Se intampla cateodata ca planurile de vacanta sa nu decurga chiar asa cum ne-am dori noi… Un exemplu in acest sens a fost ultima zi petrecuta in mini-sejurul nostru din Puglia, pe care o rezervasem pentru vizitarea orasului Bari.
Inca inainte de a pleca din tara stiam ca in Italia vremea va fi foarte, foarte capricioasa. Oricat mi-as fi dorit eu ca lucrurile sa stea altfel, cuvintele de ordine de pe toate site-urile meteo consultate erau „cloudy”, „rain”, „showers”, „thunderstorms” si „cooler”. Va inchipuiti ca n-am fost deloc incantata de aceste previziuni, dar nici n-am disperat, incercand sa fiu optimista si sa sper ca se va intampla o minune! 😛
Surprizele insa nu au incetat sa apara!!! 🙂
Daca in Alberobello am scapat ca prin minune de ploaie (avand insa parte de temperaturi foarte scazute pentru acea perioada, de aveam cu totii mainile reci si obrajii rosii 😛 ), ei bine, in momentul in care am ajuns la Matera, cerul si-a dat la o parte perdeaua de nori, pentru ca mai tarziu sa se dezlantuie si sa ne ploua zdravan pentru o scurta perioada de timp. Dar totul e bine cand se termina cu bine, vizita noastra incheindu-se cu un frumos curcubeu, cadou de suflet inaintea plecarii noastre acasa.
In ultima noastra zi din Puglia ulciorul n-a mai vrut sa mearga la apa… 😀 Inca de dimineata a plouat cu galeata, iar marea era foarte agitata, valurile spargandu-se cu putere de stanci.
Dupa micul dejun, am asteptat un moment prielnic in care ploaia s-a mai potolit un pic, ne-am imbracat bine, am luat umbrelele cu noi si am plecat cu totii spre Gara din Polignano a Mare, cu gandul de a ajunge la Bari. Am fost norocosi sa nu asteptam prea mult pe peron, urmatorul tren plecand in 15 minute. Calatoria a durat aproximativ o jumatate de ora, pe drum ploaia intetindu-se din nou.
Ajunsi in Bari Centrale, am avut grija ca inainte de a parasi gara, sa cautam Oficiul de Informatii, pentru a afla programul de circulatie a trenurilor spre Lecce, din cursul dupa-amiezii. Un domn de acolo m-a ajutat sa fac o simulare pe unul din ecranele din incinta oficiului, asa ca am fotografiat ceea ce ma interesa si am plecat mai departe…
Principalele repere si atractii ale orasului Bari
1) Piazza Aldo Moro
Primul nostru contact cu orasul a fost Piazza Aldo Moro. Aceasta de afla situata chiar in fata Garii Bari Centrale. 🙂
Desi inca mai picura, nu am putut sa trecem nepasatori sau grabiti prin zona, fantana arteziana din centrul pietei si palmierii din jurul ei atragand toate privirile.
2) Via Sparano da Bari
Studiind un pic harta, ne-am dat seama ca Via Sparano da Bari, principala artera pietonala si comerciala a orasului, pornea chiar din dreptul Pietei Aldo Moro (fiind perpendiculara pe Gara). Am lasat in urma Bari Centrale si am inceput sa intram in cateva din magazinele de pe aceasta artera, in speranta ca ploaia se va mai potoli un pic (ceea ce s-a si intamplat, pana la urma).
Imi aduc aminte zambind ca, inaintea plecarii din tara, incepusem sa caut pe google ceva mall-uri sau aqua-parcuri in Bari, in care sa ne facem „veacul” in caz de ploi torentiale prelungite. Daca veti fi si voi tentati sa faceti acelasi lucru (tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile), sfatul meu ar fi sa va faceti alte planuri „de interior”, pentru ca in afara de vreo 2-3 centre comerciale aflate la periferia orasului, nu veti gasi mare lucru.
3) Parcul Umberto I
La un moment dat, Via Sparano da Bari traverseaza un frumos parc, plin de verdeata, palmieri si locuri de joaca pentru copii: Piazza Umberto I. Nu stiu care o fi fost motivul sau daca asa este el pazit de obicei, dar cam pe la mijlocul sau am remarcat un grup de soldati inarmati pana-n dinti, in spatele carora era stationat un transportor blindat.
