Daca nu primeam alaltaieri un SOS de la o prietena care se afla acum in Spania si care nu prea s-a „inteles bine” cu unele restaurante de acolo, poate ca nu ma apucam de scris acest articol, despre experientele noastre culinare in Valencia, din sejurul din decembrie, anul trecut. 😛

Ca fiecare loc in care noi calatorim, nici Valencia nu a facut exceptie de la documentarea mea privind produsele sau preparatele culinare specifice zonei. Imi place tare mult sa fiu informata asupra lor, pentru ca mai apoi sa le caut la destinatie prin magazine, piete sau restaurante, sa le savurez rand pe rand, pentru a-mi putea face o parere cat de cat pertinenta asupra bucatariei locale.

Delicioasa Paella de Marisco din Valencia!

De data aceasta, pentru mini-vacanta noastra cu copiii la Valencia, lista mea cu specialitati culinare nu a mai fost asa de stufoasa ca de obicei, continand insa niste lucruri pe care era musai sa le incercam:

  • Paella Valenciana – o paella din carne de pui, iepure sau rata, cu fasole verde (pastai late) si fasole alba (giant beans)
  • Paella de Marisco – paella cu fructe de mare  (D-E-L-I-C-I-O-A-S-AAAAA!)
  • Arroz negro – orez negru, colorat cu cerneala de sepie (n-am avut curaj sa il incercam 😀 )
  • Branzeturile valenciene – in mod special cele din lapte de oaie sau capra (au sute de tipuri, cu diferite grade de maturare – neaparat sa cumparati si pentru acasa, dintr-un hipermaket Carrefour)
  • Gazpacho – o supa rece din rosii, castraveti si usturoi (noi preferam supele calde, asa ca am zis pas!)
  • Turron – un desert traditional preparat din miere, zahar si albus de ou, la care se pot adauga nuci sau alune si care poate fi comparat cu nougatul sau martipanul. In El Mercat Central de Valencia puteti gasi zeci de variante ale acestul desert, cu tot atatea arome.
Turron Artesano de Valencia
  • Horchata/ Xorchata – bautura racoritoare din planta de chufa (nu mi-a  placut deloc, deloc, deloc!!!)
  • Aqua de Valencia – cocktail din sampanie (sau cava) si suc de portocale (foarte bun, am cumparat si pentru acasa, din duty free-ul din aeroport)
  • Vinul local – Alcanta Monastrell (nu l-am incercat)
  • Miel de Azahar – miere din flori de portocal, foarte aromata (nu strica sa va cumparati un borcanas drept suvenir pentru acasa)
  • Fructele cherimoyas (incercate… nu mi-au placut)
  • Portocale si mandarine – consumate atunci cand este sezonul lor, adica din luna iunie si pana in luna martie a anului viitor.

Am notat apoi undeva in minte ca trebuie sa ne cam ferim de restaurantele de pe faleza/ plaja Valenciei (prea comerciale, mancare proasta si scumpa), dupa care… pe-aici ne-a fost drumul! 😛

Iata asadar experientele culinare de care am avut parte pe durata city break-ului nostru de la Valencia, exact in ordinea in care acestea au avut loc:

1. Dejun la Restaurantul LA PLATEA (Centrul Comercial Aqua multiespacio)

Sper sa nu radeti de mine, dar acesta a fost singurul loc din Valencia in care am mancat si din care nu am nicio fotografie!!! Am cautat in arhiva personala, in a cea sotului, a fetei mele… nimic! Doar in telefonul prietenei noastre am gasit o poza cu un suc Pago, marca foarte raspandita in zona, asa ca doar p-asta am sa v-o „servesc” si eu. 😀

Pentru racoreala! 🙂

In rest, noroc ca am „prostul obicei” de a-mi pastra toate chitantele/ bonurile/ cardurile din calatorii, asa ca am gasit nota de plata de la restaurant. Asa va pot spune si ce am comandat acolo: un antreu pentru doua persoane, dar din care am „ciugulit” toti sapte (pentru ca in vacanta am fost doua familii), o Paella Valenciana, un mix grill pentru doua persoane, un muschiulet de porc cu ciuperci, gatit la tava, bere, apa, suc. Am fost foarte multumiti, iar totul ne-a costat aprox. 100 eur, nota de plata oarecum echivalenta cu cele cu care eram obisnuiti in Grecia (tara mea etalon 😉 ).

