Dupa Barcelona, Valencia si incantatoarea Andaluzia, un City Break la Madrid era nu numai necesar, dar si de asteptat, asa ca zilele libere de Sf. Andrei si 1 Decembrie 2017 au fost momentul perfect pentru a organiza o mini-vacanta acolo! 😛

In ultimii ani, m-am tot intrebat: de ce oare Madridul este considerat un fel de „Cenusareasa” a Spaniei?!? De ce Barcelona tinde a fi mai mereu destinatia preferata a turistilor? Nu cumva Madridul e subapreciat pe nedrept, iar alegerea unui oras in defavoarea altuia nu este decat o chestiune subiectiva sau pur conjuncturala?

Ei bine, toate aceste dileme ale mele aveau sa isi gaseasca un raspuns, chiar mai devreme decat ma asteptam… 😉

Madrid – Poarta Europei

1. Alegerea zborului pentru Madrid

Faptul ca imi doream tare mult sa vad Madridul nu mai era un secret!

De vreo doi ani tot urmaream  promotiile de la Tarom, cu mult-ravnitele tarife de 99 de eur/ cursa, dar parca era un facut si le ratam la mustata! Nici de data asta nu a fost vreo exceptie, dar pentru ca eu imi pusesem in gand sa mergem la Madrid de 1 Decembrie, nu am mai avut rabdare sa astept cine stie ce reducere „miraculoasa” de preturi, ci am facut degraba rezervarile, de teama ca am putea pierde aceasta sansa.

Poate c-o sa va intrebati de ce am ales Taromul, cand spre Madrid opereaza si companii de zbor low-cost? Ei bine, se pare ca pentru perioada aleasa de noi a fost singurul zbor disponibil la niste ore rezonabile, astfel incat sa nu ne irosim prima noastra zi de vacanta, ci s-o exploatam la maxim. 😀

Aeronava „Marea Unire” a companiei Tarom

Zborul a fost unul placut si a durat aproximativ 4h. El a fost efectuat cu aeronava de tip Boeing 737-800 NG, botezata „Marea Unire”. Nu mai fusesem cu Taromul de foarte multa vreme (sa tot fi fost vreo 3-4 ani), asa ca nu aveam cum sa raman indiferenta constatand cat de multe lucruri se schimbasera intre timp…

Sa incep cu cele bune: Tarom AirFi – un serviciu accesibil incepand cu luna martie 2017, care a fost o surpriza extrem de placuta pentru mine! Acesta este o platforma la care te poti conecta cu un dispozitiv mobil, cu ajutorul careia poti citi stiri, articole de travel, poti juca jocuri sau viziona filme sau desene animate. Mie mi-a prins tare, tare bine, pentru ca m-am delectat cu o comedie foarte savuroasa de nici nu mi-am dat seama cand am ajuns la destinatie.

Tarom AirFi

Din pacate, exista si partea mai putin placuta a Taromului… Locul mesei calde si bogate de alta data a fost luat de-o banana, doi biscuiti si un modest sandwich cu pui. Oferta de bauturi e si ea foarte redusa, protectia de unica folosinta din partea superioara a scaunului lipseste cu desavarsire, pana si paharele de unica folosinta sunt mai mici. M-a durut sufletul sa constat cat de sarac a ajuns Taromul, desi tarifele de zbor sunt destul de ridicate. Stiu ca managmentul defectuos din ultimii ani l-a adus la sapa de lemn, dar recunosc ca nu ma pot impaca cu gandul ca, daca lucrurile vor continua asa, oricat de nationalisti am fi si oricat am iubi aceasta companie, intr-o zi Taromul o sa moara, chiar daca are unii dintre cei mai bine pregatiti piloti si insotitori de zbor ai lumii. Am sa ma opresc aici cu acest subiect (pentru ca n-am de gand sa dau nastere la controverse) si am sa incerc sa ies din butoiul cu melancolie, lasandu-va in compania catorva instantanee de pe durata zborului:

Instantanee zbor Bucuresti – Madrid si retur

2. Alegerea hotelului in Madrid

Primul lucru pe care il fac de fiecare data dupa rezervarea biletelor de avion pentru un City Break este sa descopar o zona ideala pentru cazare. Pentru aceasta, imi caut pe net doua harti: prima cu principalele obiective turistice ale orasul respectiv, iar cea de-a doua cu reteaua de transport in comun (subteran). Pentru noi e fff important sa ne alegem hotelul in apropierea unei statii de metrou, asigurandu-ne astfel accesul facil la centrul orasului sau principalele sale obiective turistice.

