Sambata dimineata, aceeasi intrebare: Ce papa bun facem si noi astazi? 

Cu felurile I si II lucrurile erau clare: ciorba de burta si gratar de peste. Stiu, ciudata combinatie, dar dorinta lor e ORDIN pentru mine!!! 😀

La desert, insa, ne-am cam impotmolit… Vroiam sa fie si usor de facut (chiar nu aveam chef de copt foi de prajitura pe caldurile astea!), delicios si pe gustul tuturor. Cum ciocolata e preferata familiei, iar mere avem din belsug, am votat cu totii desertul zilei: Prajitura cu ciocolata si mere!

Prajitura cu ciocolata si mere

Ingrediente:
Pentru blat:

– 250 g unt
– 200 g zahar pudra
– 2 pliculete de zahar vanilat (eu prefer Bourbon)
– 5 oua
– 300 g de faina
– 50 g cacao
– 2 linguri de scortisoara
– 1 pachet de praf de copt (10 g)
– 400 g mere rase

Pentru glazura:

– 1/2 pachet de unt
– 2 linguri cacao
– 6 linguri zahar
– 2 linguri apa
– o fiola esenta de rom

Pentru ornat:

– 100 g ciocolata alba
– 2 linguri ulei

Mod de preparare:

Blatul:

1. Se pregatesc si se cantaresc toate ingredientele necesare prepararii prajiturii.

2. Apoi se curata merele, se rad, se scurg foarte bine de zeama si se cantaresc.

3. Se mixeaza bine untul (incalzit in prealabil in cuptorul cu microunde) cu zaharul pudra si cel vanilat, pana devine o compozitie spumoasa.

4. Se adauga apoi ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare, aproximativ un minut.

5. Separat, se amesteca ingredientele uscate (faina, cacaoa, scortisoara si praful de copt), care apoi se adauga treptat in compozitie.

6. Cu o spatula (sau lingura de lemn) se incorporeaza merele (foarte bine scurse), pana se obtine o compozitie omogena.

7. Se toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara (de prajituri), tapetata cu hartie de copt.

8. Se coace blatul la foc mediu, timp de 35-40 de minute (in functie de cuptor).

9. Se lasa la racit, dupa care se glazureaza.

Glazura:

Este cea mai simpla si la indemana glazura de ciocolata, care nu numai ca se prepara extrem de rapid, dar este si foarte delicioasa si te scoate din orice incurcatura. O prefer in locul ciocolatei topite, deoarece nu se sfarama in momentul portionarii prajiturii, chiar daca aceasta a fost tinuta la frigider.

Despre modul ei de preparare am mai scris si in cazul Prajiturii cu branza dulce si ciocolata, singura imbunatatire adusa fiind adaugarea esentei de rom.

1. Se pun untul (la temperatura camerei), zaharul, cacaoa si apa intr-o craticioara.

2. Aceasta se aseaza pe foc, iar ingredientele se amesteca 4-5 minute in continuu, pana in momentul in care glazura incepe sa se ingroase ca o smantana.

3. Dupa ce se ia de pe foc, se adauga fiola de esenta de rom, amestecandu-se bine, apoi se toarna peste blatul de ciocolata (racit in prealabil).

4. Se intinde frumos cu o spatula sau prin miscari de aplecare a tavii in care se afla prajitura.

Ornatul prajiturii:

Daca preparati prajitura pentru un eveniment special din familie sau pentru Sarbatori, va recomand sa o ornati cu putina ciocolata alba.

1. Se pun pe foc, la bain-marie, uleiul si ciocolata alba (sfaramata in bucati).

2. Se amesteca in continuu, pana cand se topeste ciocolata si devine o compozitie omogena.

3. Aceasta se pune intr-un dispozitiv de ornat prajituri (gen seringa).

4. Se orneaza prajitura cu ciocolata alba, dupa bunul plac (stil grid, spirale, puncte samd), apoi se lasa la frigider.

Racoroasa, ciocolatoasa, pufoasa, delicioasa si usor de preparat… vi-o recomand din tot sufletul! 😛

Pofta buna!