Cred ca nu exista excursie organizata pe Coasta Amalfitana, care sa nu includa si o oprire in orasul Amalfi! Fiind un must-see al zonei, nici noi nu il puteam rata, asa ca ne-am facut drum special pana acolo, pentru o scurta plimbare de dupa-amiaza! 🙂
Din punctul meu de vedere, orasul Amalfi poate fi considerat inima Coastei Amalfitane! Situata chiar in centrul acesteia, de-a lungul soselei SS 163 (Via Nastro Azzurro), localitatea reprezinta principalul nod rutier si maritim al Coastei, capat de linie pentru o parte din autobuzele SITA, dar si pentru ambarcatiunile care efectueaza curse zilnice sau sezoniere intre diferite localitati ale Coastei Amalfitane, Napoli sau Insula Capri.
Dupa ce am petrecut cateva ore bune in pitorescul Positano, am facut cale-ntoarsa spre celalalt capat al Amalfitanei, cu gandul de a vizita faimosul oras Amalfi. Cei aproximativ 17 km care despart cele doua orase, i-am parcurs cu masina inchiriata in aproape 50 de minute. Traseul s-a dovedit a fi mult mai aglomerat decat in cursul diminetii, mai ales din cauza numeroaselor autocare care transportau turistii in excursii organizate. Am traversat pe rand Praiano, golful Furore (in apropierea caruia se afla hotelul unde am fost cazati), apoi Conca dei Marini cu ale sale privelisti ametitoare, pana am ajuns la destinatie.
Am ales drept loc unde sa ne lasam masina, parcarea publica situata la capatul Portului din Amalfi („Marina Coppola”), pe Strada Piazzale dei Protontini (tarif de 3 eur/ ora). Stiu… Scump, dom’le, scump! 🙁
Plimbarea noastra de dupa-amiaza prin Amalfi a inceput in zona de promenada a orasului, de pe Via Lungomare dei Cavalieri pana in Piazza Flavio Gioia. De aici, am traversat Soseaua SS 163 si ne-am strecurat prin aglomeratie pana in Piazza Duomo.
Pentru ca era trecut de ora trei si jumatate dupa-amiaza, iar oboseala si foamea isi cam spuneau cuvantul, am cautat la repezeala un restaurant bun in zona, folosind aplicatia TripAdvisor, iar biletul castigator i-a revenit Tavernei degli Apostoli. Mai mult ca sigur o sa va povestesc despre acesta intr-un articol dedicat experientelor culinare de pe Coasta Amalfitana, asa ca nu am sa mai insist acum. Cert este ca daca va roade stomacul prea tare si chiar va trebui sa mancati undeva in Amalfi, sfatul meu ar fi sa cautati in oras un restaurant mai retras si nu va repeziti chiar in buricul targului (ca noi). 😛
Mancarea a fost buna, de ce sa fiu carcotasa, dar servirea a fost EXTREM de greoaie (desi erau doar vreo 2-3 mese ocupate), iar vesela, scaunele si mesele de pe terasa au cam lasat de dorit (pentru un restaurant cu pretentii si calificative excelente, ca acesta). Dejunul nostru a fost salvat insa de amplasarea terasei, chiar langa scarile Domului, asteptarea prelungita fiind compensata cu o frumoasa vedere catre Piazza Duomo.
Nu am putut sa nu facem comparatie cu orasul Positano… 😛 Amalfi ni s-a parut mult mai aglomerat decat acesta, cam inghesuit si lipsit (oarecum) de spectaculozitatea primului, tocmai prin lipsa vederii la mare, din interiorul lui.
