De cand cu zborurile directe Bucuresti-Valencia, s-a scris foarte mult despre aceasta destinatie turistica in ultimii ani insa, cred ca niciodata pana acum, despre ce am putea face acolo pe timp de ploaie, mai ales daca suntem insotiti si de copii. 😛

Anul trecut, asa cum i-a placut unei prietene sa glumeasca si pe care o salut cu mare drag si pe aceasta cale 😉 , ne-am aflat si noi in randul celor care au dat vinul fiert din tarile germanice pe aroma sangriei de pe meleagurile spaniole, alegand ca destinatie pentru mini-vacanta de 1 Decembrie orasul Valencia.

Impresionanta Valencia!

Avand in vedere ca am fost un grup mai mare, alcatuit (in anumite momente) din 6 adulti si 3 copii, am avut mare grija sa fiu destul de bine informata asupra principalelor locuri must-see, activitati must-do si lucruri must-try, pentru a nu pierde timpul pe acolo. 😀

Toate bune si frumoase pana aici… cu o „mica” exceptie: cu cat ne apropiam (in zbor) de oras, cu atat se schimbau si conditiile meteo ale zonei: prin hubloul avionului incepusem sa vad nori plumburii si valuri inspumate, iar aterizarea s-a facut sub o rapaiala zdravana de ploaie.

Aterizare pe ploaie la Valencia

Bineinteles ca studiasem in avans si vreo „n” prognoze meteorologice, care-mi spuneau toate ca vor fi cateva averse de ploaie, dar de scurta durata. Ei bine, eu nu prea le-am bagat in seama, deoarece aveam la activ cateva city break-uri la Barcelona in care predictiile nu s-au adeverit, din contra, vremea a fost chiar foarte frumoasa, asa ca nu mi-am facut griji nici de data asta!

Ghinionul a fost ca primele doua zile ale sejurului nostru la Valencia (si cea de dinaintea sosirii noastre acolo) sa fie singurele zile cu ploaie torentiala din tot anul! 😀 Se mirau chiar si localnicii ce-o fi fost cu ploaia asta care afectase serios cam toata coasta estica a Spaniei, pentru ca ei nu mai vazusera asa potop de multa vreme!

Valencia „asediata” de ploaie

Acum, ce sa facem? Sa ne ratam vacanta din cauza „catorva picaturici” de ploaie? Ba bine ca nu!!! 😛
Ne-am lasat bagajele in camera si am pornit la plimbare…

A. Zona City of Arts and Science

1. Shopping la Mall sau Carrefour

Desi atunci cand plecam intr-un City Break noi nu prea face si sesiuni de shopping, de data aceasta am fost nevoiti sa facem asta!

In prima zi de vacanta, dupa ce am ajuns la hotel si ne-am cazat, am plecat apoi in oras, sa mancam ceva.

Vedere din Hotel Melia Valencia (a doua zi)

Pont: daca aveti hotelul amplasat mai departe de centru si nu aveti achizitionat un card de transport, aveti mare grija sa va procurati dinainte biletele de autobuz (eventual din aeroport), deoarece nu prea gasiti case de bilete, altfel va trebui sa le cumparti direct de la sofer, dar la un pret un pic mai mare.

De la hotel Melia si pana in statia de autobuz ne-am dat seama ca venisem la Valencia cu haine cam subtiri (mai mult de toamna), care nu prea ne tineau de cald avand in vedere vantul taios si ploaia torentiala din oras. Drept urmare, dupa ce am terminat cu dejunul, am dat iama in Centrul Comercial Aqua multiespacio, pentru a cumpara cateva lucruri de care chiar aveam nevoie: ba o geaca pentru una din fetite, ba un pulover lung, gros si calduros pentru cealalta, ba un fular de pus la gat, dar in primul si in primul rand umbrele, fara de care nu se putea circula pe jos.

Morala: Sa nu luati niciodata in gluma prognozele meteo si strecurati-va in bagaj lucruri si pentru conditii mai vitrege ale vremii! Nu de alta, dar nu se stie niciodata cand veti avea nevoie de ele… 😛

Shopping la Aqua Multiespacio

2. Vizionare film documentar la Hemisferic

Avand in vedere ca ne aflam in imediata apropiere a Orasului Artelor si Stiintelor („Ciutat de les Arts i les Ciencies” sau „City of Arts and Science”) – cel mai important obiectiv turistic al Valenciei si ca ne achizitionasem deja un Valencia Tourist Card pentru 7 zile, precum si un tichet combinat (Muzeul Stiintelor + Hemisferic + Oceanografic), ne-am hotarat sa nu irosim prima dupa-amiaza petrecuta acolo si am ales sa ne incalzim cu totii la… un film 😛 si nu unul oarecare, ci un documentar la Hemisferic!

Hemisferic

Citisem multe pareri conform carora a viziona un film documentar la Hemisferic ar fi cam pierdere de timp, dar am preferat sa le ignor si sa ma conving cu ochii mei daca este asa sau nu. Am ajuns (mai mult „murati” 😀 ) la casa de bilete si am aflat ca, in cateva minute, tocmai urma sa inceapa proiectia.

