Se intampla uneori sa ajungem in Barcelona in pauza dintre doua avioane sau, pur si simplu, sa nu alocam decat un week-end pentru un City Break in frumoasa metropola catalana. Cu siguranta, cu totii suntem interesati sa vedem cat mai multe lucruri frumoase din zona intr-un timp cat mai scurt, iar pentru astfel de situatii exista o modalitate foarte comoda si populara de a explora orasul, folosind Bus-urile Turistice de tip Hop on – Hop off.

Sper sa nu radeti de mine, dar prima oara am intalnit acest termen cu nici doi ani in urma. Cineva a pomenit de el pe un forum de turism, iar eu am tacut chitic, pentru ca habar nu aveam ce reprezinta. 😀

Am inceput sa ma documentez si chiar m-am amuzat dandu-mi seama ca, de fapt, nu era cine stie ce nava cosmica, ba chiar ma folosisem de cateva ori de aceasta varianta de a vizita un oras.

Hop on - Hop off Barcelona
Hop on – Hop off Barcelona

Explorarea unei destinatii in sistem Hop on – Hop off inseamna, de fapt, modalitatea prin care un turist isi poate concepe si realiza o calatorie dupa bunul sau plac, vizitand ce obiective turistice isi doreste, alocandu-le atat timp cat considera ca ar fi necesar, fara a alerga prin tot orasul dupa ele sau a schimba mai multe tipuri de mijloace de transport in comun. Pentru acest lucru exista autobuze speciale, care circula dupa niste trasee prestabilite, menite sa acopere cat mai multe din obiectivele turistice de mare interes. Nu se incadreaza la beneficiile BCN Cardului sau a cartelei T10.

Deoarece tot ceea ce am scris pana acum pare un pic cam… teoretic, voi incerca sa exemplific cele descrise mai sus, povestind despre experienta noastra cu Bus-urile Turistice de tip Hop on – Hop off din Barcelona, raspunzand astfel la 5 posibile intrebari ale celor care vor ajunge pentru prima oara in zona.

Barcelona Hop on – Hop off

1. Care sunt ofertele pentru transportul de tip Hop on – Hop Off in Barcelona?

Turul Barcelonei se poate face cu ajutorul a doua oferte oficiale de transport de tip Hop on – Hop off:

 1. Barcelona Bus Turistic (autobuzul verde, vezi site-ul oficial) si
 2. Barcelona City Tour (autobuzul rosu, vezi site-ul oficial)

Desi practica aceleasi tarife, iar duratele tururilor sunt aproximativ egale (cu exceptia rutei verzi, care este mai scurta), intre cele doua variante exista si mici diferente. Cele mai importante sunt date de numarul de statii alocate obiectivelor turistice (44 in cazul primei variante si 30 in cazul celei de-a doua), precum si de impartirea pe rute a traseelor: trei rute in cazul primei oferte (rosie, albastra verde) si doua rute in cazul celei de-a doua (verde/est – portocalie/vest).

Noi am apelat in mai multe randuri la Barcelona Bus Turistic, asa ca tot ceea ce voi povesti in continuare va fi strict legat de ceea ce cunosc legat de aceasta varianta.

Barcelona Bus Turistic
Barcelona Bus Turistic

2.  De unde pot fi achizitionate tichetele pentru Bus-urile Turistice?

Inca de la inceput am sa va recomand ca achizitionarea biletelor de transport sa o faceti on-line.

Avantajele sunt urmatoarele:

 1. discountul de 10%, fata de pretul tichetelor achizitionate din statiile autobuzelor turistice
 2. evitarea cozile de la ghisee, formate uneori in sezonul de varf.

Punctul principal de plecare pe trasee, atat pentru Barcelona Bus Turistic, cat si pentru Barcelona City Tour il constituie Plaça Catalunya.

Plaça Catalunya - punctul de pornire al rutelor turistice
Plaça Catalunya – punctul de pornire al rutelor turistice

Tot din acest loc va puteti achizitiona si tichetele de transport (in cazul in care nu le-ati rezervat on-line), va puteti valida printurile aferente rezervarilor on-line si veti primi un „discount voucher booklet” cuprinzand reducerile oferite de cele doua linii de transport (valabile la intrarile in unele muzee, restaurante, magazine etc), in valoare de aprox. 180 eur in cazul primei variante si 205 eur in cazul celei de-a doua).

3. Care sunt cele mai cautate rute ale Bus-ului Turistic si de ce?

Din punctul meu de vedere, cea mai interesanta Ruta a Bus-ului Turistic din Barcelona este cea albastra, perfecta pentru cei care vor sa vada capodoperele lui Gaudi intr-o singura zi: Casele Batllo si Mila, Sagrada Familia, Parc Guell.

