Pana sa m-apuc de descrierea plajelor pe care am ajuns in Mykonos (unde am de povestit, nu gluma! 😛 ), m-am gandit ca n-ar strica sa va spun cate ceva despre experientele noastre culinare din insula, care nu numai c-au fost foarte diverse, ci si extrem de savuroase

Cata culoare in farfurii!

Dupa cum stiti deja, de fiecare data cand urmeaza sa ajung intr-un loc nou, incerc sa aflu care sunt mancarurile (sau produsele) traditionale ale zonei. Asa am procedat si inaintea plecarii noastre cu copiii in vacanta in insula Mykonos, constatand cu surprindere ca, in afara de niste branza locala (proaspata, iute sau usor acrisoara), niste carnati apetisanti, un file de porc afumat (care se taie in felii extrem de subtiri, ca pe prosciutto) si ceva patiserie, nu prea vom avea noutati la capitolul mancare greceasca

„Nu-i bai!” mi-am zis, „e suficient ca ne vom satisface pofta de tzatziki, peste si fructe de mare!” 😉

Ca niciodata de cand ne ducem noi in Grecia, in insula Mykonos am mancat in cele mai diverse locatii (oprindu-ne exact acolo unde ni se facea foame 😀 ): ba la taverna de pe plaja, ba la „impinge tava”, ba la fast-food, ba la restaurante/ taverne recomandate, ba chiar (din greseala) am ajuns si la un restaurant mai de fite (daca pot spune asa).

Solymar – restaurant cu bar, terasa si DJ 😉

Desi aveam notate cateva locuri celebre in care mi-ar fi placut sa luam masa (cum ar fi Kiki’s Tavern, M-eating, Katerina’s Bar, Madoupas Cafe, Hippie Fish, Taverna Fokos, Joanna’s Nikos Place, Ntekoto, Eva’s Garden sau Restaurantul Avra), se pare ca socoteala de acasa nu prea s-a potrivit cu cea din targ, trebuind sa ne reorientam din mers.

Restaurante/taverne testate in insula Mykonos:

1. Restaurant-bar Salty Houses (Kalo Livadi)

Pentru ca amplasarea lui se afla cel mai aproape de locul in care eram cazati, primul nostru dejun din Mykonos a fost la Salty Houses. Desi nu prea seamana cu un restaurant propriu-zis, localul s-a dovedit a fi unul foarte primitor, cu personal deosebit de amabil si saritor, cu bar, piscina si sezlonguri pentru amatorii de plaja si racoreala.

Restaurant-Bar Salty Houses

Meniul lor este unul destul de redus dpdv al numarului de preparate, cuprinzand doar cateva feluri de mancare care se pot face rapid, preturile acestora variind in general intre 10 si 16 eur. Lucrul care m-a surprins insa atat la ei, cat si in alte localuri din insula, a fost ca nu am inteles de ce pastele sunt asa de scumpe (in jur de 20 eur/ portie)! 🙁

Desi ne-am „delectat” papilele gustative cu niste salata greceasca, shrimpsi saganaki, musaca si octopus saganaki, cea mai mare incantare (si descoperire!) pentru noi a fost berea locala: MIKONU! Am comandat-o la recomandarea barmanului si nu mi-a parut rau absolut deloc deoarece, desi nu sunt o consumatoare de bere, a fost exact pe gustul meu: usor dulceaga, dar destul de tare. Merita sa o incercati macar o data, in ciuda pretului ei un pic cam piperat (in supermarket o puteti gasi la preturi mai mici si in diverse sortimente).

Dejun la Salty Houses

Tot la Salty Houses am mancat si-ntr-o seara, cand nu am mai avut chef de colindat prin insula: saganaki, pizza si un platou mixt de mezeluri si branzeturi. Toate bune si gustoase (nu am ce sa le reprosez)!

Cina la Salty Houses

Dupa-amiaza, cand ne intorceam obositi si incinsi de la plaja, obisnuiam sa oprim la bar pentru un Freddo Cappuccino sau o Strawberry Daiquiri, profitand de view-ul incredibil asupra golfului Kalo Livadi.

