Daca pana mai acum cativa ani, cine ajungea cu copiii in vacanta la schi in Austria trebuia sa fie cel putin vedeta TV, in ultimul timp auzim din ce in ce mai des cum apropiati de-ai nostri isi petrec vacantele de iarna in Muntii Alpi!
Cu toate astea, intotdeauna vor exista voci care sa spuna: „Vai, draga, dar statiunile de schi de la noi nu le mai ajung? De ce trebuie sa bata atata drum pana acolo, cand avem si noi partiile noastre???”
Ei bine, in cele ce urmeaza, am sa incerc sa vin cu cateva argumente care sa va convinga ca lucrurile nu stau chiar asa cum le-ar placea unora dintre carcotasi sa creada… 😉
In familia noastra schia numai fiica mea cea mare.
Pana anul trecut, deja fusese in 2-3 tabere de schi (la Azuga si Busteni), de care am fost intotdeauna extrem de multumita din punct de vedere al conditiilor de cazare, masa, transport si cursuri! Cine e interesat, ii pot face cateva recomandari in privat.
Cu cateva luni bune inainte de vacanta intersemestriala de anul trecut, am primit o invitatie neasteptata din partea unui prieten: „Hai, nu mergeti cu noi in vacanta la schi in Austria?”
M-a bufnit rasul: „Cine, mai, noooooi??? Ce sa cautam acolo? Habar nu avem sa schiem!”
„Nu-i nimic! Exista scoli pentru asa ceva.”
Si uite asa m-a pus pe ganduri…
Dar de ce n-am incerca si noi? Oare o fi o surpriza placuta pentru ceilalti membri ai familiei?
Eram doar la un click distanta de a face o nebunie (cum o consideram eu pe vremea aceea), asa ca nu am mai stat mult pe ganduri si am facut rezervarea, fara stirea celorlalti. 😛
Au urmat zile lungi de asteptare a momentului in care i-am pus in tema cu surpriza mea (e vorba de Sarbatorile de iarna 2013), apoi si mai multe zile de nerabdare pana inaintea plecarii. Acum zambesc, privind in urma, insa trebuie sa recunosc ca si mie mi-a fost un pic teama atunci, mai ales ca la noi erau multe drumuri inchise din cauza caderilor masive de zapada.
In continuare, am sa incerc sa va prezint cativa pasi pe care eu i-am urmat in vederea pregatirii si bunei desfasurari a primei noastre vacante cu copiii la schi in Austria (mezina avand doar 5 anisori pe atunci).
1. CazareA in Austria
Primul lucru pe care l-am facut (cu aprox. 3 luni inainte de vacanta) a fost sa cer oferte de cazare chiar pe site-ul oficial al destinatiei noastre. Este foarte important sa va alegeti o statiune de schi child-friendly, care sa va ofere si alte posibilitati de petrecere a timpului liber, in cazul in care voi sau copiii vostri veti constata ca nu aveti nimic in comun cu sporturile de iarna sau daca o sa va doriti si alte activitati in afara de practicarea schiului (cine va mai fi in stare, dupa o zi de efort 😛 ).
In urma studierii lor am ales-o pe cea mai avantajoasa pentru noi, care includea pe langa cazarea cu demi-pensiune si ski-pass-uri pentru toata familia, precum si reduceri la inchirierea echipamentului de schi sau la tarifele cursurilor de schi de la o anumita scoala din statiune.
Al doilea pas a fost rezervarea unei cazari intermediare pe drumul catre destinatia noastra, respectiv in Viena. Va recomand sa aveti grija ca atunci cand va alegeti hotelul/ pensiunea din capitala austriaca, sa aveti in vedere ca accesul pana acolo sa fie unul facil si sa ofere posibilitatea unei parcari (o problema destul de delicata in marile metropole europene).
