Dupa ce v-am povestit atatea lucruri frumoase despre Thassos, despre calatoria cu feribotul pana acolo, despre cazare si cele mai importante localitati din insula, a sosit momentul sa facem cunostinta si cu plajele sale, mai mult sau mai putin cunoscute.
Si, cum mie mi-a placut intotdeauna matematica, va propun un tur al celor mai faimoase plaje din Thassos, parcurs tot in sens trigonometric, pornind din partea nordica a insulei, din zona Limenasului.
Datorita numarului mare de plaje, am fost nevoita sa impart materialul in doua articole, 55 de plaje in Thassos (I si II), prezentandu-vi-le mai in detaliu pe cele pe care am fost si pe care le cunosc mai bine, urmand ca pe cele pe care nu am ajuns inca, sa le trec doar in revista ca denumire, pozitionare sau cu cate un instantaneu surprins din departare(*). 😉
12 Plaje in nordul Insulei Thassos
1. Karnagio Beach (localizata in extremitatea dreapta a localitatii Limenas)
Este o plaja retrasa, linistita, cu nisip fin, amenajata cu sezlonguri, umbrelute si beach-bar, la care se ajunge foarte usor dinspre faleza orasului Limenas. Desi este cam ingusta, iar accesul in apa (din cauza pietrelor) se face pe un mic ponton, Karnagio Beach este foarte cautata atat de catre iubitorii de snorkeling, cat si de catre cei care-si doresc sa asculte o muzica buna de la bar sau sa se desfete cu imagini panoramice deosebite ale zonei.
2. (Palio) Limanaki Beach (in partea dreapta portului vechi) si 3. Agios Vasileios Beach/ Papias Beach (in partea stanga a portului nou) sunt cele doua plaje mari ale orasului Limenas.
Turistii mai comozi, cazati in capitala insulei Thassos, sunt foarte incantati de acestea (chiar daca sunt mai aglomerate), deoarece au nisipul fin si intrarea lina in apa si sunt amenajate (inclusiv cu dusuri) de catre tavernele sau barurile care le administreaza.
Iesind din Limenas pe directia Limenaria/ Potos, pe o distanta de aproximativ 3 km se insiruiesc cinci plaje foarte pitoresti, inguste, cu nisip fin (sau cu pietricele, pe alocuri) si intrare lina in apa, aplasate in fata hotelurilor/vilelor cu acelasi nume:
4. Tarsanas Beach, 5. Nisteri Beach, 6. Glyfada Beach, 7. Kohylia Beach si 8. Papalimani Beach.
9. Glikadi Beach (amplasata la 4 km distanta de Limenas, spre Skala Rachoni)
Este una dintre plajele noastre preferate! 😛
Pentru 5 eur/ doua sezlonguri si o umbrela, primesti nu numai o cafea, suc sau apa plata/ sezlong inchiriat, ci si una dintre cele mai pitoresti plaje din Thassos, spatioasa, cu nisip fin si intrare lina in apa.
Accesul la plaja se face din soseaua principala (unde exista un indicator „Glikadi”), gasind suficiente locuri de parcare sub pinii din zona sau chiar pe sosea. Este o plaja recomandata familiilor cu copii mici, dar si celor care practica snorkelingul sau sporturile de plaja (uneori, aici se desfasoara concursuri de volei).
Din pacate, plaja beneficiaza doar de o mica terasa de la care pot fi procurate bauturi, cafea sau souvlaki, pentru o masa de pranz serioasa trebuind sa dati o fuga pana la o taverna din Limenas sau Skala Rachoni.
10. Glyfoneri Beach este o plaja ingusta si redusa ca dimensiuni, recomandata familiilor cu copii mici, fiind localizata in imediata apropiere a mult mai celebrei… 11. Pachis Beach.
Amplasata la 7 km distanta de Limenas, Pachis Beach este un must-see al Thassosului, datorita amplasamentului ei intr-un cadru natural deosebit: in apropierea unei paduri de pini, unde marea e cristalina si are o culoare verde-smarald.
Aceasta beneficiaza de toate facilitatile specifice unei plaje organizate (sezlonguri, umbrelute, dusuri, taverne, beach-baruri, parcare fara plata) si e foarte iubita de copii din cauza nisipului ei fin, intrarii line in apa, precum si a prezentei hidrobicicletelor si mini-toboganelor de apa.
