Se intampla uneori sa ajungem in Barcelona in pauza dintre doua avioane sau, pur si simplu, sa nu alocam decat un week-end pentru un City Break in frumoasa metropola catalana. Cu siguranta, cu totii suntem interesati sa vedem cat mai multe lucruri frumoase din zona intr-un timp cat mai scurt, iar pentru astfel de situatii exista o modalitate foarte comoda si populara de a explora orasul, folosind Bus-urile Turistice de tip Hop on – Hop off.
Sper sa nu radeti de mine, dar prima oara am intalnit acest termen cu nici doi ani in urma. Cineva a pomenit de el pe un forum de turism, iar eu am tacut chitic, pentru ca habar nu aveam ce reprezinta. 😀
Am inceput sa ma documentez si chiar m-am amuzat dandu-mi seama ca, de fapt, nu era cine stie ce nava cosmica, ba chiar ma folosisem de cateva ori de aceasta varianta de a vizita un oras.
Explorarea unei destinatii in sistem Hop on – Hop off inseamna, de fapt, modalitatea prin care un turist isi poate concepe si realiza o calatorie dupa bunul sau plac, vizitand ce obiective turistice isi doreste, alocandu-le atat timp cat considera ca ar fi necesar, fara a alerga prin tot orasul dupa ele sau a schimba mai multe tipuri de mijloace de transport in comun. Pentru acest lucru exista autobuze speciale, care circula dupa niste trasee prestabilite, menite sa acopere cat mai multe din obiectivele turistice de mare interes. Nu se incadreaza la beneficiile BCN Cardului sau a cartelei T10.
Deoarece tot ceea ce am scris pana acum pare un pic cam… teoretic, voi incerca sa exemplific cele descrise mai sus, povestind despre experienta noastra cu Bus-urile Turistice de tip Hop on – Hop off din Barcelona, raspunzand astfel la 5 posibile intrebari ale celor care vor ajunge pentru prima oara in zona.
Barcelona Hop on – Hop off
1. Care sunt ofertele pentru transportul de tip Hop on – Hop Off in Barcelona?
Turul Barcelonei se poate face cu ajutorul a doua oferte oficiale de transport de tip Hop on – Hop off:
- Barcelona Bus Turistic (autobuzul verde, vezi site-ul oficial) si
- Barcelona City Tour (autobuzul rosu, vezi site-ul oficial)
Desi practica aceleasi tarife, iar duratele tururilor sunt aproximativ egale (cu exceptia rutei verzi, care este mai scurta), intre cele doua variante exista si mici diferente. Cele mai importante sunt date de numarul de statii alocate obiectivelor turistice (44 in cazul primei variante si 30 in cazul celei de-a doua), precum si de impartirea pe rute a traseelor: trei rute in cazul primei oferte (rosie, albastra verde) si doua rute in cazul celei de-a doua (verde/est – portocalie/vest).
Noi am apelat in mai multe randuri la Barcelona Bus Turistic, asa ca tot ceea ce voi povesti in continuare va fi strict legat de ceea ce cunosc legat de aceasta varianta.
2. De unde pot fi achizitionate tichetele pentru Bus-urile Turistice?
Inca de la inceput am sa va recomand ca achizitionarea biletelor de transport sa o faceti on-line.
Avantajele sunt urmatoarele:
- discountul de 10%, fata de pretul tichetelor achizitionate din statiile autobuzelor turistice
- evitarea cozile de la ghisee, formate uneori in sezonul de varf.
Punctul principal de plecare pe trasee, atat pentru Barcelona Bus Turistic, cat si pentru Barcelona City Tour il constituie Plaça Catalunya.
Tot din acest loc va puteti achizitiona si tichetele de transport (in cazul in care nu le-ati rezervat on-line), va puteti valida printurile aferente rezervarilor on-line si veti primi un „discount voucher booklet” cuprinzand reducerile oferite de cele doua linii de transport (valabile la intrarile in unele muzee, restaurante, magazine etc), in valoare de aprox. 180 eur in cazul primei variante si 205 eur in cazul celei de-a doua).
3. Care sunt cele mai cautate rute ale Bus-ului Turistic si de ce?
Din punctul meu de vedere, cea mai interesanta Ruta a Bus-ului Turistic din Barcelona este cea albastra, perfecta pentru cei care vor sa vada capodoperele lui Gaudi intr-o singura zi: Casele Batllo si Mila, Sagrada Familia, Parc Guell.
Ruta rosie este recomandata celor care-si doresc sa admire de la inaltime (si in fuga calului 😀 ) zona Placa d’Espanya, Montjuic-ul si Cartierul Barceloneta.
Ruta verde este cea mai scurta dintre toate (si mai putin spectaculoasa, dupa parerea mea), pornind din zona Portului Olimpic, mergand apoi in paralel cu cateva din plajele Barcelonei, pana in zona Forumului.
