Desi a trecut aproape un an de la vacanta petrecuta in Andaluzia, gandul ne poarta deseori la frumoasele experiente traite acolo, vizitarea parcului de fluturi „Mariposario de Benalmadena” fiind una dintre ele! 🙂
In ultimul timp, imi este din ce in ce mai greu sa gasesc putin ragaz pentru a-mi asterne amintirile de calatorie pe hartie (a se citi „ecranul calculatorului” 😛 ). Zilele acestea insa, share-uind pe grupurile de travel articolele despre Andaluzia postate pana acum, mi-am dat seama cat de putine minunatii v-am scris despre aceasta si cat de multe alte lucruri ar mai fi de povestit despre ea!
Stiu, sunt constienta ca nici acum nu voi avea timp suficient pentru a va prezenta una din experientele noastre andaluziene intr-un articol elaborat (asa cum v-am obisnuit), insa cateva vorbe despre cel mai mare parc de fluturi din Europa, Mariposario de Benalmadena, tot am sa va scriu in cele ce urmeaza. 😉
Benalmadena – o surprinzatoare destinatie de vacanta pe Costa del Sol, a fost statiunea in care noi ne-am rezervat cazarea pentru o vacanta de 8 zile, in care urma sa vedem cele mai reprezentative destinatii turistice ale Andaluziei. Cu masina inchiriata din aeroportul din Malaga, am reusit sa ajungem in Granada, Ronda, Sevilia, Cordoba, Gibraltar si alte cateva localitati mai mici, planificarea vizitarii acestora facand-o in fiecare dimineata, dupa o examinare amanuntita a catorva site-uri ce prognozau starea vremii. Sa zicem ca, in general, am fost destul de norocosi, avand parte de vreme tocmai buna de plimbat. Dar, cum ulciorul nu merge la apa de multe ori 😛 , in penultima zi a vacantei noastre am avut parte de o rupere de nori pe cinste, furtuna fiind atat de puternica, incat a reusit sa aduca la mal o ditamai platforma petroliera desprinsa din larg.
Dupa micul dejun, am mai stat noi ce-am stat prin camere citind cate-o carte sau „rasfoind” telefoanele, am coborat la barul hotelului sa bem o cafea buna, am mai socializat cat am socializat, dar cat sa mai induram ploaia? Dupa amiaza, cand parca se mai potolise un pic potopul, ne-am luat copiii si am plecat sa vizitam Mariposario de Benalmadena (The Butterfly Park), despre care citisem numai lucruri interesante.
A fost cea mai buna idee pe care am fi putut-o avea pe o astfel de vreme!
Deschisa in fiecare zi de la ora 10 dimineata si pana la 7:30 seara, Casa Fluturilor din Benalmadena este un loc minunat in care iti poti petrece cateva ore in compania celor dragi din familie, fara a simti cand trece timpul. 😀 Am fost foarte inspirati ca, inainte de plecare, sa le consultam site-ul oficial, asa ca rezervarea biletelor am facut-o online, beneficiind astfel si de discount (1,5 eur/adult si 1,0 eur/copil).
Ajunsi la Mariposario de Benalmadena, amplasat vis-a-vis de Estupa Tibetana (templu budist), am aratat la casierie rezervarile facute, in baza carora ne-au fost eliberate tichetele de intrare. Copiilor din grupul nostru (trei la numar 😛 ), le-au fost inmanate niste fise pe care erau imprimate imaginile a peste 20 de specii de fluturi si cateva de animale si pasari exotice prezente in incinta, pe care acestia urmau sa le descopere si sa le bifeze cu ajutorul unui creion. Interesanta idee, deoarece acest lucru le-a determinat pe fete sa fie fff atente la detalii si sa caute bine prin tot parcul, pana au identificat toate „personajele” din formular. 😀
In Mariposario de Benalmadena zboara in libertate peste 1500 de fluturi, din cca 150 de specii diferite. Cladirea care ii adaposteste se intinde pe o suprafata de aprox. 2000 de metri patrati si a fost construita sub forma unui templu budist. 30% din fluturi sunt adusi din tari precum Kenya, Costa Rica, Filipine sau Malaiezia, in stadiul 3 de dezvoltare a lor (respectiv pupa/ nimfa/ crisalida), vizitatorii parcului putand fi martori la metamorfoza lor. Restul e reprezentat de productie proprie.
Ciclul de viata al fluturilor de aici este de aprox. 2-3 saptamani. Ei traiesc intr-un mediu controlat, care incearca sa copieze intr-un fel habitatul exotic din care acestia provin, in care umiditatea ajunge la 80%, iar temperaturile variaza intre 24 si 29 de grade. Fluturii sunt hraniti cu nectar artificial, preparat zilnic in laborator.
In afara fluturilor, aici mai traiesc si cateva pasari exotice, un cangur si o iguana.
Parcul impresioneaza si prin vegetatia exotica extrem bogata prezenta in incinta lui. Orhidee si flori multicolore te intampina la tot pasul…
In mijlocul Casei Fluturilor se afla un helesteu cu pesti frumos colorati, iar cascada artificiala de la capatul lui invioreaza atmosfera plina de umiditate.
Nu stiam ce sa fotografiem mai intai si mai intai: fluturii multicolori sau florile care ne incantau ochii?!?
Din cand in cand (nu-mi mai amintesc cu exactitate frecventa/ zi), vizitatorii beneficiaza de explicatiile bine documentate ale unui om de stiinta (angajat al parcului). Copiii ii pot pune o multime de intrebari, dar nici adultii nu trebuie se lase mai prejos, atunci cand au anumite curiozitati legate de aceasta fascinanta lume a fluturilor.
Nici nu stiu cand a trecut timpul… Ne venea destul de greu sa parasim locul, mai ales ca in fiecare coltisor al sau descopeream de fiecare data ceva nou.
Inainte plecarii, nu am ezitat sa dam o raita si prin magazinul de suveniruri al Mariposario de Benalmadena. Nu se putea sa nu aducem acasa ceva care sa ne aduca aminte de acest Paradis al Fluturilor si, credeti-ma pe cuvant, alegerile au fost fff greu de facut. 😉 In afara de acesta, parcul mai ofera si alte facilitati, cum ar fi o mica sala de proiectii si prezentari stiintifice si o terasa cu bar (Cafeteria) unde poti servi un suc, o cafea sau o prajitura buna.
Daca in urma prezentarii celor de mai sus nu am reusit inca sa va starnesc curiozitatea de a vizita cea mai mare Casa a Fluturilor din Europa, ei bine, nu-i bai! 😀
Andaluzia are atat de multe lucruri minunate de oferit si e atat de incantatoare, incat cu greu va veti putea rupe din timpul alocat vizitarii ei pentru a da o raita si pe la Mariposario de Benalmadena, un loc dedicat atat celor pasionati, dar mai ales familiilor cu copii mici!
Trip Review-ul va continua! 😉
Scrie un comentariu