Vremea mohorata si ploaia asta care pare ca nu se mai termina ma indeamna la nostalgie… Si-uite asa, mi-am adus aminte de-un desert care a indulcit duminicile copilariei mele: Prajitura „Zi si Noapte”! 🙂

De foarte multa vreme tot cautam in spatiul virtual o prajitura pe care mama ne-o facea destul des cand eram mici. Tot ce-mi mai aminteam despre ea (in afara de gustul ei fabulos) era faptul ca avea doua culori (blat ciocolatos si glazura galbena), precum si faptul ca noi ii spuneam „Zi si Noapte”.

M-am inarmat cu multa rabdare si am inceput sa o caut dupa fotografii. 😛  Prajitura cu ciocolata… prajitura cu nuci… prajitura cu glazura… si uite-asa am dat peste ceea ce semana cel mai bine cu amintirea mea din copilarie. Cu denumirea schimbata (caci deh, au trecut cateva zeci de ani peste ea), am descoperit-o acum sub numele de Chinezoaica sau Negresa cu glazura de galbenusuri. Indiferent de rasa, nationalitatea sau religia ei 😀 , prajitura asta e una extraordinar de aromata, pufoasa si usor de preparat, astfel incat va va fi foarte greu sa va opriti din mancat numai dupa prima bucata.

Dar ce tot mai vorbesc eu aici? Convingeti-va si singuri! 😉

Prajitura „Zi si Noapte”

Ingrediente:

Pentru blat:

– 7 albusuri
– un praf de sare
– 250 g unt
– 150 g zahar pudra
– 100 g faina
– 200 g nuca macinata
– 3 linguri cacao
– 1 plic praf de copt
– 2 fiole esenta de vanilie
– 2 fiole esenta de rom

Pentru glazura:

– 7 galbenusuri
– 120 g zahar pudra

Pentru ornat:

– 20-30 g ciocolata neagra rasa

Mod de preparare:

BLATUL

1. Se cantaresc nucile, apoi se macina (nu foarte, foarte marunt).

2. Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un bol.

3. Cu ajutorul unui mixer, se bat bine albusurile cu un praf de sare, pana se transforma intr-o spuma tare, ca de bezea.

4. Separat, se freaca bine untul (incalzit la temperatura camerei) cu zaharul pudra, pana la dizolvarea celui din urma. Tot acum se adauga si esentele de rom si de vanilie.

5. Apoi se adauga treptat albusurile in compozitia de unt, incorporandu-se cu ajutorul unei spatule, prin miscari de rasturnare (din acesta moment nu se va mai folosi mixerul pentru blat).

6. Se amesteca intr-un castron ingredientele uscate: faina, praful de copt, cacaoa si nuca macinata.

7. Apoi acestea se incorporeaza treptat in compozitia de unt si albusuri, amestecandu-se usor cu spatula (tot prin miscari de rasturnare).

8. Se toarna compozitia (bine omogenizata) intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, de forma dreptunghiulara, avand dimensiunile de aprox. 20/30 cm.

9. Se niveleaza compozitia si se introduce la cuptor, la o temperatura de 180 grade Celsius, timp de 20 minute.

Cat timp se coace blatul, se prepara rapid glazura:

GLAZURA

10. Cu ajutorul unui mixer, se freaca bine cele 7 galbenusuri cu cele 120 g zahar pudra, pana ce compozitia se ingroasa si se albeste.

11. Dupa primele 20 de minute de coacere, se scoate blatul din cuptor, peste care se toarna glazura de galbenusuri, nivelandu-se uniform peste acesta.

12. Se reintroduce tava la cuptor, pentru inca 12 minute, la aceeasi temperatura (180 grade Celsius).

PENTRU ORNAT

13. Se razuiesc 2-3 patratele de ciocolata neagra si se presara peste prajitura fierbinte, tocmai scoasa din cuptor (dupa cele 32 de minute de coacere).

14. Se lasa prajitura la racit, dupa care de portioneaza dupa preferinta, cu un cutit foarte bine ascutit (pentru a nu strica glazura de galbenusuri, care devine usor crocanta).

Pofta buna!

L.E. Din pacate, din cauza ploii torentiale nu am putut face fotografia la lumina zilei, dar sper eu ca si aceasta (din interior) sa fie suficient de convingatoare pentru a va determina sa preparati si voi Prajitura „Zi si Noapte”! 😀