Am facut cunostinta cu „Insula de Smarald”, am invatat sa calatorim cu feribotul si am punctat particularitatile cazarii in zona… asa ca, haideti acum sa facem o plimbare imaginara prin cele mai importante localitati din Thassos, urmarind conturul insulei in sens trigonometric! 🙂

Localitati in nordul Insulei Thassos
1. Limenas (Thassos Town) – este cel mai mare oras, capitala Insulei Thassos.
Acesta este principalul port de imbarcare/debarcare spre/dinspre continent, asigurand buna desfasurare a activitatilor administrative, economice, comerciale si bancare din insula.
Din punct de vedere turistic, Limenasul este una dintre localitatile preferate de romani, mai ales de aceia care vin in insula fara masina personala. Este foarte ofertant la capitolul unitati de cazare, taverne, baruri, zone de shopping si reprezinta cel mai important punct de atractie pentru cei interesati de muzee si situri arheologice. 😉
Cei care sunt cazati in Limenas si doresc sa exploreze Thassosul pe cont propriu, pot apela la serviciile regulate de transport in comun (care asigura legatura dintre capitala si restul localitatilor din insula) sau pot inchiria o masina, ATV sau scuter.

2. Skala Rachoni – este un fost sat pescaresc. In ultimii ani, aceasta localitate a inceput sa fie foarte cautata de catre cei care isi doresc un sejur linistit si lipsit de aglomeratie, in mod special de familiile cu copii foarte mici.
Faptul ca Skala Rachoni dispune de taverne faimoase si zone de plaja cu nisip fin, intrare lina in apa si vegetatie care asigura umbra pe marginea lor, o face sa fie si mai atractiva, iar amplasare localitatii in apropierea celui mai important supermarket din Thassos (Latsouris) si a benzinariei cu cele mai mici preturi la carburanti din insula (Revoil), constituie un mare plus. 😛
Localitati in vestul Insulei Thassos
3. Skala Prinos – se remarca prin faptul ca este cel de-al doilea port important al Thassosului, locul in care ajung / de unde pleca feriboturile dinspre/spre Kavala. Atat el, cat si 4. Prinosul, sunt doua localitati mici, situate in partea vestica a insulei, care ofera cazare pe toate gusturile si buzunarele, precum si taverne specific grecesti.
Trebuie notat faptul ca aici este localizat cel mai important Centru de Sanatate din Insula (Thassosul nu dispune de un spital propriu, cel mai apropiat fiind in Kavala), iar localnicii sunt mari producatori de ulei de masline si masline Throuba (cele mai gustoase din insula, dupa parerea mea). 😉
5. Skala Sotiros si 6. Skala Kallirachi – sunt alte doua sate pescaresti, de dimensiuni reduse, care incearca sa isi faca loc printre preferintele turistilor. Principalele lor puncte de atractie sunt plajele mici si pitoresti, cabanele de pescuit ale unora dintre localnici, precum si preparatele din peste si fructe de mare.

7. Skala Marion – se afla in topul preferintelor personale! 😛
Rusticitatea si modestia ei, aspectul sau parca neterminat, datorat catorva cladiri ramase inca in stadiul de constructie, ne intriga si ne determina sa o iubim si mai mult de la an la an. Localnici minunati, veseli si dornici sa-ti satisfaca toate poftele culinare, taverne de exceptie, faleza numai buna de plimbat seara si una dintre cele mai frumoase plaje din insula…oare ce ne-am putea dori mai mult?
Si totusi, mai exista inca un motiv care o face SPECIALA: in Skala Marion putem fi martorii unora dintre cele mai frumoase apusuri de soare din Insula!
Acum sper ca v-am convins ca merita toata atentia voastra… 😉
Localitati in sudul Insulei Thassos

