visa: Blau Portopetro Beach Resort & Spa. Nu stiu daca am sa reusesc sa va povestesc vreodata despre el (nu prea obisnuiesc sa fac astfel de review-uri, pentru a nu se interpreta cumva intentia mea), insa va pot spune (cu mana pe inima!) ca nu ne-am fi putut dori vreodata ceva mai mult de atat: camere imense, curate, cu un sea-view impresionant, liniste, lipsa de aglomeratie, facilitati diverse, piscina, spa, entertainment, vegetatie mediteraneeana bogata si, nu in ultimul rand, o mancare exceptionala (am avut demipensiune). Cine doreste mai multe detalii, imi poate scrie in privat… 😉
3. Inchirierea unei masini
Parerea mea este ca acest lucru ar trebui sa fie un „MUST DO”, mai ales pentru cei care isi doresc sa exploreze insula. Mallorca are atatea lucruri minunate de oferit, incat ar fi si pacat sa ramaneti numai intr-un loc, fara a incerca sa le descoperiti.
De inchirierea masinii s-a ocupat in exclusivitate sotul meu. Dupa ce a studiat oferta firmelor mari rent-a-car, gen Avis sau Sixt, a ajuns la concluzia ca preturile practicate de acestea in insula sunt mult prea mari, comparativ cu alte dati cand inchiriam de la ei, asa ca si-a indreptat atentia catre cele locale. Nu-mi mai amintesc exact cum a dat el peste ROIG Drive Mallorca!, cert este faptul ca a apelat cu incredere la ei, incantat fiind si de review-urile gasite, precum si de oferta de servicii complete de transport. Contributia mea in toata treaba asta a fost numai ideea de a nu mai inchiria masina direct de la aeroport (cum faceam de obicei), mai ales ca ROIG avea un punct de lucru important in Cala d’Or. Avand in vedere ca in prima zi urma sa fim franti de oboseala dupa o noapte aproape nedormita si ca in ziua a doua urma sa ne revenim, n-avea rost sa tinem masina degeaba in fata hotelului. Facand un calcul rapid, am fi iesit mult mai ieftin daca plateam tot la ei un serviciu de transfer aeroport – cazare si retur in ultima zi, iar masina am fi inchiriat-o doar pentru o saptamana, ceea ce am si facut. In acest caz, nu am mai avut nevoie de o masina cu un portbagaj foarte spatios (pentru ca am avut bagaje, nu gluma – nu vreti sa stiti cum e sa calatoresti cu doua domnisoare cochete 😀 ), asa ca sotul meu si-a indreptat atentia catre o masina pe placul lui, cu cutie automata: un Audi A3, de care am fost fff multumiti si cu care am strabatut aprox. 700 km prin insula.
4. Ce am reusit sa facem 11 zile in Mallorca?
Inca de acasa ne-am propus (in primul si in primul rand!) sa ne odihnim si sa ne relaxam, fara a exagera cu plimbarile prin insula. Eu citisem cam 3/4 dintr-un ghid turistic despre „Mallorca, Menorca si Ibiza”, doar atat cat sa am habar despre destinatia aleasa, cu gandul ca am sa mai reusesc sa „rasfoiesc” si cateva bloguri de profil (ceea ce, din pacate, nu am mai apucat sa fac 🙁 ). Am urmarit, in schimb, 2-3 filmulete realizate in insula si asa ne-am dat seama cat de fabuloasa e si ca s-ar putea ca cele 10 zile sa fie insuficiente (lucru care ne-a si fost confirmat mai tarziu 😉 ). Intr-unul dintre acestea am aflat insa cel mai important sfat pe care l-am fi putut primi pentru o prima vacanta in Mallorca: „The only tip that we could give maybe is don’t try to do too much, unless you’re really unlucky to have horrible weather. I don’t think it’s going to be the only visit to Mallorca, because you’re definitely coming back!” (Credit @sLOVEnians tra vel) Asa ca nu incercati sa faceti fff multe lucruri cand ajungeti aici, pentru ca nu va veti alege decat cu o mare oboseala. 😛 Bucurati-va din plin doar de cateva dintre ele si astfel veti avea parte de o vacanta reusita!
