Alaltaieri dimineata, avand chef de depanat amintiri, dar fiind intr-o mare criza de idei (deh… greu de ales dintre atatea destinatii si subiecte de vacanta), mi-am intrebat fiica cea mare despre ce i-ar placea sa mai scriu, iar ea mi-a raspuns fara a sta pe ganduri: „Despre vacanta noastra de la Amsterdam! Tot n-ai povestit mai nimic despre ea pana acum…” 😛

Oh, daaaaa… Amsterdamul a fost pentru noi dragoste la prima vedere!
Oare cum am uitat de el?!? Mi-am dorit atat de mult sa ajung acolo si, abia dupa ce-a trecut mini-vacanta am realizat cat de frumoasa a fost si ca e musai sa repetam cat de curand experienta, in aceeasi perioada a anului. 

Dar sa incepem cu-nceputul…

Bun venit in Amsterdam!

Iarna trecuta (exact cam pe vremea aceasta), suparata pe faptul ca pentru mine Craciunul si Revelionul au inseamnat zile intregi de stat in bucatarie la gatit si spalat de vase, care s-au „lasat” cu dureri acute de spate, mi-am propus ca in perioada Sarbatorilor Pascale (2018) sa nu mai fac aceeasi greseala! Drept urmare, am comunicat familiei intentia mea de a pleca cu totii intr-o mini-vacanta de Paste si am asteptat reactia lor (ar fi fost prima oara cand urma sa facem asta). Daca sotul si domnisoara noastra cea mare au imbratisat bucurosi propunerea mea, cea mai grea munca de lamurire a trebuit sa o duc cu mezina 😀 , care era fff suparata ca la ea nu va mai veni Iepurasul. Am linistit-o (cu greu!) spunandu-i ca acesta va veni oriunde se va afla si ea si ca nu ar trebui sa aiba niciun motiv de ingrijorare in acest sens. 😛

Alegerea destinatiei nu a fost deloc dificila, deoarece de foarte multi ani imi doream sa vad Keukenhof-ul – parcul plin cu milioane de lalele, de toate soiurile si culorile, care isi deschide portile in perioada dintre sfarsitul lunii martie si pana la jumatatea lunii mai.
Deeeeci… „Sa fie AMSTERDAM!” am zis.

Pregatita din cap si pana-n varful unghiilor pentru Amsterdam :)))))

1. Alegerea zborului catre Amsterdam

In ceea ce priveste zborul, lucrurile au fost extrem de simple… Oferta celor de la Tarom a fost mult mai avantajoasa decat a celor de la KLM, atat dpdv al pretului, cat mai ales dpdv al orarului de zbor, cu program de dimineata la plecare (ceea ce ar fi insemnat sa castigam la destinatie mai bine de jumatate de zi) si zbor de pranz la intoarcere, exact cat sa avem timp sa ajungem acasa, sa despachetam bagajele si sa ne pregatim pentru a doua zi de munca. Zborul efectiv a durat 2h34min (la dus) si 2h22min (la intors) si a fost unul linistit si foarte spectaculos pe perioada survolarii Olandei (terenuri parcelate de diverse culori, mori de vant pe uscat sau iesite din apa marii – fetele noastre erau extaziate!!!).

Cu Taromul spre Amsterdam (scuze, dar nu m-am putut abtine cu Kenya :))) )

2. Alegerea cazarii in Amsterdam

In ceea ce priveste cazarea, recunosc ca ne-am lovit de preturi exagerat mari, cum numai in Venetia am mai intalnit. 😀 Amsterdamul nu este absolut deloc un oras ieftin la acest capitol, iar daca va veti dori o camera cu vedere la canal, va trebui sa bagati mana foarte adanc in buzunar. O buna prietena care a ajuns mai des in zona m-a sfatuit chiar la un moment dat ca, pe viitor, sa ne luam cazare in Utrecht, un oras cu preturi mult mai rezonabile, aflat la aprox. 15-20 min distanta de Amsterdam (de mers cu trenul). Pana la urma, noi am gasit o oferta pe booking cat de cat avantajoasa, la un hotel boutique dat in folosinta relativ de curand, care avea si-un discount de 20%, dar si asa tot mi s-a parut scump. Este vorba despre Monet Garden Hotel Amsterdam.