2. Drumul pana IN AUSTRIA
Asa cum am vorbit si intr-un articol anterior, referitor la traseul Bucuresti – Viena, drumul pana in Austria nu este unul chiar usor, mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiti cu foarte multe ore de sofat/zi. Iar cand la bordul autovehicului se afla si copii, atunci stresul devine si mai mare, pentru ca e imposibil sa nu-i auzi strigand: „Dar noi cat mai avem pana ajungem???” (desi suntem plecati doar de vreo ora 😀 ).
Asa ca imi voi permite, in cele ce urmeaza, sa va ofer cateva sfaturi la acest capitol care, sper eu, va vor ajuta in calatoriile voastre viitoare, alaturi de cei mici:
– incercati sa parcurgeti o buna bucata din drum pe timpul noptii. Noi, trebuie sa recunosc, nu prea suntem fani ai sofatului noaptea, cand ne simtim mai obositi!!! Insa, dupa cateva ore bune de somn, plecatul catre Austria in intervalul 02:00-03:00, ni s-a parut varianta ideala! Drumul prin tara este foarte liber, putand rula constant, cu viteza maxima admisa, ajungand la granita in jurul orei 10:00-11:00. Restul traseului se va desfasura mai mult pe autostrada, asa ca nu va mai ridica mari probleme de atentie si concentrare.
– procurati-va din timp lucruri care ii vor tine ocupati pe cei mici tot drumul: carti interactive (cu autocolante, cu folie lucioasa, carioca speciala de scris pe ea, cu burete de sters urme), jucariile preferate (papusi noi, masinute, robotei). Stiu, am lasat la urma exact lucrurile care ii incanta cel mai mult pe copii, respectiv tabletele si telefoanele mobile, dar m-am gandit ca poate ai vostri au si alte pasiuni in afara de butonat 😛 .
– nu uitati sa aveti tot timpul langa voi ceva de rontait sau baut: sandvisuri, fursecuri cu fulgi de ciocolata/ briose/ chec, saleuri, fructe, apa, sucuri energizante si cafea pentru sofer. Nu stiti cand i se va face foame/ sete vreunuia dintre voi si poate ca urmatoarea benzinarie va fi peste cativa zeci de km, asa ca e bine sa fiti pregatiti.
– nu uitati acasa CD-ul cu selectia melodiilor preferate ale familiei. Oricat de interesante vi se vor parea posturile de radio straine, tot mai buna e muzica ta, pe care o fredonezi tot timpul si care iti schimba starea de spirit.
3. inchirierea echipamentului de schi si inscrierea la cursuri
In general, prima zi de cazare trebuie sa fie intr-o sambata, pentru ca de duminica incep cursurile de schi si ar fi pacat sa pierdeti o zi de pregatire.
Dupa noaptea de cazare intermediara din Viena, odata ajunsi la destinatie, sa stiti ca nu e timp de pierdut! Nu are asa mare importanta de la ce centru va inchiriati echipamentul de schi, mai ales in cazul incepatorilor. Acolo sunt persoane care vor sti ce sa va recomande si nu va vor lasa sa plecati decat cu clapari/ schiuri/ bete/ casca potrivite fiecaruia dintre voi. Ochelarii de schi insa, ar fi bine sa-i procurati singuri si sa-i aveti deja la voi.
Va recomand din tot sufletul sa urmati cursurile unei scoli de schi si sa nu practicati acest sport „dupa ureche”!!! 🙂 Avantajele sunt multiple: de la experienta si talentul intructorilor, care in nici doua zile te fac sa cobori partii cu un grad mediu de dificultate, si pana la baza materiala de care dispun unele scoli (partie pentru incepatori, cabluri de tractare, banda de transport copii, jaloane, loc de joaca samd).
De asemenea, va recomand sa nu stati sa va paziti copiii ca niste vulturi (asa cum am facut eu anul trecut 😀 ), pentru ca sunt foarte bine tratati de catre instructorii lor. Copiii invata prin imitatie si devin mult mai responsabili atunci cand nu sunt parintii prin preajma. La pranz au o pauza de masa, asa ca ar fi ideal sa le cumparati si bonuri de masa pentru fiecare zi. O sa-i vedeti cat de incantati vor fi ca s-au descurcat singuri sau ca au avut inghetata la desert!!! 😉
Restul va veni de la sine…
Zilele vor avea un program ca la armata: trezitul si micul dejun la ore fixe, prezentarea la timp la scoala de schi, desfasurarea cursurilor, terminarea lor abia dupa-amiaza si, cine va mai avea putere dupa toate acestea, poate sa faca plimbari prin oras, vizite la muzee, shopping sau mers la SPA (cel mai recomandat, dupa atata efort).
