De foarte multa vreme, sotul meu ma tot batea la cap sa-i fac o prajitura care lui i-a placut foarte mult, desi o mai preparasem doar o singura data, acum cativa ani: Prajitura cu mere si glazura de cocos. 😀

Nu prea intelegeam eu ce i-a placut atat de mult la ea si, chiar daca nu era favorita mezinei noastre, am zis sa mai schimb un pic registrul deserturilor de casa si sa incerc si-o prajitura cu fructe. Aveam toate ingredientele necesare si am preparat-o relativ usor. Rezultatul final insa a fost atat de surprinzator, incat l-a facut pe sotul meu sa exclame: „WooowNiciodata nu ti-a iesit vreo prajitura atat de aromata!!!” 😉

Prajitura cu mere si glazura de cocos

Ingrediente:

Pentru blat:

– 4 oua
– 200 g zahar
– 200 g unt
– 400 g faina
– 300 ml lapte
– 1 plic de praf de copt
– 2 fiole esenta de vanilie

Pentru umplutura:

– 1,5 kg mere curatate
– 250 g zahar
– 3 linguri de scortisoara macinata
– 1 plic budinca de vanilie
– zeama de la o lamaie

Pentru toppingul cu cocos:

– 100 g cocos razuit
– 150 g faina
– 150 g zahar brun
– 120 g unt topit
– 2 linguri scortisoara macinata

Mod de preparare:

1. Se curata merele de coaja, se cantaresc, se feliaza in bucati de maxim 1 cm latime, li se indeparteaza cotorul, apoi se taie in cubulete. Pentru a se preveni oxidarea lor, acestea se stropesc, din cand in cand, cu zeama de la o lamaie care, prin amestecare, trebuie sa vina in contact cu toate suprafetele taiate.

2. Se adauga zaharul peste merele taiate si se pune totul deoparte, apoi se preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

3. Pentru prepararea blatului, se mixeaza untul (adus la temperatura camerei, prin incalzirea in cuptorul cu microunde timp de 40-50 secunde) cu zaharul, timp de 2-3 minute.

4. Se adauga apoi ouale in compozitie, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare.

5. Se pune mixerul deoparte si, cu ajutorul unui tel, se incorporeaza faina si praful de copt in amestecul de mai sus .

6. La sfarsit, se adauga laptele si esenta de vanilie, amestecand (prin rasturnare) usor cu telul, pana la obtinerea unei compozitii omogene.

7. Se toarna aluatul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit una de forma dreptunghiulara (cu dimensiunile de 20/30 cm), dar consider ca prajitura a iesit prea inalta. In consecinta, va recomand sa folositi o tava ceva mai lata, din aceea pentru placinte.

8. Se niveleaza compozitia in tava, in mod uniform si sa da la cuptorul reglat la temperatura medie (maxim 180 grade Celsius)

9. Cat timp se coace blatul, se pun merele intr-o cratita, pe foc, adaugand scortisoara si praful de budinca de vanilie. Se amesteca in continuu si se lasa sa dea in cateva clocote. In momentul in care observati ca incepe sa se lege (ca un jeleu), se ia cratita de pe foc si se trece la prepararea toppingului de cocos.

10. Se pun intr-un castron faina, zaharul si cocosul razuit.

11. Se adauga untul topit si scortisoara si se framanta bine cu mana. Cand veti observa ca aceasta compozitie incepe sa se lege, adunati-o la un loc, sub forma unui bulgare.

12. Dupa 25-30 de minute, blatul aflat in cuptor va fi aproape copt (fara a fi rumenit pe deasupra). Se scoate tava din cuptor si se intinde compozitia de mere, uniform, peste blat.

13. Apoi se adauga toppingul de cocos, prin faramitarea pe deasupra prajiturii a bulgarului format mai devreme, pana la acoperirea ei completa.

14. Se reintroduce tava in cuptor pentru 20-25 de minute si se coace prajitura in continuare, la foc mediu, pana observati ca toppingul va fi bine rumenit pe deasupra.

15. Se scoate apoi prajitura din cuptor, se lasa racit, apoi se portioneaza in bucatele cu forma de patrat sau romb.

Pofta buna si week-end placut!