Haideti ca m-am luat cu povestirile din calatorii, uitand de cealalta pasiune a mea si anume facutul de prajituri. Se pare ca iar mi s-a facut pofta de bucatarit… 😉

Ador deserturile de casa, asa ca am sa va prezint in continuare unul din preferatele mele: „Prajitura cu foi de bezea si crema de ness”. Reteta este simpla, iar preparatul ei este relativ usor, fiind tocmai potrivita pentru Sarbatorile de Florii sau cele Pascale, care se apropie cu pasi repezi.

Prajitura cu foi de bezea si crema de ness

Ingrediente:
Pentru blatul de bezea:

– 7 albusuri
– 300 g zahar
– 8 linguri pline cu nuca macinata

Pentru crema:

– 7 galbenusuri
– 7 linguri zahar pudra
– 3 lingurite ness
– 250 g unt

Pentru ornat:

– nuci prajite si mici bucati de ciocolata

Mod de preparare:

1. Cu ajutorul mixerului, se bat bine albusurile, pana se transforma intr-o spuma tare (ca la bezele). Se adauga treptat zaharul, pana la dizolvare. Se incorporeaza apoi nuca macinata, care se amesteca usor (prin rasturnare), cu un tel sau o spatula.

2. Se toarna compozitia intr-o tava patrata (ca de placinta), tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul la foc mic spre mediu (la cca 150 grade C), timp de 35 de minute, dupa care se lasa la racit.

Cat timp se afla blatul in cuptor, crema se prepara astfel:

3. Se amesteca galbenusurile cu zaharul la bain-marie, cca. 3-5 minute, din momentul in care apa de dedesubt incepe sa clocoteasca.

Pont: Apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema (doar aburii!).

4. Se adauga untul rece, taiat in bucatele si nessul, amestecand energic timp de cateva secunde, pana incepe sa se ingroase. Dupa care se ia crema de pe foc si se mixeaza in continuare, pana la omogenizarea ei. Se lasa apoi la racit, timp de minim 2-3 ore.

Pont: MARE ATENTIE! Sa nu lasati crema prea mult pe foc, pentru ca exista riscul sa vi se taie!!!
Eu sunt patita la capitolul asta! 😛

5. Blatul copt se taie pe jumatate. Se indeparteaza hartia de copt de pe cele doua bucati rezultate, prin procedeul numit pensulare cu apa. Acesta consta in inmuierea intregii suprafete a hartiei de copt, cu ajutorul unei pensule de bucatarie ude. Veti observa apoi cat de usor se va dezlipi dupa aceea!

6. O jumatate din blat va ramane ca baza pe platou, peste care se va intinde jumatate din crema de ness. Aceasta  se niveleaza si se acopera cu blatul ramas, astfel incat marginile (mai groase) sa fie opuse. In felul acesta, blaturile se intercaleaza perfect. Deasupra lor se va intinde si cealalta jumate din crema de ness.

7. Se orneaza cu nucile prajite si tocate cu cutitul, presarate pe intreaga suprafata.

8. Prajitura se tine la rece cateva ore (cu cat mai multe, cu-atat mai bine), dupa care se portioneaza (cu un cutit zimtat) in bucati de forma patrata. Fiecare dintre acestea se poate orna cu mici bucati de ciocolata.

Pofta buna!