Pana am sa gasesc putin timp liber ca sa va povestesc pe indelete despre experienta primului nostru mic dejun englezesc adevarat, dati-mi voie sa va prezint o reteta rapida a celui mai popular si cunoscut preparat culinar britanic, care e nelipsit de la ceremonialul Five O’Clock Tea: English Scones (briose englezesti).

De cand am gustat pentru prima oara varianta britanica a brioselor, servite cu unt, smantana dulce si/sau gem, am ramas uimita de combinatia de gusturi si mi-am zis fara a sta pe ganduri: „candva, am sa fac si eu la mine acasa English Scones!”

Am avut privilegiul sa facem cunostinta cu ele cu ocazia vacantei noastre la Londra, despre care v-am povestit anul trecut. La inceput, noi ne-am amuzat teribil de pronuntia cuvantului „scones”, care se asemana fff tare cu „sconcsul” din limba romana si care, chiar si in limba engleza, are foarte multe variante de pronuntare. Apoi am lasat la o parte glumele pe aceasta tema, deoarece savoarea acestor briose in combinatie cu un gem de calitate si o smantana speciala (clotted cream), a reusit sa ne cucereasca definitiv! 😀

English Breakfast

De cateva zile am inceput sa ma tot documentez in privinta retetelor si a modului de preparare si, vazand cat de simplu sunt de realizat, azi dimineata m-am trezit chitita sa le fac si eu, combinand o reteta tipic englezeasca cu ponturi si sfaturi de la una irlandeza, fiecare dintre acestea laudandu-se ca e cea mai buna! 😛

Deeeeeci… iata ce-a iesit!

English Scones (briose englezesti)

Ingrediente:

Pentru aluat (18 bucati):

– 500 g faina (+ faina pentru intins aluatul pe blat)
– 150 g unt foarte rece
– 1 ou
– 300 ml lapte rece
– 2 linguri de zahar tos
– 1 plic si jumatate de praf de copt
– 2 pliculete zahar vanilat
– 1 praf de sare

Optional:

– 75 g stafide sau alte fructe deshidratate (tocate in cubulete mici)

Mod de preparare:

1. Se preincalzeste cuptorul la o temperatura de 200 grade Celsius (Aer Circulant).

2. Se pregateste tava de copt, care se tapeteaza cu hartie de copt.

3. Se pun intr-un bol toate componentele uscate (faina, praful de copt, zaharul tos, zaharul vanilat si praful de sare) care se amesteca usor cu un cutit cu varful rotund.

4. Se ia un pachet de unt din frigider, din care de taie o bucata de 150 g (eu am folosit unt President, care are imprimata pe ambalaj o gradatie din 25g in 25g). Aceasta sa razuieste prin razatoarea mare, pe care noi o folosim de obicei pentru mere sau dovleac.

5. Se amesteca apoi untul cu toate ingredientele din bol, cu acelasi cutit cu care s-au amestecat anterior componentele uscate (aluatul nu trebuie sa intre in contact cu mana decat in momentul in care il punem pe blat).

6. Separat, cu ajutorul unui tel, se amesteca bine intr-o cana gradata 300 ml de lapte rece cu un ou.

7. Apoi se adauga in bol si componenta lichida, incorporandu-se treptat in aluat (tot prin amestecarea cu cutitul) si pastrandu-se din aceasta cat sa ne ajunga pentru ungerea brioselor inainte de a fi introduse in cuptor.

8. Acesta este momentul in care, cei carora le plac stafidele sau fructele confiate, pot sa le adauge in compozitie, amestecandu-le bine.

9. Se pudreaza cu putina faina blatul de intins aluatul.

10. Se ia compozitia din bol si se pune pe blat, incercand sa o adunam intr-un singur loc, obtinand o bila de aluat cat de cat omogena (nesfaramicioasa). Secretul unor briose englezesti fragede si pufoase este de a evita framantatul excesiv!!!

11. Se intinde usor aluatul cu ajutorul unui sucitor, atat cat sa obtinem o foaie cu grosimea de 2-3 cm.

12. Apoi, cu o forma rotunda portionat biscuitii sau fursecurile (cu diametru de 5 cm), incepem si noi sa taiem briosele noastre, incercand sa folosim la maxim foaia intinsa. Resturile de aluat se strang la un loc, se apaltizeaza si se portioneaza in continuare dupa indicatiile de mai sus.

13. Cu o pensula de bucatarie, se ung toate briosele cu restul de lapte amestecat cu ou.

14. Se introduce tava la cuptor, care va sta la copt dupa cum urmeaza: 15 min la 200 grade Celsius si inca 3 minute la 210 grade Celsius.

Nu-i asa ca-s minunate?!?

English Scones pot fi consumate atat calde cat si reci. Se sectioneaza pe orizontala si se pot unge cu unt sau cu o smantana dulce fff groasa, peste care se adauga o portie serioasa de gem/ jeleu de capsuni, caise sau portocale, se acopera cu partea superioara a briosei si… gata micul dejun!

Deoarece ele nu sunt foarte dulci, le putem consuma si cu unt sarat (in combinatie cu somon sau ton) sau cu o pasta de branza cu verdeturi.

English Scones sunt delicioase oricum!

Pofta buna!