Cu toate acestea, am gasit suficiente motive ca vizita noastra prin Amalfi sa fie extrem de placuta: unicitatea fantanilor arteziene, stradute vechi, dar pline de farmec (Via Lorenzo di Amalfi fiind de top), case multicolore, magazine cu produse locale de calitate (dar si multe cu fake-uri), toate intr-un decor de poveste, cu formatiuni muntoase care strajuiesc orasul asemeni peretilor unui defileu. 🙂
In Amalfi am mancat unele din cele mai bune deserturi de pe Coasta Amalfitana! Acum nu-mi mai vin in minte decat canoli cu diferite umpluturi, biscuitii fragezi cu crema de lamaie si „cosuletele” de pricomigdale cu crema de limoncello, dar va garantez eu ca toate sunt o nebunie!!! Si tot din Amalfi am cumparat pentru acasa si o sticla cu Limoncello… adevarat! 😛
Cand cladirile au inceput sa se imputineze, iar zona comerciala sa „dispara”, ne-am intors din nou in piata centrala, pentru a vizita Domul din Amalfi sau Catedrala Sfantului Apostol Andrei.
Acesta este renumit prin arhitectura sa deosebita, cu puternice influente maure, precum si prin faptul ca ar adaposti o parte din ramasitele pamantesti al Sfantului Apostol Andrei (respectiv craniul).
Cu un bilet de intrare combinat, in valoare de 3 eur/ adult (1 eur/copil), pot fi vizitate urmatoarele obiective:
- Gradina Interioara (Chiostro del Paradiso)
- Capela cu Crucifixul
- Cripta (care pastreaza ramasitele Sf. Andrei)
- Altarul principal (Catedrala popriu-zisa)
- Muzeul Diocesan de Arta Sacra
Lasand istoria in urma, ne-am indreptat apoi spre plaja centrala a orasului Amalfi: Spiaggia Marina Grande. Soarele se indrepta incet spre apus, dar era inca destul de puternic pentru a face orasul sa straluceasca si mai tare in lumina lui.
Va sfatuiesc sa faceti o plimbare pana la capatul digului care margineste latura din dreapta (cum te uiti spre Marea Tireniana) a plajei orasenesti, de acolo putand surprinde niste imagini de ansamblu de exceptie ale orasului Amalfi. Daca veti avea noroc si de vreme frumoasa, nu veti avea nevoie de cine stie ce pricepere pentru a obtine niste fotografii superbe! 😀
In cazul in care veti aloca mai mult timp pentru vizitarea orasului Amalfi sau chiar va veti caza acolo, e bine de stiut ca mai sunt inca multe lucruri care pot fi vazute sau facute in zona. Printre acestea se numara vizitarea Fabricii de Ceramica Amalfitana, a Muzeului Hartiei sau a Muzeului de Traditii Rurale, precum si excursii (per pedes) pana pe Valle dei Mullini sau chiar pana in orasul invecinat, Atrani.
Despre faptul ca de aici pot fi facute plimbari pe mare pana la Grotta dello Smerlado, Positano, Salerno sau alte destinatii din zona, va voi face cateva precizari intr-un articol viitor, cand va voi povesti despre excursia noastra de o zi, cu jetboat-ul pana in Insula Capri.
Pana atunci insa, spor la facut rezervari pentru Napoli – Coasta Amalfitana, sezonul 2017! 😉
11 Comentarii
Bun asa.
Ai facut excursie pana la Valle dei Mullini?
Excursie din Amalfi pana in Atrani este o exagerare. La pas de plimbare si cu poze se fac 10 minute.
Astept si continuarile!
Mihai
Buna Mihai!
Din pacate, nu am reusit sa facem nimic in plus in Amalfi fata de ceea ce am povestit deja… 🙁
Cand am pomenit de excursie, m-am referit la plimbari in general, nu neaparat ca s-ar duce cineva cu rucsacul in spate pana la Atrani. 😛 Imi place sa cred ca articolele mele se adreseaza tuturor, atat familiilor cu copii mai mici sau mai mari, cat si tinerilor entuziasti sau persoanelor de varsta a treia, care asteapta poate o viata intreaga o astfel de calatorie, fiecare plimbare parandu-li-se o adevarata excursie. 😉
Tinem legatura!!!
Buei, nu stiam pe unde dumnezeului sa mai caut informatii pertinente referitoare la coasta amalfitana… Ei bine, le-am gasit la tine în jurnal si-ti multumesc pentru acest lucru!