Atentie mare insa la acele de pini din nisip, care pot fi deranjante in timpul deplasarilor pe plaja!
12. Skala Rachoni Beach (la 10 km distanta de Limenas) este de fapt o insiruire (de-a lungul localitatii) de cateva plaje, cu nisip fin si intrarea lina in apa, cu taverne, beach-baruri si copaci la umbra carora te poti adaposti in zilele cu arsita dogoritoare.
12 Plaje in vestul Insulei Thassos
Trebuie sa recunosc, cu toata sinceritatea, ca partea vestica a insulei Thassos am colindat-o cel mai putin. Pentru ca nu imi place sa vorbesc despre ceea ce nu stiu, am sa va aduc doar la cunostinta cele mai cunoscute plaje din zona:
13. Dassilio Beach/ Neos Prinos Beach (la 12 km distanta de Limenas, in nordul localitatii Skala Prinos) – o plaja neamenajata, cu nisip fin si pietre;
14. Skala Prinos Beach (tot la aprox. 12 km distanta de capitala, se intinde intre Portul din Prinos si Campingul din localitate) – o plaja lunga, amenajata, detinatoare de Blue Flag;
15. Hara Beach (la 15 km distanta de Limenas, intre Skala Prinos si Skala Sotiros) – plaja mica, neamenajata, linistita, cu intrare lina in apa;
16. Skala Sotiros Beach (la 20 km distanta de Limenas) si 17. Skala Kallirachi Beach (la 21 km distanta de capitala) – sunt plajele amenajate ale localitatilor cu acelasi nume, cu nisip fin, dar ceva pietre in apa, deci…atentie mare!
18. Klisma Beach si 19. Kato Lagada Beach (intre Skala Kallirachi si Skala Marion) – sunt doua plaje neamenajate (salbatice), cu pietris si pe plaja si in apa.
Micuta localitate Skala Marion, aflata la 31 km distanta de capitala insulei, se poate lauda cu trei plaje foarte pitoresti:
20. Platana Beach (plaja amenajata, spatioasa, cu nisip fin si intrare lina in apa);
21. Skala Marion Beach-Bay (plaja din centrul localitatii, de dimensiuni foarte reduse);
22. Atspas Beach (la iesirea din Skala Marion spre Limenaria, la aprox. 32 km distanta de Limenas).
Cea din urma, este una dintre cele mai indragite plaje din Thassos, mai ales de catre familiile cu copii mici. Amplasata intr-un golf care o protejeaza de intemperii, atunci cand vremea este urata, Atspas Beach este o plaja cu nisip fin si intrarea foarte lina in apa, in care iubitorii snorkelingului vor fi pe deplin satisfacuti de flora si fauna marina, intalnite de-a lungul peretilor laterali ai golfului.
Plaja este amenajata cu sezlonguri si umbrelute, insa prezinta dezavantajul distantei pana la cel mai apropiat beach-bar, pentru acesta fiind nevoit sa urci niste trepte abrupte. In plin sezon sau week-end, plaja se aglomereaza foarte tare, deci ar fi recomandat sa ajungeti acolo ceva mai devreme.
23. Fari Beach (situata intre Skala Marion si Tripiti Beach)
Este o plaja care face parte din categoria celor neamenajate sau salbatice, cum imi place mie sa le spun. Nu are indicator din soseaua principala, accesul fiind numai pentru cunoscatori, printr-o livada de maslini, iar de acolo se coboara pe o carare, pana la buza marii. Este un loc deosebit!!! 😉
24. Tripiti Beach (amplasata intre Skala Marion si Limenaria, la 3.5 km distanta de cea din urma).
Este una dintre cele mai cautate plaje din Thassos, datorita culorii deosebite a apei si a intinderii plajei pe o suprafata foarte mare. Din pacate, trebuie sa amintesc ca ea are si niste minusuri si anume: intrarea abrupta in apa, pietrele si aricii de mare de pe lateralele ei, precum si lipsa nisipului fin (plaja fiind una cu pietricele).
