Desi au trecut mai bine de doua luni de la escapada noastra din Puglia, amintirea celui mai pitoresc oras din aceasta regiune ma copleseste inca! Cum eu mi-am facut un obicei din nu a tine numai pentru mine acele locuri speciale pe care le intalnesc in calatorii, m-am gandit ca poate veti dori sa descoperim impreuna de ce este considerat Polignano a Mare – Perla Adriaticii. 🙂
Recunosc cu toata sinceritatea ca, desi despre Bari auzisem inca din copilarie, cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din Italia din 1990 (an in care, simpaticul nostru fotbalist Florin Raducioiu, a semnat un contract cu echipa locala de fotbal – AS Bari), despre PUGLIA am aflat muuuult mai tarziu, incantata fiind de povestirile pline de farmec ale unor colegi de blogging. Si poate ca as fi trecut cu vederea aceasta destinatie insa, de fiecare data, am fost atrasa ca de un magnet de una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe coasta Adriaticii si anume cea a golfului care adaposteste Spiaggia Cala Porto (sau Plaja Lama Monachile). Atunci mi-am zis in sinea mea:
„Dac-o fi s-ajung vreodata in Puglia, nu ma voi caza in alta parte decat in Polignano a Mare!!!”
Ceea ce s-a si intamplat… 😉
Asa cum v-am mai povestit deja in primul articol dedicat Pugliei, dupa ce am aterizat in Bari, am luat metroul de suprafata pana la Gara Centrala din oras. Acolo ne-am achizitionat bilete de tren catre Lecce, cu destinatia Polignano a Mare, de la Tutungeria din incinta garii. Tin sa precizez faptul ca, cei aprox. 30 km ce despart Bari de Polignano a Mare pot fi parcursi cu trenul intr-un interval de timp ce variaza intre 19 si 30 de minute, in functie de numarul de opriri de pe traseu.
Intalnirea noastra cu Polignano a Mare a fost dragoste la prima vedere!
A fost suficient sa facem primii pasi prin oras, ca sa ne dam seama ca am facut cea mai buna alegere pentru mini-vacanta noastra in Puglia: liniste desavarsita, vegetatie tipic mediteraneeana, cladiri vechi si stradute pietruite.
Insa imaginea care ne-au cucerit definitiv in drumul nostru spre locul de cazare a fost cea a golfului Cala Porto, care arata senzational indiferent de anotimp, stare a vremii sau moment al zilei.
Prima seara in Polignano a Mare am petrecut-o intr-unul din restaurantele din centrul orasului, in compania prietenilor nostri si a patronilor localului respectiv. A fost o experienta de neuitat, despre care abia astept sa va povestesc intr-un viitor apropiat!
Explorarea propriu-zisa a orasului nu a reprezentat un obiectiv in sine, caruia sa ii acordam o anumita zi sau un interval orar bine stabilit. Ea a fost compusa din mai multe momente, fie ca a fost vorba de plimbari pe malul marii, de vizitarea Orasului Vechi sau mici deplasari catre restaurantele unde urma sa mancam.
10 lucruri pe care le-am putea face sau vedea in Polignano a Mare
1. Primul loc din Polignano a Mare in care am zabovit mai mult a fost Piazzale Marco Polo, situata in partea estica a orasului. Poate ca n-am fi ajuns acolo in plimbarile noastre, dar am avut noroc cu Franco, soferul Taxibus-ului pe care l-am inchiriat in Puglia. La intoarcerea din Alberobello, el a insistat sa ne duca intr-un punct panoramic, de unde putea fi admirata Scoglio dell’Eremita (Stanca Pustnicului). Aceasta este o insula cu o inaltime de 20 m in jurul careia, de-a lungul timpului, s-au tesut numeroase legende.
2. In seara aceleasi zile, am pornit intr-o plimbare pe Lungomare Domenico Modugno. Aceasta faleza poarta numele cantautorului italian care ne-a incantat inimile si auzul cu faimoasa melodie „Volare”, care inca dainuieste peste ani: „Volare, oh, oh… Cantare, oh, oh, oh,oh… / Nel Blu dipinto di blu… / Felice di stare lassu…”
Deoarece Polignano a Mare este si locul sau de nastere, Domenico Modugno a devenit simbolul orasului, iar statuia sa din bronz – un principal punct de atractie al urbei. Musai sa faceti o poza cu italianul!!! 😛
3. Apusul de soare in Polignano a Mare este de-a dreptul fantastic!!! Fie ca scalda golful Cala Porto in lumini rosiatice, fie ca il admiram de pe faleza orasul sau il urmarim cum se contopeste cu marea, imaginile care ne apar in fata ochilor sunt destul de greu de descris in cuvinte.
