Daca despre celelalte localitati, din circuitul nostru de-o zi in Toscana, mai auzisem cate ceva si abia asteptam sa le vizitez, despre Bagno Vignoni, chiar ca habar nu aveam ca exista, pana sa ne vorbeasca Elisabetta de ea! Iar faptul ca acolo urma sa gasim nu numai peisaje pitoresti, ci si niste Terme foarte cautate de turisti, mi-a starnit curiozitatea!
![Termele de la Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/centru-bagno-vignoni.jpg)
Am lasat in urma Pienza, unde am facut cea de-a doua oprire din circuit, continuandu-ne traseul prin frumoasa Val d’Orcia. Ne-am abatut apoi de la drumul clasic catre Montalcino, pe varianta Monte Amiata, dupa care am intrat pe un drum lateral catre Bagno Vignoni.
![Silueta inconfundabila a orasului Pienza](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/leaving-pienza.jpg)
![Imprejurimile Pienzei](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/pienza-surroundings.jpg)
Primul lucru pe care l-am facut acolo, a fost sa gasim un loc de parcare. Desi nu parea aglomerat, cu greu am descoperit unul liber, l-am platit la un automat din apropiere si am plecat la plimbare.
In ciuda stomacelor noastre goale, care isi cam cereau drepturile, nu am putut sa trecem indiferenti pe langa frumusetile pe care le descopeream in Bagno Vignoni.
![Imagine panoramica de vis din statiunea Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/bagno-vignoni-surroundings.jpg)
Chiar daca am ajuns in zona total nepregatiti (nu stiam absolut nimic despre localitate 🙁 ), trebuie sa va spun ca nici nu e nevoie de o documentare prealabila, deoarece poate fi descoperita foarte usor, doar printr-o simpla plimbare. Si zic asta, deoarece zonele turistice sunt foarte bine delimitate prin panouri in care este descris istoricul lor.
Asa am aflat ca Bagno Vignoni este o localitate atestata arheologic inca de pe vremea romanilor, care au fost primii beneficiari ai apelor ei termale. In timp, descoperind ca acestea au si efecte terapeutice, statiunea a devenit din ce in ce mai cautata. Si, pentru ca ar fi fost pacat sa nu se valorifice la maxim si forta acestor ape, acolo a fost construit „Parco dei Mulini” (Parcul Morilor de Apa), ale carui ramasite se mai vad si astazi.
![O parte din Parco dei Mulini](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/mills-park.jpg)
![Sistemul de canalizare din Parc](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/sistem-hidraulic.jpg)
![Cadere de apa Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/cascada-bagno-vignoni.jpg)
De la nivelul statiunii Bagno Vignoni, turistii pot cobori pe un traseu special amenajat, pana la poalele colinei pe care este amplasata aceasta. Acolo se afla cateva lacuri cu apa termala, de mici dimensiuni, unde se poate face baie si (de ce nu?) chiar si plaja (pe marginea lor). Desi era sfarsitul lui septembrie, cand ii vedeam pe italieni cum topaie pe carare si se balacesc apoi in apele acelea calde, mai, mai ca imi parea rau ca nu avem si noi costumele de baie pe noi. 😛
![Parco dei Mulini](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/parco-dei-mulini.jpg)
Cu greu ne-am intors privirea de la aceste imagini panoramice de vis, dar era destul de tarziu, iar noi trebuia sa ne continuam vizita.
Cand am facut-o insa… am ramas consternati: niste turisti englezi, care tocmai coborasera din autocar, s-au asezat de o parte si de alta a unui sant cu apa curgatoare, au inceput sa se descalte si sa isi dea sosetele jos, dupa care si-au bagat picioarele in apa care mie nu mi se parea a fi cea mai limpede sau curata din lume.
![Turisti la Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/turisti-bagno-vignoni.jpg)
![...sau cum sa facem terapie gratuit](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/terme-bagno-vignoni.jpg)
Erau veseli si foarte incantati de isprava lor, asa ca nu se putea sa nu aflu si eu ce i-a determinat sa faca asta… Ei bine, dupa ce mi-am cufundat mana in canal, am dezlegat enigma: apa aceea nu era una oarecare, ci apa termala, foarte calda, probabil plina de proprietati binefacatoare pentru organism.