Hemisfericul este in primul rand o cladire moderna, foarte spectaculoasa, desprinsa parca din alte galaxii! La exterior, ea are forma unui ochi care pare ca tocmai clipeste, iar in interior, adaposteste o sala de proiectie de tip IMAX DOME CINEMA. Senzatia de a urmari un film pe cupola (interioara) sferica a cladirii este fantastica!

In perioada in care am fost noi, rulau urmatoarele documentare: Universul ascuns, Roboti, Zborul fluturilor, Misterele lumii nevazute, Povestea unei broaste 3D, Mergand cu dinozaurii: Planeta preistorica 3D si America Wild – Aventura Parcurilor Nationale. Acestea erau programate pe zile, din ora in ora, incepand cu 11:00 si terminand cu 20:00.

America Wild

Noi l-am urmarit pe ultimul dintre ele, pe care l-am savurat pana la ultima lui secunda!!! Au existat momente in care chiar am avut senzatia ca parca zburam printre stele sau canioanele americane. 🙂 La intrarea in sala de proiectie, primisem pe post de casti niste dispozitive care semanau foarte mult cu cele de prin serialul Star Trek, care asigurau traducerea (individuala) a filmului, in diverse limbi. A fost o super experienta, pe care vi-o recomand din tot sufletul, chiar daca intreaga ei durata nu depaseste 45-50 de minute!

3. Vizita la Muzeul de Stiinte Principele Felipe

Muzeul de Stiinte Principele Felipe a fost un loc in care toata lumea s-a bucurat deopotriva: copiii ca-si puteau satisface fel de fel de curiozitati ale naturii, iar adultii ca puteau da linistiti in mintea copiilor! 😀

Am experimentat cu totii fenomene electrostatice, magnetice, electrice, ne-am pus la incercare forta musculara, ne-am fotografiat in panouri cu detectie termica, am vazut cum eclozeaza puii de gaina, o expozitie de velocipede samd.

Veselie multa la muzeu

Desi se spune ca pentru a vizita acest muzeu ar fi nevoie de minim 2 ore la dispozitie, noi l-am parcurs in aprox. o ora. Dar asta nu inseamna ca voi nu puteti sa va distrati in incinta acestui muzeu timp de mai multe ore, poate pana va sta ploaia, de ce nu?

Am amintit putin mai sus de shopping la Carrefour… Oare de ce am facut asta?

Localizare Centru Comercial „El Saler” (vis-a-vis de Umbracle)

Pentru ca, intamplator, Centrul Comercial care-l adaposteste (El Saler) se afla amplasat vis-a-vis de Muzeul de Stiinte Principele Felipe si de Umbracle, chiar langa statia de unde noi luam autobuzul catre hotel. De acolo ne-am procurat o parte din umbrele, dar si niste salate delicioase din fructe exotice, mezeluri traditionale spaniole, ciocolate si turron pe post de suveniruri pentru cei de acasa. Tot aici, am vazut cel mai mare raion de branzeturi, dispus pe mai multe randuri: branzeturi din lapte de vaca, oaie sau capra. Sunt absolut delicioase si va recomand sa incercati macar o parte dintre ele!!! 😉

B. Zona Centrului istoric al Valenciei

4. Vizitarea Lonjei de la Seda

Lonja (Llotja) de la Seda, construita in stil gotic in preajma secolului al XV-lea, este unul dintre cele mai cunoscute edificii ale orasului Valencia! Dupa ce a functionat timp de secole ca loc in care se desfasura Bursa Matasii, aceasta este considerata in prezent de catre UNESCO drept World Heritage Site (decembrie 1996).

Orange Patio

Amplasata vis-a-vis de El Mercat Central de Valencia, Lonja de la Seda impresioneaza nu numai prin prisma istoriei ei, ci mai ales prin arhitectura sa deosebita. Alcatuita din 3 cladiri principale si o frumoasa gradina cu portocali („orange patio”), Lonja poate fi un loc in care te poti adaposti de ploaie, pentru 20 de minute, fara a simti ca te plictisesti.

Cladirea principala adaposteste Sala Coloanelor sau a Contractelor (Columnario/ Sala de Contratación), a carei bolta este impartita in 15 domuri, sustinute de catre 8 coloane principale a cate 17,4 m inaltime. Intr-o aripa laterala a cladirii, in care a functionat un primul Tribunal Comercial al Spaniei (Tribunal del Mar), este amenajata o mica sala de cinema, in care poate fi urmarita proiectia cu istoria Lonjei.

Interior Lonja de la Seda

Lonja mai adaposteste si o capela dedicata Fecioarei Maria, precum si un etaj folosit pe vremuri pe post de inchisoare pentru rau platnici. Pentru a intelege mai bine toata istoria ei, recomand folosirea unui audio-guide.