4. Care sunt cele mai faimoase atractii ale Barcelonei, la care putem ajunge folosind Hop on – Hop off Buses?
Ruta Albastra
Plecand din Plaça Catalunya, turistii isi vor delecta privirile mai intai cu Casa Batllo, situata pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Barcelona, Passeig de Gracia.
Pe trotuarul opus vor putea vedea imediat Casa Mila…
…pentru ca mai apoi, in nici 5 minute, sa intre pe Carrer del Rossello, strada care duce la cea mai importanta atractie turistica din Barcelona, Catedrala Sagrada Familia. E musai sa coboram din autobuz si sa o admiram in toata splendoarea ei, fie doar si numai exteriorul!
Calatoria poate continua tot pe aceasta ruta pana la Parc Guell, un alt must-see al Barcelonei care trebuie vizitat…
…iar oprirea de la stadionul Camp Nou va fi binevenita, fie ca esti iubitor de fotbal sau nu.
Ruta Rosie
Ruta albastra poate fi schimbata cu cea rosie in statia Francesc Macià de pe bulevardul Diagonal.
Pe noul traseu pot fi admirate din mers Plaça d’Espanya, CaixaForum, Poble Espanyol si MNAC-ul.
Cei care-si doresc sa vada Barcelona de la inaltime se pot opri pentru o scurta plimbare cu Telefericul de Montjuic si o vizita la castelul cu acelasi nume (am povestit despre ele intr-un articol anterior).
Calatoria poate fi continuata tot pe Ruta Rosie pana la Monumentul lui Colomb si Port Vell.
Pentru ca apoi sa se traverseze cartierul Barceloneta, pana in Port Olimpic si sa inchida ruta prin Barri Gotic pana in Plaça Catalunya.
5. Care sunt avantajele si dezavantajele calatoriei cu Hop on – Hop off Buses?
Avantajele unei astfel de optiuni de a vizita o destinatie sunt multiple:
- Cu un singur tichet, poti cobori si urca in Bus-urile Turistice de pe oricare dintre rute, ori de cate ori iti doresti pe parcursul unei zile si din orice statie a acestora (Hop on – Hop off);
- In autobuz ti se inmaneaza un set de casti (de unica folosinta), cu ajutorul carora poti beneficia de un audio-guide, disponibil in 16 limbi de circulatie internationala, deosebit de util celor care nu cunosc detalii despre obiectivele turistice de pe traseu;
- Poti acoperi cele mai importante atractii ale Barcelonei intr-un timp relativ scurt si asistat turistic de ghidul audio;
- Autobuzele rosii beneficiaza (in zona inchisa) de aer conditionat si de wi-fi gratuit;
- Discounturi atractive la o serie de obiective turistice, restaurante, magazine, show-uri etc.
Dezavantajele calatoriei cu Hop on – Hop off Buses:
- Costul relativ ridicat al biletelor de transport;
- Cozile formate in statiile de autobuz in sezonul de varf de vizitare a orasului;
- Vremea nefavorabila (vant/ploaie) care ar putea stirbi din farmecul unei calatorii pe puntea superioara a autobuzului;
- Nu se gasesc bilete de calatorie in toate statiile Bus-urilor Turistice (aviz celor care nu isi rezerva tichetele on-line).
Nu stiu daca am reusit sau nu sa va conving de frumusetea si avantajele unei calatorii Hop on – Hop off cu Bus-urile Turistice prin Barcelona! Cert este ca e o experienta interesanta, care ne scuteste de multe batai de cap si o varianta inedita (si mai putin obositoare) de a explora orasul, mai ales in cazul persoanelor comode sau mai in varsta, ba chiar si in cazul familiilor cu copii mici!
Enjoy your trip! 😉
8 Comentarii
Buna. Mi-au placut mult impresiile tale din Barcelona si noua ne sunt de un real folos pentru ca mergem pentru prima oara in Barcelona in iunie. Te rog frumos sa imi lamuresti si mie niste aspecte legate de busurile turistice. Vreau sa-ti urmez sfatul sa achizitionez bilete de acasa la busul turistic. Stii sa-mi spui biletele sunt valabile si daca ma urc pe traseu in autobuzul rosu de la city tour? Vrem sa coboram la Sagrada Familia si apoi sa reluam traseul spre Camp Nou. Avem mult de asteptat sa urcam in alt autobuz sau merge relativ repede urcatul si coboratul asta? Multumesc anticipat si poate te voi mai deranja si pentru alte lamuriri.
Buna Cristina!!! 🙂
In primul rand am sa incep prin a-mi cere scuze ca nu am reusit sa-ti raspund ieri, dar nu am fost acasa si nu am vrut sa-ti scriu ceva pe graba, reusind doar sa iti aprob commentul de pe telefon.