Zona insa este perfecta pentru snorkeling (aviz amatorilor!), cat si pentru cei care-si doresc o masa autentic greceasca la Taverna Pyrofani!!! 😛
18 Plaje in sudul Insulei Thassos
(prezentare partiala, doar zona Limenaria – Potos)
25. Stelakis Beach (la 37 km distanta de Limenas, imediat dupa intrarea in Limenaria, venind dinspre Skala Marion, accesul facandu-se din soseaua principala, virand spre mare, in dreptul intrarii de la Iris Gold)
Este prima plaja amenajata, din cei 2 km de plaja ai Limenariei. Dotata cu sezlonguri si umbrelute, pe care le poti inchiria in contravaloarea unei consumatii modice, Stelakis Beach e o plaja mica si linistita, cu nisip fin si o taverna rustica, la care se poate manca un pranz sau o cina copioasa.
Principalul incovenient al plajei il reprezinta adancirea brusca a apei si pietrele de fundul ei (ascunzisurile ideale pentru aricii de mare), intrarea in apa facandu-se pe un ponton improvizat din saci umpluti cu nisip. Chiar si asa, Stelakis Beach poate fi raiul impatimitilor de snorkeling, cat si al celor care isi doresc foarte multa liniste si un peisaj rustic. 😉
26. Grand Beach (la 38 km distanta de Limenas, in dreptul mijlocului localitatii Limenaria)
E o plaja amenajata, spatioasa, cu nisip si pietris, aflata in administrarea Grand Beach Hotel. Contravaloarea inchirierii a doua sezlonguri si o umbrela este de 6 eur, in contul carora se poate face o consumatie de bauturi, cafea sau inghetata de la beach-barul de pe faleza.
Dezavantajul plajei il constituie insa adancirea brusca a apei si pietrele de pe fundul ei.
27. Limenaria Beach (la 39 km distanta de Limenas)
Desi se intinde pe o lungime de 2 km, cand spunem plaja din Limenaria ne referim strict la cea din dreptul centrului si portului orasului. Acolo plaja este mai ingusta si de mici dimensiuni (comparativ cu restul ei), cu nisip si pietris si intrarea mai lina in mare, decat in cazul zonei din dreptul Grand Beach Hotel. In plin sezon poate fi aglomerata.
28. Metalleia Beach (la iesirea din Limenaria spre Potos, pana in Pefkari)
Accesul la aceasta plaja se poate face atat cu masina, din soseaua principala (unde exista un indicator), cat direct din portul din Limenaria, pe o alee pietonala, ce presupune traversarea dealului pe care se afla cladirea emblematica a orasului: Palataki.
Este o plaja generoasa, cu nisip de granulatie mai mare, amenajata cu sezlonguri, umbrelute si beach-bar. Desi este foarte pitoreasca, faptul ca pe fundul marii e o placa de piatra alunecoasa, dupa care aceasta se adanceste brusc, este un mare minus pentru familiile cu copii mici, dar poate fi un plus pentru cei care practica snorkelingul.
29. Pefkari Beach (la 40 km distanta de Limenas, in localitatea Pefkari, amplasata intre Limenaria si Potos)
Este una dintre cele 4 plaje ale Thassosului, detinatoare de Blue Flag. Accesul se face direct din soseaua principala, luand-o spre centrul localitatii Pefkari, iar masinile le puteti parca sub maslinii de la intrarea in aceasta.
Plaja este redusa ca dimensiuni, dar foarte pitoreasca, amenajata cu sezlonguri, umbrelute si foarte multe beach-baruri si taverne. Chiar daca apa mai prezinta bolovani ici-colo, iubitorilor sporturilor nautice am sa le aduc o veste buna: in Pefkari se afla unul dintre cele mai renumite Water Sports Center din Thassos: „Albatross”.
Despre 30. Alexandra Beach si 31. Potos Beach chiar nu am prea multe de povestit… Prima dintre ele este plaja privata a resortului cu acelasi nume, iar cea de-a doua, e asa de aglomerata, incat am evitat-o de fiecare data! 🙁 Singurele precizari pe care le voi face in legatura cu acestea, vor fi ca sunt localizate la aprox. 41-42 km distanta de Limenas si ca beneficiaza de toate facilitatile specifice plajelor organizate .