Iesind din parc, ne-am continuat plimbarea pe Via Sparano da Bari, admirand vitrinele magazinelor, cladiri impunatoare, dar si eleganta femeilor din oras. 😉
4) Portul Vechi
De cum am ajuns in capatul arterei Sparano da Bari, am cautat cu privirea impunatoarea cladire a Teatrului Margherita si ne-am indreptat spre ea. Stiam ca se afla amplasata pe malul marii, exact langa Portul Vechi al orasului. Surprinzator, dar norii parca incepusera sa se mai risipeasca, desi vantul batea cu putere in acea zona.
Portul Vechi este foarte pitoresc, mai ales datorita coloristicii ambarcatiunilor acostate la mal, fie ca e vorba de barci sau veliere.
5) Piata de Peste din Portul Vechi
In imediata apropiere a Portului Vechi se afla Piata de Peste. Doritorii pot degusta pe loc vestitii arici de mare, una dintre atractiile culinare ale Pugliei, iar localnicii isi pot cumpara de acolo peste proaspat si fructe de mare. Negocierea se face foarte zgomotos, exact ca la piata. 😀 Este o experienta pe care nu trebuie sa o ratati!
6) Lungomare – faleza orasului
Una dintre atractiile principale din Bari o reprezinta zona Lungomare. Este faleza de promenada a orasului, unde pot fi facute plimbari lungi pe malul marii, atunci cand vremea permite acest lucru. Din pacate, noi nu am reusit sa stam decat cateva minute in zona, din cauza vantului puternic care se iscase ca din senin.
7) Teatrul Margherita
Cladirea Teatrul Margherita este emblematica pentru orasul Bari. Desi fatada sa era inca in renovare, nu am putut rezista tentatiei de a-i face zeci de fotografii.
8) Bari Vecchia
Dupa ce am ocolit Teatrul Margherita, ne-am continuat plimbarea spre Bari Vecchia, cartierul istoric al orasului. In drum spre acesta, am vazut o alta fata a Portului Vechi, cea in care sunt acostate velierele.
Bari Vecchia este o adevarata incantare pentru iubitorii de autentic, simplitate si istorie. Fanii Italiei vor fi pe deplin satisfacuti de stradutele inguste si cladirile inalte care le strajuiesc, decorate cu diverse plante ornamentale. Mici afaceri de familie, aprozare si salumerii, cafenele si osterii te imbie la tot pasul.
Din Piazza del Ferrarese si Piazza Mercantile si pana la zidurile Castelului Svevo am ratacit pe stradutele Cartierului Vechi „furand” instantanee din fiecare coltisor al sau. Cladirile intalnite in cale sunt un amestec de vechi si nou si te atrag atat prin coloristica lor, cat si prin modul original in care sunt impodobite.
Nu am putut sa ratez nici vestitele balcoane ale localnicilor, in care cearceafurile intinse pe culme ajungeau pana la etajul inferior 🙂 , dar nici orecchiettele (paste traditionale pugliese) puse la uscat.
9) Catedrala di San Sabino
Desi intentia noastra era de a ajunge la Basilica di San Nicola, se pare ca prima care ne-a iesit in cale a fost Catedrala Sfantului Sabin. Din pacate, noi am gasit-o inchisa, dar asta nu ne-a impiedicat sa ii facem cateva fotografii la exterior, mai ales ca tocmai iesise soarele, iar cladirea era de-a dreptul impresionanta.
10) Castello Svevo
In doar cativa pasi de la catedrala am ajuns in Piazza Federico II di Svevia, unde se afla impunatorul Castello Svevo. Mi-as fi dorit tare, tare mult sa il si vizitam, numai ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Copiii erau deja foarte obositi dupa atata mers si li se facuse si foame, asa ca in loc sa imi fac planuri de cocotat pe ziduri a trebuit sa caut pe TripAdvisor cele mai bune restaurante din apropiere, care insa sa fie si deschise la acea ora.
M-am gandit totusi ca printre voi s-ar putea sa fie si persoane interesate de tarifele de acces si orarul de vizitarea a Castelului, asa ca sper ca fotografia urmatoare sa va fie de ajutor.