Zilele 1 si 2
- Au fost zile de revenire dupa oboseala acumulata din noaptea nedormita de dinaintea plecarii si emotiile provocate de calatorie (am ajuns la cazare in jurul orei locale 10:00)
- Le-am petrecut in incinta resortului Blau Portopetro Beach Resort & Spa, in camera, pe terasa, la piscina sau balacindu-ne in apa golfuletului Calo dets Homes Morts
- Pentru masa de pranz am optat sa mancam la doua din Restaurantele din zona portului localitatii Portopetro, respectiv „Es Bergant” si „Ca’n Martina”, iar seara am facut plimbari mai lungi, atat pana la „Far de Portopetro”, cat si de explorare a imprejurimilor
Ziua 3
- Inchiriere masina din Cala d’Or (10:30)
- Plecarea catre una din plajele aplasate in vestitele CALE ale insulei Mallorca (11:30). Noi am ales-o pe cea mai apropiata de noi si anume Cala Mondrago
- Am vizitat-o si pe vecina ei, Cala S’Amarador. Din pacate, ambele plaje sunt neamenajate, asa ca a trebuit sa ne achizitionam 2 umbrele de plaja si sa revenim la prima dintre ele, care parea ceva mai prietenoasa
- Fiind vant suficient de puternic cat sa ne intre nisip in ochi, in jurul orei 14:30 ne-am reintors in Portopetro pentru a manca de dupa-amiaza la restaurantul „Piscis”
- Restul zilei l-am petrecut in camera (o sa va explic intr-un articol separat motivul)
Ziua 4
- Plecare catre Palma de Mallorca (aprox. 09:40)
- Parcarea masinii in Aparcament „Parc de la Mar” (10:35)
- Vizitarea Catedralei „La Seu” (11:00)
- Plimbare prin oras
- Shopping la „El Corte Ingles” (12:30)
- Pranz la „Gustar Restaurante” (14:30)
- Plaça Major (15:20)
- Forn des Teatre (15:40)
- Passeig del Born (15:55)
- Llotja de Palma (16:05)
- Vizitarea Palatului Real de la Almudaina (16:40)
- Plimbare prin oras
- Plecarea catre Castell de Bellver (18:15), la care accesul era interzis cu 45 min inainte de ora de inchidere
- Reintoarcerea catre Portopetro (18:50)
- Cina la hotel (20:40)
Ziua 5
- Plecare catre Cala Sa Nau (10:20), unde erau ocupate toate sezlongurile
- Plaja amenajata in Cala Marçal (11::10)
- Pranz la Chiringuito Cala Marçal (14:15)
- Reintoarcerea in Portopetro (18:10)
- Cina la hotel (20:20)
- Plimbare prin Cala d’Or (21:00)
Ziua 6
- Plecare catre Valldemossa (09:40)
- Parcarea masinii in Valldemossa (11:00)
- Plimbare prin oras
- Vizitarea Palau del Rei Sanç (11:20), cu concert de pian la 11:30
- Vizitarea Muzeului Cartoixa (11:45)
- Vizitarea Muzeului Chopin (12:15)
- Plimbare prin oras
- Biserica Sant Bartolomeu (12:45)
- Pasteleria Ca’n Molinas (must-try!)
