Daca locuiti in capitala (sau imprejurimi) si nu mai stiti pe unde sa va plimbati in week-end, n-ar strica sa incercati sa iesiti un pic din Bucurestiul nostru drag si sa va petreceti cateva ore de relaxare pe Domeniul de la Mogosoaia. šŸ™‚

Este exact ceea ce am facut noi acum doua saptamani, cand ne-am dorit tare mult sa ajungem intr-un loc aflat de ceva vremeĀ pe lista dorintelor noastre, in care sa neĀ bucuram de liniste si natura, departe de agitatia cotidiana.

Domeniul Mogosoaia
Domeniul Mogosoaia

Zis si facut! Ne-am setat GPS-ul pe „Parcul Mogosoaia – Parcare” si am respectat cu strictete indicatiile lui, astfel incat fiind plecati de undeva din sudul Bucurestiului,Ā in nici jumatate de ora eram ajunsi la destinatie. Pentru cei care inca nu stiu unde se afla amplasat acesta, vin cu precizarile ca este situat in Comuna Mogosoaia, in care se poate ajunge nu numai cu masina personala (urmand traseulĀ Bucuresti – Targoviste), ci si cu mijloacele de transport in comunĀ sauĀ microbuze, care fac legatura intre Bucuresti si Buftea (cu plecari din Piata Chibrit – Bucurestii Noi).

In Mogosoaia, veti intalni indicatoare suficiente catre Palat si Parc, putandu-va parca masinile oriĀ pe strada ce delimiteaza partea estica a Domeniului (cea dinspre soseaua principala) ori in parcarea special amenajata in incinta, care insa e contra cost (daca nu ma inseala memoria, cred ca este vorba de 5 lei/zi).

Intrare in Parcarea din incinta Domeniului Mogosoaia
Intrare in Parcarea din incinta Domeniului Mogosoaia

Duminica in care amĀ fost noi nu a fost o zi chiar calduroasa, insa faptul ca era soareĀ a facut ca noi sa avem parte de oĀ plimbare extrem de placuta si relaxanta.

Inca de la intrarea pe aleea principala a ParculuiĀ de la Mogosoaia (cea dinspre Palat)Ā am luat la cunostinta care sunt principalele atractii ale Domeniului Brancovenesc: Biserica „Sfantul Gheorghe”, Turnul Portii, Bucataria, Palatul, Casa de Oaspeti, Ghetaria, Serele si Cavoul familiei.

Atractiile Domeniului de la Mogosoaia
Atractiile Domeniului de la Mogosoaia

Prima cladire intalnita in cale si care ne-a atras atentia a fost cea a Bibliotecii Martha Bibescu, dupa care aĀ urmatĀ si cea aĀ Bisericii „Sfantul Gheorghe”,Ā ridicata de domnitorul Constantin Brancoveanu in anul 1688.

Biblioteca Martha Bibescu
Biblioteca Martha Bibescu
Biserica Sfantul Gheorghe
Biserica Sfantul Gheorghe

Parcul era plin de verdeata si flori, iar magnoliile siĀ tufele cu flori galbene au fostĀ petele de culoare care ne-au bucurat ochii.

Primavara in Parcul Mogosoaia
Primavara in Parcul Mogosoaia

Intrarea in Curtea Palatului s-a facut pe sub Turnul Portii, construit in anul 1702, asupra caruia s-a intervenit cu doua restaurari pentru a arata asa cum il vedem noi astazi. Cei care isi doresc sa faca fotografii de ansamblu asupra Domeniului, se pot urca in acesta, prin partea sa dispre Casa de Oaspeti,Ā unde exista o scara exteriora de acces.

Turnul Portii
Turnul Portii

Imediat dupa ce am iesit de sub Turnul Portii, in partea sa dreapta am pututĀ vedea o alta frumusete arhitectonica si anumeĀ Bucataria Domneasca, iar in cea stanga amĀ admiratĀ Casa de Oaspeti a ansamblului.

Bucataria Brancoveneasca
Bucataria Brancoveneasca
Casa de Oaspeti a Palatului Brancovenesc
Casa de Oaspeti a Palatului Brancovenesc

In Ghetaria Palatului, aflata foarte aproape de malul Lacului Mogosoaia, se pastrau pe timpuri pe perioadaĀ verii blocurile de gheata, ascunse sub manunchiuri de stuf.

