Daca sunteti inca nehotarati in privinta desertului pentru masa de Paste si va doriti unul intr-adevar fabulos, ei bine, vin si eu cu o sugestie: Tort de morcovi cu ghimbir si crema de branza! 

Chiar daca pregatirile pentru Sarbatorile Pascale sunt in toi, iar listele de cumparaturi aproape finalizate, nu ezitati sa puneti mana pe ceva de scris si mai adaugati la acestea cam ce v-ar mai trebui pentru reteta urmatoare… 😉

Tort de morcovi cu ghimbir si crema de branza

Ingrediente:

Blatul:

  • 450 g faina
  • 1 plic de praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 plic scortisoara macinata (25 g)
  • 375 g zahar alb
  • 125 g zahar brun
  • 400 ml ulei
  • 6 oua
  • 500 g de morcov ras
  • 150 g nuci prajite si tocate marunt
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 3 lingurite de ghimbir proaspat (ras prin razatoarea mica)

Crema:

  • 400 g ciocolata alba (menaj)
  • 600 g branza tip Philadelphia (3 cutii)
  • 200 g unt (President)
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • coaja rasa si sucul de la 2 lime

Pentru decor:

  • Ciocolata alba razuita
  • 5 linguri de zahar (pentru caramelizat)
  • optional, fulgi de migdale sau martipan Dr. Oetker

Mod de preparare:

Blatul:

  1. Se incalzeste cuptorul la 175 de grade. Se unge o forma de tort (cu diametrul de 24 sau 26 cm, de preferat cu margine detasabila) cu putin ulei si se tapeteaza cu hartie de copt.
  2. Se amesteca intr-un bol ingredientele uscate: faina, praful de copt, sarea si scortisoara.
  3. Se mixeaza bine zaharul cu ouale (cam 1 minut), pana se umfla putin compozitia, apoi se adauga si uleiul.
  4. Se incorporeaza amestecul de ingrediente uscate, in compozitia de oua, cu ajutorul unui tel.
  5. Se adauga morcovul (ras prin razatoarea mica si bine scurs), nucile prajite si tocate marunt, ghimbirul proaspat ras si esenta de vanilie.
  6. Se toarna aluatul in forma de tort pregatita anterior (vezi pasul 1).
  7. Se coace timp de 45-55 de minute (facandu-se proba scobitorii, spre sfarsitul coacerii).
  8. Se scoate blatul, se raceste si se taie pe orizontala in patru parti egale.

Crema:

  1. Se topeste ciocolata la bain-marie. Se lasa putin la racit.
  2. Se mixeaza bine untul (moale, la temperatura camerei) si se adauga treptat ciocolata alba, topita si racita.
  3. Se incorporeaza crema de branza Philadelphia in amestecul de ciocolata alba, adaugandu-se si esenta de vanilie, coaja si sucul de la cele doua lime.

Asamblare si decorare:

  1. Se imparte crema in 4 parti, apoi se unge fiecare blat si se imbraca tortul cu aceasta.
  2. Separat, se topesc intr-o craticioara cele 5 linguri de zahar. Se intinde caramelul pe o hartie de copt, lasandu-se la racit. Apoi se va sfarama in bucati mai mari sau mai mici.
  3. Se decoreaza tortul cu ciocolata alba razuita si bucatile de zahar ars, aranjate sub forma de trandafiri.
  4. O alta varianta de decorare poate fi inlocuirea ciocolatei albe razuite cu fulgii de migdale.
  5. Pentru iubitorii de martipan, exista si varianta cumpararii acestuia din supermarket, gata pregatit. El se intinde ca pe o foaie de placinta, cu un sucitor pudrat cu zahar pudra, dupa care se imbraca complet tortul, surplusul debitandu-se cu un cutit.

Pofta buna!

Combinatia de blat fraged, dulce si aromat, imbogatit cu nuci si morcovi, cu crema fina de ciocolata alba, usor acrisoara, face ca acest tort sa fie unul extraordinar de apreciat si recomandat dupa mesele copioase din perioada Sarbatorilor.

MERITA INCERCAT!!! 😛

L.E. Din pacate, fotografia nu este chiar cea mai fericita alegere, dar a fost unica la vremea la care am facut tortul. Promit sa revin cu o alta, reprezentativa pentru acest desert, imediat ce il voi prepara din nou! 😛

Multumesc pentru intelegere!!!