Ce facem cand realizam ca avem o galetusa plina cu afine de care si uitasem prin camara si al carei continut trebuie musai consumat? Simplu: preparam repede un desert, dar nu unul oarecare, ci o Prajitura cu afine si bezea. 😉

Primesc de la sot un mesaj pe WhatsApp, cu fotografia afinelor cumparate cu cateva zile in urma… I-am scris simplu: „Da, stiu, o sa fac o prajitura din ele”, dupa care el mi-a raspuns laconic: „Azi”. Am crezut ca glumeste, dar dupa programul de munca, imi telefoneaza si ma intreaba daca avem toate ingredientele pentru prajitura. 😀 Atunci am realizat ca pofta lui era mai mare decat am crezut eu si ca n-aveam nicio sansa sa scap de prajitureala, indiferent de ora la care as fi ajuns acasa.

Zis si facut… Prea multe nu am avut de cumparat, mi-am aruncat ochii pe mai multe retete, dupa care am improvizat-o pe urmatoarea, care seamana putin cu cea a Prajiturii Figaro.

Prajitura cu afine si bezea

Ingrediente:

Pentru blat:

– 5 galbenusuri
– 180 g zahar  pudra
– 300 g unt
– 320 g faina
– 200 ml lapte
– 1 plic praf de copt
– 2 plicuri zahar cu aroma de rom (Dr. Oetker)
– 1 fiola esenta de vanilie

Pentru umplutura:

– 500 g afine proaspete (eu le-am gasit la Auchan, ambalate intr-o galetusa)
– 20 g zahar pudra

Pentru glazura de bezea:

– 5 albusuri
– 200 g zahar pudra
– coaja rasa de la o lamaie

Mod de preparare:

1. Se spala (cu grija) afinele, dupa care se lasa la scurs pe un prosop de bucatarie (din hartie).

2. Se cantaresc si se pregatesc toate ingredientele necesare prepararii prajiturii si se aseaza la indemana.

3. Se mixeaza bine untul (incalzit 40-50 de secunde in cuptorul cu microunde) cu cele 180 g zahar, dupa care se adauga continutul celor doua pliculete de zahar cu aroma de rom si esenta de vanilie

4. Se incorporeaza treptat galbenusurile, unul cate unul. La fel se procedeaza si cu laptele (aflat tot la temperatura camerei).

5. Se adauga apoi faina, amestecata cu praful de copt, mixand totul la o viteza mai mica, pana se obtine un aluat moale.

6. Se tapeteaza o tava de prajituri dreptunghiulara (de dimensiuni 20/30 cm) cu hartie de copt.

7. Se intinde uniform in ea aluatul cu ajutorul unei spatule, dupa care tava se introduce in cuptor pentru 25-30 de minute, la temperatura de 180 grade Celsius.

8. Intre timp, se bat bine cele 5 albusuri, pana se obtine o compozitie tare, ca de bezea.

9. Se incorporeaza treptat tot zaharul pudra, apoi se adauga coaja rasa de la o lamaie.

10. Dupa 25-30 minute se scoate tava din cuptor si se adauga afinele, tamponate bine inainte cu un prosop de hartie si tavalite prin putin zahar pudra. Daca vi se pare ca se rostogolesc spre marginile tavii, incercati sa le fixati in aluat manual, una cate una.

11. Se pune toata bezeaua intr-o punga curata de plastic (sau intr-un poch), careia i se va taia un colt, apoi se va adauga pe deasupra prajiturii, formand niste aveline (sau melcisori), cu diametrul de 3-4 cm.

12. Se reintroduce tava la cuptor pentru inca 30 min la foc potrivit (170-180 grade Celsius). Aveti grija sa nu se arda! Se serveste rece.

Sfat: Afinele pot fi inlocuite cu orice fructe de sezon.

Pofta buna!

L.E. Din pacate, in doua zile am terminat toata prajitura, cea din imagine fiind tot ceea ce a mai ramas din ea. Sa nu va ingrijoreze aspectul ei usor umed, explicatia fiind ca afinele sunt destul de zemoase si oricat de copt ar fi blatul, dupa cateva ore de la scoaterea lui din cuptor, tot se va imbiba cu o parte din continutul fructelor. Va garantez ca este o prajitura delicioasa, aromata si foarte racoroasa!