Vacanta noastra de Craciun din Laponia se afla in pragul ultimei sale zile…
Cu multa parere de rau a trebuit sa ne facem bagajele si sa ne grabim spre autocarul care ne astepta in fata hotelului, pentru a pleca spre Rovaniemi, cel mai faimos oras al Laponiei!
Situat la aproximativ 160 km sud de Levi, acolo urma sa vizitam SantaPark, Santa Claus Village, sa facem fotografia oficiala cu Mos Craciun si sa plecam spre Romania, decoland de pe pista aeroportului din localitate.
Dupa o calatorie foarte placuta, care a durat aproximativ 2h15min, am ajuns la limita Cercului Polar, in fata SantaPark-ului din Rovaniemi.
Constructia a fost realizata pe principiul unui buncar antiatomic, aratand ca un lant de grote scobite in inima dealului. Este locul unde Mosu’ se odihneste peste an, dupa calatoria fantastica si obositoare din seara de Craciun. De aici si pana la ideea de a-si petrece acest timp alaturi de cei care-l iubesc si vor sa-l vada, nu a mai fost decat un singur pas, SantaPark devenind astfel locul unde spiritul Craciunul nu se arata numai intr-o singura noapte, ci dureaza o vesnicie.
La intrare ni s-au dat niste bratari din hartie, pe care trebuia sa le purtam pe parcursul vizitei, dupa care am pornit curiosi sa exploram inlantuirea aceea de grote, fiecare adapostind o alta surpriza.
Prima oprire pe care am facut-o a fost la Oficiul de Sortare a corespondentei lui Mos Craciun. Este locul unde acesta primeste toate scrisorile si lista dorintelor celor mici.
Am fost impresionati de sacii plini de scrisori, care mai de care mai colorate, venite din toate colturile lumii, precum si de sistemul de circulatie si triere a lor, in incinta oficiului.
Pentru o jumatate de ora, fetitele noastre au fost scolarite la „Elf School”, unde au invatat cateva din secretele elfilor, cum ar fi, de exemplu, sa se uite pe un geam fara sa le vada nimeni, rostind doar trei cuvinte magice: „Kiiber, Oober, Toober”. La sfarsit au primit cate un fes de Craciunita si-o Diploma de Absolvire a acestei scoli. 😉
Cat timp copiii erau ocupati cu invatatul, noi am dat o raita prin Atelierul de turta dulce al Doamnei Craciun. In aer plutea un miros ametitor de ghimbir si de scortisoara. Peste tot erau produse din turta dulce, inclusiv in cuptorul atelierului.
Am cumparat si noi doua dintre ele, sub forma de inima, pe care le-am pregatit pentru decorare, pe una din mesele special amenajate in acest sens. Acestea erau dotate cu glazura lipicioasa si bomboane decorative colorate sau din ciocolata. Dupa ornare, noi le-am pus in niste plicuri lucioase, oferite tot de ei si le-am mancat abia acasa. Desi trecusera cateva zile bune de cand le aveam, turta dulce a fost la fel de delicioasa si frageda, ca si in prima zi.
Dupa ce am finalizat si workshop-ul din Atelierul de Turta Dulce, ne-am indreptat spre locul unde urma sa ne plimbam cu Trenul Magic.
Calatoria a fost una care ne-a intors in copilarie! 🙂
Am traversat Laponia prin Tunelul Timpului, trecand prin cele patru anotimpuri, dar si prin istoria ei si am patruns in intimitatea atelierelor in care Mosu’ fabrica dulciurile si jucariile pentru copii.
Dupa finalizarea calatoriei ne-am continuat plimbarea prin SantaPark, descoperind si alte locuri de atractie: tobogane pentru cei mici, o scena pentru spectacole si un caffe-restaurant pentru cei mari.
Galeria de Gheata a Printesei a fost o alta surpriza pentru noi, de unde avem o multime de instantanee. Acolo, in cazul in care vizitatorii nu erau pregatiti pentru temperaturi asa de joase, li se dadeau pelerine calduroase pentru a o putea vizita fara a simti disconfortul termic.