8. Limenaria – este cel de-al doilea oras ca marime din insula.
Chiar daca nu are o plaja Blue Flag (avand multe zone de nisip + pietris si intrarea cam abrupta in apa), aceasta se intinde pe o lungime de aproximativ 2km, avand si portiuni mai bine amenajate, aflate in administrarea unor hoteluri, vile sau taverne.
Limenaria este o localitate recomandata pentru cazare, datorita faptului ca este un nod important catre cele mai cautate must-see-uri din insula: Lacul si Cascadele Maries, satele Theologos si Kastro, Vf. Ypsarion, Piscina naturala Giola, Manastirea Arh. Mihail.
Tot in aceasta zona se afla si cele mai faimoase plaje ale Thassosului: Tripiti, Atspas, Metalleia, Pefkari, Psili Ammos, Livadi si Aliki.
Limenaria are si o faleza foarte frumoasa, plina de taverne si beach-baruri, un port de unde puteti pleca in excursii cu vaporasul pe mare, o alee comerciala plina cu magazine de suveniruri, cateva mini-marketuri, farmacii, cireasa de pe tort constituind-o cofetaria (din apropierea portului), de la care nu ne mai saturam mancand baclavale, sarailii, cataifuri si minunatele si insiropatele loukoumades! O NEBUNIE!!! 😛
Asadar… nu ocoliti nici localitatea Limenaria! 😉

9. Pefkari – face legatura dintre Limenaria si Potos. Desi numarul unitatilor de cazare din localitate nu cred ca il depaseste pe cel al degetelor de la maini, din punctul meu de vedere, Pefkari este cea mai spectaculoasa si colorata asezare din insula, datorita vegetatiei sale extrem de bogate, care abunda in pini, smochini, arbusti de pipa turcului, leandri si ffff multe flori.
Este o statiune pe care o recomand impatimitilor sporturilor nautice, dar si celor care practica snorkelingul si scuba divingul. De asemeni, tot aici gasim si cea mai buna pizza din insula 😛 (Pizza Top) sau putem sa asistam la seri grecesti de neuitat!

10. Potos – este cel mai aglomerat/ „agitat” oras din insula (dupa parerea mea)!
Obisnuiam ca, in fiecare sejur, sa ne petrecem acolo aproape jumatate din seri. De la an la an, din cauza aglomeratiei si a lipsei locurilor de parcare, acestea s-au rarit, pana am ajuns sa nu mai mergem acolo decat pentru o masa la faimoasa Taverna Irene si delicioasa prajitura Politikos, de la una din cofetariile sale din centru. Si…cam atat. 🙁
Eu l-as recomanda tineretului, dornic de petreceri si seri agitate. Este o localitate care dispune de plaje generoase (Potos si San Antonio), de taverne, baruri si alei comerciale, avand chiar si un mic parc de distractii. In apropierea lui se afla amplasata si singura discoteca din insula (Disco Bolero), deschisa numai in week-enduri si numai in sezonul estival.
Repet: toate acestea sunt DOAR pareri personale si nu as vrea sa se supare nimeni pe mine daca sunt diferite de ale voastre, pentru ca gusturile nu se discuta, din cate stiu eu! 😉
11. Astris – este un sat de mici dimensiuni, cu cladiri construite din piatra. Desi acolo nu vom gasi decat o taverna, vreo doua mini-marketuri si tot atatea plaje, el a devenit cunoscut prin faptul ca este un punct de reper important pentru a ajunge la doua dintre cele mai faimoase must-see-uri ale insulei: Salonikios Beach si Piscina naturala Giola (Piscina Sirenelor). Tot aici gasim si singura benzinarie de pe ruta Potos – Skala Potamia (Thassos Oil).

