Zilele trecute, tot cautand o reteta noua de prajituri, care sa constituie o alternativa demna de luat in seama la cele deja preferate de fetele mele, ochii mi-au ramas la niste minunatii dulci, pe care le-am adaptat gusturilor noastre in materie de deserturi si le-am denumitĀ „Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui”. š
Desi initial mi-a fost un pic teamaĀ sa nu care cumva sa nu iasa ce trebuie, din cauzaĀ modificarii substantiale a retetei initiale, ei bine, am avut placuta surpriza ca rezultatul sa depaseasca asteptarile si sa avem parte de niste fursecuri extrem de fragedeĀ siĀ aromate, care parca ti se topesc in gura.
Sper din tot sufletul sa va placa si voua cel putin la fel de multĀ si sa le consumati cu mare placere, atunci cand va veti savura cafeaua!!! š
Fursecuri fragede cu nuci si jeleu de gutui
Ingrediente:
Pentru aluat:
–Ā 250 g unt
– 150 g zahar brun
–Ā 3 pliculete zahar vanilat
–Ā 2 oua
–Ā 300 g faina
– 1/2 plic praf de copt
–Ā 2 linguri zeama de lamaie
– coaja rasa de la douaĀ lamai
Ā Pentru ornat:
– 250 g nucaĀ maruntita cu cutitul
– jeleu de gutui (dulceata de visine sau orice alt gem preferati)
Mod de preparare:
1. Probabil cea mai migaloasa si consumatoare de timp activitate este cea de maruntire a nucilor. šĀ Eu am facut asta cu ajutorul unui cutit, taindu-le in bucati mici, dar cred ca putetiĀ sa va folositi si deĀ o rasnita, tocandu-le in reprize scurte, fara a le lasa sa se transforme in pulbere.
2. NucileĀ maruntite se vor pune intr-un castron suficient de generos, cat sa permita rostogolirea fursecurilor in el, inainte de coacere.
3. Se spala bine cele doua lamai, dupa care li seĀ rade coaja.
4. Separat, se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie, Ā pastrandu-se intr-o ceasca echivalentul a doua linguri, pentru stingerea prafului de copt.
5. Se separa galbenusurile de albusuri, acestea din urma fiind puse si ele intr-un castron mai larg, unde vor fi batute putinĀ cu ajutorul unei furculite, cat sa faca un pic de spuma.
6. Se tapeteaza cu ulei o tava normala de cuptor, peste care se fixeaza hartie de copt
7. Se preincalzeste cuptorul la foc potrivit (aprox. 170-180 grade C sau treapta a 4-a de coacere).
8. Se mixeaza untul (incalzit in prealabil timp de 40 de secunde in cuptorul cu microunde), cu zaharul brun si cel vanilat, pana se albeste un pic compozitia.
9. Se adauga glbenusurile, rand pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
10. Tot cu ajutorul mixerului, se incorporeazaĀ faina in compozitia de unt.
11. Se dizolva praful de copt in zeama de lamaie, dupa care se adauga si el in aluat.
12. La sfarsit, se incorporeazaĀ si coaja rasa de la cele doua lamai.
Sa nu va speriati daca aluatul vi se va parea cam moale!!!
13. Se ia din compozitie cate o bucata, pe care o veti rotunji intre palme, pana veti obtine o bila de marimea unei nuci mai mici sau a unei rosii cherry. š
14. Se trece aceasta bila de aluat prin albusul de ou batut, apoi se rostogoleste prin nucile maruntite.
15. Dupa aceea, se aseaza in tava de copt unde, cu ajutorul degetului, se creeazaĀ o adancitura chiar in mijlocul bilei.
16. Se umple adancitura cu jeleu de gutui sau orice dulceata sau gem preferati.
17. Se repeta operatiunea, lasand suficient spatiu intre fursecuri pentru a nu se lipi intre ele in momentul coacerii. Mie mi-au iesit 5 randuri a cate 4 bucati/ rand.
18. Se coc fursecurile la foc mediu, timp de 20-30 de minute (in functie de cuptor), dupa care se lasa la racit.
Cantitatile de mai sus sunt pentruĀ aproximativ 40 deĀ fursecuri. Deoarece eu n-am avut rabdareĀ sa fac toate „bilele” la aceeasi dimensiuneĀ š , mieĀ mi-au iesit numaiĀ 37 de bucati.
Scrie un comentariu