Timpul cat am stat in SantaPark ni s-a parut ca s-a scurs atat de repede, incat nici nu stiu cand s-a facut ora de intalnire la autocar. Am parasit cu greu parcul, bucurandu-ne insa de faptul ca urma o vizita intr-un alt loc special, unde aveam sa facem poza cu Mosu’: Santa Claus Village! 😛
8 Comentarii
Frumoasa călătoria prin Santa Park si Santa Klaus Village !
Suntem interesați in mod special daca ai remarcat printre multitudinea de scrisori sosite la Post Office -ul lui Moș Crăciun si scrisorile trimise de noi in urma cu ceva vreme ?! 🙂
Erau trimise intr- un plic de culoare roz , prăfuit de timp .
Sa știm daca mai așteptăm ceva de la Moșu” si anul acesta sau …cine știe când !
Pana la apariția ultimei pagini din Jurnalul tău de călătorie in Laponia, iți dorim toate bune si de folos . @A.
Da……din pacate calatoria noastra in Laponia se apropie de sfarsit. 🙁
Eu sunt o persoana discreta de felul meu, asa ca nu am indraznit decat sa imi arunc un ochi „pe deasupra” si nu am intrat in detalii. Insa sunt convinsa ca Mosul va fi intotdeauna darnic cu oamenii cu suflet frumos! 😉
Sanatate multa imi doresc in acest moment, pentru a putea sa imi duc toate istorioarele la bun sfarsit!
Multumesc din suflet pentru incurajari!!! 🙂
Frumoasa călătoria prin Santa Park si Santa Klaus Village !
De basm ! De vis ! De poveste ! Fascinant ! Multumim frumos pentru povestioare tale din Tara lui Mos Craciun ! Prin relatarile tale parca am fost si noi acolo ! Multumim frumos pentru timpul tau , de a ne impartasi locurile acele minutate si frumoase !
Asteptam cu interes ultima pagina din Jurnalul tău( si al familiei tale dragi ) din călătoria voastra in Laponia !
Iți dorim toate bune si numai bine !
Multumesc frumos, Ionut!!!
1000% e pasiune si 10000% placerea de a povesti! 😉
Ce experienta frumoasa! Dulciurile acelea arata nemaipomenit 🙂
Chiar a fost o SUPER experienta, de la momentul in care am pus pentru prima oara piciorul in Finlanda si pana la plecarea noastra spre casa!!!
Buna ziua,
ca si buget de calatorie cat a fost intreaga vacanta? Este splendid ceea ce ati povestit si postat ! 🙂
Buna ziua!
Multumesc din suflet pentru aprecieri! 🙂 Chiar a fost o experienta UNICA, pe care nu o vom uita niciodata!
Acesta a fost si motivul din cauza caruia nu am stat niciodata sa calculez cam cat a costat toata aventura noastra (probabil ca nu m-as mai fi incumetat niciodata sa plec, daca as fi stiut dinainte cat o sa coste 😛 ).
Va avertizez inca de la inceput ca, din pacate, nu este o calatorie tocmai ieftina… 🙁
In calculul bugetului dvs, va trebui sa aveti ca baza de plecare ofertele agentiilor de turism. Anul trecut, Perfect Tour avea exclusivitate, anul asta insa am vazut si alte variante. La acest cost, va trebui sa adaugati contravaloarea unor excursii optionale pe care o sa vi le doriti, asta in cazul in care o parte din ele nu au fost incluse deja in costul excursiei.
Ar mai fi de adaugat inca 4-5 mese (pranzuri sau cine) neacoperite de oferta agentiei si pe care ar trebui sa vi le platiti singuri. Sa stati linistiti, ca preturile la mancare in Laponia sunt ok, comparabile cu cele practicate prin Europa.
Si, bineinteles, nu trebuie uitate suvenirurile sau micile cheltuieli facute la supermarket-urile din zona (au gasit acolo niste prajituri si placinte grozave!!! 😀 ).
Nu stiu cat de folositoare va vor fi cele descrise de mine pana acum, dar sper sa va fi facut o idee, macar asa, in mare, despre un posibil buget. Recunosc ca, in cazul nostru, banii i-am dat in mai multe transe: mai intai avansul excursiei, in luna urmatore restul de plata, iar optionalele la fata locului. A fost un mare efort financiar pentru noi, dar amintirile cu care am ramas de acolo au facut toti banii!!! A fost cea mai frumoasa poveste pe care am trait-o pana acum, atat noi, cat si fetitele noastre! 🙂