In august 2017 voi transmite live de acolo 🙂 (si din alte parti ale Italiei, biensur)
PS: ia verifica intr-un Word sau Notepad ce fac aceste doua combinatii de taste: Alt+131 si Alt+140 🙂
Buna Florin!
Ma bucur nespus daca intr-un fel sau altul ti-am putut fi de ajutor… 🙂
Ideea era ca tocmai pentru ca nu folosesc acele combinatii de taste, tu ai putut da atat usor de aceste articole ale mele. In caz contrar, ar fi zacut pe undeva pe la pagina 87.923 a interogarilor tale despre Coasta Amalfitana. 😉
Este vorba STRICT despre indexarea Google si tehnici SEO si nu ca as avea oaresce carente pe la limba romana. Toate lucrurile astea le-am invatat de la bloggeri cu experienta, pentru ca eu nu am timp sa aprofundez subiectul acesta. In ultimul timp scriu din ce in ce mai rar, cand mai prind si eu putin timp liber (din pacate 🙁 ).
Cat despre Coasta… abia astept primele tale transmisiuni LIVE!!! Noi am stat fff putin acolo, cat sa ne clatim putin ochii cu atatea frumuseti. Voi sper sa reusiti sa o vizitati mai pe indelete, ca sa avem si noi ce mai citi (si vedea) in toamna.
Toate cele bune iti doresc si tinem legatura!!! 🙂
Alinuta, te rog sa ma ierti daca te-am ofensat. Nu aceasta a fost intentia mea, departe de mine acest lucru. Am vrut sa ma refer la faptul ca textul ar fi mai lizibil folosind aceste doua combinatii de taste. Si eu le folosesc în articolele mele.
Iar din punct de vedere SEO, manânc SEO pe pâine începând cu data de 25.03.2008, ziua în care am scris primul articol pe blogosfera de turism. Google accepta foarte usor diacritice si nu te-am gasit cautând ceva despre Amalfi (i-am predat aceasta sarcina sotiei) ci mi-a fost dor de articolele tale si uite asa am aterizat taman într-un articol de-al tau referitor la coasta aceasta superba (daca folosesti vreun site de statistici, vei vedea cu usurinta ca am intrat aici direct din blogroll-ul site-ului meu).
Astept cu nerabdare si interes (interesul poarta fesul :-)) articolele tale referitoare la coasta amalfitana. Daca se poate, cât mai laborioase cu putinta! 🙂
PS: nici eu nu am mai scris de vreo 6 luni… Stiu, sa-mi fie rusine, dar lucrez ca un nebun la un proiect IT care-mi manânca zilele si noptile (proiectul este un fel de ERP – mai multe aplicatii informatice „bagate” într-una singura).
O saptamâna impecabila îti doresc! Florin cel Bad 🙂
Heeeei, Florin, sezi bland, ca nu m-am simtit deloc ofensata…
Si nici nu ti se potriveste „porecla” de Florin cel Bad! 😛 😀
Pur si simplu asa am fost invatata de cineva cu mult mai multa experienta decat mine si asa voi continua sa scriu. Din pacate, timpul meu liber este din ce in ce mai rar, preferand sa ma dedic 1000% fetelor mele, aflate la varsta unor inceputuri de drumuri, cand au nevoie de tot suportul si sprijinul familiei. Daca mai pun la socoteala si problemele stresante de la serviciu din ultima vreme, cred ca iti poti contura si singur tabloul motivelor absentei mele de pe aici. Numai selectarea si editarea fotografiilor imi ocupa aproape o zi, daramite sa ma mai aventurez sa scriu si cu diacritice. Scriu si eu cum si cand pot… 🙁
Spre rusinea mea, eu nu nu ma pricep la lucrurile care tin de bucataria blogului, asa ca nu ma bag acolo unde nu stapanesc problematica. 😉 Si nici nu ma apuc sa fac pe detectivul, cautand prin statistici cine stie ce (nu imi sta in fire). Te cred pe cuvant!!!
