Ultima noastra zi in Levi… insa nu ultima din Laponia!   🙂

Dupa atata frig, ger si zapada in toata splendoarea ei, chiar daca ne aflam dincolo de Cercul Polar, am simtit nevoia de putin rasfat si caldura. Acesta a fost motivul principal din cauza caruia, dupa noaptea de neuitat din Ajunul Craciunului, am optat pentru o dupa-amiaza de balaceala la Levi Spa Water World, unul dintre cele mai faimoase din Finlanda.

Desi intentionam sa ne ducem intr-un safari la ferma de reni, am studiat mai bine programul si ne-am dat seama ca nu prea ne puteam incadra in timp. Pana la ora 12:00 totul era inchis, inclusiv transportul pe cablu, iar pentru a ajunge in oras pana la acea ora, ar fi trebuit sa comandam un taxi. Daca alegeam varianta de dupa-amiaza, am fi intarziat la excursia programata in Lainio – Snow Village.

Plus ca, dupa seara festiva din Ajun, ne-am culcat foarte tarziu cu totii, fiind incantati de cadourile primite de Craciun si testandu-le pe fiecare. Drept urmare, in dimineata urmatoare ne-am trezit fara graba, iar dupa micul dejun am iesit sa fotografiem rasaritul de soare din Laponia!

Rasarit de soare in Laponia
Rasarit de soare in Laponia

Dupa ce fetele noastre si-au incheiat perioada de familiarizare cu darurile primite, ne-am echipat corespunzator pentru piscina, ne-am pus pe noi inca 4 randuri de haine 😛 si am plecat spre Levi Spa Water World. Desi era putin trecut de ora 13:00, imaginea surprinsa deasupra orasului, din dreptul telegondolei, ar fi putut sa te duca cu gandul ca ora ar fi fost mult mai tarzie.

Ultima "zi" in Levi Ski Resort
Ultima „zi” in Levi Ski Resort

Am ajuns foarte rapid la Levi Spa Water World, deoarece oraselul e asa de mic, incat nici nu ai cum sa te ratacesti in el. Am platit intrarea pentru toata familia (pret fix pentru intreaga zi), ne-am luat bratarile si ne-am dat seama ca am uitat sa luam cu noi si prosoapele. Nu-i nimic, pentru ca le-am inchiriat de la ei, asa cum puteau fi inchiriate inclusiv costume de baie, in caz ca cineva ar fi ajuns acolo nepregatit sau dotat necorespunzator cu sort (interzis in Spa), in loc de slip.

Ne-am lasat lucrurile in vestiar, fiecare dintre noi activandu-si incuietoarea cu ajutorul bratarii de la mana.

Vestiarul de la Spa
Vestiarul de la Spa

Apoi am trecut prin incaperea cu dusuri, fiind obligatoriu sa faci unul inainte de a intra in incinta Levi Spa Water World. Povestesc toate aceste detalii, in special pentru cei care nu cunosc intregul circuit si ar fi interesati sa le afle. Noi am fost pentru prima oara intr-un astfel de Spa acum doi ani (in Elvetia), repetand experienta si anul trecut (in Austria) si ne-a prins tare bine sa stim toate aceste lucruri, pentru a nu pierde inutil timpul pe acolo. 😀

La prima vedere, chiar daca Levi Spa Water World mi s-a parut un pic sub cele vizitate anterior, nu am avut cum sa nu remarc foarte buna lui organizare si elementele de originalitate intalnite (lumini variabile si sunete din natura).

Interiorul Levi Spa Water World
Interiorul Levi Spa Water World

La fel ca si celelalte, Spa-ul era dotat cu diverse piscine: mai adanci sau mai putin adanci, cu valuri, cu curenti de apa, cu jeturi de apa pentru gat si coloana vertebrala etc.

Piscina cu curenti de apa
Piscina cu curenti de apa

Pentru doritori exista si un tobogan, punctul de atractie al copiilor, care provoca tipete si rasete printre cei mici.

Toboganul din incinta Spa-ului
Toboganul din incinta Spa-ului

Am intrat in prima piscina…insa am iesit de urgenta, pentru ca apa ni s-a parut extrem de rece pentru cum ne asteptam noi sa fie. Din pacate, la fel de rece era si in celelalte.

Doamne, cam care o fi ideea de „apa calda” in traditia finlandezilor? 😛

Spa-ul era dotat si cu sauna si Turkish Bath, insa noi am cautat cu infrigurare spatiul destinat copiilor, in care speram ca apa sa fie intr-adevar ok. Banuiala s-a transformat in confirmare, atat fetele, cat si noi, balacindu-ne in voie acolo. Se pare ca nu eram singurii adulti care preferam acel loc.

Spatiul destinat copiilor mici
Spatiul destinat copiilor mici

Tot acolo era si un Jacuzzi, cu apa calda, in care am stat pe toata durata sederii noastre in Spa. 😀
In paralel cu acestea era piscina pentru adulti, locul unde acestia se desfasurau in voie si puteau „face” bazine. Asta a fost un plus pentru acest Spa. Din pacate si aici apa era destul de rece, fiica mea cea mare acceptand cu greu sa faca cateva traversari, doar de dragul GoPro-ului cu care a filmat pe sub apa. 🙁

Piscina de inot si Caffe Bar-ul in plan indepartat
Piscina de inot si Bar-Caffe-ul in plan indepartat

De la Bar-Caffe-ul din incinta puteai cumpara racoritoare, cafea, pizza&sandwich-uri (mancare tip fast-food).
Din loc in loc se gaseau cutii cu materiale ajutatoare pentru cei care nu stiau sa inoate, ochelari de inot samd.

Materiale pentru ajutorarea celor care nu stiau sa inoate
Materiale pentru ajutorarea celor care nu stiau sa inoate

Dupa ce m-am saturat de baie, mi-am luat prosopul pe mine si am incercat sa mai surprind cateva instantanee din Levi Spa Water World.

Jacuzzi
Jacuzzi
Bazine cu apa calda/rece pentru stimularea imunitatii
Bazine cu apa calda/rece pentru stimularea imunitatii

La -20 si ceva de grade afara, chiar nu am avut curiozitatea de a testa piscinele exterioare, mai ales ca apa nu era una termala, ci extrem de rece, inca din interiorul Spa-ului, de cand incercai sa intri in ea.

Piscinele exterioare
Piscinele exterioare

Una peste alta a fost o experienta placuta si un moment de relaxare pentru toata familia.
La sfarsit, stiind ca fetele noastre au stat numai cu capul in apa, am fost un pic stresata cu uscatul parului in vestiar, pentru ca la ora 17:30 aveam programata excursia in Lainio – Snow Village: exact ce ne trebuia dupa baia asta!  😀

Restaurantul cu autoservire din exteriorul Spa-ului
Restaurantul cu autoservire din exteriorul Spa-ului

Am mancat rapid ceva in zona Restaurantului din exteriorul Spa-ului (destul de avantajos sub raport pret/calitate), dupa care am mai dat un ultim tur de oras, cu oprire in supermarket si micile magazine, dupa suveniruri, indreptandu-ne apoi spre o noua experienta la minus multe grade Celsius.