In al doilea rand, multumesc frumos pentru feed-back!!! E tare bine cand cineva iti confirma ca nu faci o munca de SISIF… 😛 Si e si mai bine cand afli ca informatiile tale vor fi de mare ajutor cuiva care pleaca pentru prima oara intr-o anumita destinatie. 😉
Dar sa revenim la ale noastre…
Intr-adevar, achizitionarea biletelor on-line iti ofera avantajul unui discount de 10%, comparativ cu cumpararea lor la pret intreg, direct de la ghiseu. Insa nu uita ca printurile respective trebuie validate inainte de calatorie, intr-una din statiile principale de pe traseu.
Toate detaliile de care vei avea nevoie, le vei gasi in link-ul acesta, care te va ajuta foarte mult: https://www.barcelonasmartmoving.com/tickets/barcelona-hop-on-hop-off-bus-tour
Biletele sunt valabile pentru toate rutele, cu conditia insa de a apartine aceleasi companii: un singur bilet pentru toate rutele „Barcelona Bus Turistic” si un bilet diferit pentru „Barcelona City Tour”. Nu poti combina, de exemplu, traseul rosu cu cel verde.
Noi am circulat numai cu „Barcelona Bus Turistic”, care ne-a dus si la Sagrada si la Parc Guell si la Camp Nou, iar pentru Pl. Espanya si Montjuic am schimbat ruta albastra cu cea rosie in statia Francesc Macià (bulevardul Diagonal).
In general, nu se asteapta prea mult in statie (5-10 minute), insa se poate intampla ca dupa-amiaza sa fie ceva mai aglomerat, iar in punctele turistice mai importante sa se astepte mai mult. Am folosit Bus-ul Turistic in toate cele 4 calatorii la Barcelona si doar o singura data ni s-a intamplat sa asteptam vreo 30-40 de minute in statia de la Camp Nou. Dar asta a fost doar o mare exceptie, zic eu…
Iti voi raspunde cu mare placere la orice alta nelamurire vei avea, in masura in care ma voi pricepe, bineinteles.
Spor la documentari!!! 🙂
Multumesc mult pentru raspuns. Mai am nevoie de un sfat din partea ta. Noi in acea perioada suntem intr-o croaziera ,iar ziua dedicata Barcelonei este 29 iunie, de la 9 dimineata pana la ora 17 cand trebuie sa fim pe vas. Vrem sa vizitam neaparat stadionul Camp Nou si la alegere intre Sagrada si Parcul Guell, insa nu stiu pentru care din ele ne permite timpul.Pentru catedrala am vazut ca ar fi in jur de 1 ora vizita pe cont propriu,fara ghid . Dar in parc nu-mi dau seama. Cam cat timp ne-ar lua sa-l vizitam in fuga? Multumesc inca o data.
Buna!
Pe principiul „Daca vrei cu adevarat…POTI!” 😛 cred ca aveti sanse mari sa vedeti toate cele trei obiective. Sa-ti spun si de ce…
In primul rand pentru ca poti ajunge la ele cu acelasi mijloc de transport (respectiv cu Hop On – Hop Off-ul).
Apoi, cred ca stii ca pentru a vedea Sagrada si Parc Guell, vei avea neaparat nevoie de o programare/ rezervare online. Personal, as opta pentru 10:30-11 la Sagrada si 13:00 la Parc Guell, iar la ora 15 poti ajunge la Stadion. Dar…sincera sa fiu, avand in vedere ca stati atat de putin in Barcelona, eu nu mi-as pierde timpul pe la Camp Nou. Stadionul nu este atat de impresionant cand este gol, plus ca vizitarea lui e destul de costisitoare. Noi, de ex, nu am fost decat in Magazinul Oficial al FCB, dar sotul a avut ocazia vada un meci acolo, la care atmosfera a fost….WOOOW!!!
Personal, dupa Parc Guell eu as merge in continuare cu autobuzul pana in Pl. Espanya, apoi de acolo as lua metroul pana in Pl. Catalunya sa vad Rambla. 😉
Pingback: Unde se mananca bine in Barcelona si imprejurimi - Jurnalul Alinutei
Pingback: Cu copiii in vacanta la Barcelona (IV) – Sagrada Familia, Parc Guell, Camp Nou, La Boqueria si Barri Gotic - Jurnalul Alinutei
Hmmm….niciodată nu am luat în considerare sā merg cu hop-on hop-off. Mereu mi s-a părut mai ușor și mai ieftin cu transportul în comun. Dar după ce ți-am citit părerile, cred că o să încerc în următoarea aventură.
Buna Ioana! ☺️
Stiu, niciodata nu am ramas asa de in urma cu raspunsurile la comentarii (chiar daca am motive intemeiate), asa ca imi cer scuze si fata de tine! Promit sa fiu fff prompta data viitoare! 😜
Recomand acest tip de experienta, mai ales persoanelor aflate in criza de timp sau care isi doresc sa vada cat mai multe lucruri intr-un anumit oras (mare), intr-o singura zi. Este mai costisitor, e adevarat, dar si senzatia de a vedea tot orasul de la inaltime (in doar cateva ore) e unica! 😍