Punctele forte ale hotelului:

  • amplasarea la 5 min distanta de statia de metrou si aproape de cele mai importante atractii turistice ale orasului
  • hotel boutique modern, cu vedere la canal, situat intr-o zona linistita
  • camere curate, cu baie spatioasa si incalzire centrala in extrasezon
  • locatie child-friendly, cu camere pentru familii cu copii mici
  • mic dejun variat si gustos, care ne oferea posibilitatea sa ne preparam propriile vafe
Monet Garden Hotel

Punctele slabe ale hotelului:

  • camerele sunt mult mai inguste decat cele cu care suntem noi obisnuiti
  • mic dejun costisitor, neinclus in pretul camerei
  • comunicare mai greoaie cu personalul de la receptie

3. Documentarea pentru Amsterdam

Probabil c-a devenit deja o obisnuinta la mine sa ma documentez „pe apucate”, adica atat cat sa ma pot descurca cat de cat la fata locului. De data aceasta am avut noroc si cu cele doua bloguri ale Danei, Amsterdamian (EG) si DANA rozMARIN (RO), pe care le-am rasfoit cu mare drag si care m-au ajutat enorm sa imi fac o parere obiectiva asupra destinatiei si sa nu-mi fie frica de faptul ca nu m-as putea descurca la fel de bine ca in orice alta metropola europeana. Dana, merci inca o data pentru articolele tale minunate, sfaturi si suport!

Indragostita de Amsterdam!

4. I amsterdam City Card

Recunosc cu toata sinceritatea ca sunt un mare fan carduri turistice! 😀 😛

Stiu, probabil c-acum o sa ma acuzati de comoditate… Dar sa ma ierte Dumnezeu, dupa ce ca avem la dispozitie doar 2-3 zile de colindat un oras cu copiii dupa noi, sa mai stam si cu orele pe la cozi la diverse obiective turistice sau sa cautam cu disperare un chiosc care sa comercializeze bilete de transport in comun, asta daca nu-mi prind cumva urechile in automatele de tichete de transport intr-o limba pe care sa n-o cunosc, ei bine, eu prefer sa zic pas tuturor acestor probleme! 😉

  • Ma interesez frumos inainte de orice plecare cam ce tipuri de carduri turistice gasesc la destinatie si ce facilitati ofera acestea,
  • imi fac apoi niste calcule in functie de ce lucruri ne dorim sa vedem acolo
  • si abia apoi facem o alegere, in functie de nevoile familiei noastre.

Ei bine, in cazul Amsterdamului lucrurile au fost ceva mai simple, pentru ca are un singur card turistic important (valabil si pentru adulti si pentru copii): I amsterdam City Card.

I amsterdam City Card

E adevarat, cred ca e cel mai scump card turistic pe care l-am achizitionat pana in prezent (daca anul trecut era 98 eur/96 h, de anul acesta e 105 eur/96 h), dar el include atat gratuitatea pe transportul in comun, cat si o multime de intrari gratuite la muzee sau alte atractii turistice, o plimbare gratuita cu vaporasul pe canalele Amsterdamului, precum si alte discounturi importante. N-am sa va insir aici toate calculele mele, dar eu mi-am facut un tabel cu toate gratuitatile si discounturile pe care noi le-am folosit la Amsterdam si am tras urmatoarele concluzii:

  • I amsterdam City Card este un card turistic foarte rentabil pentru adultii care isi doresc sa se foloseasca nelimitat de mijloacele de transport in comun, sa faca o plimbare cu vaporasul pe canalele orasului sau sa viziteze cele mai faimoase obiective turistice ale lui (Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Artis Zoo, Artis Micropia, Hortus Botanicus, Nemo Science Museum, Tulip Museum, Houseboat Museum, Sinagoga Portugheza, bisericile samd).
  • Efectuand un calcul al economiilor facute de familia noastra prin achizitionarea acestui card, pot spune ca acestea au fost de aprox. 100 eur in comparatie cu situatia in care nu am fi avut acest card.
  • Din punctul meu de vedere, copii sub 12 ani, nu au nevoie de acest City Card, decat cel mult de unul de transport in comun, care poate fi achizitionat pentru maxim 24h. Costurile cu intrarile la obiectivele turistice enumerate mai sus sunt cu 20-30 eur mai mici decat costul City Cardului, datorita gratuitatilor pe care copiii le au la multe dintre atractii.
  • Pentru copiii mai mari de 14-16 ani puteti achizitiona I amsterdam City Card,  dar sa nu va asteptati la cine stie ce mari economii, cheltuiala fiind cam aceeasi.
Vedere impresionanta din Muzeul de Ceara „Madame Tussauds” catre Piata Dam

5. Programul mini-vacantei noastre la Amsterdam si-n imprejurimi

Asa cum am precizat si in titlul articolului, sejurul nostru din Olanda nu s-a axat doar pe un city break prin Amsterdam, ci a fost impartit in doua etape: doua zile de plimbari in afara orasului (la Keukenhof si Giethoorn) si doua zile de hoinareli prin oras. Iata aici si programul celor (aproape) 4 zile olandeze, care sper eu sa va placa si sa va inspire pentru o viitoare mini-vacanta in Tara Laleleor:

Ziua 1 (12 km)

  • Aterizare pe aeroportul din Schiphol (ora locala 10:17)
  • Plane spotting pe Schiphol Panorama Terrace, situata in incinta aeroportului, intre Departures 1 & 2 – etaj 3 (multumim frumos pentru pont!) (11:00)
  • Achizitionarea de carduri turistice I amsterdam City Card si de Tichete combinate de transport + acces in parcul Keukenhof Lisse 2018, de la I amsterdam Visitor Centre din incinta aeroportului (11:45)
  • Predarea bagajelor de cala la Baggage Storage din incinta aeroportului (12:00)
  • Iesirea din aeroport si asteptat 15 minute la coada (organizata pe culoare de acces) la autobuzul nr. 858, care face transferul intre aeroport si faimosul parc de lalele Keukenhof
  • Transferul cu autobuzul catre localitatea Lisse (25 min)
  • Intrarea in parcul Keukenhof (12:45)
Vizitand Keukenhof-ul
  • Vizitarea parcului Keukenhof (aprox. 4h)
  • Intoarcerea cu autobuzul la aeroport (durata de transfer aproape dubla decat cea la pranz, din cauza aglomeratiei din trafic) si recuperarea bagajelor de la Baggage Storage (18:00)
  • Achizitionarea de bilete de tren si transferul aeroport – gara Amsterdam Centraal (18:35)
  • Transfer cu metroul pana la hotel
  • Cazarea la Monet Garden Hotel Amsterdam (19:00)
  • Cina la Restaurant Eetcafe Blauwbrug (20:20)
  • Reintoarcerea la hotel (21:30)

Ziua 2 (10 km) – prima zi de Paste

  • Mic dejun la hotel (08:30)
  • Inchiriere masina de la Sixt Rent-a-Car, al carei sediu se afla la parterul hotelului Double Tree by Hilton Amsterdam – in spatele Starbucks (10:00)
  • Plecarea catre satul Giethoorn (10:10)
  • Vizitarea localitatii Giethoorn (11:45)
Vizitand Giethoorn-ul
  • Plimbare cu vaporasul pe canalele din sat, timp de o ora (12:45)
  • Masa de Paste la De Grachthof Restaurant Bootverhuur (14:00)
  • Continuarea plimbarii prin Giethoorn pana la ora 16:00
  • Plecarea catre Amsterdam si predarea masinii inchiriate la Sixt Rent-a-Car la ora 17:35
  • Plimbare prin centrul orasului pe directia Amsterdam Centraal – Piata Dam
  • Vizitarea Muzeului de Ceara „Madame Tussauds” (18:45)
  • Plimbare pe jos pana la hotel, pe traseul Piata Dam – Statuia Reginei Wilhelmina – Canalul Rokin – Canalul Amstel – Opera Nationala – Statia de metrou Waterlooplein – Monet Garden Hotel Amsterdam (20:00)