Comparativ cu Barcelona (ca tot am zis eu ca o sa incerc sa gasesc asemanari si deosebiri intre cele doua metropole), preturile la cazare in Madrid sunt ceva mai mici, as zice eu chiar simtitor mai mici in unele zone ale orasului. Hotelul ales de noi a fost VP El Madroño care, desi se afla amplasat in imediata vecinatate a selectului cartier Salamanca, ne-a oferit un tarif la cazare la mai putin de jumatate din pretul celui de la Barcelona, lucru care nu a putut decat sa ne bucure. 😀 Faptul ca de la aeroport am ajuns foarte rapid la acesta, iar pana in centrul orasului nu faceam mai mult de un sfert de ora au constituit un mare plus. Sper sa reusesc candva sa scriu un review despre acesta…

Hotel VP El Madroño – Madrid

3. Despre cardurile turistice si de transport din Madrid

O problema care mie mi-a dat mari batai de cap si care mi-a mancat doua ore din viata a fost transferul de la aeroport in oras, mai bine zis alegerea unui card de transport avantajos!!! 🙁

Initial, am cochetat cu ideea de Card Turistic, respectiv Madrid City Pass, crezand ca acesta este asemanator celui din capitala catalana: Barcelona Card. Studiindu-i insa avantajele si dezavantajele, am constatat ca el nu includea si transportul in comun, ci numai intrari gratuite de tip skip-the-line la Muzeul Prado si Stadionul Santiago Bernabeu, un tichet de 24h pentru o plimbare cu autobuzul Hop On – Hop Off si 20% reducere la biletele de intrare in 2-3 muzee.

Mai gasisem eu si Madrid Card, valabil 5 zile si care includea intrari libere la un numar mai mare de muzee, doar ca de fiecare data cand incercam sa fac o simulare de costuri imi afisa mesajul „out of operations”, intelegand astfel ca fusese scos din uz. IVENTURE Card este un alt produs de tip card turistic, dar mult mai scump si valabil doar pentru un numar limitat de atractii (3, 5 sau 26), pe care l-am eliminat din start!

Un lucru era clar: nu ne avantaja niciunul din cardurile de mai sus, dat fiind faptul ca nu includeau si transportul in comun, iar programul nostru nu prea se plia pe obiectivele incluse de acestea. Nu mi-a mai ramas decat sa aleg intre deja faimoasa TARJETA 10, cartela de 10 calatorii, valabila atat pentru calatoriile cu metroul, cat si pentru cele cu autobuzul si METRO TOURIST CARD, cu valabilitate de 1, 2, 3, 4, 5 sau 7 zile calendaristice.

Zis si facut!

Am aterizat noi frumusel pe aeroportul din Madrid (Terminalul 1), ne-am ridicat bagajele, dupa care am cautat Biroul de Informare Turistica pentru a ne da indicatii de unde ne putem achizitiona cardurile de transport, respectiv cartela T10 (Tarjeta 10). Ne-au spus ca ei nu au asa ceva si ca trebuie sa mergem pana la Terminalul 2, sa le luam din statia de Metrou.

Punct de informare turistica in Aeroportul din Madrid

Buuuunnn… Am plecat intr-acolo, cu catel cu purcel, cu copii, cu bagaje si nu mica ne-a fost mirarea sa constatam ca aveam ceva de mers pe jos, traversand o multime de coridoare si pasarele, care parca nu se mai terminau (~20 de minute). Pana la urma, am lasat aproape toata gasca in statia de autobuz, de unde trebuia sa il luam pe 200 pana la Autogara Intercambiador de Avenida America (situata in apropierea hotelului nostru) si am plecat doar eu si prietena mea catre statia de metrou pentru procurarea biletelor. Acolo… puhoi de lume: cel putin 10 cozi, a cate 7-10 persoane, la niste automate de bilete cu meniu in limba spaniola (ulterior am inteles ca si in engleza), la care turistii se descurcau destul de greu. Nu exagerez daca spun ca am asteptat vreo 45 de minute pana ne-a venit si noua randul, fiind totusi norocoase ca am fost ajutate de o functionara de acolo. Asa am aflat ca Tarjeta 10, care avea acelasi pret si pentru adulti si pentru copii (respectiv 12,20 eur), trebuia musai sa fie insotita si de un tichet suplimentar pentru transferul catre centrul orasului, in valoare de 3 eur/ persoana (daca nu ma insel). Impreuna am ajuns la concluzia ca cea mai avantajoasa varianta de cartela de transport este Metro Tourist Card, valabila 5 zile, in valoare de 26,8 eur/ adult si 13,4 eur/copil, care includea transport nelimitat in oras si transferul de la aeroport.