Delicioase!

2. Fish Tavern Kounelas (Mykonos Town)

Chiar daca ne simteam putin obositi dupa zborul pana in insula Mykonos, nu ne-am dorit sa irosim prima zi de vacanta, asa ca seara am dat o fuga pana in Mykonos Town (Chora). Dupa ce-am ratacit putin pe stradutele lui intortocheate, am cautat un loc in care sa mancam un mix fish pe cinste! Asa am ajuns la Fish Tavern Kounelas (aproape de Portul Vechi), fiind norocosi sa gasim si o masa disponibila, pentru ca de obicei se asteapta la rand pentru ea.

Cina la Kounelas

Am comandat doua antreuri (tzatziki si fava santoriniana) si un platou pentru doua persoane (mai bine zis 3-4 persoane) de mix fish, dar… atentie: preparat NUMAI la gratar si nu prajit!!! Pentru cei interesati, pretul unui astfel de preparat a fost de 60 eur, iar al antreurilor de aprox. 6-7 eur. Noi, 4 persoane, nu am reusit sa le dovedim pe toate… La sfarsitul mesei, am primit din partea casei o tarie numita mastica. Buna rau! 😛

3. Restaurant Solymar (Kalo Livadi)

Restaurantul Solymar a fost locul in care am mancat pranzul in prima zi in care am facut plaja in Mykonos!

Restaurant Solymar

Desi am fost avertizati ca localul e un pic cam scump (adica, pe limbajul nostru, mai de fite), am fost surprinsi sa constatam ca preturile la mancare nu pareau atat de exagerate (aprox. 15-20 eur/ preparat), in comparatie cu bauturile, care probabil ca aveau ceva aur in ele, altfel nu-mi explic scorurile lor 😀 : 5 eur racoritoarele, 7 eur apa plata, 12 eur cafe frappe-ul. E adevarat, aveau un DJ care punea numai muzica buna, o hostessa de care imi lipisem si eu ochii, daramite barbatii, clientii toti unul si unul, 4-5 ospatari roiau pe langa masa noastra, preparatele au fost extrem de delicioase, pregatite parca pentru un concurs Master Chef, dar parca tot nu ne simteam in largul nostru acolo, avand impresia ca gresisem locul… 😛

Pranz la Solymar

4. Fish Tavern Markos (Divounia)

In zona plajei Divounia am petrecut una dintre cele mai incantatoare seri din Mykonos! Cred ca ar fi mai multe de povestit despre aceasta, asa ca ma gandesc sa ii dedic un intreg articol (stati pe-aproape! 😉 ).

Pana atunci, am sa va recomand cu incredere Fish Tavern Markos, in care pestele si fructele de mare sunt vedetele incontestabile ale meniului lor (preturi orientative: 60 eur/kg de peste, 12 eur/fel principal, 2,5 eur/bautura racoritoare, 4,5 eur/bere, 3 eur/ pahar cu vin).

Cina „pescareasca” la Markos

Cireasa de pe tort a fost desertul din partea casei, care a constat in iaurt grecesc cu topping de dulceata de dovlecel verde (zucchini) – „curcubeu pe cerul gurii” – cum obisnuiesc sa zica fetele mele cand le place ceva fff mult. 😛 Yammyyy!

5. Restaurant Agrari Beach (Agrari Beach)

Un alt local amplasat intr-un decor natural deosebit de pitoresc (cu un sea-view de exceptie) a fost restaurantul Agrari Beach.

Restaurant Agrari Beach

Acolo am incercat vestitul carnat mykonian (preparat la gratar), un rulou de pui, musaca, salata de vinete (care cred ca-i facuta din vinete coapte tinute in otet sau murate cumva), paste cu pui (pentru mezina) si o felie de tort de biscuiti. Din partea casei ne-au servit cu o delicioasa prajitura de casa, fff insiropata si aromata. Cateva preturi pentru cei interesati: 11-15 eur felul principal, 2,5 eur racoritoarele si 6,5 eur desertul (la care cred puteti renunta, avand in vedere delicatesa primita din partea casei 😉 ).