Ziua 3 (14,3 km)

  • Mic dejun la hotel (09:00)
  • Vizitarea Sinagogii Portugheze (10:00)
  • Vizitarea Gradinii Botanice Hortus (10:40)
Unul dintre cele mai frumoase exemplare ale expozitiei de fluturi din Hortus
  • Pauza de cafea la Museum Cafe (The Orangery) (11:30)
  • Vizitarea Artis – Micropia (12:15)
  • Vizitarea Artis Zoo (12:45)
  • Luat tramvaiul 7 pana in zona Rijksmuseum (14:00)
  • Dejun la Hard Rock Cafe (15:20)
  • Luat tramvaiul 24 de la Heineken Brewery pana la Piata de Flori (Bloemenmarkt)
  • Traversarea Pietei de Flori si Shopping pe Kalverstraat (17:30)
  • Reintoarcerea la hotel

Ziua 4 (12,6 km)

  • Mic dejun in camera (08:30)
  • Luat tramvaiul 14 catre Cartierul Joordan (09:20)
  • Plimbare prin Cartierul Joordan (09:35)
Pitorescul Cartier Jordaan
  • Pauza de clatite la Pancake Bakery (10:35)
  • Vizitarea Amsterdam Tulip Museum (11:30)
  • Vizitarea Houseboat Museum (12:10)
  • Vizitarea Cartierului Begijnhof (12:45)
  • Plimbare cu vaporasul pe canalele Amsterdamului (13:50 – 15:20)
  • Vizitarea Rijksmuseum (15:30)
  • Vizitarea Muzeului Van Gogh (17:00)
  • Plimbare prin Museumkwartier si transfer cu tramvaiul pana in Piata Dam (18:00)
  • Shopping de produse cosmetice la magazinul „De Bijenkorf” (18:30)
  • Reintoarcerea la hotel cu tramvaiul 14 (19:30)

Ziua 5 (4,4 km)

  • Mic dejun in camera (08:00)
  • Check out Monet Garden Hotel Amsterdam (08:45)
  • Transfer cu metroul catre gara Amsterdam Centraal, apoi cu trenul catre aeroportul Schiphol, la care am ajuns in jurul orei 09:30
  • Decolare avion Tarom (ora locala 11:52)
O alta atractie turistica a aeroportului Schiphol

6. Concluzii

Super destinatie, super vacanta, super oras in care sa evadam intr-un city break!!! Noua ne-a placut la nebunie si abia asteptam sa revenim acolo, pentru ca doua zile de hoinareala prin el nu sunt suficiente! E adevarat, olandezii nu prea exceleaza la capitolul culinar, dar au niste branzeturi exceptionale, de mananci pana nu mai poti. 😀 Asa ca… sa nu care cumva sa va intoarceti in tara fara cateva rotite de cascaval Gouda cu ierburi aromatice, usturoi, trufe, nuci, pesto sau chiar lavanda!

Branzeturile olandeze – curcubeu pe cerul gurii!

De bulbi de lalele sau alte flori frumos mirositoare pentru plantat in gradina, sper ca nu e cazul sa va mai amintesc ca nu trebuie sa uitati sa cumparati (asa cum am facut noi :)))))) )! 😀 Cred ca am fost prea preocupati sa le aducem celor dragi de acasa cat mai multe pachete de vafe delicioase (Stroopwafels) sau Dutch Herring, altfel nu pot sa-mi explic o asemenea omisiune, pentru ca ne-am luat cate-un suvenir din fiecare loc/ muzeu/ gradina in care am ajuns… 😛

Lasand gluma la o parte, va recomand Amsterdamul din tot sufletul!  Este o destinatie child-friendly, in care nu m-am simtit nicio clipa in nesiguranta sau ca drepturile mi-ar fi lezate in vreun fel. Iar daca veti avea inspiratia sa-l vizitati si-n plin sezon al lalelelor, cu siguranta va veti intoarce de-acolo cu sufletul incarcat de amintiri frumos colorate!

Lalelele din Amsterdam – o simfonie de culori!

I love Amsterdam!