![Apa termala](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/apa-termala.jpg)
Numai lipsa de timp m-a impiedicat sa nu fac si eu precum acei turisti, asa ca i-am lasat sa se distreze in continuare, eu cautand restaurantul care ma interesa: Osteria dell’Orcia (despre care auzisem ca ar fi unul foarte special). Din pacate, nu am dat de el, desi ne-au iesit in cale altele, cel putin la fel de interesante…
![Trattoria La Parata](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/trattoria-la-parata.jpg)
![Osteria del Leone](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/osteria-bagno-vignoni.jpg)
In centrul statiunii Bagno Vignoni, in Piazza delle Sorgenti, se afla o imensa piscina cu apa termala, avand o temperatura de aprox. 50 grade Celsius. Nu va asteptati la ceva modern, ci mai degraba la una antica sau medievala, asupra careia timpul a lasat urme adanci, dar care impresioneaza prin spectaculozitate si prin faptul ca apa pare ca fierbe in ea. 😀
![Bazinul termal din centrul Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/bazin-termal-bagno-vignoni.jpg)
Cladirea care domina zona (cea cu coloane) era inchisa pentru turisti, fiind gazda unui frumos eveniment: nunta a doi tineri. Noua ne-a facut placere sa ii urmarim pentru cateva minute… 😉
![Nunta in Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/wedding-bagno-vignoni.jpg)
Tot dand tarcoale cu ochii dupa restaurantul cautat, ne-am dat seama ca sigur nu e in zona, asa ca ar cam fi cazul sa ne reorientam. Cand ne hotarasem si noi asupra unuia, am constatat ca era trecut de ora 15:00, asa ca isi inchisese portile. Nu ne mai ramasese de mancat decat… meniul. 😛
![Meniu Ristorante La Terrazza](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/meniu-ristorante-la-terrazza.jpg)
Cum nu obisnuiesc sa ma dau batuta, am vazut un magazin care comercializa ceramica si am intrat in vorba cu vanzatoarea. Ea ne-a explicat cum sta treaba cu programul restaurantelore din zona, precum si faptul ca cel pe care il cautam, nu numai ca era unul foarte scump, dar necesita rezervare. A fost suficient ca sa imi iau gandul de la el, pentru ca oricum nu stateam prea bine cu timpul! 😛
![Ceramica toscaniana](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/ceramica-bagno-vignoni.jpg)
![Una din aleile din Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/bagno-vignoni-flowers.jpg)
Ne-am continuat plimbarea prin localitate, cu gandul de a ajunge in parcarea unde lasasem masina. La un moment dat, privirea ne-a fost atrasa de un boutique care comercializa produse cosmetice si parfumuri. Am intrat acolo mai mult din curiozitate, pentru ca mai apoi sa nu ne mai saturam admirandu-i si testandu-i produsele. A fost locul de unde am cumparat suvenirurile pentru cei dragi: sapunuri naturale, cu aroma de struguri sau rodie.
Am pastrat doar unul, pe care nici nu-mi vine sa-l folosesc… Miroase si acum foarte puternic a Mosto d’Uva (must din struguri), de-mi vine sa-l manac si nu sa ma spal cu el pe maini! 😛
![Boutique in Bagno Vignoni](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/boutique-bagnovignoni.jpg)
Pentru noi am ales un parfum unisex, care sa ne aduca aminte de frumoasele coline toscaniene: Acqua di Toscana Mare Profumo. Il folosim rar, dar de fiecare data, acesta ne duce cu gandul la aroma celor mai frumoase clipe petrecute in vacanta noastra din Toscana.
![Arome toscaniene](http://www.jurnalulalinutei.ro/wp-content/uploads/2015/03/acqua-di-toscana.jpg)
Gata cu romantismul in Bagno Vignoni… Cap compas spre Montalcino!
L.E. Desi initial ma gandeam: „Doamne, oare ‘oi avea ceva de povestit despre localitatea asta, unde am stat mai putin de o ora???”, ei bine, iar m-am luat la povesti cu voi si am scris ditamai articolul… 😀
7 Comentarii
nu pot sa spun decât
SUPERB!
Multumesc din suflet!
Meritul este in exclusivitate al Toscanei!!!! 😛
Termele din Bagno Vignoni – un loc de relaxare într-un mediu rafinat și primitor .
Ce putea fi mai frumos după o lunga călătorie , decât sa descoperi comorile pământului si acest minunat dar al naturii !?
Acești oameni chiar au păstrat respectul pentru mediu ,in cel mai natural mod cu putință , mediu care sa le asigure esența si beneficiile apelor termale , facand ca filosofia lor de viață sa fie una cat se poate de sănătoasă ! 🙂
În ciuda trecerii timpului , Bagno Vignoni încă mai păstrează aspectul și farmecul perioadei medievale în toată splendoarea sa. Am remarcat in descrierea ta bucuria de a descoperi farmecul irezistibil a unui loc unde timpul pare ca s-a oprit cu mult timp in urma . Foarte drăguț !
Cred ca nu ti-a fost greu sa descoperi acel boutique care comercializa produse cosmetice si parfumuri !!! : ) De regula aceste locuri nu pot fi evitate de nici-o doamna sau domnișoară îndrăgostita de arome si parfumuri fine ! 🙂
Ce ar trebui remarcat si cred cel mai important fapt este ca ,ați rămas cu amintiri frumoase din aceasta superba zona a Italiei .
Daca dorești sa atașezi o melodie la descrierea ta despre Bagno Vignoni , iti recomand melodia din acest clip : https://youtu.be/6-W_KUlUer8
Grazie Alinuta 🙂
Ce frumos e filmuletul!!!!!
Parca-ar fi un rezumat in imagini al celor scrise de mine vineri… 😛
Multumesc mult, Adrian! Mi-a facut o deosebita placere sa revad locuri atat de dragi!
Chiar ca acolo parca s-a oprit timpul in loc…
Prea multe de descoperit în Toscana asta Magica!! 🙂 Foarte frumoasa ideea cu parfumul 😉
Obisnuim ca, din fiecare destinatie in care ajungem, sa cumparam ceva…special (nu costisitor!), dar cu impact puternic si care sa ne aduca aminte de locul respectiv. 🙂
Parfumul din Bagno Vignoni, nu numai ca are culoarea verde, dar e si fresh si are o aroma pe care nu am mai intalnit-o pana acum. Daca il vom simti pe undeva, vom sti cu siguranta de unde provine! 😉
Pingback: Seara romantica in San Gimignano - Jurnalul Alinutei