Nu puteam sa imi inchei seria articolelor despre escapada noastra in Puglia, fara a va povesti despre frumoasele si surprinzatoarele experiente culinare de care am avut parte in Polignano a Mare!
Inaintea plecarii noastre in Italia, tot documentandu-ma eu asupra acestui aspect, mi-am facut o lista cu specialitatile culinare ale zonei si cu cele mai apreciate restaurante din localitatea unde urma sa ne cazam. Astfel, am aflat ca n-ar trebui sa ratam orecchiettele, pastele lor traditionale, care chiar au forma unor urechi mici si care sunt facute in casa si puse la uscat sub ochii curiosi ai turistilor.
De asemenea, zona Pugliei este recunoscuta prin marea varietate de peste si fructe de mare, preparate sub cele mai neasteptate forme. Pregatiti-va sa le consumati aici numai in varianta lor proaspata, alaturi de alte ingrediente naturale, ceea ce face ca mancarea pugliesa sa fie una foarte sanatoasa.
Desi stiam ca una dintre delicatese o reprezinta aricii de mare, pe care inca de acasa imi propusesem sa nu-i ratez, ei bine, am mancat atatea nebunii in primele doua zile, gustand din toate cate o sa vedeti in povestirile mele de mai jos, incat chiar nu a mai fost loc in stomac nici macar pentru o scoica. 😀 Mai mult ca sigur, in Puglia mi-am facut pofta de fructe de mare pentru cateva luni bune!
Consultand TripAdvisor-ul, mi-am alcatuit o lista cu cele mai apreciate restaurante din Polignano a Mare care mi-au atras atentia. Asa cum v-am povestit in articolul anterior, proprietarul locatiei unde au fost cazati prietenii nostri a fost deosebit de amabil si ne-a oferit consultanta turistica de care aveam nevoie. Impreuna cu el am stabilit care dintre cele 16 restaurante notate de mine merita a fi luate in seama:
- Meraviglioso (Largo Gelso, 16) – amplasat chiar langa statuia lui Domenico Modugno si la care turistii cazati la B&B Grotonne aveau o reducere de 10% la nota de plata
- Trattoria dal Monaco (Largo Gelso, 1) – situat in imediata apropiere a lui Meraviglioso si care e renumita prin marea varietate de Antipasti
- Trattoria Casa Mia (Piazza Giuseppe Garibaldi, 38) – situat in centrul orasului, recomandat cu caldura de proprietarul de la Grotonne
- Il Pescato Dispensa Di Mare (Via Atropo, 23) – recunoscut pentru preparatele sale din fructe de mare
- Pescaria (Via Roma, 29) – un local de tip „take away sea food”.
La toate acestea se mai adauga inca o lista cu restaurante foarte bune, dar care practica niste preturi ceva mai piperate:
- Osteria di Chichibio (Largo Gelso, 12)
- Osteria Piga (Via Don Lorenzo Milani, 21) – deschisa numai in anumite zile ale saptamanii (de verificat inainte)
- Ristorante Antica Mura (Via Roma, 11) – recunoscut pentru preparatele sale din fructe de mare
Mai aveam notate si cateva gelaterii si trattorii, precum si La Casa del Mojito (Via Annunziata, 19), un bar care, din pacate, este inchis in extrasezon. 🙁
Probabil ca o sa va intrebati cum de lipseste din lista mea tocmai cel mai faimos restaurant din Polignano a Mare: Grotta Palazzese? Ei bine, am citit indelung review-urile scrise la adresa lui si am tras concluzia ca este un fel de „pom laudat”! Exceptand particularitatea lui de fi amplasat chiar pe malul marii, intr-o grota sapata in stanca, ceea ce ii confera un sea-view special, se pare ca acolo mancarea e si proasta si scumpa, iar servirea lasa de dorit. Daca mai punem la socoteala si faptul ca accesul se face mai mult prin rezervari, ei bine, noi am inteles ca nu vom pierde absolut nimic daca il vom fotografia doar de la distanta!