Aveam nevoie de 7 carduri… nu vreti sa stiti ce coada se facuse in spatele nostru!!! Pentru fiecare cartela trebuia sa introducem datele: copil/ adult, perioada de valabilitate etc. Dupa prima cartela, doamna de acolo m-a pus sa folosesc cardul de debit, pentru ca ar fi durat fff mult introducerea de bani in aparat, primirea unui rest samd. Ma trecusera toate caldurile si, recunosc, intr-un fel a fost si vina mea, pentru ca as fi putut achizitiona aceste carduri fara coada, mult mai elegant, din biroul amplasat in capatul scarilor rulante care coborau spre statia de metrou unde erau automatele de bilete. Dar ce sa fac? Eu chiar am crezut ca T10-le era mult mai ok pentru noi…

Oficiul de achizitionare „Metro Tourist Card”

Aviz amatorilor! Nu faceti si voi aceeasi greseala ca a mea!!!

Eram prea epuizata de atata alergatura, stat la coada si explicat, dar eu cred ca am vazut din autobuzul 200 niste automate de carduri de transport si in statia de autobuz de la Terminalul 1. Inainte sa va aventurati catre Terminalul 2, n-ar strica sa aruncati un ochi la iesirea din aeroport, poate veti gasi aceste automate. Asta daca nu vreti sa rezolvati si mai rapid problema, achitand direct la soferul autobuzului 5 eur/ persoana/ transfer aeroport-oras, fara batai de cap! Punct! 😀

4. Ce am pus in bagajul pentru vizitarea Madridului iarna?

Am ales Madridul ca destinatie de City Break de iarna, in speranta ca poate o sa fie un loc cu temperaturi mai ridicate decat in urma cu doi ani, cand fusesem cu copiii in vacanta la Viena. Ei bine, realitatea a fost contrar asteptarilor, deoarece in am avut parte de temperaturi care au variat intre 4 si 12 grade. Daca ar fi sa-l mai vizitez inca o data, as face treaba asta candva in lunile de sfarsit de primavara sau inceput de toamna, pentru a ma putea bucura din plin de o inghetata aromata sau o sangria rece ca gheata! 😉

Daca totusi va incapatanati sa mergeti la Madrid iarna (adevarul e ca e superb imbracat in straie de Sarbatoare si plin de luminite de Craciun! 😛 ), sa nu ezitati sa va luati la voi o haina mai groasa lunga pana la genunchi, pentru ca acolo se merge foarte mult pe jos, iar seara mai ales se lasa un frig de te ia tremuratul. Nici caciula, fularul sau manusile nu va vor prisosi: noi le-am folosit zilnic, chiar daca am avut parte de zile insorite, dar in care soarele era cu „dinti”. Daca se anunta ploi, n-ar strica sa aveti la voi si-o umbrela sau o pelerina de ploaie sub care sa va incapa si rucsacul de calatorie. Iar incaltamintea sport, usoara si comoda, dar care sa va „imbrace” un pic si gleznele este un MUST pentru un City Break la Madrid! 😛

Cu copiii la plimbare prin El Retiro

5. Desfasuratorul vacantei noastre la Madrid

De data aceasta, pentru vacanta de la Madrid am avut grija sa nu ma mai documentez pe scurtatura, cum procedasem in ultimul timp… 😀 Familiarizarea cu destinatia am facut-o rasfoind ghidul de calatorie ” TOP 10 – MADRID” (Editura Litera). Dupa ce mi-am formulat o prima impresie asupra ei, am inceput sa citesc blogul Caiet de calatorie,  care este o adevarata comoara pentru cei interesati de vizitarea capitalei Spaniei, determinandu-ma sa-mi pierd rabdarea pana la intalnirea cu acest minunat oras (multumesc din suflet Sorin si Monica!!!)!

Mihai Jurca are si el partea lui de „vina” in toata treaba asta, din cauza lui ajungand strabat tot orasul, desi eram rupta de picioare, doar pentru a vedea Gara Atocha (merci mult, Mihai!) Si, nu in ultimul rand, prinzand gustul vlogurilor de calatorie (dupa vacanta noastra de la Praga din iunie, anul trecut), am avut grija sa urmaresc si sa-mi notez fel si fel de ponturi gen „50 cosas que hacer en Madrid al menos una ves en la vida” sau „20 Great things to do in Madrid” sau „Things to do in Madrid in 3 days”. Ca de obicei, mi-am facut o lista si cu preparatele culinare specifice zonei, pe care, bineintele nu le-am ratat in Madrid: bocadillos de calamares, cocido madrileno, pulpo a la gallega sau churros cu sos de ciocolata. 😛

Churroooooossss… pentru toata lumea!!!

