Totul a inceput cu o comanda online a unui roman in doua volume, despre care va voi povesti imediat dupa ce il voi termina de citit 😉 …

In timp ce urmam pasii necesari pentru finalizarea ei, atentia mi-a fost atrasa de cartea care a devenit bestseller (la numai cateva zile de la aparitie) in toate cele peste 20 de tari in care a fost publicata si anume romanul „Adulter” al lui Paulo Coelho.

Poate o sa va mire, dar nu titlul a fost cel care mi-a atras atentia, ci…coperta! Foaaaarte provocatoare! Si cu subintelesuri… 😛

Am citit apoi descrierea…

La prima vedere, subiectul mi s-a parut banal: o ziarista de succes, trecuta de 30 de ani si cu o viata perfecta, incearca sa se regaseasca, traind fara teama o iubire imposibila. Se pare insa ca ceea ce incita la lectura este tocmai realitatea crizei existentiale a tinerelor femei din zilele noastre, aflate in cautarea fericirii, intr-o lume a emotiilor reprimate.

Paulo Coelho (despre care, mai zilele trecute, chiar circula un zvon ca ar fi murit 😀 ), scriitor adulat de milioane de cititori, „Adulter”, un roman cu drepturi vandute deja in peste 45 de tari… c’mon, trebuia sa am si eu cartea asta, asa ca am adaugat-o in „cosul de cumparaturi”!

paulo-coelhoI-a sosit si randul la lectura… Lectura din balansoar!

Mai avusesem eu o tentativa de a-l „citi” pe Coelho, acum cativa ani… Dar cred ca nu a fost dragoste la prima vedere intre mine si „Alchimistul” lui 🙂 , pentru ca nu imi aduc aminte sa fi finalizat cartea! Promit insa ca am sa mai incerc!
Fara introduceri plictisitoare, autorul intra direct in subiect, descriind la persoana 1, singular, eroina principala a cartii: „…ma cheama Linda. Am 31 de ani, 1,75 m inaltime, 68 de kilograme si ma imbrac cu cele mai bune haine pe care banii le pot cumpara”.

Buuuun…am continuat lectura…

Cu acelasi stil direct, Coelho aduce in prim plan probleme delicate ale lumii contemporane: depresia, infidelitatea, pacatul, frica existentiala, casnicia si rutina zilnica, drogurile, tradarea, santajul si decadenta lumii politice. Desi scrierea nu e chiar pe gustul meu (si pe alocuri pare cam „trasa de par”), autorul a fost denumit pe buna dreptate un magician al cuvintelor! M-a intrigat cu fiecare pagina parcursa, determinandu-ma sa imi doresc sa nu las cartea jos, ci sa merg mai departe, pentru a afla ce mai urmeaza sa se intample…

Nu lipsesc nici scenele mai putin ortodoxe care, recunosc cu toata sinceritatea, m-au cam luat prin surprindere! Probabil ca sunt eu putin demodata…zic… 😛 Violenta acestora nu a fost pe placul meu, insa prezentarea lor cu „viteza lumii” m-a facut sa trec mai usor peste pasajele respective si sa ma gandesc la lucrurile frumoase din roman…
Cum ar fi faptul ca am gasit o legatura intre ceea ce citeam si pasiunea mea pentru calatorii! 🙂

Orasul Geneva, lacul Leman, cantonul Vaud, parcul Jura si branza Gruyere sunt doar cateva dintre lucrurile amintite in roman si despre care abia astept sa povestesc candva, intr-un trip-review despre vacanta noastra de anul trecut din Elvetia.

Restul…va las pe voi sa-l descoperiti! 😉

Sfat: Nu ocoliti bestseller-ul „Adulterul”, „un studiu inteligent despre lupta unei femei pentru a se simti vie, pentru a intelege ce este important in viata si ce este doar frivolitate.“ (We Love This Book, Marea Britanie, august 2014).

Si sa va notati undeva, intr-un colt al sufletului, un important adevar despre viata, exprimat atat de simplu si de frumos de catre Paulo Coelho in deviza romanului:

„N-ai trait daca n-ai iubit!”