In perioada Sarbatorilor de iarna, principalele puncte de atractie din Viena vor fi intotdeauna Pietele de Craciun din oras. Ele au fost si pentru noi motivul principal al deplasarii noastre in Austria de la inceputul acestei luni, asa ca voi incerca sa va prezint in continuare impresiile cu care ne-am intors de acolo.

Schonbrunn - Piata de Craciun
Schonbrunn – Piata de Craciun

Nu cred ca exista persoana care sa iubeasca Craciunul si pe care sa nu o incante traditiile, colindele, luminitele, decoratiunile, brazii, mirosul de cozonaci sau de vin fiert. Ei bine, Pietele de Craciun din Viena sunt un astfel de loc, in care putem gasi toate cele enumerate mai sus stranse laolalta si oferite turistilor, timp de 4-6 saptamani, inainte de Sarbatoarea Nasterii Domnului.

Craciunul vesel din Viena
Craciunul vesel din Viena

In momentul in care veti incepe sa va documentati despre ele, veti descoperi mai multe denumiri ale acestora, care ar putea sa va induca in eroare, mai ales daca nu sunteti vorbitori de limba germana sau nu stiti absolut nimic despre obiceiurile si traditiile locale, asa cum a fost si cazul nostru. Eu am identificat cel putin 4 termeni diferiti pentru aceste targuri si anume:

  •  Christkindlmarkt sau Weihnachtsmarkt (Piete traditionale de Craciun)
  • Adventmarkt (Piete de Advent)
  • Weihnachtsdorf  (Sat de Craciun)
30 de ani de Vienna Magic of Advent
30 de ani de Vienna Magic of Advent

Pe parcursul celor aproape 5 zile petrecute la Viena, am vizitat fiecare din aceste tipuri de Piete de Craciun insa, in afara variatiei dimensiunilor lor, nu pot sa spun ca am observat diferente notabile intre ele, pe care probabil ca mai mult localnicii le sesizeaza, decat vizitatorii din alte tari.

In cele ce urmeaza, am sa va povestesc despre 8 Piete de Craciun din Viena, exact in ordinea in care noi am reusit sa le vedem…

1) Piata de Craciun din Stephansplatz

Christmas Market - Stephansplatz
Christmas Market – Stephansplatz

A fost primul nostru contact cu o piata de Craciun in Austria. Situata in imediata apropiere a statiei de metrou Stephansplatz (la intersectia liniilor U3 cu U1), chiar langa Stephansdom, cea mai impunatoare catedrala din oras, piata este una de dimensiuni reduse, care nu necesita mult timp pentru vizitare.

Casutele de la Stephansplatz
Casutele de la Stephansplatz

La fel ca si in celelalte targuri de Craciun din oras, aici gasim standuri specifice, care comercializeaza atat produse traditionale, suveniruri si podoabe pentru pomul de Craciun, cat si dulciuri, supe calde, vin fiert sau punch.

Un lucru care mie mi-a placut tare mult a fost faptul ca, fiecare dintre piete are un alt model de cana pentru lichidele fierbinti. Din cate am inteles eu, acest model se schimba in fiecare an si reprezinta o emblema a pietei respective. Cei care-si doresc sa bea ceva cald, fie ca e vorba de ceai, vin, punch sau lichior de oua, trebuie sa plateasca o garantie de 2,5 – 3 eur/cana. Acest lucru este absolut justificat, ele fiind atat de frumoase incat turistii prefera sa si le ia acasa, drept suvenir (ieftin si original). 😉

2) Piata de Craciun de la Palatul Schonbrunn

Piata de Craciun de la Schonbrunn
Piata de Craciun de la Schonbrunn

Orice vizita in Viena ar trebui sa includa cel putin o zi de plimbari pe domeniul de la Schonbrunn. Daca Zoo, Gradinile si Fantanile arteziene sunt mult mai spectaculoase in anotimpurile calde, pe timp de iarna, punctul de atractie il reprezinta Piata de Craciun din curtea Palatului.

Una dintre cele mai frumoase imagini ale ei a fost cea pe care am surprins-o in timpul vizitei apartamentelor imperiale. Desi inca nu se lasase noaptea, forfota din piata anunta o seara foarte aglomerata (era o zi sambata).