Localitati in estul Insulei Thassos
12. Aliki – este faimoasa prin spectaculozitatea plajei sale, care poarta acelasi nume. In rest, acolo nu vom intalni decat foarte putine unitati de cazare (doar cateva vile) si tavernele situate direct pe plaja. Am avut niste cunostinte care, dupa cateva zile de stat in Aliki, s-au plictisit atat de tare, incat s-au mutat in Potos.
Nu trebuie sa uitam insa ca tot aici, in Aliki, gasim si un important sit arheologic, precum si ruinele unei foste cariere de marmura. 🙂
13. Kinira – este o alta localitate pescareasca, situata la doar cativa kilometri distanta de faimoasa Golden Beach. Aceasta se remarca prin amplasamentul sau intr-un cadru natural deosebit, foarte bogat in vegetatie si in care muntele parca ar vrea sa coboare in mare.
14. Skala Potamia si 15. Skala Panagia – sunt cele mai iubite localitati din Thassos!!!
Avand o plaja foarte lunga si generoasa, cu nisip fin si intrare lina in apa, o multime de taverne si spatii de cazare, un peisaj de exceptie si facilitati diverse, care sa faca turistul sa se simta „ca acasa”, zona Golden Beach este de departe cea mai cautata destinatie din Thassos! 😛

Localitati din interiorul insulei (sate de munte)
16. Kazaviti – este un mic sat de munte, impartit in doua zone: Micros Prinos si Megalos Prinos. Accesul se face din centrul localitatii Prinos, pe un drum asfaltat, de numai cativa km. Acolo, turistii pot sa se plimbe pe strazile pietruite ale satului, pot manca la o taverna sau pot urca (cu masina) pana la Manastirea Sf. Pantelimon.

17. Maries si 18. Kastro – sunt alte doua sate pitoresti de munte, pe care voi incerca sa le tratez in doua articole separate. Accesul catre acestea se poate face atat din Skala Marion, cat si din centrul Limenariei.

19. Theologos si 20. Panagia – vor fi beneficiarele unui statut preferential. 😉
Facand parte din principalele puncte de atractie ale insulei, va voi povesti despre ele in amanunt cu prima ocazie. In cazul Theologosului, accesul se face pe o sosea asfaltata, lunga de 10 km, plecand din centrul Potosului, iar Panagia se afla amplasata pe soseaua principala care inconjoara insula, la 8 km distanta de Limenas.

