Pregatirea unui sejur de tip „city break” presupune urmarea catorva pasi foarte importanti:

  • rezervarea biletului de avion
  • gasirea unei cazari cat mai aproape de un mijloc de transport facil
  • alcatuirea unei liste cu obiective turistice care urmeaza a fi vizitate
  • gruparea acestora pe zone ale orasului samd

Apoi trebuie luata fiecare atractie in parte si cautate toate detaliile care ar putea sa usureze orientarea in spatiu si planificarea in timp a fiecarei zile: localizarea obiectivelor, mijloacele de transport pana la acestea, preturi de accces, durata de vizitare etc.

In timpul documentarii pentru city break-urile noastre de la Barcelona am dat peste foarte multe cazuri in care turistii au profitat de diverse reduceri, discount-uri sau chiar gratuitati, daca isi faceau rezervari de bilete online sau isi achizitionau anumite carduri turistice.

Asa am ajuns sa fac cunostinta cu BCN Card-ul (sau Barcelona Card):

barcelona-card-bcn

Ce este un BCN Card?

Raspunsul este foarte simplu: un instrument care ajuta turistul venit in Barcelona sa nu mai duca grija achizitionarii de cartele pentru transportul in comun, care ii ofera reduceri si gratuitati la cele mai importante obiective turistice din oras, precum si avantaje de tip „skip the line”.

Anul trecut, cu cateva zile inainte de city break-ul nostru la Barcelona, am facut niste calcule pentru a vedea ce card de transport ne-ar fi avantajos… Gasisem reducerea de 10% la achizitionarea BCN Card-ului pe BCN Travel Barcelona, asa ca am vrut sa verificam daca ar putea fi o varianta ok sau mai bine am ramane la „vestita” cartela T10 (Tarjeta 10 = card de transport urban, valabil pentru 10 calatorii).

Asa ca am inceput sa cumulez gratuitatile si reducerile, in functie de programul pe care il conturasem, obtinand un total in valoare de 66,05 eur/persoana, in conditiile in care un BCN Card ne costa doar 50,40 eur/persoana. Pentru noi, cu programul pe care ni-l facusem, a fost foarte avantajos, chiar si in conditiiile in care am ratat „la mustata” vizitarea a doua dintre muzeele propuse!

Rezervarea si plata BCN Card-urilor le-am facut online, dar trebuie sa recunosc ca nu ne-a “mers” din prima… Am incercat pe Barcelonaturisme cu toate cardurile pe care le detineam, atat in lei, cat si in eur si pur si simplu nu ne acceptau plata, intorcandu-ne la pasii anteriori. Atunci am gasit un alt site, BCN Travel, mai putin „pretentios”, unde ne-a fost acceptat pana la urma unul din carduri, reusind sa ducem la bun sfarsit intentia noastra.

Anul acesta am achizitionat cate un BCN5 pentru fiecare membru al familiei (valabil 5 zile).

De la Oficiul de Turism din aeroportul El Prat (terminalul T1) am ridicat cele 4 seturi de carduri turistice, constand intr-o cartela de transport (protejata intr-un suport de carton), un ghid al cardului (care contine toate avantajele acestuia) si o harta a orasului. Noutatea (fata de anul trecut) a fost ca voucherele de reduceri (valabile numai pt o singura intrare si pe care le detasam doar in momentul in care le foloseam pt diversele obiectivele turistice) au fost inlocuite cu un card magnetic care, o data validat, nu mai putea fi folosit dupa expirarea numarului de zile pentru care acesta fusese acordat (in timp ce voucherele nefolosite puteau fi transmisibile). Clever!!! 😉

Cartela T10

t10-card-barcelona

Daca nu aveti de gand sa vedeti obiectivele turistice cu gratuitati, care au tarife de acces mai mari (de ex: Fundatia Joan Miro, MNAC-ul etc), atunci ar trebui sa apelati la cartela de transport T10, in valoare de 10,30 eur.

Si sa va spun si de ce…

Valabilitatea unui BCN Card este pana la ora 23:59 din zi si nu pentru 24 de ore cronologice. Adica, de exemplu, pentru cine ajunge seara si isi activeaza cardul de transport, folosirea lui inseamna pierderea valabilitatii primei zile pana la miezul noptii, pe cand cartela T10 poate fi folosita oricand.

Tichetul de transport T10 poate fi achizitionat dupa aterizare, atat de la Oficiile de Turism din cele doua terminale ale aeroportului, cat si din automatele de tichete din statia de tren RENFE (terminalul T2) Acesta este valabil atat pt transferul aeroport-oras (bus 46 sau tren), cat si pt transportul cu mijloacele terestre si subterane in zona 1 a orasului (metroul, autobuzul de zi, tramvaiul, ferrocarrilul etc).

Exceptie fac Barcelona Turistic Bus (folosit la Barcelona City Tour), care are niste tarife speciale, in functie de traseul dorit: albastru – cel mai cautat, rosu sau verde (va puteti documenta aici: Barcelona City Tour, autobuzele de noapte, alte mijloace de transport speciale (cum ar fi, de exemplu, El Tramvia Blau) precum si AEROBUS-ul care poate constitui o alta varianta de transfer de la aeroport in oras Aerobus BCN.

O calatorie cu tichetul T10 poate fi facuta cu mai multe mijloace de transport, daca totul se desfasoara in mai putin de 1h15min. In acest interval de timp, se pot face schimbari de linii la metrou (fara a parasi statiile acestora) sau calatoria poate fi continuata cu autobuzul, ferrocarril-ul samd… Insa, dupa toate acestea NU SE POATE reintra la metrou, fiind considerata o calatorie distincta, chiar daca are loc in cele 75min de „gratie”.

Daca veti avea „ghinionul” ca una dintre cartele sa va fie respinsa la intrarea pe peronul garii, va sfatuiesc sa nu mai pierdeti timpul, ci sa va intoarceti in terminalul T2, la Oficiul de Turism, pentru a va fi inlocuita (noi am trecut deja prin asta, asa ca stim cum e… 😛 ).

Sper ca toate cele descrise mai sus sa va fie de folos si sa aveti parte numai de calatorii placute!