- Plecarea catre Soller (13:30)
- Parcare in Port de Soller (14:15)
- Pranz la Restaurant „Ses Oliveres” (14:30)
- Plecarea catre Palma de Mallorca (16:00)
- Vizitarea Castell del Bellver (17:00)
- Plimbare prin Palma de Mallorca (17:45)
- Plecarea catre Portopetro (20:00)
Ziua 7
- Plecarea catre Cala Mesquida (10:00)
- Oprire in Manacor, la Majorica 1890 Factory Shop Exhibition (fabrica de perle) (10:40)
- Plaja in Cala Mesquida (12:15)
- Reintoarcerea in Portopetro (16:45)
Ziua 8
- Plecare catre Palma de Mallorca (10:35)
- Parcarea masinii in Aparcament „Parc de la Mar” (11:30)
- Vizitarea Museu de Mallorca (nu recomand! 😀 ) (11:50)
- Vizitarea Banys Arabs (12:10)
- Plimbare prin oras, shopping
- Pranz tot la „Gustar Restaurante” (15:30)
- Continuarea plimbarii prin oras
- Plecarea catre Santanyi (16:30)
- Vizitarea Cala Santanyi – Es Pontas (17:30)
- Reintoarcerea in Portopetro (18:00)
Ziua 9
- Plecare catre „Cuevas del Drach” – Porto Cristo (10:00)
- Instructaj vizitare pestera (10:45)
- Admisie in pestera (11:00)
- Concert de muzica de camera in pestera (11:30)
- Incheiere vizitare pestera (12:00)
- Shopping la Majorica Porto Cristo (12:10)
- Plaja la Cala Anguila (13:00)
- Pranz la Cala Anguila Cafeteria (14:30)
- Reintoarcerea in Portopetro (18:00)
- Scurta vizita in Cala d’Or, pentru suveniruri (20:00)
- Cina la hotel (21:30)
Zilele 10 si 11
- returnarea masinii inchiriate in Cala d’Or (luni, ora 10:00)
- program de plaja la piscina, aqua gym, plimbare prin resort, fotografii
- pentru pranzuri am ales Restaurantele „Na Petra” si „Es Bergant” (de departe, favoritul nostru)
- plecarea spre aeroport a avut loc marti, la ora 18:00
Mult, putin… n-as putea sa va spun, doar ca sunt foarte incantata ca am reusit performanta de a merge zilnic pe jos intre 5 si aproape 14 km! 😛 Acest lucru ne-a ajutat enorm sa ne reintoarcem acasa cam cu aceleasi kg cu care am plecat, desi acolo am mancat tot ce a dorit sufletelul nostru. :))))
5. In loc de concluzii…
…am sa-mi citez sotul:
„Aici nu e de venit in concediu o saptamana, ci trei!!! Ar trebui luata cate o cazare in cele mai importante parti ale insulei si poate numai asa sa poti zice ca te saturi si tu de vacanta in Mallorca, dar nici asa nu cred…”
Si cu asta cred ca el a spus cam tot ceea ce as fi avut eu de spus! 😉
Noua ne-au placut la nebunie si oamenii si locurile pe care le-am vizitat si gastronomia locala si vegetatia si culoarea incredibila a apei si vibe-ul insulei si… TOT! Va recomand Mallorca din tot sufletul si va doresc sa aveti parte de vacante cel putin la fel de minunate ca cea pe care tocmai am incheiat-o noi acolo!
12 Comentarii
Bine ai revenit pe blog, ti-am cam simtit lipsa!
Ma bucur ca ai avut o vacanta ca in „vremurile bune”, conteaza mult. Am auzit numai lucruri bune despre Mallorca, trebuie sa o inghesui pe lista, pana atunci insa ne multumim cu ce se poate. Noi am descoperit Rodos anul acesta, a fost o vacanta minunata, la momentul oportun.
Te puuuup. @Kerkyra!
Incet, incet sper sa imi recapat si eu apetitul pt scris… 😛
Chiar a fost o vacanta mimunata, care m-a facut (intr-un fel) sa imi recapat increderea in mine, dar si in revenirea la vremuri „normale”.
Ma bucur tare, tare mult pentru voi ca ati reusit deja sa ajungeti in Grecia. Stiu cat de mult inseamna asta pt cei pasionati! 😉
Cat despre Rodos, am auzit/ vazut fff multe lucruri interesante anul acesta, deci e musai sa ajungem si noi pe acolo cat de curand! 😀
Te imbratisez cu drag! Si tinem legatura!
O destinatie de vis!
Daaaaa, pot confirma cu mana pe inima ca Mallorca e o destinatie de vis! 😛 A fost revelatia noastra post-pandemie…
Frumos content, big like 😉
Merci frumos, Raluca! 🙂
Buna! Foarte frumos scris si util, dar nimic despre costuri?