Pranz la Agrari Beach

6. Taverna Fokos (Fokos Beach)

Ziua petrecuta la Fokos Beach cred ca ar fi meritat si ea un intreg articol la cat de frumoasa si incantatoare a fost, insa nu stiu daca sau cand voi mai avea timp sa il scriu si pe acesta. 😛

Un lucru este insa foarte clar: Taverna Fokos ne-a oferit (poate) cea mai incantatoare experienta culinara din insula Mykonos!

Taverna Fokos

De ce afirm asta?

Pentru ca la ei am comandat un mediu complet (antreuri – fel principal – desert) care a satisfacut si cele mai pretentioase gusturi si aici ma refer la mezina familiei care, de felul ei, e mai mofturoasa la mancare. Cotletelele de berbecut au fost asezonate cu salata si cartof copt, sosul de la scoici avea un gust de iti venea sa il mananci cu lingura, iar shrimpsii erau facuti si ei dupa o reteta pentru care ai fi facut orice ca sa intri in posesia ei. 😀

Dejun la Taverna Fokos

N-as mai vrea sa va povestesc si de desert, ca sa nu incepem sa plangem impreuna pe aici 😀 , insa Crumble-ul de piersici cu inghetata a fost atat de delicios, incat mai salivez si acum gandindu-ma el. Am avut timp si de o cafea si-un pahar (doua) de mastica din partea casei. Daca sunteti interesati de preturi sa stiti ca,  pentru un fel principal puteti plati 10-14-20-24 eur (in functie de gradul de complexitate a preparatului, dar si de cantitatea de carne folosita), salata greceasca e 8 eur, tzatziki-ul 5,5 eur, iar minunea aia de desert (care merita toti banii!!!) a costat tot 8 eur.

Instantanee din taverna

O masa excelenta, cu foarte mult gust si care a beneficiat si de o atmosfera si un view de exceptie!!! Pacat ca taverna se deschide dupa ora 13:00 si se inchide la ora 19:00, altfel cred ca am fi petrecut o zi intreaga in acel loc! Ne-am simtit excelent si am ramas cu amintiri de neuitat de-acolo…

7. Gyros Corner – O Pontos (Mykonos Town)

Cand simti ca ai mancat prea multe fructe de mare si parca ai vrea sa schimbi registrul, n-ar strica sa iei o pauza si sa mananci niste… Gyros. 😀

In Mykonos Town am descoperit un loc excelent in care iti poti satisface si aceasta pofta: Gyros Corner – O Pontos! In ciuda faptului ca e mai mereu aglomerat, daca astepti putin, in cateva minute se elibereaza o masa, dupa care lucrile se intampla foarte rapid: debarasare, igienizare, comanda si… imediat vine „platouasul” cu de toate!!! 😛 Ei zic ca e un mix pentru 2 persoane… eu zic ca e pentru 3-4 lejer!!! La 30eur/ buc, plus o salata greceasca la 7,5eur, o apa plata de 1eur, doua sucuri la 2eur si gata cina pentru intreaga familie! 😉

Gyroooos!!!

8. Restaurant – Bar Cavo Psarou (Psarou Beach)

Si-am ajuns sa mancam si la „impinge tavaaaa”! 😀

S-a intamplat asta cand am fost la Psarou Beach, deoarece taverna care administra plaja (Restaurant – Bar Cavo Psarou) functiona in acest sistem. Desi aveau si un meniu a-la-carte, am observat ca in interiorul restaurantului aveau o autoservire, in care regaseam aproape toate preparatele din meniu. Auzindu-ne vorbind in limba romana, dl. care se ocupa de zona mancarurilor calde ne-a raspuns in aceeasi limba, ba chiar ne-a facut recomandari si ne-a oferit o portie de paste pentru copii. Mielul a fost excelent preparat, mancarea de vita la fel, pastele pe gustul mezinei, iar Gordon’s Space-ul (o mai veche slabiciune de-a mea 😉 ) era rece ca gheata! Preturile au fost ca mai peste tot: 12-15 eur/ fel principal, 3 eur/ racoritoare samd.