Continuandu-ne plimbarea pe malul marii am descoperit si alte plaje, locuri de pescuit, piscine naturale, grote si mici porturi pescaresti.
4. In dimineata celei de-a treia zi, am avut parte de un Polignano a Mare plin de viata si culoare.
Incurajati de vremea extrem de frumoasa, am plecat la colindat Orasul Vechi, pornind de sub arcada L’Arco Marchesale.
Il Borgo Antico nu este un loc de bifat obiective turistice, ci o modalitate de a-ti pierde pasii pe stradute inguste, printre case vechi, decorate cu flori multicolore pe la geamuri (sau cearceafuri puse la uscat 😀 ). Piazzete, chiese, ghivece cu plante ornamentale, Fiat 500 de pe vremea bunicii (si chiar sofat de o bunicuta)… nu ai cum sa nu adori linistea si autenticul pe care le emana toate acestea!
5. Principalele puncte de atractie ale orasului sunt insa cele 12 Puncte panoramice sau „Balconate Sul Mare” (Sea View Balconies), locurile de unde Marea Adriatica si Polignano a Mare pot fi admirate in toata splendoarea lor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte.
Tot de aici, pot fi vazute si cateva din grotele sapate in stanca de catre valurile marii. Pe timpul verii, in Polignano a Mare se organizeaza excursii cu vaporasul, avand ca principal scop vizitarea catorva grote faimoase din imprejurimi, cum ar fi Ardito, Stalattitica si della Foca, in care se presupune ca s-ar fi descoperit urme ale existentei umane datand din Paleolitic.
6. Cei pasionati de arta si religie ar trebui sa stie ca vizitand Polignano a Mare nu vor fi dezamagiti. Chiesa dei Ss. Medici Cosma e Damiano, Chiesa Matrice, Chiesa di San Antonio, Chiesa della Natività si Muzeul de Arta Pino Pascali sunt doar cateva dintre obiectivele turistice de acest gen.
7. Daca pana acum am vorbit despre puncte de belvedere, simboluri, plaje, piazzete, grote, chiese samd, a sosit momentul sa va povestesc despre locul nostru preferat din Polignano a Mare: Spiaggia Cala Porto. Acesteia i-a venit randul la explorat mai indeaproape abia in penultima zi a sederii noastre in Puglia, inaintea plecarii in vizita la Matera!
Fotografiata de la inaltime din zeci de unghiuri, plaja este una beneficiara de „Blue Flag”. Chiar daca este formata numai din pietricele (asta ca sa nu zic pietroaie 😛 ), Spiaggia Cala Porto se remarca prin peretii de stanca foarte abrupti care o flancheaza, precum si prin claritatea si culoarea deosebita a apei.
Am traversat Ponte Lama Monachile, o ramasita din antica VIA TRAIANA construita intre anii 108-110 DC, coborand apoi mai multe trepte pentru a ajunge pe plaja. Soarele ne rasfata cu caldura lui, iar apa era foarte linistita.
Daca atunci eram doar 2-3 grupuri ratacite pe acolo, din cate am inteles, pe timpul verii, in plin sezon estival nu ai loc sa arunci un ac pe plaja.
8. Poate ca ar fi interesant de stiut ca, incepand cu anul 2010, Polignano a Mare a fost introdus in circuitul Red Bull Cliff Diving, un concurs international de sarituri in mare, de la inaltime. Acesta se desfasoara exact in golful Cala Porto, unde se instaleaza niste trambuline speciale, la 21, respectiv 27m deasupra marii.
Pe toata durata competitiei, micutul orasel este invadat de zeci de mii de turisti, fiind practic imposibil sa se mai gaseasca vreun loc disponibil de cazare. Anul acesta, concursul va avea loc in data de 28 August, asa ca daca aveti de gand sa va planificati o vacanta in acea perioada, ar fi bine sa va ganditi sa schimbati data plecarii.
9. Un alt punct de atractie in zona il constituie Abatia San Vito, protectorul orasului Polignano a Mare, despre care v-am mai povestit cu cateva articole in urma. Desi se afla amplasata la cativa km distanta de oras, cred ca merita sa faceti un drum pana acolo, mai ales ca in zona se afla amenajate si doua plaje, un port pescaresc si cateva restaurante.
10. Nu in ultimul rand, Polignano a Mare ar trebui vizitat pentru extraordinarele experiente culinare specifice regiunii Puglia, de care au parte turistii veniti in zona. Am fost atat de incantati de ele si sunt atatea de povestit la acest capitol, incat le voi dedica un articol special. Acum nu am sa va spun decat ca aici am mancat una dintre cele mai bune inghetate din Italia, iar cafeaua… eeeeei, cafeaua a fost minunata!!!