Promit sa ma mobilizez (vad eu cum… 🙁 ) ca sa finalizez si articolele depre Ravello, Capri, experiente culinare pe Coasta Amalfitana. Totul a fost prea minunat acolo ca sa raman numai pentru mine!
Inca o data, stai linistit, ca nu s-a suparat nimeni! Te inteleg perfect in ceea ce priveste scrisul, asa ca nu trebuie sa te scuzi nimanui. 😉 Asta e cel mai mare avantaj al blogului personal, ca esti stapan absolut pe munca ta!
O saptamana minunata va doresc si eu!
Si va astept aici, oricand, cu mare placere… 🙂
Pingback: Holidays Fico D’India – un mic colt de rai pe Coasta Amalfitana - Jurnalul Alinutei
Buna ! Acum te-am descoperit si tot citesc:)))) a picat la fix articolul acasta. Sunt kn dilema si poate ma ajuti putin. Pt luna octombrie am luat in calcul 2 variante. Prima zbor la pisa inchiriat masina si plimbat prin toscana si varianta 2 la care visez eu de mult e zbor napoli, fara masina, cazare salerno si vizitat coasta amalfi. Doar ca am 2 probleme nu mi-e clar care sunt sansele de ploaie in ambele variante si faptul ca am dupa mine un bebe de un an si o luna si o mandra de 6 ani. Am tot citit ca e foarte complicat cu copii pe coasta amalfi si ca e nasol cu transportul in comun. So heeelp !! :)))
Buna Lora!
Multumesc din suflet pentru aprecieri! 🙂
Dupa cum cred ca ai observat deja, noi am reusit sa ajungem in ambele detinatii, atat pe Coasta Amalfitana, cat si in Toscana.
In cele ce urmeaza, eu iti voi vorbi mai mult in calitate de mama si mai putin de o impatimita a calatoriilor… Sanse de ploaie cred ca sunt cam fifty – fifty, fiind foarte greu de previzionat acum in care din cele doua destinatii va ploua mai putin. Avand in vedere ca mezina are o varsta atata de frageda, eu nu iti voi recomanda Coasta. Intr-adevar, acolo se circula fff greu si, in cazul vreunei urgente (chiar si o banala nevoie la baie), va fi fff greu sa opriti sau sa ajungeti in vreun oras in care sa faceti asta. Despre mers cu transportul in comun, nici atat cu copii atat de mici!
Daca totusi insistati sa ajungeti in Italia, atunci Toscana ar fi mult mai indicata (poate chiar si Bari/ Matera/ Alberobello).
Daca insa va veti dori o destinatie cu temperaturi mai ridicate si vreme fff calda si prietenoasa cu cei mici, atunci cred ca ati putea lua in calcul sudul Spaniei: ori un City Break la Valencia (care nu necesita inchirierea unei masini), ori unul la Malaga (noi am fost cazati in Benalmadena). Ambele sunt de vis (si am si scris cate ceva despre ele)!!!
Sper ca cele scrise aici sa iti fie de ajutor in planificarea vacantei voastre! 😛
Spor la cautari si daca mai ai si alte nelamuriri, iti voi raspunde cu mare placere!
O seara buna!
Multunesc mult pentru raspuns ! In Andaluzia am fost si am ajuns din malaga pana la gibraltar :)) cred ca am stat 2 sapt si am avut vreo 3 cazari ca sa vedem cat mai mult. As fi vrut Toscana pentru ca putem inchiria auto Si ne putem misca jn voie. As vrea sa caut cazare undeva la tara, in niciun caz in orase, cumva strategic sa putem ajunge usor si la florenta si la pisa unde vom ateriza dealtfel:)) surprinzator bebele nostru e foarte plimbaret si ii place tare mult cu masina. Doar ca as vrea sa ne asezam cumva strategic sa nu pierdem multa vreme pe drumuri:))) poate ma ajuti cu o sugestie.
Valencia nu am luat-o in calcul pt ca nu mai vrem aglomeratie, vrem o zona mai linistita:)))