Odata cu venirea lui 15 Septembrie, incep si cautarile noastre dupa un dulce tocmai bun de pus in pachetelul copiilor pentru la scoala!!! 🙂

In general, ne dorim ca acest desert sa fie si spornic si usor de preparat, dar in primul rand pe gustul odraslelor mai mofturoase. In acelasi timp, ar fi ideal ca acestuia sa nu i se topesca crema, murdarind si ghiozdanul si posesorul lui. Cam multe pretentii, nu-i asa?

Ei bine, in cazul nostru, lucrurile sunt EXTREM de simple, pentru ca fetele mele au deja o prajitura preferata: „Figaro” – Prajitura cu gem de caise si bezea.  😛

Prajitura „Figaro” cu gem de caise si bezea

Ingrediente:

Pentru blat:

– 6 galbenusuri
– 125 g zahar
– 250 g unt sau margarina
– 250 g faina
– 1 plic praf de copt
– zeama de la o jumatate de lamaie
– 1 fiola esenta de rom

Pentru umplutura:

– continutul unui borcan cu gem de caise (sau gem de prune)

Pentru glazura de bezea:

– 6 albusuri
– 225 g zahar pudra
– 2 pliculete zahar vanilat
– coaja rasa de la o lamaie
– 100 g nuci prajite si macinate

Mod de preparare:

1. Se cantaresc cele 100 g de nuci, se rumenesc intr-o tigaie pe foc, dupa care se lasa la racit, pret de cateva minute.

2. Cat timp se racesc nucile, se aduna pe blatul de lucru si se cantaresc toate ingredientele necesare prepararii prajiturii .

3. Se rade coaja de la o lamaie, dupa care se stoarce jumatate din ea, sucul obtinut turnandu-se intr-o ceasca de ceai.

4. Se macina nucile prajite.

5. Se bat bine albusurile intr-un vas, cu ajutorul mixerului, pana se transforma intr-o spuma de bezea tare.

6. Se adauga treptat zaharul pudra si cel vanilat, pana la dizolvare, dupa care se da de-o parte.

7. Intr-un alt, vas se mixeaza bine untul la temperatura camerei (usor incalzit in cuptorul cu microunde) cu zaharul, dupa care se incorporeaza treptat galbenusurile, unul cate unul.

8. Se adauga apoi faina, praful de copt stins in zeama de la jumatatea de lamaie si esenta de rom, obtinandu-se astfel un aluat moale.

9. Se tapeteaza cu ulei o tava de prajituri dreptunghiulara, avand dimensiunile 20/30 cm, apoi se pune in ea hartie de copt.

10. Se intinde aluatul cu ajutorul unei linguri metalice, umezita in permanenta intr-o cana umpluta pe jumatate cu apa.

11. Deasupra aluatului se intinde uniform dulceata de caise sau de prune (important e sa fie dulce-acrisoara).

12. Ne intoarcem la compozitia de bezea, careia ii adaugam nucile macinate si coaja rasa de la o lamaie, incorporandu-le cu ajutorul unui tel, prin miscari de rasturnare.

13. Compozitia de bezea cu nuci se intinde rapid si uniform peste stratul de gem.

14. Se introduce tava in cuptorul bine incins, la temperatura maxima.

15. Dupa primele 5 minute se da focul mai incet si se coace (in functie de cuptor) timp de 30 de minute, la foc mediu.

16. Dupa ce se raceste, se portioneaza cu un cutit foarte bine ascutit, in bucatele cu forma de patrat sau romb.

Pofta buna!
Week-end placut!

L.E. Prajitura din fotografie are 6 zile „vechime”, dar e la fel de frageda ca in prima zi.
Din pacate, din cauza vremii nefavorabile de saptamana aceasta, am tot amanat fotografierea ei. Abia azi mi-am dat seama ca nu mai ramasesera decat 2 bucatele si riscam sa nu mai am ce fotografia. 😀