Alte sate din insula, dar pe care nu am reusit inca sa le vizitez pana acum sunt: 21. Agios Georgios, 22. Rachoni, 23. Sotiras, 24. Kallirachi, 25. Kalivia si 26. Potamia. Si ele sunt cautate de turisti, avand ca puncte de interes biserici, muzee sau taverne.
Wooow!!!
Abia acum le-am numarat… Sunt 26 de localitati in Thassos… 😛
Spor la cutreierat!
23 Comentarii
Călătoria de week-end :0
In așteptarea vacantei de vara , am răspuns cu mare plăcere la invitația călătoriei tale imaginare . Thassos o insula cu o circumferinta de aproximativ 100 km, ușor de străbătut cu o mașină , scuter sau autobuzul , pornind din Thassos Town (Limenas ) către toate localitățile sau punctele de interes . Toate localitățile sunt legate unele de altele prin drumuri asfaltate fără prea multe gropi sau denivelări , șoseaua principala fiind una cu suișuri si coborâșuri ușor de abordat .
Ai putea completa informațiile frumos prezentate cu câteva detalii privind distantele intre localitățile principale descrise de tine in Jurnal , astfel cel care își propune o deplasare in insula sa aprecieze corect timpul necesar si distanta de parcurs pana la locul pe care dorește sa-l viziteze 🙂
Ex. Una dintre cele mai populare si aglomerate plaje ale insulei, plaja Golden Beach este situata la o distanta de aproximativ 12 km de Limenas .
Desigur ca fiecare dintre turiști are la dispoziție si varianta unui Google Maps pentru a se informa https://maps.google.com/
Cei care nu închiriază o mașină pe durata vacantei lor in Thassos, un scuter sau o bicicleta, pot alege sa de deplaseze in insula cu ajutorul autobuzelor locale KTEL.
Stația principala de autobuz este situata in Limenas, capitala insulei. De acolo, pornesc autobuze spre toate satele si plajele de pe insula ,iar acestea circula după un orar ce poate fi un pic decalat in funcție de sezon si trafic .
Va recomand un tur al satelor si plajelor de pe insula, pentru a va bucura de frumusețea peisajelor , parfumul pădurilor si al grădinilor de măslini !
Vacanta plăcută tuturor ! @A.
Buna Adrian! 🙂
In primul si in primul rand, m-am gandit ca cei interesati, vor dori sa afle un minim de informatii despre localitatile insulei, cu eventuale instantanee din zona.
Pentru distantele dintre acestea, eu le voi recomanda cu cea mai mare caldura graficul de aici (http://www.gothassos.ws/chart.htm), foarte minutios intocmit de catre cei abilitati sa faca lucrul acesta.
Iti multumesc frumos pentru sugestie!
In felul acesta am reusit (in al 12-lea ceas! 😛 ) sa complez articolul si cu aceasta informatie, zic eu foarte valoroasa!!!
Ok . Acest link http://www.gothassos.ws/chart.htm pentru distantele dintre localități ,este o completare utila si mai mult decât suficienta 🙂
Prietenii la nevoie se cunosc!!! 😉
Asculati aici muzica greceasca frumoasa sa va aduca dorul de Grecia !
Greek Laiko – Ελληνικό Λαϊκό
http://www.akous.gr/player/palko
Multumim mult de tot, Ionut!!! 🙂
Facand tura pe insula, ma refer la cea virtuala din prezentul material, realizez ca … nu mai e mult pana la vara. Inca doua trei articole de calibrul acestuia si ajungem in luna iunie cu endorfinele la cota maxima, gata sa incepem pregatirile efective: revizia la masina, bagam azot in roti, luam un set de becuri de rezerva, alegem traseul (cu cele doua optiuni fundamentale: Makaza sau non-Makaza), estimam timpul, fixam opririle, prefiguram volumul si structura bagajului; sunam la cazarea rezervata din iarna sa verificam daca totul este ok (daca mai traieste gazda; daca nu cumva ne suprapunem cu vreun grup de sarbi sau de bulgari, daca aherul conditionat functioneaza la parametri normali … etc). Aflam, invariabil, ca totul este in regula si suntem asteptati cu bratele deschise, ca avansul a intrat in cont si asteapta si diferenta de pret, ca au cumparat doua balasoare noi in curte (creca din avans), ca vor sa mai dea o mana de var (si ar vrea sa ne grabim cu restul de malai). Ce mai, toata problematica, reala sau artificiala (dar, indiscutabil, placuta), pe care o implica un concediu pe insula. Apoi trecem la facut programul pe zile, azi la baie, maine la Kastro, poimaine nu-stiu-care-beach. Retineti ca programul oricat de minutios este facut, se da peste cap din prima secunda de concediu; dar asta intr-un mod cat se poate de placut, pentru ca, de ce sa nu recunoastem, fiecare vizita pe insula aduce ceva inedit.