Casutele de la Schonbrunn
Casutele de la Schonbrunn

Dupa incheierea turului Palatului Schonbrunn, am coborat in piata, am dat o raita prin fata standurilor comerciale, iar sotul meu a baut o cana de vin fiert. Recunosc, pe toata durata vizitei noastre la Viena, eu am fost destul de reticenta in ceea ce priveste consumarea de bauturi din targ, cunoscut fiind faptul ca nu intotdeauna calitatea lor este cea care ar fi trebuit sa fie. 🙁

Corul de la Schonbrunn
Corul de la Schonbrunn

Tot acolo, am avut placerea sa ascultam colinde in interpretarea unui cor de adulti. Atmosfera era una foarte, foarte placuta, de Sarbatoare…

Poate ca am mai fi stat mult timp prin zona, daca frigul si burnita nu ne-ar fi gonit spre hotel. Avusesem o zi plina, in care vizitasem atat un muzeu dedicat copiilor (Zoom Museum), cat si Gradina Zoologica si celelalte obiective din apropierea ei, asa ca oboseala isi cam spunea cuvantul. Am plecat spre statia de metrou Schonbrunn (linia U4), despre care va pot spune ca nu este chiar asa de aproape de Palat si ca aveti ceva de mers pe jos pana acolo (asta ca sa stiti cum va faceti calculele la timp).

La portile Schonbrunn-ului...
La portile Schonbrunn-ului…

3) Piata de Advent de la Statia de metrou Landstrasse/ Wien Mitte

Pe aceasta am descoperit-o intamplator, in timp ce ne intorceam de la Schonbrunn. Trebuind sa schimbam metroul (cel de la linia U4 cu cel de la linia U3) in statia in care se afla cel mai important nod feroviar din oras (Landstrasse / Wien Mitte), am iesit la suprafata.

Asa am vazut cateva standuri care comercializau produse specifice Craciunului, precum si un supermarket foarte bine aprovizionat (din lantul SPAR), de unde ne-am cumparat apa pentru in camera si multe dulciuri pentru cei de acasa.

4) Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere

Satul de Craciun de la Palatul Belvedere
Satul de Craciun de la Palatul Belvedere

La Palatul Belvedere am ajuns cu trenul S-Bahn, linia S2, plecand din statia Landstrasse/Wiew Mitte catre Quartier Belvedere. In ciuda frigului de afara, dimineata in care am am ajuns in zona a fost superba! 🙂

Nu am rezistat tentatiei de a face foarte multe fotografii, dupa care ne-am indreptat spre casa de bilete pentru a ne achizitiona tichetele de intrare in muzeu.

Casutele de la Belvedere
Casutele de la Belvedere

Traseul nostru a trecut exact prin mijlocul Satului de Craciun Belvedere, unde am intalnit cam acelasi tip de standuri ca si in celelalte piete, in care erau comercializate dulciuri, vin fiert si suveniruri. Daca nu va opriti sa va incalziti cu o licoare fierbinte, mai mult de 10-15 minute nu cred ca aveti ce face in acel targ.

5) Piata de Craciun de la Rathausplatz

Rathaus Christkindlmarkt
Rathaus Christkindlmarkt

Cu siguranta, cea mai mare si cea mai impresionanta Piata de Craciun din Viena este cea din parcul din fata Primariei orasului (Rathausplatz)! Aceasta se afla in imediata apropiere a statiei de metrou Rathaus, linia U2.

In afara obisnuitelor tonete cu fel si fel de bunatati imbietoare sau produse traditionale de Craciun, aici gasim si spatii de joaca pentru copii, care par desprinse din povestile de altadat’…

Casuta din Povesti
Casuta din Povesti
Scena Nasterii Domnului
Scena Nasterii Domnului

Cei mici (si nu numai ei) se pot plimba cu trenuletul pe aleile din extremitatile parcului.

Plimbare cu trenuletul
Plimbare cu trenuletul

Piata de Craciun de la Rathaus este o explozie de lumini, culoare si arome. Fiecare stand te imbie cu decoratiuni de Sarbatori care mai de care mai atractive, dar si cu preturi pe masura.

Decoratiuni in Piata de la Rathaus
Decoratiuni in Piata de la Rathaus

Mirosul de waffe sau de turta dulce este de-a dreptul naucitor, eclipsandu-l pe cel al punch-ului sau al vinului fiert. Cu toate astea, sigurul lucru la care am poftit acolo au fost scovergile acelea crocante („langos”). Am stat ceva la coada pentru a le cumpara si, desi am vazut procesul lor de „fabricatie” (erau deja semipreparate si doar scufundate intr-un ulei fff fierbinte, despre care nu stiu cand fusese inlocuit ultima oara 😀 ), le-am mancat repede, pana nu ne-au inghetat in maini. Pofta mea a avut insa si un revers al medaliei: am avut niste arsuri la stomac pe timpul noptii, de-am zis ca nu mai mananc scovergi in viata mea! 😛

Surprize dulci la Piata de Craciun de la Rathaus
Surprize dulci la Piata de Craciun de la Rathaus

