Si-am ajuns si la sfarsit de an… Oare cum puteam eu sa il las sa se incheie asa, fara sa va fac o recomandare de desert festiv pentru Noaptea de Revelion? 😛
Am ales de data aceasta o minunatie de prajitura cu ciocolata, care va deveni cu siguranta preferata voastra si care nici nu este greu de preparat: „Regina de ciocolata”.
Prajitura cu ciocolata – „Regina de ciocolata”
Ingrediente:
Pentru blat:
– 8 albusuri
– 300 g zahar pudra
– 300 g nuca prajita si macinata
– 3 linguri cacao
Pentru crema:
– 8 galbenusuri
– 250 g zahar pudra
– 3 linguri apa fierbinte
– 3 linguri cacao
– 50 g ciocolata cu lapte
– 200 g unt (de preferat President)
– 2 fiole esenta de rom
Pentru ornat:
– 100 g ciocolata neagra
Mod de preparare:
BLATUL
1. Se cantaresc nucile, se rumenesc intr-o tigaie pe foc, se lasa la racit, dupa care se macina.
2. Se separa albusurile de galbenusuri.
3. Se bat bine albusurile cu ajutorul unui mixer, pana se transforma intr-o spuma tare (ca de bezea). Se adauga treptat zaharul, pana la dizolvare.
4. Se incorporeaza apoi cacaua si nuca macinata, amestecandu-se usor, prin rasturnare, cu un tel sau o spatula.
5. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, de forma dreptunghiulara, avand dimensiunile de aprox. 20/30 cm.
6. Se niveleaza compozitia si se da la cuptorul reglat la temperatura medie (maxim 180 grade Celsius), pentru cca 25-30 min.
CREMA
7. Cat timp se coace blatul, se amesteca zaharul cu apa fierbinte si cacaua.
8. Se pun la bain-marie galbenusurile si compozitia de zahar de mai sus, lasandu-se la fiert pentru aprox. 10 – 15 min si amestecandu-se in continuu cu un tel.
Pont: Sper ca nu ati uitat ca apa din vasul de jos nu are voie sa atinga fundul vasului in care este crema, ci doar aburii!
9. Se adauga ciocolata taiata in bucatele, se mai lasa pe foc 2-3 minute, pana ce aceasta s-a topit, dupa care se ia cratita de pe foc si se lasa compozitia la racit.
10. Separat, se mixeaza bine intr-un vas untul, incalzit la temperatura camerei.
11. Se adauga apoi treptat in acesta crema racita si esenta de rom, amestecandu-se incontinuu.
12. Se aseaza blatul pe un platou, iar pe deasupra lui se intinde crema de ciocolata, dupa care se da la frigider.
PENTRU ORNAT
13. Se topesc cele 100 g de ciocolata neagra intr-un ibric, pe foc.
14. Aceasta se toarna apoi de-a lungul prajiturii, sub forma a 4-5 fasii subtiri sinusoidale (serpuitoare).
15. Se ia o scobitoare si, cu varful ei, se traseaza linii de-a latul prajiturii, exact ca in fotografia de mai jos. Efectul vizual va fi unul deosebit!
16. Se pastreaza la frigider si portioneaza sub forma de romburi, numai in momentul servirii lor.
POFTA BUNA si UN AN NOU FERICIT!!! 🙂
6 Comentarii
Recunosc, nu prea sunt fan ciocolata, dar sunt convinsa ca prajitura este foarte buna pentru amatori 🙂
Un An Nou plin de bucurii si realizari pe toate planurile iti doresc si la cat mai multe calatorii si in 2016! La multi ani!
La multi ani, Larisa si mii de scuze pentru raspunsul meu intarziat!
De pe data de 31 dec nu am mai intrat pe blog, din motive independente de mine: nu am avut wi-fi in camera de la hotel, in care oricum stateam fff putin! 😀
Un 2016 asa cum ti-l doresti, plin de calatorii frumoase si indeplinirea tuturor dorintelor si obiectivelor pe care ti le-ai trasat! Sunt convinsa ca o sa reusesti!!! 😉
As folosi: unt de cacao, praf de roscove si sirop de agave … ar fi mai sanatoasa.
Stiiiiiuuuu!!!
Dar ce sa ma fac cu… „my little guilty plesure”??? 😛
yuum! mouth watering.. 😀
Mine too… 😛