Ghetaria Palatului Brancovenesc
Ghetaria Palatului Brancovenesc

Palatul Mogosoaia, construit in anul 1702,Ā este vedeta incontestabila a Domeniului!Ā El este renumit prin stilul arhitectonic inconfundabil si anume cel brancovenesc, extrem de simplu, dar foarte placut la vedereĀ prin coloristica sa. MuzeulĀ poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00 (exceptie facand zilele de 1 ianuarie, prima zi de Paste, 1 si 25 Decembrie), pretul unui bilet intreg fiind de 5 lei, iar cel al unui bilet redus (elevi, studenti, pensionari) de 2 lei.

Palatul Mogosoaia
Palatul Mogosoaia

Din pacate, noi nu am avut timpul si dispozitia de a vizita palatul, fetele noastre fiindĀ deja „cocotate” pe role šŸ˜› , insa ne-am lasa fermecati cu totul de zona dinspre lac a acestuia,Ā extrem de pitoreasca si foarte frumos amenajata.

Gradina din aceasta parte a Domeniului (sau Parcul Englezesc, cum mai este denumita ea) a fost conceputa ca un imens labirint. Pe malul lacului suntĀ amplasate cateva bancute, iar salciile pletoase ce strajuiesc zona intregesc decorul feeric de care se bucura acest Domeniu.

Lacul Mogosoaia
Lacul Mogosoaia

Serele le veti gasi in spatele Casei de Oaspeti.Ā Acolo suntĀ adapostite cateva sute de ghivece cu plante ornamentale si tare mi-ar placea sa cred ca o parte dintre acestea vor infrumuseta balcoanele Palatului pe timpul verii.

Serele Palatului Brancovenesc
Serele Palatului Brancovenesc

Lasand in urma zona monumentala a Domeniului de la Mogosoaia, ne-am continuat plimbarea prin parc. Recunosc cu toata sinceritatea, ca niciunde in Bucuresti n-am mai intalnit un loc atat deĀ curat, ingrijit si bine pazit ca acesta! Am fostĀ impresionati pornind de laĀ adaposturile pentru pasari, care au facut „deliciul” copiilor, continuand cuĀ toaletele ecologice care-ti vorbesc ca in filmele SF šŸ˜€ si terminand cu faptul ca nu am vazut nici macar o hartie aruncata pe jos. Sa fi fost vorba oare doar de o intamplare?!?

Adaposturi pentru pasari
Adaposturi pentru pasari

Pentru impatimitii rolelor, tin sa precizez faptul ca aleile din zonaĀ Palatului Mogosoaia nu sunt astfaltate, ci acoperite cu pietris. Singura zona potrivita pentru acest tip de distractie este cea din zona Parcului Mogosoaia, care se intinde din apropierea intrarii in localitate si pana la Palat.

Alee nebetonata din Parcul Mogosoaia
Alee nebetonata din Parcul Mogosoaia

Parcul Mogosoaia este un loc in care cred ca nu ai cum sa te plictisesti:Ā fie alegi sa te plimbi cu bicicleta sauĀ carturile (care pot fi inchiriate de acolo), fie te dai cu rolele sau in masinutele „tamponate”, fie joci volei sau badminton, fie citesti o carte pe malul lacului sau, de ce nu, iesi la un picnic cu cei dragi, in zonele special amenajate din parc.

Loc inchiriere masinute/biciclete
Loc inchiriere masinute/biciclete
Loc de joaca pentru copii
Loc de joaca pentru copii

Cei care vin la Mogosoaia doar pentru o scurta plimbare, care insa se prelungeste pana in momentul in care stomacele isi vor cere drepturile šŸ˜€ , e bine de stiut ca la intrarea in parc a fost amenajata o zona speciala de alimentatie publica. Acolo veti gasi atat o terasa unde pot fi servite preparate de tip barbeque, cat si o trattorie, oĀ gogoserie, precum siĀ tonete cu sucuri si vata pe bat samd.

Zona destinata unitatilor de alimentatie publica din parc
Zona destinata unitatilor de alimentatie publica din parc

Domeniul de la Mogosoaia…Ā Daca noua ne-a placut atat de mult intr-o zi racoroasa de inceput de primavara, nici nu cred ca pot sa-mi inchipuiĀ cat de frumos poateĀ fi pe timpul verii, incarcat de flori si cu pomii plini de verdeata!!! šŸ™‚

Se pare ca acesta va deveni si mai atractiv incepand cu data de 30 aprilie, cand Acvamania – singurul parc nautic de agrement din tara isi va deschide sezonul 2016, plin de surprize si experiente de neuitat.

Este sambata si dejaĀ ora 10:00…
Haideti sa dam o fuga pana la Mogosoaia… zic! šŸ˜‰

Fatada dinspre lac a Palatului Brancovenesc
Fatada dinspre lac a Palatului Brancovenesc