Ruta rosie este recomandata celor care-si doresc sa admire de la inaltime (si in fuga calului 😀 ) zona Placa d’Espanya, Montjuic-ul si Cartierul Barceloneta.

Ruta verde este cea mai scurta dintre toate (si mai putin spectaculoasa, dupa parerea mea), pornind din zona Portului Olimpic, mergand apoi in paralel cu cateva din plajele Barcelonei, pana in zona Forumului.

4. Care sunt cele mai faimoase atractii ale Barcelonei, la care putem ajunge folosind Hop on – Hop off Buses?

Ruta Albastra

Plecand din Plaça Catalunya, turistii isi vor delecta privirile mai intai cu Casa Batllo, situata pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Barcelona, Passeig de Gracia.

Casa Batllo
Casa Batllo

Pe trotuarul opus vor putea vedea imediat Casa Mila

Casa Mila
Casa Mila

…pentru ca mai apoi, in nici 5 minute, sa intre pe Carrer del Rossello, strada care duce la cea mai importanta atractie turistica din Barcelona, Catedrala Sagrada Familia. E musai sa coboram din autobuz si sa o admiram in toata splendoarea ei, fie doar si numai exteriorul!

Nerabdatori, inaintea primei noastre intalniri cu Sagrada Familia
Nerabdatori, inaintea primei noastre intalniri cu Sagrada Familia

Calatoria poate continua tot pe aceasta ruta pana la Parc Guell, un alt must-see al Barcelonei care trebuie vizitat…

Parc Guell, in miez de zi
Parc Guell, in miez de zi

…iar oprirea de la stadionul Camp Nou va fi binevenita, fie ca esti iubitor de fotbal sau nu.

Ruta Rosie

Ruta albastra poate fi schimbata cu cea rosie in statia Francesc Macià de pe bulevardul Diagonal.

Avinguda Diagonal
Avinguda Diagonal

Pe noul traseu pot fi admirate din mers Plaça d’Espanya, CaixaForum, Poble Espanyol si MNAC-ul. 

Plaça d'Espanya, vazuta de la inaltime
Plaça d’Espanya, vazuta de la inaltime

Cei care-si doresc sa vada Barcelona de la inaltime se pot opri pentru o scurta plimbare cu Telefericul de Montjuic si o vizita la castelul cu acelasi nume (am povestit despre ele intr-un articol anterior).

Calatoria poate fi continuata tot pe Ruta Rosie pana la Monumentul lui Colomb si Port Vell.

Monumentul lui Colomb
Monumentul lui Colomb

Pentru ca apoi sa se traverseze cartierul Barceloneta, pana in Port Olimpic si sa inchida ruta prin Barri Gotic pana in Plaça Catalunya.

5. Care sunt avantajele si dezavantajele calatoriei cu Hop on – Hop off Buses?

Avantajele unei astfel de optiuni de a vizita o destinatie sunt multiple:

 1. Cu un singur tichet, poti cobori si urca in Bus-urile Turistice de pe oricare dintre rute, ori de cate ori iti doresti pe parcursul unei zile si din orice statie a acestora (Hop on – Hop off);
 2. In autobuz ti se inmaneaza un set de casti (de unica folosinta), cu ajutorul carora poti beneficia de un audio-guide, disponibil in 16 limbi de circulatie internationala, deosebit de util celor care nu cunosc detalii despre obiectivele turistice de pe traseu;
 3. Poti acoperi cele mai importante atractii ale Barcelonei intr-un timp relativ scurt si asistat turistic de ghidul audio;
 4. Autobuzele rosii beneficiaza (in zona inchisa) de aer conditionat si de wi-fi gratuit;
 5. Discounturi atractive la o serie de obiective turistice, restaurante, magazine, show-uri etc.
Barcelona intr-o zi!
Barcelona intr-o zi!

Dezavantajele calatoriei cu Hop on – Hop off Buses:

 1. Costul relativ ridicat al biletelor de transport;
 2. Cozile formate in statiile de autobuz in sezonul de varf de vizitare a orasului;
 3. Vremea nefavorabila (vant/ploaie) care ar putea stirbi din farmecul unei calatorii pe puntea superioara a autobuzului;
 4. Nu se gasesc bilete de calatorie in toate statiile Bus-urilor Turistice (aviz celor care nu isi rezerva tichetele on-line).

Nu stiu daca am reusit sau nu sa va conving de frumusetea si avantajele unei calatorii Hop on – Hop off cu Bus-urile Turistice prin Barcelona! Cert este ca e o experienta interesanta, care ne scuteste de multe batai de cap si o varianta inedita (si mai putin obositoare) de a explora orasul, mai ales in cazul persoanelor comode sau mai in varsta, ba chiar si in cazul familiilor cu copii mici!

Enjoy your trip! 😉