Raportul CALITATE/ PRET, indiferent ca e vorba de cazare, masa, partii de schi este CLAR in favoarea Austriei si in defavoarea Romaniei, cu faimoasa ei Poiana Brasov 🙁 . In Muntii Alpi e loc pentru toata lumea, partiile sunt extraordinar de bine intretinute si nu veti gasi bolovani sau pamant pe ele.
Incercati macar o data o vacanta la schi in Austria si va asigur ca va veti indragosti de aceasta destinatie, atat voi, cat si copiii vostri! Sunt statiuni montane unde se mai pot practica sporturile de iarna si in aprilie, asa ca nu ar strica sa va ganditi de pe acum la o mini-vacanta in Austria in „saptamana ALTFEL”.
Dar sa nu le spuneti invatatorilor sau profesorilor cine v-a invatat asta!!! 😉
13 Comentarii
Austria iubește copiii !
Sa înțeleg ca drumul spre îndepărtații Alpi nu a fost un lucru tocmai ușor , deși răsplata a venit imediat ce ați ajuns si bucuria a fost pe măsura așteptărilor .
Minunat pentru ca ați reușit sa găsiți numitorul comun intre pofta de călătorie , dorința de mișcare și un program grozav pentru mini -vacanta copiilor .
Este de la sine înțeles că Austria are mai multe atracții de oferit , garantând pentru o vacanta de neuitat . Nici adrenalina pârtiei de schi nu putea sa lipsească mai ales pentru micii schiori curajoși .
Mă bucur ca ai reușit sa -ti învingi ideile preconcepute si astfel ați ajuns sa ,,alunecați pe pârtiile de schi din Kaprun .
Din păcate pentru mulți dintre noi Austria are doar conotații istorice, pentru alți doritori este prea departe, iar pentru pasionați reprezintă ținta ideala in vederea petrecerii vacantelor de iarna .
Așadar, aceste pagini din Jurnal sunt binevenite , bucurându-ne de fiecare clipă de împlinire împreună cu voi , chiar daca de fiecare data ne aflam intr-un alt colt de lume .
In fine, as spune ca Austria rămâne o destinație de vacanta ,, child friendly ” 🙂
Vacante frumoase doresc tuturor cititorilor acestui blog @A.
Multumim mult, Adrian!
Faptul ca Austria este o tara child-friendly este o certitudine, dar si o motivatie, totodata, de a ne intoarce acolo si in alte anotimpuri.
Chiar are multe de oferit! 😉
Buna,
Poti te rog sa imi dai cateva detalii despre cazarea din Austria si scoala de ski la care te-ai inscris ?
Multumesc
Buna si scuze pentru intarzierea raspunsului (de 5 zile nu am mai ajuns in fata calculatorului 😛 )!
Hotelul se numeste Antonius, iar scoala „Ski Dome Lounge Oberschneider – Ski school”. In general, rezervarile se fac incepand cu lunile sept-nov. Daca vei avea putina rabdare, am sa scriu cate un articol dedicat fiecaruia dintre aceste subiecte, pentru ca ar fi fff multe lucruri de spus despre ele (stai linistit, numai de bine 😉 ).
Sunt si eu interesat de o vacanta identica cu cea recomandata de tine.
Poti da mai multe detalii despre preturile scolii de ski? Suntem 2 adulti + 2 copii incepatori zero, fara echipament propriu.
Probabil ca ai cautat si alte scoli. Ce avantaje are aceasta?
Multumesc.