Pranz cu autoservire

9. Fisherman – Giorgos & Marina Taverna (Ano Mera)

In ziua in care vantul a suflat cel mai tare in insula, iar spre inserat chiar se simtea racoare, nu am mai batut drumul pana in Mykonos Town, ci ne-am „impiedicat” de pitorescul sat Ano Mera. Citisem eu ca are cateva taverne dragute si am cautat pe TripAdvisor care e cea mai faimoasa dintre ele… si uite asa am ajuns la Fisherman – Giorgos & Marina Taverna.

Fisherman – Ano Mera

Am solicitat o masa in interior, afara vantul fiind asa de puternic incat indoia copacii. 😀 Mi-a placut tare mult atmosfera colorata si familiala de care am beneficiat pe parcursul cinei. Desi venisem cu gandul sa comandam numai fructe de mare (14-18 eur/ portie), nu am rezistat si am mai luat si niste antreuri (foarte bune toate!). Dar scoicile, ei bine, scoicile alea saganaki au fost cele mai bune pe care le-am mancat vreodata… o sa le pomenesc in veci!!! 😛

Delicatesele de la Fisherman

Desertul din partea casei a fost unul de mare efect: iaurt grecesc cu dulceata de dovleac. Pur si simplu delicios!

10. Petrino – Restaurant Aquarius (Kalafati Beach)

Deoarece nu am avut nicio sansa sa mancam la Kiki’s Tavern de la Agios Sostis Beach (venea lumea acolo ca la nunta, unii chiar si cu taxiul, de zici ca se terminasera tavernele din Mykonos si nu alta! 😀 ), a trebuit sa ne reorientam si sa ne gandim rapid unde am putea manca ceva de pranz (desi era trecut de ora 15:00).

Primisem o recomandare din partea gazdei, sa mergem in zona plajei Kalafati si sa mancam la Petrino – Restaurant Aquarius, un loc cu mancare buna si preturi medii. Am ajuns relativ rapid la el, am gasit si masa libera, am facut comanda dupa care, i-am lasat pe ai mei la masa si, pana a venit mancarea, am iesit sa fac cateva poze prin imprejurimi.

Dejun cu vedere la mare!

Mai intai au sosit antreurile (pasta de branza, salata de vinete si icre, plus salata greceasca), apoi felurile principale. Ce pot sa va spun? De cand tot calatorim noi, sosuri asa bune ca cele din insula Mykonos n-am mancat pe nicaieri! 😛 Pastele cu pui si sos alb au fost delicioase, chiftelute cu sos de rosii si feta nu am mai mancat pana acum, iar cireasa de pe tort a fost muschiuletul de porc cu sos de smochine (nu va pot descrie ce gust bun avea!!!).

11. Saint Stefanos Snack Bar Cafe &Grill (Agios Stefanos Beach)

Ultima zi de plaja ne-am petrecut-o la Agios Stefanos Beach, deservita de Sait Stefanos Snack Bar Cafe & Grill. Cand s-a facut ora pranzului, am mancat pe terasa lor, foarte frumos amenajata si strajuita de Bougainvillea, floarea mea preferata!

Pranz la Agios Stefanos Beach

Aici am comandat o salata greceasca (9 eur), un tzatziki (5,5 eur), un mix fish (38 eur) si o musaca (14 eur). Apa plata si cafeaua aveau preturi normale pentru un local din Grecia, respectiv 2 eur/1,5l si 2,5-4 eur/ sortiment de cafea. Totul a fost OK!

12. Restaurant Pasta Fresca Barkia  (Mykonos Town)

Ne-am dorit foarte tare ca, in ultima seara petrecuta in Mykonos Town, sa mergem la un local care noua de facuse cu ochiul cu cateva zile inainte: Restaurant Pasta Fresca Barkia.