Alexandra Beach este o plaja cu pietricele si intrare destul de abrupta in mare, iar Potos Beach are nisip fin si intarea lina in apa, fiind foarte populara printre turisti si beneficiind de o multime de beach-baruri, taverne si o faleza, cu zona de promenada, pe care iti poti face plimbarile de seara.
(va urma)
Articolul se continua cu 55 de plaje in Thassos (II), cuprinzand Restul plajelor din sud si Plajele din estul Insulei Thassos!
(*) Pozitionarea celor mai importante dintre aceste plaje o puteti gasi pe harta interactiva de aici, iar pentru foto suplimentare vizitati si site-ul acesta!
12 Comentarii
Acest capitol din Jurnalul Alinuței … sigur reprezintă unul din motivele pentru care alegem sa petrecem o vacanta in Insula de Smarald ! 🙂
Ce ne atrage cel mai mult la aceasta destinație de vacanta ?! …
Sunt aceste plaje si golfuri cochete de diferite forme si dimensiuni , care ne întâmpină cu nisipul fin si apele cristaline ale Marii Egee.
O alegere ideala pentru cei care vor sa se bucure de soare si plajele de vis ale Thassosului , dar si pentru cei care caută umbra pădurilor de pini si platani sau a grădinilor de măslini aflate la tot pasul .
Purtând in amintire frumusețea plajelor exotice , copleșiți fiind de frumusețea peisajelor in care pădurile de pini coboară pana in apele marii , vom găsi mereu un motiv sa ne gândim la o reîntoarcere in aceste locuri minunate !
Mulțumim Alinuța si așteptăm cu interes continuarea si prezentarea plajelor din jumătatea nordica a Insulei 🙂 @A.
…continuarea e aproape gata, fiind in stadiul de finisare (muncesc de doua zile la ele)!!!
Ma bucur mult ca acest subiect a avut si are un impact, peste asteptarile mele… 😛
Din nou felicitari.
Cred ca grecii discuta deja sa te racoleze pentru oficiul lor de cadastru.
Ahh, plaja !
Ele cu o umbreluta cocheta, in fata , cu copilul/copiii de mana.
Noi, barbatii, cu un rucsac si minim doua papornite cu cele trebuincioase: jucarii (in cantitate cat mai mare si indiferent daca este foarte improbabil sa fie folosite; neaparat jucaria de suflet a copilului, chiar daca este flocoasa si smotocita de ti`e rusine sa zici ca e a copilului tau si bagi un zambet jenat, … motivand ca a gasit`o pe drumul spre plaja si urla daca incerci sa i`o iei din mana); lotiuni, uleiuri, sprayuri … si alte chestii unsuroase cu diversi factori de protectie; o paturica sau un cearceafel (ca poate micutul/micutii adorm pe sezlong); un numar impresionant de prosoape (al ei, al tau, al copilului …. si unul pentru orice eventualitate); sticle cu apa; termos cu cafea (desi vei lua cafea pe plaja de la terasa); un tub de fluocinolon si o sticluta cu rivanol (nu strica sa bagati, daca mai e loc, si umpic de spirt medicinal); cativa plasturi (obligatoriu urgo; de fapt nici nu se mai zice plasture, se zice direct urgo; uneori ma intreb de ce nu luam si ciorapi medicinali sau niste atele); aspirina (tamponata) si antinevralgic; doua trei senvishuri (cu care te intorci la hotel …. pentru ca sigur iei ceva de la terasa). Niciodata nu va fi loc pentru o amarata de bere (iei de la terasa … cu riscul de a fi mustrat ca e prea scumpa sau ca … tot la bere ti` e gandul), pentru ochelarii, tubul si labele de snorkeling (oricum trebuie sa stai cu ochii pe copii, asa ca, adio snorkereala).In schimb, trebuie sa iei tableta ca, deh, ala micu e IT-ist in devenire …. desi, din cauza soarelui nu va zari nimic pe ecran si, daca nu esti antena, tableta va zace pe nisip in focul soarelui. O carte (e un must), o carte grea, pretentioasa (recomand: Gogol/Го́голь, Tolstoi/Толсто́й, Dostoievski/Достое́вский … in genere clasicii rusi sunt la mare cautare). Curajosii se inarmeaza si cu un sah, o tabla, rachete de bedminton, remy, go, monopoly …. etc … chiar daca nu au mai jucat nimic in formatie conjugala de cateva decenii.