Kurtos Kalacs, vata de zahar colorata, castane coapte, cartofi umpluti sau copti… tentatiile culinare sunt multe si imbietoare, insa cred ca pentru toate acestea trebuie sa ai un stomac foarte tare, un ficat beton, dar si un portofel pe masura. Dar cine se mai gandeste la toate astea, cand te afli intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa, nu-i asa? 😛

Deliciile de la Rathaus
Deliciile de la Rathaus

Daca vreti sa evitati aglomeratia din Pietele de Craciun din Viena, ar fi de preferat sa le vizitati in orice alta zi din saptamana, dar nu in week-end, cand acolo nu mai ai loc sa arunci un ac. Noi am prins ambele variante si va pot spune cu mana pe inima ca abia in ziua de luni, aerul a devenit respirabil, iar plimbarea noastra nu a mai fost „ca la manifestatie”. 😀

Aglomeratia din piata intr-o zi de luni
Aglomeratia din piata intr-o zi de luni

6) Sat de Craciun din Michaelerplatz

Piata de Craciun - Michaelerplatz
Piata de Craciun – Michaelerplatz

In drumul nostru spre Muzeul Sisi am trecut printr-o alta Piata de Craciun si anume cea de la Michaelerplatz. Aceasta este localizata la 2-3 minute de mers pe jos de la statia de metrou Herrengasse, linia U3. Nimic senzational si foarte redusa ca dimensiuni, dar este bine de stiut ca ea exista acolo, langa complexul muzeal Hofburg.

7) Piata de Craciun de pe Mariahilfer Strasse

Produse traditionale pe Mariahilfer Strasse
Produse traditionale pe Mariahilfer Strasse

O noua zi a inseamnat si un nou obiectiv turistic de vizitat: Haus des Meeres. Am mers cu metroul pana la statia Neubaugasse, linia U3. Cand am iesit la suprafata, am fost placut impresionati ca, in fata Bisericii Mariahilf, sa descoperim o noua piata de Craciun si anume cea de pe Mariahilfer Strasse. Dulciuri, produse traditionale si decoratiuni… Oare ce poate fi mai placut, decat sa faci o pauza pentru a bea un vin fiert, in timp ce-ti faci cumparaturile in magazinele de pe vestitul bulevard destinat shoppingului, Mariahilfer Strasse? 🙂

8) Satul de Craciun de la Maria-Theresien-Platz

Din dorinta de a valorifica la maximum si ultima seara petrecuta la Viena, ne-am propus sa vizitam si o alta Piata de Craciun din centrul orasului si anume pe cea de la Maria-Theresien-Platz.

Acolo am ajuns tot cu metroul, linia U2, coborand la statia Museumsquartier si mergand pe jos aproximativ 3-4 minute, pana la intrarea ei. Din punctul nostru de vedere, cred ca a fost piata in care ne-am simtit cel mai bine. De ce? Pentru ca a fost un loc neaglomerat si foarte bine organizat, in care nu am fost nevoiti sa stam la nici-o coada pentru nimic!

Maria Theresien Platz - Christmas Market
Maria Theresien Platz – Christmas Market

Astfel, am avut posibilitatea sa vedem pe indelete toate produsele expuse pentru vanzare, sa ne savuram in liniste licorile fierbinti, sa cumparam 2-3 suveniruri pentru cei dragi de acasa si sa admiram produsele handmade specifice targurilor de Craciun.

Bunatati de la Maria Teresian Platz
Bunatati de la Maria Teresian Platz

Comerciantii au avut grija sa ambaleze totul cu mare atentie, pentru ca noi sa ajungem cu toate cele cumparate de la ei intregi acasa. Mi-a placut tare mult atmosfera de la Maria-Theresien-Platz si chiar recomand aceasta Piata de Craciun, tuturor celor care-si doresc sa-si savureze in mod linistit una din serile vieneze.

Suveniruri atractive
Suveniruri atractive

Impresii la final?

Experienta vizitarii pietelor de Craciun din Viena este una unica, pe care merita sa o traiesti o data in viata. Nu pot spune insa ca m-as mai duce vreodata la Viena DOAR pentru a le vizita si-atat!!! 😉

Nu am intalnit Mosi Craciuni, oameni de zapada si nici spiridusi, fetele mele nu am participat la ateliere de copt sau decorat prajituri (pentru ca noi nu le-am gasit pe nicaieri), nu am avut parte de zapada, dar nici de o vreme prea prietenoasa… Cu toate acestea, noi ne-am indragostit iremediabil de VIENA, cu tot ceea ce inseamna ea! E un oras care te fascineaza si te face sa-ti doresti sa-l vizitezi over and over again!

Cat despre Pietele lui de Craciun… sunt tare curioasa oare cum ‘or arata cele din Praga, Bruges, Frankfurt sau Strasbourg. Abia apoi ma voi incumeta sa-mi exprim o parere pertinenta sau sa fac comparatii.  😛