Skopelos Town (Chora) este capitala Insulei Skopelos. A fost locul in care ne-a facut placere sa ne petrecem serile din insula si pentru care a meritat cu prisosinta sa facem „naveta” zilnic, de la locul nostru de cazare din Neo Klima.

Fiind cea mai mare localitate din insula si principalul port, Chora este un punct de atractie pentru turisti, atat pentru simplitatea si frumusetea ei, cat si pentru taverne si atractiile din imprejurimi.

Imagine panoramica a orasului Skopelos
Imagine panoramica a orasului Skopelos

Din Elios/ Neo Klima se poate ajunge in Skopelos Town destul de rapid, iesind de pe soseaua principala (in dreptul capatului sudic al localitatii) si urmand scurtatura catre oras (mare atentie, pentru a nu rata iesirea de pe sosea!).

Drumul, in cea mai mare pare a sa, este nou-nout si nu gresesc daca voi spune ca este cel mai bun (din punct de vedere calitativ) intalnit in insulele vizitate pana acum!

Drumul spre Skopelos Town
Drumul spre Skopelos Town

Ceea ce frapeaza insa la el este rapiditatea cu care se ajunge la 430 m altitudine, spectaculozitatea traseului si ingustimea din partea dinspre capitala, unde nu pot trece doua masini una pe langa cealalta.

Pe "acoperisul" Insulei Skopelos
Pe „acoperisul” Insulei Skopelos

Prima oara ni s-a parut destul de greu de parcurs (11 km in 22min? 🙁 ), apoi a devenit floare la ureche, parcurgandu-l destul de des, inclusiv noaptea, fara probleme.

1. Skopelos Town (Chora)

Necunoscand orasul, prima oara am oprit intr-o parcare despre care noi am crezut ca este pozitionata la intrarea in oras.

Parcarea de langa Ouzeria Anatoli
Parcarea de langa Ouzeria Anatoli

Am urcat niste trepte, pana in varful unei stanci unde se afla o frumoasa taverna: Ouzeria Anatoli.

Ouzeria Anatoli
Ouzeria Anatoli

De acolo poate fi admirata una dintre cele mai frumoase imagini panoramice ale Skopelosului!

Fereastra catre centrul orasului Skopelos
Fereastra catre centrul orasului Skopelos

Asa ne-am dat seama ca suntem undeva la marginea orasului si ar cam trebui sa-i dam roata pentru a ajunge in centrul sau. Ceea ce am si facut!  Am lasat masinile in Parcarea Municipala de langa Port (care este gratuita) si ne-am plimbat un pic pe faleza, pana s-a facut ora cinei.

Portul Skopelos
Portul Skopelos

In Skopelos Town gasesti cam tot ce iti doresti: strada comerciala, magazine de imbracaminte, bijuterii, ceramica locala, produse traditionale, cofetarii si taverne.

Ceramica de Skopelos
Ceramica de Skopelos

Am tot cautat prin oras un ditamai platanul pentru a descoperi si taverna cu acelasi nume. Din pacate, nu aveam cum sa-l gasesc pe faleza Skopelosului, pentru ca ulterior l-am vazut pe una din stradutele laterale ale orsului. Pentru cina, am oprit la intamplare, unde am vazut si noi aglomeratie mai mare si rotisor si anume la Taverna Nostos (de care am fost extrem de multumiti).

Cladire in Chora
Cladire in Chora

Intr-una din seri am aflat si cum se aprovizioneaza insula cu combustibili, admirand rafinariile plutitoare din port.

Rafinarie plutitoare
Rafinarie plutitoare

Skopelos Town nu este numai un loc de promenada sau unde se mananca bine, ci si portul din care se pleaca in croaziere spre insulele din imprejurimi. Din pacate, din cauza unor conditii meteorologice neadecvate (si anume vanturi puternice), noi am fost nevoiti sa renuntam la excursia cu vaporasul planificata pentru Insula Alonnissos, unde ar fi urmat sa vizitam capitala, orasul vechi, Manastirea Kira Panagia si Parcul Marin.

Oferte de croaziere cu vaporasul
Oferte de croaziere cu vaporasul

Cea de-a doua insula din Sporade pe care intentionam s-o vizitam a ramas doar un vis frumos, neimplinit. Dar, cine stie, poate ca asta a fost un semn ca va trebui sa mai ajungem in zona macar o data. 😉

2. Manastirea Evangelistria

Este una dintre cele peste 360 de biserici si manastiri din insula. Despre acestea se spune ca, daca ar incepe sa bata clopotele toate in acelasi timp, iar vatul ar sufla din directie sudica, ele s-ar face auzite pana la Sfantul Munte Athos.

Drumul din Skopelos Town si pana la Manastirea Evanghelistria nu a fost unul tocmai facil, dar ne obisnuisem deja cu surprizele din insula de la capitolul asta. Privelistile pe care le-am admirat de la inaltime ne-au facut insa sa uitam de acest mic inconvenient.

Drumul spre Manastirea Evanghelistria
Drumul spre Manastirea Evanghelistria

Manastirea Evangelistria, cocotata pe un deal, ne-a impresionat nu numai prin pozitionarea ei, dar mai ales prin linistea pe care o emana. De cand am intrat pe portile ei, zgomotul cicadelor parca a disparut ca prin minune!

Interior Manastire
Interior Manastire

Este un loc de suflet, pe care il recomand cu mare caldura si care nu trebuie ratat daca ajungeti in zona!

Interior biserica Evanghelistria
Interior biserica Evanghelistria

3. Panagitsa of Pirgos/ Biserica Eisodia tis Theotokou

Ne mai ramasese un singur obiectiv important de vazut in Chora, asa ca nu il putea rata: Panagitsa of Pirgos/ Biserica Eisodia tis Theotokou!

Biserica din Skopelos, la ceas de seara
Biserica din Skopelos, la ceas de seara

Am ajuns la capatul nordic al falezei din Skopelos, am urcat treptele pana la biserica si am facut foarte multe fotografii de acolo.

Biserica Eisodia tis Theotokou
Biserica Eisodia tis Theotokou

La orele serii, ne-am asezat la o terasa, unde am urmarit un meci al Campionatului Mondial de fotbal 2014: a batut Germania, francezii au plecat suparati… 🙂
La fel si noi, dar din cu totul alte motive: sosise momentul sa ne luam „La revedere!” de la acest oras care ne intrase la suflet si pe care (cine stie?), poate ca-l vom mai revedea candva… 😉

Bye-bye, Skopelos Town!
Bye-bye, Skopelos Town!