Si da, o tura pe insula implica un tur al acesteia cu (macar) cate o oprire in fiecare localitate mentionata in Alinutza, chiar daca am mai fost pe acolo, chiar daca suntem deja familiari cu taverna X din localitatea Y. Proprietarul, chiar daca nu isi aminteste de tine (desi ai manacat de enshpe mii de ori acolo), nu`ti va lasa senzatia ca esti strain, … dimpotriva, te va considera de`al casei (au astia o strategie bine pusa la punct).
Alinutza, fa un efort si telepoteaza`ne cu bine in buza verii !
Buna A.V.V.! 🙂
Crede-ma, chiar fac eforturi foarte mari sa reusesc sa fiu la inaltimea asteptarilor voastre, in prezent avand o perioada fff incarcata la serviciu! 🙁
Abia, abia mai reusesc sa scriu cate ceva desi, stiti bine ca asta e pasiunea mea si ca as fi in stare sa stau la povesti cu voi cat e ziua de lunga… 😛
Povestind aici, despre „Insula noastra de suflet”, cum imi place mie sa-i spun, nu va teleportez numai pe voi in buza verii, ci si pe mine, fiind o mare placere sa ma pierd printre fotografii si amintiri atat de dragi, care ne fac sa ne reintoarcem iar si iar si iar in Thassos. 😉
Foarte frumoasa, haioasa si realista descrierea pregatirilor si asteptarii vacantei de vara!!! 😛
De fapt, ne-ai obisnuit de ceva vreme cu un simt al umorului foarte dezvoltat, care ne descreteste fruntile atunci cand mai suntem coplesiti de problemele cotidiene… Eu, una, iti multumesc din suflet pentru asta!
Logic, urmeaza PLAJELE… Mamaaaaa, si cate sunt de povestit despre ele! 😀
Ma gandesc de ceva timp cum sa-mi organizez articolul astfel incat sa ajunga ACOLO, UNDE si CUM TREBUIE, sa fie pe intelesul tuturor (mai ales al novicilor… 😉 )…
Vorba cantecului:
„Sa vedem, sa vedem, sa vedem/ Ce-o sa iasa!” 😛
Noutati !
Un update grozav de la Google Street View , de curand din septembrie 2014 de la Makaza pana in Thassos (inclusiv) mai putin pe ferry este street view !!!
Ionut, multumim pentru Up-date!!! 🙂
Cu placere si cu mare drag pentru cititorii Jurnalului ! Numai bine !
Buna,de cand am poposit aici la tine,nu ma mai satur sa citesc despre mult iubita Grecie..deci nu stiu ce sa aleg…atatea info pretioase!
Insa nu am inteles ceva in acest articol:ai enumerat plajele din sudul insulei si ai facut referire si la plaja Aliki ca facand parte din Limenaria..apoi ai enumerat localitatile din est si ai facut din nou referire la Aliki(localitatea,nu plaja)…moment in care m-ai bagat in ceata..ori nu am inteles eu bine ori sunt 2 Aliki dintre care una e plaja??
Buna Georgiana!
Cred ca vei avea timp suficient sa te decizi pana in primavara, cand se va face grosul rezervarilor pentru Grecia…
Este adevarat: Aliki apare atat ca denumire de plaja, cat si ca denumire de localitate. Ba mai mult, in zona Aliki poti gasi chiar 3 plaje si nu numai una. 😉
Asa cum am precizat si in articolul de mai sus, localitatea este ff redusa ca dimensiuni (poti vedea asta si pe Google Maps, sunt doar cateva case). Dar, daca vrei o parere personala, eu nu as recomanda sa va cazati in Aliki, tocmai din cauza faptului ca e fff departe de localitatile mai animate si nu ai ce face acolo in afara de plaja (plus ca tavernele de pe plaja practica niste preturi cam mari comparativ cu restul insulei).
Spor la documentari si tinem legatura! 😛
Ahaa,am inteles acum..pai la cate sunt e imposibil sa nu le incurci..samatate si bani sa ai sa le cutreieri pe toate. La anu in septembrie vom merge si noi cu un pici care va avea atunci 2a si 7l. Am citit si recomandarile de pe forum(app,tu esti si pe forumthassos?) dar tot nu ne-am decis unde sa mergem.Cand in sfarsit ma decid la o statiune,citesc ba ca e plaja naspa,ba ca e departe de plaja,sau ca plaja e misto,dar statiunea e pustie. Noi cautam ceva gen Agios Gordios din Corfu,am vazut ca e si preferata ta. Cam care ar deci acea st/plaja din Th asemanatoare Ag G?