2. Plimbare prin El Mercat Central de Valencia (Plaça de la Ciutat de Bruges)

Chiar daca nu se ridica la nivelul celei mai cunoscute piete agro-alimentare din Barcelona, El Mercat Central de Valencia poate concura cu mult succes cu faimoasa La Boqueria. 🙂

El Mercat Central de Valencia

E o adevarata placere sa ratacesti printre tarabele incarcate cu legume si fructe multicolore, care mai de care mai apetisante, printre vitrinele cu mezeluri, branzeturi, masline si muraturi.

O piata plina de culoare

In incinta cladirii, exista si o multime de locuri in care se poate manca foarte bine, mai ales daca esti pe graba, comanda fiind preparata chiar in fata ta.

Brunch in El Mercat Central de Valencia

Tot de aici, noi am cumparat niste Turron Artesano, desertul lor traditional, optand pentru arome de Mojito si Fistic, 5 eur/tableta de 200g (parca).

Dorinta de a incerca Horchata a fost foarte mare (prea lauda toata lumea bautura asta), asa ca am cumparat un pahar de la un magazin care comercializa acest produs. Noua nu ne-a placut absolut deloc, dar probabil ca e o chestiune legata de gusturi!

Punct vanzarea Horchata

3. Pranz la Restaurantul CIVERA (Calle del Mosén Femades,10)

La acest frumos si elegant restaurant am ajuns la invitatia si recomandarea finilor nostri! 😛

Restaurant Civera

E adevarat, preturile au fost un pic mai mari, probabil si datorita pozitionarii sale in centrul istoric al Valenciei, foarte aproape de Plaça de l’Ajuntament, dar trebuie sa fiu cinstita si sa va spun ca experienta culinara a fost una de top si ca nu am regretat deloc alegerea facuta.

Interiorul restaurantului

La inceput, ni s-au adus antreurile casei: diferite tipuri de masline, chipsuri, piure de rosii cu usturoi, paine prajita, stropita cu ulei de masline. Eram cam infometati si, cum numarul de persoane din grup crescuse cu inca un cuplu, comanda facuta a fost pe masura: supa de peste (adusa intr-un bol special – a fost suficienta pentru 3 persoane), paella valenciana, paella de marisco si fructe de mare pane.

Dejun la Restaurant Civera

La sfarsitul mesei, am fost serviti (din partea casei!) cu un lichior local si gogosele de profiterol. Restaurant Civera chiar e un loc in care se respecta traditia preparatelor traditionale valenciene, pe care il voi recomanda in primul si in primul rand iubitorilor de fructe de mare.

4. Pauza de inghetata si cafea la Gelateriile AMORINO (Passeig de Russafa13  si  Plaça de Sant Llorenç 2)

Daca e vreun brand pe care il urmaresc si il caut cu infrigurare de fiecare data cand calatorim prin Europa, acesta nu este Massimo Dutti sau Vogel, ci lantul de Gelaterii AMORINO! 😀

Gelateria AMORINO – preferata noastra

Suntem pur si simplu indragostiti de toate aromele de inghetata pe care le comercializeaza, precum si de celelalte deserturi preparate acolo si de cafeaua lor de buna calitate.

Delicii de la Amorino

In Valencia am avut norocul sa intalnim doua astfel de gelaterii, adresele lor fiind scrise in subtitlu. Va recomand sa nu le ratati, indiferent de anotimp!

5. Dejun traditional la Restaurantul EL RACO DE LA PAELLA (Carrer de Mossèn Rausell, 17)

Despre El Raco de la Paella citisem pe un forum, cum ca ar fi un restaurant autentic valencian, care seamana mai degraba cu o carciuma de cartier, dar la care mancarea are foarte mult gust. Si cum el se afla amplasat (oarecum) in apropierea Bioparcului – unul dintre cele mai interesante obiective turistice ale Valenciei – am facut o scurta plimbare pana la el, imediat dupa ce am terminat de vizitat aceasta atractie.