5. Plimbare prin El Mercat Central de Valencia

Despre plimbarea noastra prin El Mercat Central v-am povestit cand v-am descris experientele noastre culinare din Valencia. Este un must-do al acestui city break, o adevarata incantare vizuala, olfactiva si gustativa, asa sa ca nu trebuie ratata! 😉

6. Vizita la Museo Taurino

Din pacate, desi am ajuns pana in fata intrarii acestui muzeu, am luat decizia de a nu-l vizita. Ploile abundente din ultimele 3 zile inundasera efectiv arena in care se desfasurau pe vremuri luptele cu tauri, asa ca aceasta era inchisa pentru evacuarea apei.

Museo Taurino & Arena

Recunosc, acum imi pare rau ca atunci am luat aceasta decizie, deoarece muzeul face o incursiune in istoria coridelor din Spania (tehnici de lupta, ustensile, costume), insa noi cam depasisem ora mesei de pranz, iar copiii erau tare infometati. Raman insa cu speranta ca, in viitor, sa putem vedea macar Museo Taurino din Madrid! 😉

C. Toate zonele turistice ale orasului

7. Plimbare cu Hop On – Hop Off

M-am gandit mult daca sa scriu un articol special dedicat acestui subiect sau sa il tratez direct aici. Avand in vedere ca noi ne-am plimbat cu busul turistic de tip Hop On – Hop Off atunci cand la Valencia inca mai ploua, iar vantul batea cu putere, am decis sa va povestesc aici despre experienta noastra.

Valencia – Bus Turistic

Tichetele pentru Valencia Bus Turistic le-am achizitionat direct din aeroport, de la Centrul de informare turistica, imediat dupa aterizarea la Valencia. Exista doua variante de tarifare:

  • 24-Hour Ticket (17 eur/ adult, 10 eur/ copil)
  • 48-Hour Ticket (19 eur/ adult, 11 eur/ copil)

Avand in vedere diferenta de pret destul de mica dintre cele doua variante si avantajele celor 24 de ore in plus puse la dispozitie pentru calatorii, noi am ales tichetele de 48 de ore. Acestea nu se contorizeaza din momentul achizitionarii biletelor, ci de la data si ora primei calatorii. Tot ei ofera si diverse tichete combinate cu mese la restaurant, intrari la Bioparc, Oceanografic samd (studiaza oferta aici), insa noi ne facusem deja alte calcule. 😉

Valencia Bus Turistic ofera doua rute principale de calatorii:

  • Ruta A – Valencia Historica
  • Ruta B – Valencia Maritima.

Desi ambele au ca punct de plecare Plaza Reina, prima dintre ele acopera zona centrala (istorica) a orasului si partea sa de nord-vest (Bioparcul – Palatul Congreselor), iar cea de-a doua pleaca din centru si coboara pe langa Orasul Artelor si Stiintelor pana in zona Portului din Valencia.

Plaza Reina – Bus Station

Mai exista si o Ruta Verde – Albufera Bus Turistic, care face legatura dintre Valencia si Parcul Natural de la Albufera (care include si un Boat Trip). Aviz celor care au mai mult timp la dispozitie in Valencia!

Plimbarea cu Valencia Bus Turistic poate fi o experienta de neuitat, mai ales pentru copii sau cei care nu s-au mai plimbat niciodata cu un autobuz de tip Hop on – Hop off. Exista insa si un mic dezavantaj: nu intotdeauna sunt respectate orele de plecare/ sosire inscrise in pliantele primite in momentul achizitionarii tichetelor. Noi am patit-o, asteptand un autobuz de seara, care pana la urma nu si-a mai facut aparitia, iar noi am fost nevoiti sa ne intoarcem la hotel cu un taxi. Cu toate acestea, avand in vedere ca si puntea exterioara este acoperita, merita a fi luat in calcul o plimbare de cateva ore cu acesta, atunci cand vremea e capricioasa.

Una din strazile din Valencia (pline de portocali), vazuta din autobuz

8. Pauza de masa sau de cafea

Ce poate fi mai placut, atunci cand ai parte de vreme rea, decat sa te incalzesti cu licori calde si aromate intr-o ceainarie sau cafenea? Poate doar sa iti petreci vreo doua ore la masa, intr-o taverna traditionala spaniola, in compania celor mai buni prieteni? 😛 Noi am experimentat ambele variante si pot spune ca ne-au prins tare, tare bine, desi nerabdarea noastra de a vizita orasul era foarte mare.

Mercado de Colon

Cam acestea au fost modalitatile de petrecere a timpului la Valencia, pe timp de ploaie, experimentate de noi! Bineinteles, in functie de preferinte, mai pot fi vizitate si alte muzee, catedrale sau locuri inchise, intre care pot fi amintite:

  • Muzeul de Stiinte Naturale
  • Muzeul Ceramicii
  • Muzeul de Arte Frumoase
  • Catedrala din Valencia (cu ascensiune in turnul El Miguelete)
  • Gara de Nord
  • Palatul Muzicii
Catedrala din Valencia

Important e sa fim foarte bine informati inaintea plecarii intr-un astfel de City Break (pentru a nu avea surprize neplacute) si sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta acolo alaturi de cei dragi, indiferent de prognozele meteo care, uneori, ne mai joaca feste!

Haideti sa avem parte numai de vacante pline de soare! 😀