Hai ca m-ai facut sa rad zgomotos!!!!!! 😀 😛 🙂
Si uite cum ai reusit tu sa scrii aproape un articol intreg, al carui titlu ar fi putut sa sune foarte frumos cam asa: „La plaja cu copiii mici: ce luam si ce nu luam cu noi?”
Tu chiar ai talent…si la scris si actoricesc! Cred ca ti-ai gresit cariera…ca si mine de altfel… 😀
Chiar cadastrist nu m-as fi vazut (desi desenul tehnic si rigorile matematicii au fost printre preferatele mele), dar un mic ghid turistic poate. 😛
Nu m-am mai distrat de mult asa…
L.E. „[…] chiar daca nu au mai jucat nimic in formatie conjugala de cateva decenii”?
La plaja nu, dar acasa ne mai bagam din doi in trei ani la cate un Rentz. Si nici „soarecele si pisica” nu ne e strain… 😉
Trebuie sa recunosc faptul ca nu sunt beachist de frunte. Statul la plaja se limiteaza la baie, uscat si konec. Stabilesc cu apartinatorii ora la care ma prezint sa`i ridic, deshidratati si batuti de soare, de pe plaja si o iau la picior (cu masina sau bicicleta) prin zonele rurale ale insulei. Este, totusi, o plaja pe care am stat mai multe ore si chiar am vizitat-o de mai multe ori in sejurul de anul trecut.. O plaja pustie undeva dupa Potos, in sens invers acelor de ceasornic, Livadi pe numele ei de fata (la vreo douaj de km de Limenas). O plaja unde linistea este la ea acasa; o plaja ferita de forfoteala turistica, preferata de excursionistii cu casa in spate (corturi sau rulote). Intrarea in mare e relativ dificila din cauza pietrelor dar, toata lumea gaseste, in cele din urma, o potecuta de acces. Lumea putina, terasa si golfuletul de poveste strajuit de versanti plini de maslini si unul stancos pe care sta cocotata manastirea-imi-scapa-pe-moment, ii sporesc exotismul. Accesul se face pe un drumeag de vreo 250 metri neasfaltat (pentru nostalgicii drumurilor judetene autohtone). Merita vizitata; nisipul fin, pietricelele si micile portiuni de bolovanis accentueaza senzatia de plaja virgina si transforma sezlongul intr-un accesoriu obligatoriu. Este bifata ca scurt popas de scaldatoare pentru cursele de agrement cu vaporasul. Structura de golf face ca soarele sa-si piarda din putere relativ devreme, astfel ca, poti sta sa privesti interzis spre infinitul marii marcand inca o seara minunata in cronologia, din nefericire descrescatoare, a vacantei. Imi aminteste, in parte, de salbaticia de alta data a vamii vechi.
Your wish is my command!!! 😉 😛
http://www.jurnalulalinutei.ro/55-de-plaje-in-thassos-ii/
Felicitari!
Cand am accesat link-ul nici computerului nu cred ca-i venea a crede, ca a stat sa rontaie ceva de am crezut ca acrapat conexiunea – 55 de plaje!!! (OK, partea I).
Iti doresc sa iti faci fotografii personale cu toate 55.
Heeeei, multumesc din suflet pentru urare!!! 🙂
Nu stiu CAND sau DACA se va intampla vreodata asta (viata e prea scurta si avem atatea lucruri minunate de vazut!!!!), dar daca-mi voi propune un tur al lor, fii convins ca o voi face (am si eu destui pitici pe la mansarda, atunci cand mi se pune pata pe ceva 😛 ).
Anul asta unde mergem???
Pingback: 16 plaje in Insula Lefkada - Jurnalul Alinutei
Pingback: Top 10 al tavernelor din Thassos pe care le-am frecventat - Jurnalul Alinutei
Superb, multumim pentru articol! Incercam si noi cu 3 copii sa ajungem sus!
Placerea a fost de partea mea! 😛
Vacanta minunata va doresc!!!