Ultima seara din Laponia am petrecut-o intr-un decor de poveste…
Inca de acasa facusem rezervare pentru o excursie in Lainio – Snow Village pe care, datorita frumusetii lui, eu l-am denumit pe buna-dreptate „Palatul de clestar”!
Desi abia iesisem de la balaceala din Levi Spa Water World, nerabdarea de a vizita „oraselul de gheata” era mult mai mare decat teama de a nu raci cumva pe frigul acela naprasnic (-23 grade Celsius, la ora 17:30).
Drumul pana la noua noastra destinatie a fost si el de poveste!
Cred ca daca ar fi durat mai mult decat jumatatea aceea de ora, am fi avut sanse mari sa atipim cu totii, asa de bine ne era.
Surprinzator, dar la destinatie am gasit o temperatura mult mai prietenoasa decat cea din Levi, respectiv -18 grade Celsius! Bucurie mare!!! 😛
Despre Snow Village am primit cateva informatii atat in autocar, de la ghida noastra, cat si in Lainio, de la ghizii locali. Se pare ca, de 14 ani incoace, incepand cu luna octombrie, cand temperaturile se apropie de 0 grade Celsius, se da startul constructiei. Pentru aceasta sunt folosite peste 15.000 to zapada artificiala (mult mai rezistenta decat cea naturala) si 300 to blocuri de gheata naturala (provenita din lacul din apropiere).
Snow Village se intinde pe o suprafata de doua ha si este compus dintr-un hotel cu aproximativ 30 camere (unele inca in constructie), un Snow Restaurant, un Icebar, o Capela de gheata, o multime de coridoare, ba chiar si un loc de joaca cu tobogan pentru copii.
In fiecare an, se alege o alta tema, astfel incat Snow Village arata intotdeauna altfel decat in anul anterior.
De cum am ajuns in Lainio, am fost invitati in Snow Restaurant, unde urma sa luam cina. De fapt era doar o mica gustare, constand intr-un fel principal (bucati de carne, preparate la ceaun cred, cu garnitura de piure de cartofi), un desert (brownie cu frisca), iar de baut am avut glögi si apa calda (pentru ca oricum avea sa se raceasca rapid). Foarte bune toate!!! 🙂
Mobilierul restaurantului era confectionat din blocuri de gheata, iar pe bancutele pe care stateam erau intinse niste blanite, ca sa nu simtim raceala. In mijlocul incaperii „trona” o alta sculptura in gheata, care impresiona prin dimensiunile ei.
Sotul meu, curios sa vada ce inseamna la ei un „intaritor”, a vizitat Icebarul din incinta Restaurantului.
Si acolo totul era din gheata, inclusiv paharele. 🙂
Vodka era, dupa preferinte, de mai multe culori si cu diverse arome (de la vanilie si pana la capsuni).
Numai pretul era fix, un pahar (de numai doua inghitituri) costand cat o sticla intreaga la noi! 😛
Dar asta nu a mai contat, ci atmosfera deosebita in care ne aflam!
Dupa ce ne-am terminat cina, am mai facut cateva fotografii, continuandu-ne apoi vizita prin Snow Village.
Tema de anul acesta a constructiei a fost „Mystical Forest”, asa ca sculpturile in zapada de pe coridoare si din hotel s-au conformat ei.
Toate incaperile aveau forma unei jumatati de ou. Se pare ca aceasta este constructia perfecta pentru un astfel de proiect, fiind atat de rezistenta, incat poate face fata cu brio greutatii unui tractor/buldozer pe acoperisul ei.
Ce m-a amuzat pe mine a fost faptul ca, desi sansele de a izbucni un incendiu acolo sunt minime, legea finlandeza i-a obligat sa amplaseze la vedere, in foarte multe locuri extinctoare. 😀
Hotelul este deschis si primeste rezervari pana la jumatatea lunii aprilie. Unele camere erau simple, doar cu un pat de gheata acoperit de o saltea, iar altele, denumite apartamente, beneficiau de un spatiu mai generos si de sculpturi deosebite in zapada sau blocuri de gheata.
Temperatura din interiorul hotelului nu depaseste -5/-2 grade Celsius, iar turistilor care se cazeaza acolo li se asigura inclusiv saci de dormit.
Capela de gheata poate fi inchiriata amatorilor care doresc sa-si oficieze ceremonia de nunta acolo. Organizatorii asigura prezenta unui preot, masa de nunta, ba chiar si un apartament nuptial pentru tinerii casatoriti. Ca fapt divers, ni s-a povestit ca acestia prefera sa vina acolo ori in sanii trase de reni ori pe snowmobile, iar miresele sunt incaltate uneori in sandale sau pantofi cu tocuri foarte ascutite, tocmai bune pentru podeaua de zapada din incinta. 😛
Holul de la intrarea in Snow Village, unde se afla punctul de informare turistica si un restaurant adiacent sunt singurele incaperi incalzite din incinta complexului. De acolo pot fi achizitionate suveniruri simpatice, la preturi identice cu cele din statiune (caciuli, plusuri, vesela traditionala din lemn etc), precum si magneti si ilustrate cu imagini reprezentative din Laponia.
Cu multa parere de rau, ne-am luat „La revedere!” de la Palatul nostru de clestar, astfel incheindu-se inca o poveste frumoasa a sejurului nostru din Laponia.
6 Comentarii
Alinuta, ati trait cu adevarat o poveste in aceasta vacanta deosebita! Sa fiti sanatosi sa mai aveti parte si de altele pe care sa ni le povestiti si noua! 🙂
Asa e, kerkyra!
Totul a fost asa de frumos, incat am uitat si de fig si de dureri de spate si de tot! 😛
Sa fim noi sanatosi, ca dor de colindat vom avea intotdeauna, sper!
Multumesc frumos!
Magia gheții – pe nevăzute!
Mulțumim Alinuța… si de data aceasta ai reușit sa ne surprinzi transmițându-ne un amalgam de senzații, percepții și sentimente plăcute .
Toate acestea ascunse parca , după flori de gheaţă , culoare si cuvinte !
Nu mi-am imaginat vreodata ca pot fi atat de impresionata de zapada si gheata, avand in vedere cat de mult iubesc caldura, soarele si marea…
Dar uite ca Laponia a fost o mare surpriza si pentru mine! 😉
Brr…! Numai când ma uit mi se face frig 😜 Dar o data in viața merita măcar pentru atmosfera si priveliște.
😀 😛 In interiorul constructiei era muuuult mai cald decat afara!
Dar a fost, intr-adevar, o experienta unica!!! 😉