Restaurant „El Raco de la Paella”

Daca exteriorul restaurantului nu iti spune mare lucru, ei bine, interiorul este si mai „intunecat”, dar plin de localnici, de abia am gasit o masa disponibila pentru noi toti. Partea amuzanta a urmat DUPA ce ne-am asezat la masa, cand am constatat ca personalul restaurantului nu cunostea limba engleza. 😀 Noroc cu fina mea care si-a mai adus aminte de spaniola din prin teleneovelele anilor ’90 si, mai cu Google Translate, mai cu Salome sau Mala Mujer, am reusit si noi intr-un sfarsit sa facem comanda de mancare. 😛

Meniul restaurantului

Meniul lor cuprinde Entrantes (gustari), Ensalada (salate), Arroces hechos a lena (preparate pe baza de orez, gatite la foc de lemne) si Postres (deserturi). Stiam ca, in afara de traditionala paella, ei au in meniu un calamar la gratar delicios, stropit cu sos pesto. Intr-adevar, acesta a fost extraordinar de bun, iar tarta cu lamaie (de la desert) un vis! 😉

Specialitatile casei

Asa aratau deserturile si incinta restaurantului, inainte de inchiderea lui pana la cina…

Deserturile au fost delicioase!

Pentru gustul deosebit al mancarii, chiar merita un drum pana la El Raco de la Paella, care isi merita renumele de restaurant traditional, unde mancarea e facuta „ca la mama acasa”. Nu o sa regretati!

6. Pranz la Restaurantul MITHOS VLC TAPAS & MAS (Carrer de Borriana, 35)

Eram in plimbari inca de dimineata, cand am vizitat Oceanograful, apoi Gradinile Turia. Dupa ce am trecut de Parcul lui Gulliver, am inceput sa cautam un local despre care eu citisem numai cuvinte de lauda (ZAS!), amplasat pe Avenida Jacinto Benavente 72. Era aproape ora 15:00, iar dezamagirea noastra a fost maxima in momentul care ne-am dat seama ca restaurantul fusese desfiintat. Atunci, am incercat sa gasim, cu ajutorul aplicatiei TripAdvisor, cel mai bun/ popular local aflat in imediata noastra apropiere si uite-asa am ajuns la Restaurantul Mithos Vlc Tapas & Mas, sigurul restaurant la care nu am mancat „a la carte”, ci „Meniul zilei”. 🙂

Restaurant „Mithos Vlc Tapas&Mas”

Surpriza noastra cea mare a fost sa constatam ca am prins o masa disponibil exact „la mustata”, intrucat programul lor de Lunch („Comida”) se apropia de final (mai exact, la ora 15:30). Ni s-a oferit Meniul zilei, la un pret de 10 eur/ adult si 7,5 eur/ copil, care includea 3 feluri de mancare (antreu, fel principal si desert), fara bauturi. Desi am fost un pic sceptica la inceput, am fost foarte incantata sa constat ca preparatele oferite au fost demne de un concurs Master Chef. Am avut de ales intre 3 salate, 3 feluri principale si 2 deserturi/ cafea.

Deserturile si salatele din meniu
Feluri principale

Am comandat in plus si o carafa de Sangria si suc natural (90 de eur toata „distractia”, pentru 8 meniuri). 😉

7. Cina la Restaurantul Hotelului MELIA VALENCIA (Av. de Les Corts Valencianes, 52)

Este un loc in care nu trebuie neaparat sa ajungeti, decat daca sunteti cazati la Hotel Melia Valencia! Situat vis-a-vis de Palatul Congreselor, restaurantul are un meniu specific hotelurilor destinate turismului de business.

Restaurantul Hotelului Melia

Fiind ultima seara petrecuta in Valencia, noi ne-am dorit tare mult sa o incheiem intr-un mod frumos, asa ca am optat pentru o cina linistita la acest hotel, unde eram cazati. Am comandat un preparat pe baza de miel, un grill de caracatita, ton la gratar, peste alb si hamburgheri pentru copii – toate preparate corect, dar nimic special sau care sa ne taie respiratia! 😛

Cina de la Hotel Melia

In speranta ca cele prezentate mai sus au reusit sa va stimuleze papilele gustative si sa va faca sa va ganditi deja la preferintele voastre, nu-mi ramane decat sa va urez vacante cat mai frumoase la Valencia si sa va intoarceti de acolo cu mult mai multe experiente culinare reusite decat am avut noi! Lista ramane deschisa… 😉