Multumim!
Buna, Ruxandra!
Nu stiu daca ai avut curiozitatea sa „rasfoiesti” si alte articole de pe blog, dar probabil ca ai observat ca ma feresc cat pot eu de tare sa dau astfel de detalii. De-a lungul timpului, am avut parte de fel de fel de reactii din partea unora dintre cititori, de la „Ia uite in ce maghernita s-a cazat si asta, la banii ei!” si pana la „Dar pentru noi astia, care nu ne permitem un astfel de hotel, ce recomandare ai?” (asta ca sa fiu draguta si sa nu reproduc exact abordarea). 🙁
De aceea, am hotarat ca articolele mele sa se bazeze in mod special pe modul de organizare a vacantelor (mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiti cu cele petrecute peste hotare) si mai putin pe detalii care tin de buzunarul fiecaruia. 😉
Cheltuielile legate de cazare, transport sau inchiriere masini sunt la fix cateva click-uri distanta, putand fi aflate in cateva minute de pe booking (sau site-urile oficiale ale hotelurilor respective), de pe site-urile companiilor aeriene sau a celor de rent-a-car. In ceea ce priveste celelate cheltuieli (mancare, suveniruri samd) am fost intotdeauna foarte receptiva si am oferit in privat cateva preturi orientative celor care mi le-au solicitat. Oricum, in linii mari, eu nu am identificat diferente majore intre preturile gasite in locurile pe care le-am vizitat pana acum, iar unde chiar au fost semnificative, am precizat intotdeauna cititorilor sa fie pregatiti (ex: Laponia, Venetia, Santorini). Dar chiar si in aceste conditii, cine-si doreste cu adevarat sa ajunga in astfel de destinatii, poate gasi cazari sau locuri in care sa manance pentru toate buzunarele.
Multumesc frumos pentru aprecieri si intelegere! 😛 Tinem legatura!
Buna Alinuta, minunat blogul tau despre calatorii, in cautarile mele despre vacanta catre Mallorca m-am oprit la blogul tau si ma voi ghida dupa sfaturile tale. Iti voi cere mai multe detalii pe Facebook daca nu deranjez.
Buna, Kris! 🙂
Iti multumesc din suflet pentru aprecieri!
Sper ca experienta noastra din Mallorca sa iti fie de ajutor. Noi am fost tare, tare incantati de insula!!!
Daca vei mai avea nevoie si de alte detalii, nu te ezita sa-mi scrii. Chiar daca raspunsurile mele vin uneori cu intarziere, mie imi face mereu placere sa vorbesc despre locurile frumoase in care am ajuns candva.
Spor la documentari! 😛
Buna ziua ! Sunt interesata de recomandarea facuta pentru cazare la hotelul Blau Portopetro Resort & Spa, asa cum ai mentionat pentru mai multe detalii sa iti scriem ! Te urmaresc adesea inainte de calarorie pentru a fii cat mai informata si de aceea tin sa iti multumesc pentru recomandarile facute ! Mult succes in continuare !!!!!
Buna, Petronela! 🙂
Din pacate, vestile legate de Blau Portopetro nu sunt dintre cele mai bune. Se pare ca hotelul nu a functionat decat in acea vara sub aceasta titulatura, anul urmator intrand in renovari si disparand din motoarele de cautare pt rezervari cazari. 🙁
Anul acesta a reaparut in „peisaj”, doar ca sub o alta denumire (Ikos Porto Petro) si cu o stea in plus. Lasand la o parte preturile exorbitante pe care le practica acum, se pare ca acestea nu se justifica nici intr-o schimbare majora a calitatii la cazare si nici in serviciile oferite (fff multe plangeri in review-urile de pe Google).
In concluzie, in conditiile actuale, eu nu m-as incumeta sa ti-l mai recomand desi, daca ar avea o echipa buna care sa remedieze probleme aparute in anul anterior, ar putea fi o surpriza placuta pana la urma.
Multumesc din suflet pentru incredere si aprecieri si tinem legatura! 😛