In cele ce urmeaza am sa va povestesc despre…
Trei dintre experientele culinare din Polignano a Mare, care noua ne-au ramas la suflet:
1) Casa Mia – Trattoria & Pizzeria
In Polignano a Mare am ajuns destul tarziu… Ne-am cazat rapid, ne-am lasat bagajele in camera si am plecat la plimbare, in cautarea unui loc pentru cina. Asa cum probabil unii dintre voi stiti deja, in localitatile mici din Italia, restaurantele nu au program de dimineata pana seara, ca pe la noi. Unele dintre ele isi deschid portile pentru vreo 2-3 ore la pranz (dar nu mai tarziu de ora 15:00), iar altele au numai program de seara sau in anumite zile ale saptamanii. Noi nu ne-am documentat prea bine la capitolul asta asa ca, ajungand in fata Trattoriei Casa Mia, ne-am dat seama ca mai aveam de astepta vreo juma’ de ora pana la ora 19:00. Norocul nostru s-a numit Michele, proprietarul localului, care a sosit acolo cu un sfert de ora inainte si care, vazandu-ne atat de multi (7 persoane) si cu copiii dupa noi, ne-a invitat in local, oferindu-ne cea mai mare masa din incinta.
De Casa Mia ne-am indragostit instantaneu! 🙂 Interiorul era foarte cald si primitor, decorat cu multa atentie la detalii. Se pare ca nimerisem intr-un loc capabil sa ne satisfaca si cele mai pretentioase gusturi, pornind de la mancare, servire si terminand cu alegerea bauturilor.
Michele s-a dovedit a fi o gazda desavarsita! Bun cunoscator al limbii engleze si profitand de faptul ca cei mai multi dintre clientii sai urmau sa vina in restaurant abia in jurul orei 21:00, a stat foarte mult de vorba cu noi. Am ras si am glumit, ne-a aratat „prospaturile” care urmau sa fie gatite in acea seara, ne-a explicat care este viziunea lui asupra mancarii si ne-a descris fiecare preparat din meniu, pentru copii pregatind chiar si lucruri care nu apareau acolo.
Primul fel: Antipasti! 🙂
Antreurile nu ni le-a adus toate odata, ci doua cate doua, noi incercand de fiecare data sa ghicim din ce si cum au fost preparate fiecare. E inutil sa va mai spun cat de delicioase au fost (inclusiv banalul somon fumee), insa salata din fructe de mare, mozzarella cu interior lichid si sote-ul de spanac au fost adevarate revelatii.
Ca fel principal am comandat un cotlet de vitel (singura carne rosie din meniu), peste, fructe de mare si paste cu carne pentru copii.
Pentru ca eram destul de obositi dupa drum si zbor, am preferat sa bem putin Frizzante, iar pentru desert am ales un Tiramisu de portocale cu fistic. Delicios! 😛
Desi credeam ca cina noastra s-a incheiat, nu am scapat de Michele pana nu am servit si cate un digestiv. Si, pentru ca eram nehotarati ce sa alegem, am incercat toate cele trei variante de lichior, cel de fistic dovedindu-se a fi castigatorul! 😛
Avand in vedere ca cina de la Trattoria Casa Mia ne-a placut atat de mult, am hotarat sa nu plecam din Puglia fara a le mai face inca o vizita, in ultima seara a sederii noastre in Polignano a Mare. Fiind o zi de sambata, aproape toate mesele erau rezervate, dar cum-necum Michele ne-a facut loc la una dintre ele.
Fiind super-saturati dupa toate mesele noastre de pana atunci, de data aceasta am sarit peste Antipasti, trecand direct la felul principal. Avand experienta zilelor anterioare, cand la Matera mancasem la Antica Trattoria Lucana, 1900 (la recomandarea lui Michele, care ne-a vazut pe strada si ne-a intrebat unde ne ducem 😀 ), iar la Bari trecusem pe la Antica Osteria „Vini e Cucina”, ei bine, parca nu mai aveam atata tragere de inima sa comandam fel de fel de preparate.