Si, mai am de facut o mentiune si cu asta termin acest capitol legat de documentarea pentru calatorie… Incercati sa va faceti o lista cu obiectivele turistice pe care  SIGUR intentionati sa le vizitati! Apoi intrati pe site-ul oficial al fiecaruia dintre ele si informati-va asupra tarifelor si programelor de functionare. S-ar putea sa aveti surpriza ca acestea sa fie inchise in anumite zile si sa ratati vizitarea lor, doar pentru ca nu ati stiut asta de la bun inceput. Un exemplu vi-l pot da chiar eu, care am observat ca Palacio Real de Madrid era inchis in perioada in care am fost noi acolo, cu exceptia zilei de sambata (ultima zi a mini-vacantei noastre). Ca sa fiu sigura ca nu vom ramane pe dinafara, cu doua zile inaintea plecarii noastre la Madrid am rezervat online tichetele pentru intrarea la palat, le-am printat si astfel ne-am bucurat din plin de vizitarea lui, cu putin timp inainte de a avea parte de unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare din viata mea, surprins la Templo de Debod! Daaaaar… asta e deja o alta poveste… 😉

Apus de soare spectaculos la Templo de Debod

Ziua 1 (13,2 km)

  • Aterizare pe aeroportul Barajas din Madrid (ora locala 11:30)
  • Achizitionare cartele de transport din aeroport (Metro Tourist Card)
  • Plecarea de la aeroport (ora 13:30)
  • Cazare la Hotel VP El Madroño MADRID
  • Dejun la Restaurantul „De Diego” 
  • Vizita la Muzeul Sorolla
  • Plimbare pe Paseo de la Castellana pana la Muzeul de Ceara
  • Vizitarea Muzeului de Ceara
  • Plimbare Puerta de AlcalaCalle de AlcalaPlaza CibelesGran Via
  • Intoarcerea la hotel
Madridul in prag de Sarbatori de Iarna

Ziua 2 (13,1 km)

  • Vizitarea Stadionului echipei Real Madrid – Santiago Bernabeu (10:45 – 12:50)
  • Fotografii la Puerta de Europa
  • Dejun in Mercado de San Miguel (14:30)
  • Plimbare prin Plaza Mayor
  • Pauza de cafea la Chocolateria San Gines (15:25)
  • Shopping la El Corte Ingles
  • Plimbare pana la Puerta del Sol
  • Vizionare spectacol la Teatrul de Flamenco Madrid (19:00 – 20:00)
  • Cina la Cerveceria Dona Juana si reintoarcerea la hotel (20:20 – 21:00)
Vizitarea Stadionului Santiago Bernabeu

Ziua 3 (14,8 km)

  • Vizita la Muzeul Prado (11:00)
  • Plimbare prin parcul El Retiro (13:30)
  • Dejun la Arahy Restaurante – Alcala (14:45)
  • Vizitarea Garii Atocha (16:30)
  • Vizitarea Muzeului National de Arta Reina Sofia (17:00)
  • Vizitarea Muzeului de Arta Thyssen- Bornemisza
  • Plimbare Plaza Cibeles – Gran Via
  • Reintoarcere la hotel 20:00
Parcul El Retiro

Ziua 4 (14,5 km)

  • Vizitare Muzeu Lazaro Galdiano (11:30)
  • Shopping la Centrul Comercial ABC Serrano (12:30)
  • Dejun la Taberna SanBruno – Calle de Toledo (15:00)
  • Vizitarea Criptei Catedralei de Santa Maria la Real de la Almudena (15:50)
  • Vizitarea Palacio Real de Madrid (16:30)
  • Apus de soare la Templo de Debod (17:40)
  • Plimbare Plaza de España – Plaza Santo Domingo – Puerta del Sol (El Oso y el Madroño)
  • Reintoarcerea la hotel
Palacio Real de Madrid

Ziua 5 (4,4 km)

  • Plecarea spre aeroport (08:30)
  • Decolarea de pe aeroportul Barajas din Madrid (12:20)

6. In loc de concluzii…

Chiar daca ii lipseste geniul creator al lui Gaudi, noua Madridul ne-a placut la nebunie, putand fi o excelenta destinatie de vacanta, indiferent de anotimp! 🙂

Desi zilnic am avut un program de vizitare destul de incarcat, ne-au mai ramas inca multe alte obiective de vizitat, fie ca e vorba de Monasterio de las Descalzas Reales, Muzeul Cerralbo, vizitarea Palatului Telecomunicatiilor, plimbarea cu telefericul intre Casa de Campo si Parque del Oeste, Gradina Zoologica, Museo Taurino, ascensiune in turnul Palatului Cibeles samd.

Spectaculosul Madrid!!!

Dar ce-ar insemna viata daca nu am mai lasa cate ceva de vazut si pentru altadata, doar-doar ne-om face inca un drum pana la Madrid? Si poate ca atunci vom avea curajul sa ii depasim si granitele, vizitand El Escorial sau dand o fuga pana la Toledo... Dar astea sunt deja planuri pentru o alta vacanta, nu-i asa?!? 😉 😛