Oameni calzi, simpatici si primitori, cu un simt al umorului extrem de dezvoltat, locuitorii orasului Polignano a Mare ne-au ramas la suflet, fie c-a fost vorba de gazdele noastre, patronul de restaurant, vanzatorul de inghetata sau cel de la salumerie. Toti au vrut sa ne ajute, fiecare in felul sau si ne-au zambit si ne-au salutat, chiar si atunci cand ne aflam pe celalalt trotuar. Oare sa iau toate acestea doar ca pe un avantaj al faptului ca ne aflam in extra-sezon? 😛
Cuvintele sunt prea sarace pentru a putea cuprinde esenta acestui mic colt de rai, care este Polignano a Mare. In locul lor vor vorbi fotografiile, dar mai ales experientele traite acolo!!!
Dupa cum ati observat, nu este nici-o exagerare in alegerea titlului acestui articol! Cine ajunge in Polignano a Mare va putea intelege si mai bine de ce a fost denumit, pe buna dreptate, “Perla dell’Adriatico”: istorie, autenticitate, valori primordiale pastrate cu sfintenie, ospitalitate, sea-view de exceptie si rasfat culinar.
„Asta-i pohta ce-am pohtit!” 😉
14 Comentarii
Articolul tau chiar m-a facut curioasa cu Polignano a Mare, cand vom ajunge prin zona sigur tragem o raita!
Irina, sa stii ca nu am exagerat cu nimic cand am zis ca Polignano a Mare este un mic colt de rai!!! 😛
In afara faptului ca este fff vechi, ca are avantajul de a fi amplasat pe o stanca (limestone = piatra de var) si ca beneficiaza de un cadru natural foarte pitoresc, acolo ai impresia ca parca timpul s-a oprit in loc… Localnicii sunt foarte prietenosi, haiosi si dornici sa te ajute. Nu mi s-a parut nimic fortat sau facut pentru a promova cu agresivitate turismul.
O sa va placa si voua mult, sunt convinsa!!! 😉
As vrea sa stiu cu ce cafea au fost facute acele macchiato! Cand a fost prajita, blend sau single origin, ce varietate, ce fel de procesare a fost utilizata, etc ?
A fost o mica gluma in virtutea timpurilor trecute 🙂
Cliff Diving Point arata incredibil !
Stai linistit, ca nu e chiar gluma… 😛
Dupa ce l-am cunoscut si am stat de vorba cu Sebi am inceput si noi sa fim mai putin ignoranti in ceea ce priveste cafeaua si sa tratam subiectul cu mult mai multa seriozitate. Am renuntat la capsule, ne-am cumparat un espressor nou (care macina cafeaua pe loc si face un cappuccino senzational), am incercat diverse variante de cafea prajita, ne-am informat asupra ei (culoare, gust, aroma etc), iar acum suntem muuuuult mai pretentiosi si strambam din nas daca pe undeva ni se serveste o cafea de proasta calitate.
Deh… boala grea cafeaua asta, desi pana la a deveni fini cunoscatori ai ei e o cale atat de lungaaaaaaa! 😀
L.E. Intr-adevar, Cliff Diving Point este ….woooow!!!
Multumesc Alinuta….comentariile,sfaturile,impresiilecuprinse in jurnalul tau referitoare la minivacanta din Puglia m-au facut sa exclam:destinatia si hotararea mea de a vizita peninsula merita. Desi nu mai sunt la prima tinerete, am pastrat in schimb entuziasmul,dorinta,hrana sufleteasca ce o capeti calatorind in incercarea de a descoperii locuri,oameni minunati cu traditiile si istoria lor.Am calatorit prin Europa dar,organizat cu agentiile de turism impreuna cu un minigrup(4) de prietene apropiate ca varsta si sete de cunoastere a unei mici parti a continentului nostru si nu numai.Anul acesta mi-am propus sa merg pe cont propriu(ele nu au curaj) voi pleca impreuna cu sotul meu in marea aventura!!!!!! unde eu voi fi capitanul.Ca data am ales luna mai…sigur o sa trec aceasta minivacanta la capitolul reusite pe ultima suta..hihihi Daca citesti aceste randuri si vrei sa -mi mai dai ceva sfaturi ..le astept si primesc cu placere.Cu admiratie si respect Irina Dobre
Buna ziua, Irina!!! 🙂
Nu, nu ai gresit cu nimic: pur si simplu comentariul tau avea nevoie de aprobarea mea pt a fi publicat. Se intampla ca pe aici sa treaca si persoane rau intentionate, asa ca am privilegiul de a face o triere a mesajelor, astfel incat sa ramana doar cele care au legatura stricta cu articolele publicate sau cu pasiunea noastra de a calatori. 😉
Mii de multumiri pt cuvintele tale frumoase!!! Sper sa nu te superi ca te tutuiesc, dar consider ca cei care isi fac timp sa imi scrie sunt deja prietenii mei… 😛
Italia este S-U-P-E-R-B-A!!!