Hai ca weekend-ul asta nu am avut timp nici sa mor, daramite sa mai si intru pe aici… 🙁
In legatura cu forumthassos: da, am avut o colaborare cu acesta, la inceputurile proiectului, punand multe „pietre” la temelia lui. Tot ceea ce vezi tu acolo semnat „Alinuta” sa stii ca este scris de mine (inainte scria si ca sunt „Fost membru fondator”, acum insa vad ca m-au „incadrat” la „Super Fan Thassos”). Cata „recunostinta”! :)))))))
Daca ar fi sa iti recomand o localitate gen Ag. Gordios, ei bine, va trebui sa alegi intre Skala Potamia ori Skala Panagia (din zona Golden Beach). Sunt cele mai animate dintre toate, iar plaja este una dintre cele mai frumoase de pe insula si fff potrivita pt familiile cu copii mici.
Si inca o intrebare,asa din curiozitate de mamica:cu ce ti s-a part mai greu ca si transport:avion sau masina?noi anul acesta am avut 2 zboruri cu piciul(Praga si Grecia) si a fost…pfff. Adica lui i-a placut in avion,n-a zis nici pas,dar asteptarea aia efectiva de la control pasapoarte,bagaje etc ne-a omorat,mai ales ca el nu sta locului o sec
Cred ca depinde fff mult si de copil…
Noi le-am invatat pe amandoua inca de mici sa stea in scaunelul special pt bebelusi, asa ca nu am avut nici-un fel de probleme cu ele la drumurile lungi cu masina.
Cu mezina am fost in Thassos de cand avea 11 luni, pe vremea in care se faceau vreo 11-12h pana in insula. E adevarat ca am carat jumatate de casa dupa noi (carucior, patut, pampersi, mixer pt piureul de legume etc), insa nu am avut niciun fel de problema cu bebe-ul: a mancat si a dormit tot drumul, iar acolo ne-am conformat programului ei.
Cu avionul am mers cu ele dupa ce au implinit 2-3 ani… Nici cu acest mijloc de transport nu ni s-a parut greu, doar ca a trebuit sa am grija mai mare la bagaje, sa selectez strictul necesar, pt ca nu mai aveam posibilitatea sa luam la noi toate nimicurile care, pbb, nici nu le-am fi folosit.
Asa sunt copiii…mai neastamparati…
Cred ca, indiferent de mijlocul de transport, mai obositor e drumul pentru noi, decat pt ei! 😉
„Animate”adica gen Mamaia sau Eforie Nord??? Pt ca in acest caz as spune OMG,NU!!!
Adica nu cautam nici sa ne bubuie muzica pe plaja,dar nici sa ne cante cucii:)) cam asa era in Agios. Din ce am citit pe forum,amandoua „skalele” sunt cam agitate,pline de romani..uf,ca greu mai e de ales..si daca nu abuzez prea tare de amabilitatea ta,imi poti recomanda si o cazare decenta? Sarumana mult!
Georgiana, chiar ca la Mamaia si Eforie nu 😀 , dar sunt destul de animate si fff cautate de romani. 😛
Statiunea pe care insa eu o recomand din tot sufletul este Skala Marion: linistita, taverne bune, posesoarea uneia dintre cele mai spectaculoase plaje, ideala pentru copiii mici (Atspas Beach), basca cea mai buna pozitionare pentru a avea parte de cele mai spectaculoase apusuri de soare din insula. 😉
O locatie exacta nu as putea sa iti dau (pentru ca nu am fost cazati niciodata in zona), dar cauta in articolul meu despre cazarea in Thassos cele doua linkuri locale de rezervari si cere oferte la vile din Skala Marion. Toti cei pe care i-am trimis in zona mi-au transmis numai feed-back-uri la superlativ de acolo!!! 🙂
Sper ca si voi sa aveti cel putin aceeasi bafta… Pupici!
Multumesc!…si sa continui treaba asta cu blogul,pt ca faci o treaba minunata:)n-am mai gasit asa un blog care sa ofere „mura-gura”. Pt mine care nu a timp sa caut a fost f usor sa gasesc aici toate info.
Hai ca m-ai facut sa zambesc… 😀
Ma bucur mult atunci cand pot fi de ajutor, sa stii!!!
De fapt, asta e principalul motiv din cauza caruia am si facut blogul… Iar acum imi dau seama ca si mie imi este util deoarece, in timp, foarte multe lucruri/detalii se uita, pe cand asa, imediat stiu unde ma duc sa caut cand nu-mi mai aduc aminte cate ceva. 😛
Pingback: Thassos off-road: Jeep Safari pe Muntele Ypsarion! - Jurnalul Alinutei
Pingback: Top 10 al tavernelor din Thassos pe care le-am frecventat - Jurnalul Alinutei