Fresh Pasta in Mykonos Town

Atmosfera de-acolo era una putin diferita fata de cele intalnite pana atunci, pornind de la amenajarile interioare, muzica ambientala si terminand cu tacamurile si vesela de buna calitate. Restaurantul este cautat de catre cunoscatori, in primul rand, pentru marea varietate de retete pe baza de paste proaspete. Ne-a fost fff greu sa alegem dintre atatea zeci de preparate italienesti, oprindu-ne intr-un final la o Salata Caprese (13,5 eur) si paste cu vinete, pui si vita (12-20 eur/ portie). Din partea casei, am primit pepene si bomboane, foarte frumos aranjate pe un platou. A fost un mic rasfat de final de vacanta, daca as putea sa zic asa… 😉

Cina in stil italienesc

Un lucru pe care as vrea sa nu uit sa vi-l spun este ca in MYKONOS, oriunde am mancat paste, inghetata sau am baut cafea, am fost foarte incantati sa constatam ca sunt extrem de gustoase si de calitate! Sa fie oare din cauza faptului ca cei mai multi dintre turisti lor sunt italieni si ca-n insula cel mai des am auzit vorbindu-se italiana, pe care o stiu chiar si unii localnici? Sau sa fie vorba de pretentiile unora dintre turisti, care lasa bani grei in Mykonos, numai daca se simt bine si sunt multumiti?

NU stiu care e adevarul, cert este c-ar fi si pacat sa nu va ofer urmatorul…

Bonus – 4 Gelaterii (toate in Mykonos Town):

1. Da Vinci Gelato

E singurul loc din lume in care am mancat inghetata gri! 😛
Era din vanilie neagra, fff aromata si cremoasa (2,8 eur/ cupa). Merita s-o incercati si voi!

In premiera – inghetata gri! 😛

2. Trio Bambini – Gelato & Yogurt

Au niste clatite foarte bune, atat dulci, cat si sarate, cu preturi pornind de la 4,9 eur/ buc, dar si inghetata si frozen yogurt (pret orientativ: 5,9 eur/ 2 arome).

Delicii Trio Bambini!

3. Gelarte – Fresh Home Made Icecream

Uneori, putem inlocui masa de seara cu o vizita la… gelaterie. 😛
La Gelarte poti comanda clatite sau pancakes cu preturi care variaza intre 5 si 10 eur (in functie de umplutura), poti comanda un smothie la 6,5 eur sau o inghetata de 3,5 eur.

Clatite mykoniene

4. Kayak – Ice Cream

Citisem cateva review-uri foarte bune despre Kayak Ice Cream, asa ca am cautat-o in mod special. Nu e greu de localizat, deoarece se afla amplasata chiar in centru.
De la ei am luat o inghetata cu aroma de rahat turcesc de trandafiri, care a fost atat de buna incat nu am vrut s-o impart cu nimeni! 😀

Kayak Ice Cream

Dupa cum sper ca ati observat deja, este pentru prima oara cand va vorbesc despre mancare, dar si despre cateva preturi orientative. Am facut acest lucru deoarece am primit multe intrebari legate de acest subiect. Sunt persoane care si-au rezervat vacanta in Mykonos, dar nu stiu cam ce buget ar trebui sa-si aloce pentru mancare SAU sunt persoane care evita sa aleaga insula ca destinatie de vacanta, gandindu-se ca este una prea scumpa. Ei bine, adevarul e undeva pe la mijloc…

Nu am sa afirm niciodata ca Mykonosul e o insula ieftina, pentru ca ar fi un mare neadevar! Dar vreau sa stie toata lumea ca, cine isi va dori cu ardoare o vacanta acolo, isi poate indeplini visul alegand sa ajunga in insula cu masina personala (transport cu ferry), poate inchiria o camera prin airbnb, poate manca cumparand produse de la supermarket, dar si mergand la tavernele mai putin comerciale si care practica preturi decente.

In cautarea celei mai bune taverne pentru noi! 😉

Insula Mykonos a fost o adevarata incantare pentru noi si la capitolul culinar, deoarece nu ma asteptam sa mananc atat de bine (si aici ma refer strict la calitate!), in atat de multe colturi ale insulei si prin atatea modalitati de prezentare a localurilor.

Daca urmeaza sa va asezati la masa, nu-mi mai ramane decat sa va urez…

Kali Orexi!