Cred ca nu ai putea da gres cu nicio destinatie din Peninsula… Te felicit pentru entuziasmul tau molipsitor (nici eu nu mai sunt la prima tinerete, sa stii 😉 )! O sa fie minunate si calatoriile in doi. Noi simtim ca ne redescoperim unul pe celalalt de fiecare data cand plecam singuri. 😛
Luna mai este perfecta pentru City Break-uri. O sa fie bine, o sa vezi!!!
Iti stau la dispozitie in caz ca vei avea nelamuriri. Nu te sfii sa intrebi orice, deoarece e mai bine sa fii pregatita pentru cat mai multe situatii, decat sa te ia ceva prin surprindere pe acolo. 😀
Spor la documentari!
Ce aceeasi admiratie si deosebit respect,
Alina D.
Buna Alina,
Multumim pentru articolele frumoase si deosebit de utile despre Puglia. m-ar interesa si pe mine o vacanta de vara cu familia in Polignano a Mare. As vrea insa sa te intreb daca exista si alte plaje in orasel in afara de cea in golf – foarte frumoasa dar poate neincapatoare vara. Si exista transport local in Polignano, ca sa ne deplasam spre alte plaje mai la marginea orasului?
Ilinca
Buna Ilinca! 🙂
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului meu, dar nu am vrut sa fie unul dat pe fuga, ci unul documentat!
La intrarea in imobilul unde au fost cazati prietenii nostri (vezi aici http://www.jurnalulalinutei.ro/bb-gina-chic-o-oaza-de-relaxare-in-polignano-a-mare/ ), noi am fost intampinati de o multime de materiale de informare asupra acestei statiuni. Pe una din harti erau notate nu numai punctele de interes din oras, ci si plajele de care acesta beneficiaza.
Trei dintre ele sunt chiar in oras si nu ai nevoie de un mijloc de transport in comun pentru acestea:
1) Cala Porto (Lama Monachile) – plaja cu pietre
2) Cala Paura – plaja cu pietricele, dar si cu nisip
3) Grottone – plaja pe stanci (pe care nu as recomanda-o decat pentru sarituri in mare).
Mergand spre Abatia San Vito, mai sunt cateva plaje la care, din pacate, nu stiu cu ce mijloc de transport ai putea ajunge, dar care nu cred ca ar necesita mai mult de 20-30 min de plimbare pe jos:
1) Ponte dei Lapilli
2) Porto Cavallo
3)Porto Contessa
4) San Vito si
5) San Giovanni
O plaja amenajata in adevaratul sens al cuvantului) ar fi Coco Beach Club, dar pentru a ajunge acolo, clar veti avea nevoie de un mijloc de transport in comun.
Am vazut fotografii si cu plaje cu nisip fin: Costa dei Trulli si Cala Fetente dar, din pacate, alte informatii nu detin…
Sper doar sa fi facut putina lumina in ceea ce priveste acest subiect.
Multumesc din suflet pentru aprecieri si tinem legatura!!! 😉
Pingback: Doi ani de „Jurnal…” - Jurnalul Alinutei
Buna Alina, multumim pentru informatiile de pe blog, destul de fain articolul , as putea sa te intreb cu ce ai ajuns in Matera din Polignano?
Msi frumos!
Buna Tania! 🙂
Multumesc frumos pentru aprecieri!
Despre Matera si cum am ajuns acolo am povestit aici: http://www.jurnalulalinutei.ro/matera-la-granita-dintre-agonie-si-extaz/
Se poate ajunge acolo (bineinteles!) si cu trenul (prin Bari) dar, din cauza conexiunilor, calatoria ar dura mult mai mult si risti sa stai juma’ de zi numai pe drumuri (asta ca sa nu zic mai mult).
Tinem legatura! 😉
Bună.Am o curiozitate.Se poate înota în mare și unde acolo?
Buna Claudia!
Sa stii ca se poate inota cam peste tot unde exista si o mica plaja (cam pietroasa, e adevarat), incepand cu Spiaggia Cala Porto (Lama Monachile) si continuand cu Lapili Beach, Lido Cala Paura, Cala Sala (Portacola). Plajele cu nisip fin sunt ceva mai indepartate si ar necesita deplasarea cu un mijloc de transport.
Pingback: B&B Calaporto, o oaza de relaxare in Polignano a Mare - Jurnalul Alinutei