Buna Dan! 🙂
Uite ca de doi ani tot zic ca o sa scriu un articol si despre acest subiect si inca nu am reusit sa ma mobilizez pana acum…
Preturile pentru scoala de ski (incepatori – copii) le poti gasi aici: https://skidome.skischoolshop.com/en/group_children/#from=2016-10-16&to=2016-12-14&coupon=false&category=6841 . Tot pe-acolo vei gasi si preturile pentru adulti. Ideal ar fi sa alegeti varianta cu 6 zile de cursuri, care are acelasi pret cu 4 sau 5 zile de curs. Evitati varianta Family, care e mult mai scumpa decat cea pe grupe de varsta/ nivel de pregatire.
Aici aveti si preturile inchirierii echipamentului: https://skidome.skischoolshop.com/en/skiverleihkinder/#from=2016-10-16&to=2016-12-14&coupon=false&category=10438, dar cred ca va puteti descurca si la fata locului (la alte magazine de inchirieri), in functie de discounturile pe care vi le poate face si hotelul/ pensiunea la care va veti caza si care, uneori, pot ajunge la 15-20 %. Am vazut ca daca faci rezervarea on-line, poti beneficia si de alte avantaje, in afara preturilor mai mici.
Noi am ales aceasta scoala de ski, fara a studia fff mult si celelalte oferte, din mai multe motive:
1. este cea mai mare si dezvoltata scoala de ski din Kaprun
2. au cel mai frumos si extins Parc pentru copiii incepatori (chiar pe partia principala din sat), in care acestia sunt pregati inca de la cele mai fragede varste (1-2 ani), dotat cu diverse instalatii, cabluri sau benzi de transport pt cei mici
3. au o mascota tare simpatica (pinguinul Bobo) si un cantecel reprezentativ, toata lumea dansand si cantand inainte de inceperea cursurilor
4. colaboreaza cu restaurantele unor hoteluri de top din Kaprun, unde copiii pot servi masa la pranz, in contravaloarea unui tichet de 10 eur.
Cam atat imi vine in minte acum…
Inca ceva legat de lectiile de ski pt copii. Nu stiu cum sunt ai tai, dar ai mei nu stiu Engleza sau Germana la nivelul de a se intelege cu un nativ. Deci putem considera ca sunt zero. Pot invata optim in conditiile astea?
Mezina noastra avea 5 ani cand am dus-o prima oara la scoala de ski. Nu stia o boaba de engleza sau germana (nu ca acum ar sti ceva mai mult 😀 ). Nu au fost nici-un fel de probleme, deoarece instructorul le arata ce trebuie sa faca, iar copiii trebuiau sa imite ce face el.
E adevarat, in primul an am cam stat langa ei si am incercat sa o ajut pe intructoare cu traducerea, dar asta nu pt ca nu ar fi inteles fiica-mea, ci pentru ca erau alti copii care nu aveau nici-o treaba cu skiul, fiind obligati de parinti sa faca aceasta scoala si care, de ciuda, se incapatanau sa nu faca treaba. Grupa evolua greu din cauza lor, iar eu aveam interesul ca instructoarea sa lucreze mai bine (si mai rapid) cu ei, asa ca traduceam ce era de tradus. Pentru ca…ai ghicit, persoanele in cauza erau odrasle de romani, rasfatate si mofturoase, lasate acolo in plata Domnului de niste parintii iresponsabili, care deseori „uitau” sa-i mai recupereze la ora stabilita de incheiere a cursurilor. Patetic si tipic romanesc, as zice eu…
Pingback: Traseul Bucuresti – Viena – Kaprun si retur (update ianuarie 2016) - Jurnalul Alinutei
Pingback: Bine v-am regasit (pe blog) in 2016! - Jurnalul Alinutei
Pingback: De trei ani impreuna pe blog! - Jurnalul Alinutei
Pingback: Traseul Bucuresti – Budapesta – Ischgl si retur (februarie 2017) - Jurnalul Alinutei
Pingback: Kitzbühel – mai mult decat un resort exclusivist de schi - Jurnalul Alinutei