11) Pranz la Antica Osteria „Vini e Cucina”
Stomacele noastre incepusera sa isi cam ceara drepturile, asa ca a trebuit sa gasesc de urgenta un restaurant cat mai aproape de noi. Dupa vreo doua tentative esuate, am gasit unul foarte bine cotat pe TripAdvisor, la care puteam ajunge in max. 10 min: La Tana del Polpo. Toate bune si frumoase, doar ca odata ajunsi acolo, am aflat ca nu se poate intra decat pe baza de rezervare. So… Daca aveti vreodata de gand sa mancati la acest restaurant, stiti ce trebuie sa faceti! 😉
Am plecat de-acolo dezamagiti, pentru ca nu stiam unde am mai putea gasi ceva deschis la ora aceea (era aproape 15:00). Mergand pe Strada Roberto Il Guiscardo spre Teatrul Margherita, la un moment dat am vazut un fel de carciuma si ne-am oprit in fata ei. In timp ce noi incepusem sa ne sfatuim cam ce-am putea sa facem, a iesit cineva din interior si ne-a invitat in local. Abia atunci m-am uitat cum se numeste: Antica Osteria „Vini e Cucina”.
Restaurantul era atat de plin incat nu aveai loc sa arunci un ac. Ba, mai mult, majoritatea clientilor sai erau localnici, fapt care m-a bucurat. Singura masa libera era una de 8 persoane, care parca ne astepta… 😛
In momentul in care am cerut un meniu, ni s-a spus ca acesta este un restaurant cu pret fix, de 20 de eur/pers, in care ai posibilitatea de a alege din cateva preparate, afisate pe o tablita pe care erau scrise cu creta.
Ce sa facem ? De plecat chiar nu era cazul sa mai plecam, asa ca i-am spus chelnerului ca singura noastra problema e ca cele doua fetite mai mici din grupul nostru abia mananca un fel de mancare, nici vorba de 3! 😀 Atunci el ne-a propus sa comandam numai 5 meniuri, fiind arhisuficiente pentru noi toti.
La prima vedere poate ca vi se va parea destul de scump un astfel de meniu, de aceea haideti sa va spun cam ce a cuprins el:
- un antreu alcatuit din prosciuto crudo, mozzarella (cu interior lichid), masline verzi, branza de tip Pecorino, salata de zucchini cu marar si usturoi, vinete marinate
- felul 1 – paste (cu sos de rosii si branza sau cu fructe de mare)
- felul 2 – fructe de mare pane, grill de caracatita sau carnati
- desert – fructe sau cafea
- cate o bautura racoritoare sau o bere la halba.
Este inutil sa va mai spun ca totul a fost proaspat, neasteptat de delicios si pe gustul tuturor.
Cand am iesit din restaurant am constatat ca vantul batea si mai tare si nu prea mai era vreme de plimbare cu copiii prin oras. Ne-am indreptat in graba spre Bari Centrale, nu inainte de a ne opri la o cafenea, pentru desert (am sa va povestesc putin mai tarziu si despre asta).
12) Teatrul Petruzzelli
Teatrul Petruzzelli este cel de-al patrulea teatru ca marime din Italia. Noi nu am reusit sa ajungem pana in fata cladirii pentru a o admira in toata splendoarea ei. Norocul meu a fost ca am zarit-o in capatul unei stradute perpendiculare pe Via Sparano da Bari, asa ca nu am ratat ocazia de a o imortaliza.
Ploaia, vantul, oboseala copiilor si timpul destul de limitat care ne ramasese pentru vizitarea orasului Bari au fost principalii factori care au facut ca plimbarea noastra sa fie una atat de scurta. Din fericire, am profitat din plin de fiecare minut petrecut acolo si am savurat la maxim fiecare experienta din acest oras. Pe lista dorintelor ar mai fi fost cateva atractii interesante si pe care mi-as fi dorit sa le vad, dar pentru ca nu am mai reusit sa ajungem la ele, am sa ma rezum doar la a le enumera pentru voi.