Chef-ul restaurantului, cu care statusem la glume si povesti si in prima noastra seara la Casa Mia, vazandu-ma ca nu mi-am terminat salata din fructe de mare, m-a intrebat ingrijorat de ce nu mi-a placut? I-am aratat cureaua de la pantaloni, careia ii modificasem „largimea” si i-am spus ca dac-o sa mai manac inca ceva, o sa „explodez”! 😀
Deserturile din acea seara (toate home-made, sper ca se subintelege) au fost atat de delicioase, incat unii dintre noi au comandat cate doua portii, ca sa isi satisfaca pofta de dulce: cheese-cake cu capsuni sau ciocolata, creme-brulee si un fel de „choux a la creme”.
Am facut schimb de carti de vizita, ne-am imbratisat si ne-am luat „La revedere!” de la Michele si toata echipa lui. Cu siguranta ei vor ramane acei oameni frumosi despre care intotdeauna imi va face placere sa vorbesc! 😉
2) Bar – Gelateria Mario Campanella
Gelateria Mario Campanella este situata in centrul orasului Polignano a Mare. I-am facut o scurta vizita chiar inainte de plecarea noastre cu Taxibus-ul la Matera.
Oameni simpatici si aici, care ne-au zambit, au intrat in vorba cu noi si ne-au servit cu cate un strong espresso, precum si cu cea mai buna inghetata home-made mancata in Puglia pana atunci, avand arome de capsuni, alune, cocos si pepene galben. Vi-o recomand din tot sufletul! 😛
3) Pescaria – take away sea food
Dupa ce ne-am intors din Alberobello, infometati nevoie mare, ne-am dus glont la „La Pescaria”, locul in care urma sa mancam fructe de mare pe saturate. Mai avusesem o experienta asemanatoare in Viarregio (langa Pisa), iar gandul ca o vom repeta imi stimula serios papilele gustative. 😀
Pentru inceput, am comandat niste antreuri din paste cu peste, legume si fructe de mare. Combinatiile de Orecchiette cu midii si ton, precum si paste negre Fricielli (lunguiete, colorate probabil cu cerneala de sepie) cu somon si zucchini, mi s-au parut inedite!
Ca fel principal am ales cate un mix sea food, scoici pane si lasagna de peste cu fructe de mare – despre care nu va pot spune decat ca au avut un gust divin, mancandu-le cu atata pofta, de credeam ca o sa ni se faca rau dupa ce le-am terminat. 😀 😛
Am avut grija ca toate acestea sa fie stropite din belsug cu vin rose, lucru care a mai atenuat putin din intensitatea gustului preparatelor comandate. 😀
Trebuie sa recunosc ca aceasta fost nu numai cea mai ieftina „masa” pe care am servit-o in Puglia, ci si si cea care s-a pliat cel mai bine pe gustul meu!
Preparatele le-am comandat in localul care apare in fotografia de mai jos, iar servirea mesei se poate face ori la masutele din fata lui, ori vis-a-vis de acesta, unde este amenajata o sala de mese, in sistem self-catering.
Esti gurmand si inca nu ai fost convins ca o vizita in Puglia constituie o adevarata provocare pentru tine?
Ei bine, eu zic sa mai rasfoiesti inca odata fotografiile de mai sus… 😉
7 Comentarii
Pingback: Escapada de 4 zile in Puglia - Jurnalul Alinutei
M-ai omorat cu articolul asta! Mi-ai trezit toate simturile , parca le si simt mirosul. Eu sunt de parere ca in zona aceasta a Italiei se mananca cel mai bine!
Nu stiu daca pot spune ca se mananca cel mai bine din Italia (pt ca mie mi-a placut cam peste tot mancarea lor), dar in Puglia SIGUR se mananca INCREDIBIL DE BINE! Cred ca daca mai stateam inca o zi acolo treceam la regim, pt ca ne simteam ultra-mega satui!!!
Acum a fost suficient sa-mi arunc doar un pic ochii peste articol si glandele mele salivare deja au luat-o razna…. 😀 😛
Cel mai bun jurnal de calatorie!
Multumesc frumos pentru aprecieri! 🙂
Am lucrat aproape 10 ani in Puglia și pot să spun că se gătește și se mănâncă fantastic de bine
Sunt perfect de acord cu dvs! 🙂
Acesta este unul din motivele din cauza carora pur si simplu adoram Italia!!! 😛