Alte obiective turistice in Bari:
- Basilica di San Nicola (cu acces gratuit la cripta unde se afla moastele Sfantului Nicolae);
- Porto di Bari (de unde pleaca feriboturile catre Grecia, Albania sau Croatia)
- Plaja „Pane e Pomodoro” (plina de localnici si turisti vara)
- Pinacoteca Provinciale „Corrado Giaquinto” (Muzeul de Arta Municipal)
- Stadionul San Nicola (recomandat impatimitilor fotbalului).
A existat si o experienta mai putin placuta in Bari, despre care as vrea sa va povestesc…
Stiti bine ca, atunci cand ceva nu este in regula pe undeva, va spun de indata, ca nu cumva vreunul dintre voi sa repete greaseala noastra. De data aceasta a fost vorba despre o cafenea, la care am oprit chiar inainte de plecarea noastra din Bari. Din pacate, nu i-am retinut numele, ci doar adresa. Cautand-o acum cu Google Maps si Street View, am identificat-o ca fiind vorba despre „SAICAF il Caffe„.
Amplasata la intersectia dintre Via Argiro cu Corso Vittorio Emanulele II (venind dinspre Teatro Margherita spre Via Sparano da Bari), ar fi bine sa o evitati! Lasand la o parte faptul ca agata potentialii clientii de pe strada dupa care uita de ei, produsele de cofetarie si patiserie oferite sunt de toata jena: foarte vechi, neconforme cu denumirea lor si cu un gust indoielnic, iar dupa consumarea fresh-urilor lor de portocale sigur va veti alege cu dureri de stomac. A fost pentru prima oara cand am lasat totul in farfurii, am platit si am plecat extrem-extrem de dezamagiti… 🙁
Dar asta nu inseamna ca ne-am schimbat in vreun fel impresia sau sentimentele pe care le avem fata de ITALIA, care se afla in topul preferintelor noastre!!! 😉
Am lasat in urma orasul Bari cu foarte multa parere de rau! In timpul calatoriei noastre cu trenul, am rememorat toate zilele si experientele frumoase petrecute in Puglia (cu sau fara inchiriererea de Taxibus) si ne-am pregatit sufleteste pentru o noua furtuna care urma sa se abata peste micutul orasel Polignano a Mare, care ne-a gazduit pentru 4 zile si caruia intentionez sa ii dedic un intreg articol, in viitorul apropiat.
5 Comentarii
Salut,
Anul trecut am fost in Bari cu cazare 7 nopti, vizitand 12 localitati.
Referitor la punctul 10 – mai bine ca nu ati intrat la castel pentru ca este dezamagitor. Cel putin asa era in 2015 cand erau deschise spre vizitare doar 2 incaperi, intr-una fiind niste masti din lut/ceramica si in cealalta niste picturi. Toata zona este plina de castele „Svevo”. La fel de dezamagitor a fost si cel pe care l-am vizitat in Lecce. Singurul din cele trei vizitate (cel din Brindisi neputandu-l vizita fiind in interiorul unei baze militare) care ne-a placut si a meritat este cel din Barletta. Daca revii in zona pe acela sa nu-l ratezi … il poti combina cu vizitarea Barlettei eventual si o mica vizita in Trani.
In Bari ma mir ca nu ati vizitat Basilica San Nicola. De la „Vini e Cucina”mai aveati cam 5, maxim 10 minute de mers incet pe jos. Basilica are doua „parti”: catolica – sus si ortodoxa – jos.
Buuuun… deci bine ca nu ne-am „pierdut” timpul cu vizitarea castelului!!! 😛
Merci mult de tot pentru celelalte ponturi! Chiar o sa tin cont de ele intr-o proxima vizita in Puglia.
Si mie imi pare extrem de rau ca nu am reusit sa vedem San Nicola, mai ales ca era obiectivul nr.1 pe care ni-l propusesem si le povestisem si celorlalti o multime de lucruri despre basilica!!!
Dar…asta e 🙁 , uneori mai dam si rateuri, mai ales cand te uita Dumnezeu ratacind pe stradute sau ploaia te obliga sa cauti un loc de adapost.
Data viitoare!!! 😉 😛
Pingback: Polignano a Mare – Perla Adriaticii - Jurnalul Alinutei
Pingback: B&B Calaporto, o oaza de relaxare in Polignano a Mare - Jurnalul Alinutei
Pingback: Polignano a Mare – Perla Adriaticii - Jurnalul Alinutei